Кой не скача е глупак

Или как под натиска на синдикатите ГЕРБ може да забави икономиката като вдигне осигуровките

Който не стачкува - не печели.
Който не стачкува - не печели.
Който не стачкува - не печели.    ©  Надежда Чипева
Който не стачкува - не печели.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През тази седмица правителството на ГЕРБ окончателно промени протестния фолклор от годините на прехода. Ако тогава актуалната фраза бе "Кой не скача е червен", сега тя се модифицира в "Кой не скача е глупак".

Година и три месеца след като кабинетът "Борисов" пое управлението на държавата, се разбра, че за да получиш нещо от властта, просто трябва да обявиш протест. Последният пример е решението (изненадващо дори за депутатите и финансовия министър Симеон Дянков) на премиера Бойко Борисов да увеличи осигурителните вноски с три процентни пункта, а промените в Кодекса за социално осигуряване да бъдат изтеглени от парламента за доработване. Последните предвиждаха от следващата година да започне плавно увеличаване на стажа за пенсия с до 3 години. Така само за няколко часа заради нежеланието си да се изправи срещу готвените от синдикатите стачки Борисов изтри като с гума дълго готвените промени в пенсионната система.

Тук не става въпрос само за техника на взимане на политически решения и за обявяването им като в сводка за времето. А и за последствията от тях. Подобна стъпка ще прехвърли тежестта на кризата върху частния сектор. И на практика ще потопи иначе плахо надигащата се от дъното икономика. По-високото облагане на труда означава изземване на пари от хората, по-висока безработица и в крайна сметка по-бавно излизане от кризата и по-малко постъпления в бюджета. Логично бизнес и икономисти се обявиха твърдо против идеята.

Самият премиер по-късно обясни, че увеличението ще е по-ниско – между 1.5 и 2 процентни пункта. Дори и да е така обаче, постоянното разнопосочно говорене по темата създава несигурност в бизнеса. А тя плаши инвеститорите - и български, и чужди.

Всичко започна така

Подушил дима от разгарящите се протести, Борисов реагира светкавично в рамките на един ден: във вторник сутринта на заседание на тристранния съвет прие идеята на синдикатите за повишаването на пенсионната вноска, а привечер присъства на устното договаряне между социалния министър и профсъюзите, че от 1 януари 2011 г. осигурителната тежест ще се увеличи с 3 процентни пункта - 2 за фонд "Пенсии" и 1 за фонд "Безработица".Така общата осигурителна тежест щеше да стане 32.1%. Пресметнато, ако в момента служител с 1000 лв. нетна заплата струва (осигуровки и данъци) на работодателя си 1507 лв. на месец, след промяната тази сума ще е с 44 лв. по-висока. Това решение обаче не засяга държавни служители, полицаи, военни и други, чиито осигуровки се поемат изцяло от държавата, тоест пак от данъкоплатците.

Договорката между премиер, социален министър и синдикати беше придружена с обяснението, че това ще отложи във времето повишаването на осигурителния стаж - единствената стъпка, която до момента беше в посока реформа на системата.

До идеята за увеличаване на осигуровките се стигна след още едно набързо дадено обещание на премиера - всички пари, които се събират от здравни вноски, да се харчат. Това на практика означава, че през следващата година НЗОК ще разполага с 544 млн. лв. повече. Последното без други мерки ще увеличи дефицита в консолидирания бюджет, който и без това през следващата година е планиран на ръба на позволените от ЕС 3% от БВП. Явно затова предложението на синдикатите да се вдигнат осигуровките се е видяло още по-примамливо на премиера.

"Повишаването на осигурителната тежест заедно с решението за криминализиране на укриването на осигуровки и повишаването на минималните осигурителни доходи с 5.6% ще доведе до допълнителни 700 млн. лв. приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване още догодина", обясни социалният министър Тотю Младенов, който досега не срещаше подкрепа за тези идеи.

От зоркото око на Борисов обаче е избягнала една малка подробност: загрижеността към пенсионната система на синдикатите не е чак толкова алтруистична. А е опит да се предотврати вдигането на стажа на работещите при вредни условия на труд – основната членска маса на профсъюзите. Истината обаче е, че почти всички страни в ЕС предприеха подобни реформи.

Ето аргументите

Действията на синдикатите обаче са вид мечешка услуга. Вдигането на вноските ще засегне всички, включително работодателите и работещите в същите тези дружества от тежката индустрия. Странно е и изказването на управителя на осигурителния институт Христина Митрева, че повишаването на вноските с 3 пункта всъщност няма да натовари сериозно работодателите, защото ще увеличи разходите на бизнеса за заплати с 360 млн. лв., а общият фонд "Работна заплата" е около 14 млрд. лв. За сравнение, тези 360 млн. лв. са 0.5% от БВП за следващата година и са повече от преките чуждестранни инвестиции, влезли в страната през юли.

Основният аргумент за вдигане на осигуровките на синдикатите обаче е, че постоянното намаление на ставките през последните години е допринесло за огромния дефицит в НОИ (около 2 млрд. лв., или почти 3% от БВП за тази година). Другата теза, която се промъкна, е пенсиите да се финансират само от осигуровки. Изчисленията на НОИ обаче показват, че при сегашното състояние разходите за пенсии могат да се покрият изцяло от осигуровки, ако общата осигурителна тежест стане... 50% (при почти 30% в момента).

Според независимите икономисти обаче основната причина за големия дефицит в системата са наблюдаваните твърде много случаи на ранно пенсиониране. На практика според данни от Световната банка 57% от пенсионерите се пенсионират, преди да навършат пенсионната възраст. "Не се намери политическа воля за ограничаване на възможностите за пенсиониране преди пенсионна възраст, както и за ограничаване на масовото използване на пенсии за инвалидност за заобикаляне на изискванията за пенсиониране. Напротив, това сякаш се насърчаваше, за да се "замажат" проблемите, свързани с липсата на заетост, породени от недостатъчното икономически реформи", обобщава Георги Ангелов от "Отворено общество".

И последствията

Евентуално увеличение на данъка върху труда ще удари особено сериозно гръбнака на икономиката, който има най-високи разходи за труд: "За малкия и средния бизнес това е убийствено. Отваря се не врата, а портал към сивата икономика", коментира за "Дневник" Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма". Увеличението на сивата икономика пък поставя под натиск финансирането на пенсионната система, а е и сред причините за намалелия интерес на чуждите инвеститори към страната. "В България има много фирми, които плащат минимални заплати, а остатъкът дават на работниците си под масата. Така си спестяват част от плащанията към социални и пенсионни фондове, което вреди на конкурентоспособността на изрядните към фиска германски и други задгранични предприемачи. Това също е причина за отлива на германски капиталовложения от България", заяви пред "Дойче веле" Андреас фон Белов, ръководител на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер". Бърза анкета сред членовете на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пък показа, че за да запазят икономическата си дейност, 71% от фирмите ще  съкратят работници и служители.  Толкова компании заявяват, че ще им се наложи да намалят заплатите.

Повишаването на осигуровките няма да е от полза и за пенсионната система, а вместо това може да върне България към несигурните времена от средата на 90-те години, предупредиха пък либералните икономисти, членове на Независимия съвет за пенсионна реформа. Светла Костадинова от Института за пазарна икономика припомня, че по-високи отчисления от заплатата не гарантират високи пенсии, защото при нереформирана система тези вноски не формират спестявания на работещите, а финансират текущото изплащане на пенсиите.

"Сегашната промяна ще внесе доза съмнение сред реалните и потенциалните инвеститори, а дали не следва и още нещо...", обяснява Антон Петров, регионален мениджър на "Виохалко" за България.

Дали осигуровките ще се вдигнат с 1, 2 , 3 или 5 пункта, вече няма никакво значение. Защото веднъж отворена, от кутията на Пандора, наречена данъци няма как да излезе надежда.

Фотогалерия: Протестът на КНСБ

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Цялата галерия
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ursus avatar :-|
    uzur
    • - 3
    • + 9

    http://yphalachev1.blogspot.com/2010/10/blog-post_08.html
    Очаквам да се върнат към идеята възрастта за пенсиониране да се покачва всяка година с 3-4 месеца и схема, която да позволи по-малко увеличение на осигурителната тежест, като част от разходите за здравната система да бъдат прехвърлени от бюджета към здравната каса, като й се прехвърлят разходи, които досега се финансираха с приходи от преки и косвени данъци- субсидии за общините, ВМА, МВР болница и други.По-малко от обещаното увеличение на пенсионните вноски и по-малко от очакваните от лекарите пари за здравната система през 2011 г. вероятно ще се окаже финалният резултат от обратите в данъчно-осигурителната политика.Целта ще бъде да се постигне някакво междинно съгласие с работодателите и те да се върнат в тристранката със синдикатите и лекарите да са горе-долу доволни.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 4
    • + 22

    "осигурителната тежест ще се увеличи с 3 процентни пункта - 2 за фонд "Пенсии" и 1 за фонд "Безработица""

    Фонд "Безработица" е най-безсмисленото нещо, което съществува. Там парите се източват по два начина - чрез големите разходи свързани с администрирането и контрола и чрез чрезмерно големия брой хронично безработни, които, де факто, не са особено мотивирани да търсят работа. Този фонд е просто черна дупка и да се увеличават средствата за него е безумие.

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-(
    masay
    • - 5
    • + 39

    Много объркани неща има в тази държава! Не вярвах на ушите си, че синдикатите искат увеличаване на осигурителната тежест заради дефицита на НОИ! Чувал съм, че профсъюзите се занимават с условията за труд, със защитата на правата на хората на наемния труд, облекчаване на условията за пенсиониране и т.н., докато българските синдикати се занимаваха с продажбата на Кремиковци (!), със строежа на Белене (!), а сега и с увеличаването на осигурителната тежест...
    Единствено паническият ужас на ББ от каквито и да било протести дава възможност на тия измислени формации да си дават куража, че още ги има. Измислен премиер и измислени синдикати.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 18
    • + 10

    Няма как братцы новобранцы, вече сме в Европа и европейските методи хората да си търсят правата и да си осигурят минимум съществуване, навлизат с пълна сила и тук....
    -------------------------------
    Гледането назад, ДС истории, колко куфарчета раздал луканката, колко фусти оправил батето, какво откраднал деди, какво приватизирал лостов, вече минаха в историята, сега хората си гледат в паницата и когато последната се по изпразни гледат какво правят гърците в подобни случаи (италиянците, франсетата, испанците) именно излизат на улицата и понаритват задника на управляващите......
    --------------------------------
    така да се каже пролетариатът се осъзнава и си търси правата....

    Нередност?
  • 6
    pgounev avatar :-|
    pgounev
    • - 2
    • + 23

    Но все пак не трябва да се забравя, че продължителността на живота в България е 73 г., докато във всичките дадени за пример държави е 79-80. Т.е. ако средно Българинът седи в пенсия около 10 години, то в другите страни седят по 15. Ако докараме пенсионната възраст до 65, то мъжете средно ще са в пенсия по 4 години (защото средната продължителност на живота при мъжете е 69 г.).
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

    Нередност?
  • 7
    krlkirilov avatar :-(
    Кирил Кирилов
    • - 3
    • + 11

    Синдикатите се превърнаха в клика която не знае какво иска и ощетява собствените си членове:

    Какво искат синдикатите?
    http://ikonomika.org/?p=4639

    Подписката на синдикатите
    http://ikonomika.org/?p=4654

    Нередност?
  • 8
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 2
    • + 12

    До коментар [#3] от "Nikolay UK":

    Не само този фонд и фонд Пенсии се източва по същия начин. И всеки друг държавен фонд - на практика това му е функцията, особено у нас, да храни държавни служители, които пък да поддържат властта щото ако се смени властта, току виж ги махнали от работа. Затова полза от държавна икономика няма. И историята ни го е доказала и прехода ни още по-категорично. Краде се от държавните фондове защото това им е функцията. Да събират от всички и да раздават на който държавата реши. Поне у нас това е закон.

    Нередност?
  • 10
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 3
    • + 10

    Докато правителството държи курс към намаляване на парите, които държавата ми отнема за да ги похарчи за своите си нужди аз подкрепям правителството (което и да е то). Щом правителството обърне посоката и почне да ми иска повече от вчера защото иска да харчи повече за своите си нужди съм против това правителство (което и да е то).
    И освен това - пенсионната ни система е неефективна и фалшива. Тя е една икономическа система и като такава да нагласяш приходите според направените разходи е абсурд. Точно това обаче прави правителството - иска да дои кравата толкова, колкото мляко му трябва а не колкото може да даде. А дори доенето не би трябвало да е негова работа. Отглеждането и доенето на кравата трябва да е привилегия на всеки гражданин а функцията на правителството да се заключава в съблюдаването на еднакви правила за всеки.
    Системата на здравеопазване е същата - неефективна, пълна до горе с корупция, че и още една България да работи само за нея пак ползата ще е нула.

    Нередност?
Нов коментар