🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Христина Митрева подаде оставка под натиск (Обновено)

Парламентът гласува освобождаването й

Христина Митрева    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Народното събрание гласува днес (сряда) оставката на управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева след продължили час и половина дебати, в които основно участваха депутати от опозицията. За освобождаването й гласуваха 93 народни представители, 34 бяха против, а 10 се въздържаха.

Вчера Митрева подаде оставка пред депутатите от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ. Това се случи, след като тя беше подложена на натиск от страна на управляващата партия да се оттегли от поста си доброволно. Това беше единственият законен начин Митрева да бъде отстранена веднага.

Управителят на НОИ се избира от парламента. Мандатът на Христина Митрева на този пост изтича през 2013 г. Въпреки това преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви пред медиите, че в "скоро време шефът на НОИ ще бъде пенсиониран и освободен".

В понеделник след обяд вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е разговарял с Митрева лично, а вчера тя беше поканена да се яви на заседание на ПГ.

По думите на зам. председателя на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов управителката на НОИ е заявила пред народните представители, че винаги е действала професионално. Според Николов тя се оттегля заради напрежението, свързано с несбъднатите прогнози за приходите на общественото осигуряване за 2011 г. В разпространения текст на оставката на Митрева обаче като мотив е посочено снетото от нея политическо доверие, което й пречи да работи (виж прикачения файл).

"Мислим, че наистина един нов играч с ново иновативно мислене в тази актуална икономическа обстановка може да даде нови свежи идеи, нов тласък на общественото осигуряване", заяви Валентин Николов. Депутатът отказа да отговаря на журналистически въпроси по темата.

Всичко започна след изказване на премиера Борисов по "Нова телевизия" в неделя, когато той заяви: "Христина Митрева не се справи добре с работата". "Тя не управлява добре парите на НОИ, ние сме избрали нея, но не ги управлява добре, в пенсионна възраст е, благодаря й за това, което е направила", посочи Борисов.

Основните претенции към управлението на НОИ идват от министър Дянков: прогнозите за приходите в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г. са грешни, обяви той. Според източници от финансовото министерство тази година ще се съберат около 300 млн. лв. по-малко от осигуровки.

Всъщност НОИ най-силно настояваше за вдигане на осигуровката за пенсия от тази година и за увеличаване на минималните осигурителни прагове за самоосигуряващите се. Ефектът от тези две мерки се оказа по-скоро негативен, отколкото полезен за постъпленията във фондовете на ДОО. Това доведе до увеличаване на сивата икономика.

Проблемът с намаляването на осигурените е сериозен още от миналата година, посочи изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. По данни на националната статистика през 2010 г. са били закрити 294 хил. работни места. НОИ също отчита огромен спад: осигуряват се 267 хил. по-малко по трудов договор и 22 хил. по-малко самоосигуряващи се.

Специалисти в осигурителната система смятат обвиненията за сгрешени сметки за несериозни - в качеството си на главен актюер на НОИ Христина Митрева прави бюджетите на ДОО от 1997 г. Бившият социален министър Иван Нейков е категоричен, че НОИ няма объркани сметки. Освен това в официална позиция КНСБ припомни, че по закон "приходите на бюджета на ДОО се формират и разчитат въз основа на предложени от Министерството на финансите (МФ) и гласувани от правителството макроикономически параметри за съответната година - прогноза за развитието на икономиката, състояние на заетостта и безработицата, данъчна и осигурителна политика, политика по доходите, разходни тавани и др. Тези параметри се спускат и предоставят на НОИ и не подлежат нито на обсъждане, нито на корекция."  

В процеса на разработване на бюджета и съгласуването му с консолидираната фискална програма на държавата екипът на НОИ работи заедно с МФ и Националната агенция по приходите. Проектът на осигурителния бюджет се разглежда от надзорния съвет на НОИ едва след приключване на съгласувателните процедури и подписани писмени протоколи между НОИ и МФ. "Известно е, че на практика Министерството на финансите и министърът на финансите винаги имат крайна и решаваща дума по основните параметри на осигурителните приходи", се казва в писмото на КНСБ.

"Ако е имало някакво съмнение за сбъркани или за завишени приходи, защо това не се е казало тогава, а всички, с изключение на синдикатите, са подкрепили проекта за бюджет, внесен от надзорния съвет на НОИ?", попита и заместник-председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС. Според него в случая се измислят причини за освобождаването на Митрева, които не отговарят на действителността.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов вижда причините за атаката срещу Митрева другаде: "Първо - Христина Митрева отказа да кадрува партийно по териториалните поделения на НОИ. Бяха й спуснали една купчина "парашутисти", които трябваше да станат началници. Но понеже знае какъв пагубен може да бъде резултатът от подобно деяние, тя проведе конкурси за началници на териториалните поделения, на които се явиха всички. Огромната част от "парашутистите" отпаднаха", заяви той пред БНР.

Неизпълнените приходи в бюджета на ДОО не са единствената причина за оставката на Митрева, каза и източник от управляващата партия. Проблемът бил, че в медийни изяви тя предлагала политика в сферата на осигуряването, което не е нейна работа, например въвеждането на осигуровка за старост. Това противоречи на политиката на ГЕРБ - да не се увеличава повече данъчно-осигурителната тежест.

"Освен това в НОИ има нужда от реформа - структурата е твърде тромава, а Митрева не може да я модернизира, тъй като самата тя е представител на статуквото", добави източникът.

Депутат от ГЕРБ коментира още, че Христина Митрева донякъде става изкупителна жертва и заради грешките на социалния министър Тотю Младенов. Вероятно се имат предвид стопирането на пенсионната реформа и постоянните конфликти на Младенов с финансовия му колега Дянков.

Междувременно в публичното пространство вече се върти предложение за нов управител на НОИ. Става дума за Светлана Ангелова - зам. председател на социалната комисия в парламента от ГЕРБ. Ангелова е бивш директор на регионалната структура на Агенцията за социално подпомагане в Русе.

Очаквайте повече по темата в "Капитал" в събота.

Прикачен файл

43 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 31

    Българска работа, става както обикновено, сваляме от болната глава на здравата....
    Вместо да наритат флик, заради фактът че миналата година са били закрити 294 хил. работни места , сега ще махнат жената, дето разбира от работата си....
    После ще влезем в още проблеми и все Доган ще е виновен.......

    Нередност?
  • 2
    meanmoonshiner avatar :-|
    meanmoonshiner
    • - 3
    • + 29

    Ако някой се е зачудил за мотивацията на премиера:
    На въпрос защо сираците абитуриенти не са получили пенсиите си за май, той отговори: “ В скоро време шефът на НОИ ще бъде пенсиониран и освободен.”
    Бърз ум, няма що.

    Нередност?
  • 3
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 7
    • + 26

    Проблемът в сметките на НОИ (който е и проблем на българската икономика) се нарича Дянков-Борисов...

    Нередност?
  • 4
    manager avatar :-P
    Зам. Директор
    • - 2
    • + 9

    Да се надяваме, че с пенсионирането на въпросната госпожа слънцето няма да започне да изгрява от запад, а парите от североизток.

    Нередност?
  • 5
    zaniza avatar :-P
    ЗаНиЗа
    • - 1
    • + 8

    НИЕ сме я КАЧИЛИ, ние сме я СВАЛИЛИ...
    ПРОЗрачНОст!!!

    Нередност?
  • 6
    blackmore_more avatar :-@
    Could_Fly
    • - 3
    • + 11

    "Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов вижда причините за атаката срещу Митрева другаде: "Първо - Христина Митрева отказа да кадрува партийно по териториалните поделения на НОИ. Бяха й спуснали една купчина "парашутисти", които трябваше да станат началници. Но понеже тя знае какъв пагубен може да бъде резултатът от подобно деяние, тя проведе конкурси за началници на териториалните поделения, на които се явиха всички. Огромната част от "парашутистите" отпаднаха", заяви той пред БНР."
    Другаря Манолов да не се прави на ряпа - навсякъде всички партии спускат парашутисти! Както и синдикатите - за справка - настоящия директор на УЧР в ЦУ на НАП Мария Димитрова, случайно е съпруга на шефа на КНСБ, а преди беше спусната за директор в ЦУ на НОИ по времето на хитреца Йордан Христосков. При идването си на власт в НОИ Христосков смени десетина директори на районни управления като постави уж чрез конкурси хора на Костов. Предишния управител на НОИ - Николов, беше изгонен от Костов по същия начин, по който сега ще изгонят Митрева. Така, че - нищо ново под слънцето...
    НОИ е сладка баница, като най-сладкото в нея е "ПРО"АД откъдето в годините на Костов и при тройната коалиция бяха източени милиони.

    Нередност?
  • 7
    the8 avatar :-|
    The 8
    • - 7
    • + 4

    Абе айде бе - да дава път на МАЛКО - ПО МЛАДИ, с доказан опит. То за тях няма работа, тя седнала да се натиска на стола! Айде със здраве! Няма да и е малка пенсийката, не моЕм да я мислим!

    Нередност?
  • 8
    alexpp avatar :-|
    alexpp
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#1] от "boby1945":
    Не бих казал, че е света вода ненапита. Ако е такава, защо тогава напусна за един ден и си изплати обезщетения за отпуски в размер на 31 хиляди? Това не е незаконно, но очевидно не е етично. А най-забавното е, че го направи точно, когато променяха кодекс на труда във връзка с графиците за отпуски. Тези пари сте ги платили Вие, аз и всички трудещи се ...
    Никой не може да ме убеди, че някой е събрал 300 дена отпуск и не е ползвал такъв в продължение на 10 - 15 години!

    Също ще спомена, че седмица преди да се заговори за уволнението и, тази персона се обяви за създаването на нов фонд "Достойни старини" във връзка със възстановяването на хората след пенсиониране. Много хубаво, само дето не вярвам, че ще доживея да се пенсионирам. За каузата обаче ще дължа допълнителни осигурителни вноски в бюджета. Честито! И това само защото някой не може да си направи разчетите ...
    И последно, че да не я очерня много - миналата година лекичко беше пропуснала да подаде декларация за конфликт на интереси ... много удобно.
    И макар и да не ми е най-симпатична и аз смятам, че беше бушон ..

    Нередност?
  • 9
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 1
    • + 8

    "Капитал" още не е научил за върха на сладоледа! На студентите по държавна поръчка Борисов щял да забрани да се реализират в чужбина (здравей, комунизъм в най-чист вид и сбогом свободна пазарна икономика! Няма ли някой текст в ЕС срещу подобно демонстративно непазарно ограничение?!)!

    Значи, първо родителите на децата плащат данъци и семестриални такси (да не говорим за останалите разходи по студентите), пък после, ако на децата им се отвори шанс (рядък, предвид не най-качественото ни висше образование) да практикуват в чужбина срещу нормално заплащане и да пращат пари на родителите си у нас, да преживяват последните някак - не можело!!! Значи ли това, че парите за данъците ще се намалят, след като управляващите ще ощетяват децата на същите, дето плащат тези данъци? Или ще се наложи и забрана за внос на специалисти и отвън, след като има забрана на нашите да практикуват извън границите ни (нова "желязна завеса", ама не само за свободна реализация в рамките на ЕС на нашите висшисти, но и за реализацията у нас на чужди такива)?

    Нередност?
  • 10
    ross84 avatar :-|
    ross84
    • + 9

    Следете парите! Колко ли време ще е нужно, за да отидат в ТБ Българо-американската кредитна банка, т.е. при Цветелина Бориславова?

    http://metlifevariableannuity.gpari.info/

    Нередност?
Нов коментар