🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хроника на пенсионната сага

Социалните партньори най-после постигнаха консенсус за промените в Кодекса за социално осигуряване

След тягостни и продължителни преговори държавата, работодателите и синдикатите изглежда най-после се разбраха за промените в режима за пенсиониране.
След тягостни и продължителни преговори държавата, работодателите и синдикатите изглежда най-после се разбраха за промените в режима за пенсиониране.
След тягостни и продължителни преговори държавата, работодателите и синдикатите изглежда най-после се разбраха за промените в режима за пенсиониране.    ©  Георги Кожухаров
След тягостни и продължителни преговори държавата, работодателите и синдикатите изглежда най-после се разбраха за промените в режима за пенсиониране.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След тягостни и продължителни преговори държавата, работодателите и синдикатите изглежда най-после се разбраха за промените в режима за пенсиониране. Последният спорен момент - от кога да започне да расте стажът за пенсиониране на масовата трета категория труд - беше решен компромисно.

Вижте как се разви пенсионната сага от миналия понеделник до днес.

25 октомври 2010 г.

12.00 ч., Министерство на труда и социалната политика

Социалният министър Тотю Младенов и управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева обявиха, че парите, натрупани в частните професионални пенсионни фондове (ППФ), със сигурност ще отидат в нов фонд "Ранно пенсиониране" в НОИ. От началото на следващата година там ще се събират и осигурителните вноски за тежките категории труд, съответно 12% за първа и 7% за втора категория.

В сряда (27 октомври) промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) ще бъдат разгледани в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а непосредствено след това се очаква да бъдат приети на заседанието на правителството.

12.00 ч., Пресклуб на Българската телеграфна агенция

Шестте представителни организации на работодателите заявиха, че ще оспорват евентуалното изземване на парите от ППФ пред Конституционния съд. Те ще търсят подкрепата и на депутатите от опозицията срещу приемането на такава поправка в КСО. Отделно собствениците на фирми ще насърчат служителите си да си търсят правата - в съда или при омбудсмана.

Според тях новият фонд в НОИ ще реши проблема с ниските пенсии само за няколко години, а след това и в него ще зейнат огромни дефицити. Причината ще е увеличението на разходите за пенсии, което ще изпревари постъпленията от вноски. Така плащанията трябва да се компенсират с натрупваните в продължение на десет години пари в професионалните фондове.

26 октомври 2010 г.

8.20 ч., "Тази сутрин", бТВ

Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите:

"Едната алтернатива е да следваме буквата на закона и да кажем - частните пенсионни фондове от 1 януари 2011 г. почват да плащат. Те, ако са готови да плащат, за мен е много хубаво. Те, ако излязат и казват - готови сме да плащаме и вече сме правили такава добра инвестиционна политика, че пенсиите ще са такива, каквито са нормални. Това, ако го кажат, тръгваме. Това е хубаво решение. Ако обаче се окаже, че те не са водили добра инвестиционна политика по една или друга причина, тогава какво остава? Взето е решение, че от 1 януари трябва нещо ново да се прави, както е по закон. Тогава трябва друг титуляр, НОИ в случая, и този друг титуляр, ако се окаже, че инвестиционните фондове, частните, не са правили добри инвестиции, тогава някой друг трябва да се заеме с това. . ."

8.20 ч., "Денят започва", БНТ

Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката:

"Аз, да си призная, все още не съм напълно убеден (бел. ред. - в смисъла от прехвърлянето на парите от ППФ в НОИ), защото простата логика е, че когато парите не са достатъчно на едно място, те няма как да станат достатъчни, когато просто ги преместиш на друго място. Очевидно е, че над парите, които са акумулирани в професионалните фондове, трябва да се додаде. Ще се додаде, само че сега няма да е ясно колко се додава. Ако се изплащат от професионалните фондове и след това прозрачно се додава отгоре, поне ще е ясно."

10.30 ч., Министерство на финансите

На пресконференция Емануеле Балдачи, ръководител на техническата мисия на Международния валутен фонд (МВФ) за пенсионната реформа, съобщи, че МВФ е против прехвърлянето на парите от личните партиди на работещите в тежките категории труд от ППФ в общ солидарен фонд към НОИ. Вместо това от организацията препоръчаха държавата да доплаща ранните пенсии на работниците от първа и втора категория, тъй като те са правили осигурителни вноски в НОИ и преди 2000 г., когато са основани професионалните фондове.

В доклада си експертите препоръчаха още от следващата година ранните пенсии да започнат да се изплащат от професионалните фондове, както е заложено и в момента в КСО. МВФ съветва също осигурителната вноска да се увеличи и стажът за пенсиониране да се вдигне с шест месеца още от следващата година. В последния вариант на промените в КСО е заложено увеличение на стажа с по четири месеца чак от 2015 г., както настояваха синдикатите.

11.00 ч., Министерски съвет

След среща с премиера Бойко Борисов представители на пенсионните дружества обявиха, че разговорът е бил "конструктивен и полезен". На срещата дружествата са представили разчети, с които са се опитали да оборят аргументите за прехвърляне на парите от ППФ в нов фонд към НОИ.

Според неофициална информация по-рано днес представители на частните фондове са се срещнали и с членове на мисията на МВФ за пенсионната реформа.

13.00 ч., Национален осигурителен институт

С 14 гласа "за" и 6 "против" - на работодателите, Надзорният съвет на НОИ прие промените в КСО, една от които е национализацията на парите на професионалните пенсионни фондове. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов пред журналисти след заседанието на съвета.

13.30 ч., Асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

Има голяма вероятност национализирането на лични пенсии от професионалните фондове да не се случи. Окончателното решение ще бъде взето до утре от премиера Бойко Борисов. Това обясниха представители на пенсионните дружества по повод сутрешната си среща с министър-председателя.

14.30 ч.

Шестте представителни организации на работодателите изпратиха писмо до вицепремиера и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) Симеон Дянков, с което изискват допълнителна информация относно предложенията за промени в КСО, касаещи професионалните пенсионни фондове.

Бизнесът очаква да получи правен анализ за съответствието на предложенията за промени в КСО с конституцията, действащото законодателство и Европейската харта за основните права и свободи. В писмото се настоява за информация и анализ на становището и доклада на мисията на МВФ в България с направените препоръки.

15.17 ч., Министерски съвет

Секретариатът на НСТС изпрати официално съобщение за отлагане на заседанието на НСТС, насрочено за 27 октомври от 9 ч. Вместо това социалните партньори ще се съберат на 29 октомври от 10 ч.

Очаква се до тогава работодателите да получат информация от Комисията за финансов надзор (КФН) за структурата на инвестиционните портфейли на ППФ, становище относно законосъобразността на извършваните до този момент действия от страна на фондовете, информация от НОИ относно стратегията и механизмите за бъдещото управление на средствата от ППФ.

27 октомври 2010 г.

10.00 ч., Министерски съвет

Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика:

"Освен това се предлага от 1 януари 2011 г. осигурителните вноски за допълнителното задължително пенсионно осигуряване за професионалните пенсионни фондове да се превеждат по сметката на фонд "Ранно пенсиониране", откъдето и ще се изплащат пенсиите, отпускани от 1 януари 2011 г. за работещите при условията на първа и втора категория труд.

Смятам, че по този начин ще поправим една несправедливост, която беше допусната преди десет години от тогавашните управляващи, които на практика заложиха един казус за решаването на проблема на пенсионирането на категорийните работници..."

Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката :

"Опасявам се, че решението, което ни се предлага с този законопроект (за промени в КСО - бел. авт.), е грешно и вредно по много причини и ще ви кажа защо смятам така. Първо, защото ако активите на професионалните фондове отидат в НОИ, за да служат за един разходопокривен модел с тях могат да се случат две неща:

Едното е, да се похарчат, за да се дадат за пенсии, което е идеята на разходнопокриния фонд, т.е. те трябва да се осребрят, да се превърнат в пари, защото иначе не е разходопокривен модел, което би било опасно и погрешно от гледна точка на капиталовия пазар, на инвестициите и ще нанесе вреди, с които ще се борим дълги години.

Втори вариант, преместваме ги, но не ги осребряваме, а ги управляваме, кой да ги управлява? НОИ няма такава експертиза."

Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите:

"В така предложения втори вариант на Кодекса за социалното осигуряване Министерство на труда и социалната политика – вносителят, напълно отстъпва от първоначалните идеи за пенсионната реформа и просто отлага проблема, говорейки за плавното увеличаване на стаж и на пенсионна възраст, който в първия вариант почваше от 2011 година, сега по незнайни причини почва от 2015-2017 година. Разликата отива в бюджета, един вид социалното министерство отстъпвайки и взимайки по-лесния път дава на Министерство на финансите тежката задача да намира допълнителни пари във всички тези години. Не мога да разбера защо отстъпваме по този начин, защо социалното министерство реши да отстъпи по този начин от техния първоначален проект. ...има пълно отлагане на реформата за някакво следващо правителство, за някакъв следващ мандат. Мисля, че това е грешната политика, мисля, че ние трябва, както приемаме тук, че трябва да има решение 2011 година, така и по стаж и по пенсионна възраст трябва да има решение през 2011 година, да се върнем към първоначалния вариант, който Вие, господин Младенов, бяхте предложили, мина през Министерския съвет. Защо сега отлагаме това? Това е допълнително натрупване на дефицит в НОИ."

Бойко Борисов, министър-председател:

"При тази ситуация аз мисля, че ако с една седмица отложим приемането на тази точка и проведем среща с пенсионните фондове и с тези, които изброих, не е фатално и до тогава можем да изчистим всички тези проблеми и да вземем категорично решение."

Решението по промените в КСО е отложено.

11.30 ч., Министерски съвет

Представители на частните пенсионноосигурителни дружества и синдикатите влязоха в сградата на правителството за нова среща с премиера Бойко Борисов.

13.40 ч., Министерски съвет

В НОИ няма да се създава фонд "Ранно пенсиониране". Там ще бъдат прехвърлени само парите от индивидуалните партиди в ППФ на работниците, които ще се пенсионират през 2011, 2012 и 2013 г. Осигурителният институт ще плаща техните ранни пенсии, както досега.

Осигурителните вноски за останалите заети в тежки условия ще продължат да постъпват в частните професионални фондове.

До този консенсус се е стигнало днес на поредната среща на премиера с представители на пенсионноосигурителните дружества, синдикатите и НОИ.

Даниела Петкова, изпълнителен директор на пенсионноосигурително дружество "Доверие": "Предлагаме всички, на които им предстои да излязат в пенсия до 2014 г., да се изключат от обхвата на професионалните фондов. Това е възможно най-справедливото решение. Признаваме, че ако тези хора се пенсионираха само от парите, натрупани при нас, нямаше да получават пенсии, колкото от НОИ."

Поредният обрат в осигурителната сага на практика означава, че проблемът с пенсиите на тежките категории се връща в изходна точка - той се отлага за пореден път, вместо да намери трайно решение.

Пламен Димитров, и.д. президент на КНСБ: "Това решение ще е устойчиво само до 2014 г. (края на мандата на ГЕРБ - бел. авт.). След това ще трябва да се търсят допълнителни мерки."

28 октомври 2010 г.

11.30 ч., Аула "Максима" в УНСС

След като изнесе лекция в УНСС за ролята на младите в управлението, финансовият министър Симеон Дянков отново предложи осигурителният стаж за пенсия да започне да расте още от 2011 г. с по шест месеца на година. Той щял да постави въпроса на утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

29 октомври 2010 г.

12.45 ч., Министерски съвет

Стажът за пенсия да започне да расте още от 2011 г. с шест месеца на година до общо три години. Това е поредният вариант за промяна в КСО, с който вицепремиерът Симеон Дянков изненада синдикатите и работодателите на заседанието на тристранния съвет.

Синдикатите се обявиха категорично против поредния обрат в становището на държавата и заплашиха с протести. Бизнесът е съгласен повишението да стартира от 2011 г., но с три месеца на година. 

31 октомври 2010 г.

18.00 ч., "На четири очи", Нова тв

Премиерът Бойко Борисов обяви поредния вариант за промени в КСО, обсъден по-рано през деня на среща със социалния министър Тотю Младенов, финансовия министър Симеон Дянков и управителя на НОИ Христина Митрева. Кои са основните му параметри:

- Стажът за пенсия за масовата трета категория труд започва да расте от 2012 г. с по четири месеца на година, докато достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете през 2020 г.

- От 2021 г. ще започне да се увеличава възрастта за пенсиониране с по шест месеца на година, докато достигне 63 години за жените през 2026 г. и 65 години за мъжете през 2024 г. Сега жените се пенсионират на 60 години при 34 години стаж, а мъжете - на 63 години при 37 години стаж.

- Сегашната схема за ранно пенсиониране на работещите в тежките категории труд се запазва до края на 2014 г. До тогава ранните пенсии ще продължат да се плащат от НОИ.

- От 2015 г. ранните пенсии за работещите при първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове.

- От 2015 г. ще започне да расте и възрастта за пенсиониране на категорийните работници - с шест месеца на година. Целта е жените и мъжете със стаж в първа категория да се пенсионират 8 години по-рано от масовата трета категория труд (сега те излизат в пенсия съответно 13 и 11 години по-рано), а тези със стаж във втора категория - 3 години по-рано (сега те се пенсионират съответно 8 и 6 години по-рано).

- От 2014 г. ще отпадне таванът на навоотпуснатите пенсии и постепенно ще започне да се увеличава таванът за старите пенсии.

- От 2017 г. ще започне да расте тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1.1% на 1.2%.

- От 2017 г. ще се увеличи вноската за универсалните пенсионни фондове с 2 процентни пункта - от 5% на 7 %.

Разчетите показват, че дефицитът в НОИ ще бъде преодолян през 2017 г., след което ще започне да се натрупва излишък до 2035 г.

1 ноември 2010 г.

14.15 ч., Министерски съвет

След поредица от двустранни и тристранни срещи правителството, синдикатите и работодателите най-после подписаха национално споразумение за промените в режима за пенсиониране и размера на осигурителните вноски за следващите десет години.

В документа са заложени параметрите, обявени предния ден от премиера Борисов (виж по-горе).

Надяваме се това да е краят на пенсионната сага, поне засега.

45 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 22
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'
    • + 6

    Ако в НОИ получат едни пари, които са натрупвани досега от лични вноски, дали тези пари няма да отидат за покриване на текущи плащания, вместо да се изплатят на собствениците им през периода, за който са предвидени? Дали прецедентът с прехвърляне на средства от личните сметки няма да е началото на едно постоянно прехвърляне през следващите години? Може би е време след професионалните фондове да се гласят и универсалните за предстоящо декапитализиране...

    Нередност?
  • 23
    stg avatar :-|
    stg
    • + 6

    към коментар номер 10 , напълно споделям казаното от вас,тоя Пламен Димитров е типичен селяндур който може да спори само чрез надвикване на опонента, явно са се посъбрали пари в личните сметки и са решили че добре ще им дойдат

    Нередност?
  • 24
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 4
    • + 1

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/10/blog-post_29.html

    Ето как се фалшифицира демокрацията. Разни тесни групи се събират с управляващите да решават въпроси, свързани с отнемането на общи права (например, решаването на въпросите, свързани с пенсионната възраст и със стажа на всички ни). Управляващите не приемат друг отговор, освен този, който ощетява обществото. Докато не стане тяхното, диалогът се саботира многократно. Групите, които уж трябва да защитават правата, накрая (да речем - на 01.11.2010) отстъпват на упрвленския натиск за пореден път и на всички ни за пореден път се отрязва поредното парче от правата ни. Няма референдум, няма никакво реално допитване до обществената воля. Решават тези най-същностни за всички ни въпроси тесните групи и кабинета.

    Междувременно, финансовата, икономическата, социалната, здравната, образователната и всичко останало, що е обществена, държавна политика, представлява пълен провал. Оправданията се въртят около икономическата криза - удобния заподозрян. В България наистина има криза, но тя не е точно икономическа (икономическата ни неуредица е следствие на други неблагополучия у нас). Икономическата криза по света вече приключи. В България има интелектуална криза. И името на тази криза е БОРИСОВ (с неговите продължения Дянков, Трайков и Младенов, както и с удобно скритите зад борисовия гръб Костов и Мартин Димитров, които уж са против борисовата политика, но подкрепят с гласовете си задържането на този кабинет на власт).

    Нередност?
  • 25
    gk avatar :-|
    gk
    • + 5

    Докъто има общи пари, ще има тарикати, които ще ги смучат.
    Пенсионната и здравно осигурителната система в този си вид са наказание за работливите. Затова трябва да се унищожат веднага.

    Нередност?
  • 27
    andro43 avatar :-|
    andro43
    • - 1
    • + 1

    Ламите не са празноглави - ако взимат по 1 милион за консултантски услуги.
    За какви пенсии да говорим, ако заплатите са по- малки от социални помощи, на запад / без Мексико :) /.
    За каква пенсионна възраст става въпрос, ако си развалина още преди да се родиш , в утробата на гладуваща майка?
    Кучето си лае,кервана си върви.Куче /б.а.разбирай профсъюз/, спира да лае , ако го пуснеш под масата.
    Не се ли оядоха някой кучета?
    Какво да ги мислим толкова пенсиите, ако в крайна сметка това са суми, колкото джобните ти пари?/ мисли на депутатин /,а в сейфове имаш милиони, отделно 20-30 имота спечелени с честен труд /ателиета ,апортаменти , парцели на атрактивни места.......... /, те и тези с нечестния труд не са по-зле! А ти къде си приятелю - какъв е нашият труд? Като се замислиш - безмислен.............
    От кого ще събира НОЙ отчисления за пенсии след 20 г. при ниска раждаемост и при висока миграция на запад ? Сетих се - от пенсионерите с високи пенсии..........................

    Нередност?
  • 28
    me4o4e avatar :-|
    Борислав
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#10] от "davidkovb":

    Браво, браво, хвала

    Нередност?
  • 29
    me4o4e avatar :-|
    Борислав
    • + 2

    До коментар [#14] от "Станислав Янков":

    Абе досега по няколко теми се споменава тази биологически обоснована възраст. Може ли да пратиш линк да видим кой галиба я обосновава и защо. Не, че не ти вярвам и ще ми е интересно да видя сериозно проучване. А иначе, мисля че трябва да се отбележи, че възраста за пенсиониране е нещо много относително, след като в България можеш да се пенсионираш в 3та категория със стаж, който е най-малкия в европейския съюз.

    Нередност?
  • 30
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 1

    До коментар [#29] от "Борислав":

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/10/blog-post_29.html

    Можем да направим нещо още по-добро! Понеже ти явно не си 67-годишен - можеш да пратиш твой близък на възраст 60-66 години (някой, на когото държиш - баща, брат, дядо...) да поработи за година като общ работник на строежче или някаква друга тежка физическа работа. За да не кажеш, че подхождам некоректно - готов съм и аз да работя с него за година (ти твърдиш, че на въпросната възраст той ще работи наравно и равностойно с мен). Така лесно ще видим, колко и дали въобще той ще издържи и година. Ето ти едно най-сериозно и непосредствено проучване!

    Нередност?
  • 31
    gk avatar :-|
    gk
    • - 1

    До коментар [#30] от "Станислав Янков":

    Дюлгерчее, тъпачеее, кой ли се е засилил да се състезава с тебе?
    Та ти си единица мярка. Също като 1 фарад.

    Нередност?
Нов коментар