🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конфликтна точка

Опит за отстъпление от поправките в социалния кодекс пак разбуни духовете около пенсионната реформа

Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт
Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт
Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт    ©  Надежда Чипева
Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пенсионната реформа окончателно затвърди впечатлението за объркано танго, след като от самото й начало вместо очакваното две крачки напред, една назад, тя тръгна по обратния път - една напред и две назад. С което рискува съвсем да влезе в глух коловоз.

Поредна стъпка в тази посока е хрумването на управителката на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева. Вероятно притеснена от подписката срещу предложените промени, която се събира пред вратите на парламента,  тя подхвърли идеята вместо възрастта или осигурителният стаж, за тежките професии да се увеличи изискваният брой точки за пенсиониране. Това означава, че за да се пенсионира, човек няма да е длъжен да се осигурява по-дълго. Той може просто да си седи в къщи и да изчака следващия си рожден ден, за да почука на вратата на НОИ.

Връщането към точковата система, която трябваше да отпадне в първия вариант на реформата, по никакъв начин не придвижва осигурителната система към основната й цел - финансовата стабилизация на пенсионния фонд. А цялостната посока на смекчаване на идеите неутрализира почти напълно ефекта на и без това малкото мерки, на които се решиха управляващите.

Самата Митрева отказа коментар по своята идея и противно на собствените си навици поне засега не я защитава с никакви разчети. Социалният и финансовият министър пък в един глас отсякоха: "Абсурд!"

"Предложението за точките няма институционален характер, беше споменато от г-жа Митрева в качеството й на експерт. Аз лично съм против. Режимът трябва да е еднакъв за всички - плавно увеличаване на стажа", заяви министър Тотю Младенов.

Впрочем режимът ще бъде еднакъв за всички и при друг вариант - ако депутатите приемат козметичната корекция в точковата система за пенсиониране не само за първа и втора, но и за масовата трета категория труд. Пред "Капитал" социалният министър категорично отхвърли тази възможност. Но до последно не е ясно кое лоби ще надделее в парламента.  

Либералните икономисти също се обявиха против идеята на Христина Митрева. Председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски нарече лансирането на по-мекия вариант "липса на политическа воля", а икономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов посочи, че то решава проблемите само на хората в предпенсионна възраст. "Няма как да искаш да правиш радикална промяна с положителен фискален ефект и да няма недоволни. Грешката на управляващите е, че се съсредоточават върху недоволството на няколко десетки хиляди хора на 62 години, които заплашват с протести, а не върху тези между 20 и 40 години", каза Богданов пред "Дневник".

Недоволни от евентуалната корекция в точковата система са дори протестиращите срещу промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) синдикалисти. Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров я определи като "предложение на парче и на коляно", което е "проява на безсилието по висшите етажи да се справят с проблема".

За няколко лева повече

При първото четене на проекта за изменение на КСО социалната комисия в парламента прие за първа и втора категория труд да се повиши възрастта за пенсиониране с общо две години - по една от 2011 г. и от 2012 г. Ако това се случи, работещите при първа категория жени ще могат да се пенсионират на 49 г., а мъжете - на 54 г. При втора категория възрастовите граници ще бъдат съответно 54 г. и 59 г.

Вторият вариант на промяна при тежките професии, който ще се обсъжда тепърва, предвижда постепенно увеличение не на възрастта, а на годините, отработени в тежки условия. В момента те са 10 г. за първа категория и 15 г. за втора категория.

Според Антоанета Ганчева, главен актюер на НОИ, засега са правени разчети единствено за това как ще се отрази на пенсионния фонд повишаването на възрастта за пенсиониране в първа и втора категория труд. "Ефектът не би трябвало да се различава особено от този при увеличаване на стажа за тези категории", уточни тя. Ганчева обаче категорично отказа да отговори конкретно на въпроса колко ще спечели фондът от предлаганата промяна.

Мълчанието й, изглежда, има важна причина: експерти твърдят, че който и от двата варианта да се приеме, резултатът за пенсионния фонд ще е съвършено незначителен. "Щом като очакваният ефект от промените при масовата трета категория труд, в която работят 2.5 млн. души, е между 60 и 80 млн. лв., няма смисъл да говорим за тези в тежките професии, където има едва около 150 хил. човека. Мярката с възрастта или стажа ще засегне не повече от 5-10 хил. от тях, което означава, че фискалният ефект ще е далеч зад десетичната запетая", коментира Димитър Манолов, вицепрезидент на "Подкрепа" и член на надзорния съвет на НОИ.

Не е изключено бюджетът на общественото осигуряване дори да загуби от подготвяните корекции за първа и втора категория труд. В НОИ очакват вълна от нови пенсионери до края на годината - подплашени от утежняването на достъпа до пенсия, ще се втурнат да се пенсионират всички упражняващи тежък труд, които отговарят на сегашните условия, но в момента продължават да работят.

Освен това след промените в КСО младите пенсионери от тази група ще продължат да черпят от общия фонд поне до края на 2012 г. или дори до края на 2014 г. По сегашния закон те трябва да бъдат прехвърлени към професионалните пенсионни фондове още от 1 януари 2011 г., но там не ги искат. Причината е прозаична: професионалните фондове нямат достатъчно пари, за да плащат.

Изводът от всичко това: за работещите при вредни условия на труд е необходима много по-радикална реформа. Синдикатите обаче протестират дори  срещу тези малки промени. Вместо тях те настояват за запазване на разходите и увеличаване на приходите в пенсионния фонд чрез повишаване на осигурителната вноска и минималните осигурителни прагове.

Голяма или малка реформа

Едно е напълно сигурно: ако сегашната ситуация на отстъпление от предварително обещаното продължи, допълнителни приходи няма да има. Вместо това ще растат разходите, защото ще се пенсионират повече хора, а броят на работещите ще намалява. Изглежда кабинетът също си дава сметка за това: "Няма как да правим повече отстъпки. Със сигурност ще има промени в КСО и те ще влязат в сила от 1 януари 2011 г. Всяко забавяне би ни принудило да направим още по-драстични реформи в бъдеще", категоричен беше министър Тотю Младенов.

Въпросът е промените да бъдат наистина радикални. Защото в противен случай нито вълкът ще е сит, нито агнето - цяло.

"Опитът показва, че с голяма реформа губиш политическа подкрепа в началото, но печелиш дългосрочно. С малка реформа също страдаш политически, а освен това от нея няма ефект. В момента каквото и да направи това правителство, то ще бъде обвинено в липсата на реформаторски дух, от друга страна хората ще са недоволни, а от трета - няма да има ефект за бюджета. Така и така правителството ще изстрада тази реформа, поне да я направи както трябва и да смени пенсионния модел. Вярно е, че преходът ще има цена, но и сега тези пари ще бъдат изразходвани за пенсии", обобщи проблема Георги Ангелов от "Отворено общество".  

По темата работи и Вера ДЕНИЗОВА

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ursus avatar :-|
    uzur
    • - 2
    • + 5

    Опасения трябва да буди и излизането в пенсия у нас,на нови 130 000 пенсионери в най-скоро време.Най- големите набори - 1947-ми, 1948-ми 1949-и, 1950-и, 1951-и, започват да излизат в пенсия. Всички тези хора са били със сравнително високи заплати. Пенсиите ще са големи, и ще нараства задължението на НОИ да се плащат пенсии с много сериозна сума.
    http://yphalachev.blogspot.com/2010/09/blog-post_10.html

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 13

    Всъщност проблемът на държавата е, че в бюджетът на НОИ зее дупка от 40%, която се попълва от републиканския бюджет. Всички милозливи чиновници хвърлят ум в тая насока - как да стане така, че пенсионната система да се самоиздържа. Тъй като никъде по света такова перпетуум мобиле няма открито, няма да си пръкне и у нас, но както се казва във вица - опитите в Турция продължават...
    Единственото реално спасение на осигурителната система от фалит е увеличаването на дела на втория и третия стълб, при които обаче вноските се правят по лични партиди, а не се наливат в кацата без дъно, където системата на преразпределение убива интереса да се осигуряваш въху по-висока база.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 22

    До коментар [#2] от "davidkovb":

    Крайно време е и бюджетните служители да си плащат осигурителните вноски. Всяко министерство. И най-вече - военното и вътрешното, щото там се пенсионират на 45 с 20 заплати накуп + максимална пенсия. Всъщност колко трябва да е осигуровката на месец за да може един такъв служител за 20 години служба да натрупа достатъчно пари та да може да получава максимална пенсия в продължение на да речем минимум 25 години/до 70 годишна възраст.. / сметката е лесна и интересна - ако пенсията е 700 лева.. то вноската трябва да е била по-голяма от 700 лв на месец/почти заради инфлацията/

    И тогава ще се види колко наистина е реалният бюджет на министерствата.


    Иначе според мен - пенсиите трябва да са по една минимална заплата за всички навършили да речем 65 години/без значение на трудовия стаж/. И да се формират от един плосък пенсионен данък 10% като ДОД и от ДДС. Който иска повече - да си прави влогове, и т.н. ако иска и застраховка.
    Колкото по-просто толкова по-добре. А и е крайно време държавата да спре да се занимава с всичко.

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 6
    • + 10

    А за категориите труд - защо трябва да има категории? Ако е рисков труда и заплащането трябва да е по-голямо, нали? И би могло да се направят застраховки. Може би за рисковите професии трябва да има задължително застраховки за тр. злополуки, а не по-ранно пенсиониране. Хората които работят такъв труд трябва да получават по-високо възнаграждение, а не по-ранно песниониране.

    Никой не е казал, че и на 60 трябва да работиш рискова работа, нали?

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#3] от "mick":

    Държавата има интерес да поддържа репресивен апарат с всякакви бонуси като гарантирана заплата, безплатно здравеопазване (!), облекло, храна, неплащане на осиуровки и т.н.. Затова селски момчета, които подпират службата 10-15 години с ръце в джобовете, накрая получават куп пари и доживотен пропуск към ВМА и МВР-болница.

    Нередност?
  • 7
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 1
    • + 6

    Реформа? Изобщо няма реформа тук. Пак дават назад. Заровиха се в пенсиите както и във всичко останало - бързо да приемем и това, че да се види ефекта до края на годината, т.е. веднага да спестим пари.
    Само че тук резултата ще се види едва след години, не се знае дали и ББ ще е жив, за да разбере ще има ли ефект или не.
    Моята нагласа е, че ще работя докато съм жив, при условие, че някой ще ме иска на 70г да работя. Защото тези, които искат да работят и да се развиват още обикновено са интелектуалци /не я обичам тази дума/, счетоводители, управители на фирми.
    Един производствен работник, строител, сервитьор - не мога да си ги представя.

    Нередност?
  • 8
    borko_to avatar :-|
    borko_to
    • - 8
    • + 9

    На това момченце Мик му пожелавам да посрещне 60я си рожден ден на строителен обект, мъкнейки един пакет гранитогрес някъде между петия и шестия етаж, та дано да осъзнае защо в тежки условия на труд, хората трябва да се пенсионират по-рано...
    Пределено ми хареса предложението във вътрешното и военното министерство да се пенсионират на 70 г., просто чудесно....69 г. летец, танкист, 67 г. полицай от автопатрул, 65 годишен пожарникар..., 70 г. надзирател в затвор....
    Микчо, на мама златната рожба той, тежко ли е да местиш мишката в офиса под климатика, моето момче?

    Нередност?
  • 9
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 9

    До коментар [#8] от "borko_to":

    Ало деде, никой не е казал, че като си станал строител и все строител ще си. Всяка професия си има своите особености. И какво манекенките на 30 ли да ги пенсионираме? или гимнастичките?
    Сега вместо да дават на строителите и миньорите реална заплата, те ги залъгват, че ще ги пенсионират рано с голяма пенсия. Само дето не се казва откъде ще дойдат тия пари.

    Нередност?
  • 10
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 8

    До коментар [#8] от "borko_to":

    А във военното министерство - там направо се късат от работа.. иначе вярно, войник на 50-60 си е смешно, но не защото се е преуморил/поне в нашата армия/ а просто защото това не е работа за толкова годишен човек. Все пак не разбирам, защо да се пенсионира здрав и прав човек и да го издържат други работещи даже доста по-възрастни и по-болни от него? Друго не може ли да работи? Не знаех, че човек може да има само една професия...

    Нередност?
Нов коментар