🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Яшар Якъш: В ЕС трябват лидери, които не вървят след общественото мнение

България е най-добрият съсед на Турция, убеден е бившият турски външен министър

   ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Яшар Якъш е бивш министър на външните работи на Република Турция в правителството на Абдула Гюл. Бил е постоянен представител на Турция в седалището на ООН във Виена и старши политически съветник на министъра на външните работи. През август 2001 г. Якъш става един от основателите и заместник-председател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), от която в момента е депутат.

От 2003 г. е председател на Комисията за евроинтеграция и съпредседател на съвместния парламентарен комитет "Турция – Европейски съюз". "Капитал" разговаря с Яшар Якъш на конференцията "Нови мостове в Европа, възможности за сътрудничество в черноморския регион", която се проведе във Варна. 

Много се говори напоследък за промяната в отношението на Турция към Запада. Последното доказателство е тазгодишният доклад "Трансатлантически тенденции" на German Marshall Fund, в който нагласите на турците към ЕС, Иран, Русия и НАТО са определени като драстично различни от тези на останалата част от европейците и американците. Окончателно ли Турция се движи в нова посока?

Истината е, че Турция се връща към политиката на Кемал Ататюрк, чиито основи са положени още през 1930 г. Става дума преди всичко за усилия, насочени към елиминиране на проблемите с нашите съседи. Този процес започва през 1937 г. с известния пакт "Садабад", с който Ататюрк си е поставил за цел изчистването на всички политически проблеми, с които в чисто географски план е била заобиколена Турция. Този пакт е трябвало да наложи страната и като фактор на стабилността в региона.

Периодът на студената война на практика прекъсна процеса на установяване на добрите двустранни отношения между Турция и страните от Близкия изток, част от балканските страни и тези от региона на Кавказ. Сега, след разпадането на съветския блок и Варшавския договор, Турция продължава естествения процес за възстановяването на добрите отношения с източните си съседи. Нищо повече, нищо по-малко.

Проучванията показват, че в момента само 32% от турците имат положително отношение към ЕС. И докато през 2004 г. присъединяването е подкрепяно от 73%, сега желаещите членство са по-малко от 50%. Означава ли това, че Турция бавно губи апетита си за ЕС?

Не, Турция не е загубила "апетит" за присъединяването си към ЕС. Това, за което говорите, е по-скоро отчитане на различни тенденции, отговор на различни въпроси. Нормално е след изявления за блокиране на усилията за присъединяване или след критики в често ненужно остри доклади за състоянието в страната обществената подкрепа за присъединяването да върви надолу. Ако попитате хората дали те биха искали Турция да се присъедини към ЕС, по-големият процент на отговорите несъмнено е "да". Скептицизмът отразява по-скоро мнението на гражданите дали ЕС е готов да приеме Турция.

Има и нещо друго: през последните години често сме свидетели на изказвания на политици в Западна Европа, които засягат въпроси от вътрешнополитически характер за Турция. Сближаването на страната ни с Европа е процес, който няма да приключи утре или вдругиден. И в крайна сметка може да се случи така, че в деня, в който Турция застане на прага на Европа, тези политици вече да не са фактори.

За да упражнява влияние извън собствените си граници, ЕС има нужда от комбинацията на два типа власт, които ние наричаме мека и твърда. Аз виждам ролята на Турция като партньор на ЕС именно във възможността за съчетаване на тези два подхода. НАТО определи 15 горещи точки в света, които биха могли да застрашат стабилността на страните в алианса. Разбира се, държавите, членуващи в НАТО, не са същите като тези, които са в ЕС, но все пак интересите на двете организации твърде често съвпадат. От тези 15 горещи точки по света 13 се намират около Турция или в области, в които страната има някакво влияние - Балканите, Кавказ, Близкия изток и Централна Азия.

Разбира се, аз в никакъв случай не бих искал да кажа, че ЕС не може да се справи сам със сигурността си или да постигне целите си. Като си сътрудничи с Турция обаче, Европа може да се постигне това, което иска, с по-малко финансов и човешки ресурс. Пример е успехът на турската дипломация в организирането на тристранната среща с Босна и Херцеговина и Сърбия. За Европа това се оказа непосилна задача.

Мислите ли, че Турция би отказала да преговаря с ЕС и какво би я подтиквало към вземането на подобно решение?

Не, не мисля, че подобен ход би бил възможен. Това, което ние трябва да направим, е да продължим преговорите си добросъвестно. Както вече казах, присъединяването към ЕС ще е дълъг процес, в който непрекъснато ще трябва да бъде отчитана и разбирана динамиката в общественото мнение както в Турция, така и в ЕС.

В момента обаче на тези настроения не бива да се отдава повече значение, отколкото те заслужават, тъй като едно е сигурно – Турция, която ще се присъедини към ЕС, няма да е Турция от днешния ден и ЕС, с който преговаряме сега, в бъдеще няма да е същият. Важният ефект от преговорите е друг – колкото по-добри са отношенията на Анкара и Брюксел, толкова по-ефективна може да бъде Турция в контактите си със страните от региона, независимо дали те са в ЕС или извън него.

Турция е едновременно черноморска, кавказка, балканска, но и близкоизточна страна и трябва да води преговорите си с ЕС именно от тази позиция.

Очаква ли Турция нещо от България като съседна страна в стремежа си към ЕС?

За нас позицията и подкрепата на България за турското членство в ЕС е много ценна. Мисля, че и двете страни отчитат всички положителни ефекти от едно бъдещо влизане на Турция в ЕС. На първо място ще бъде разширена линията на черноморското крайбрежие, която вече ще бъде част от ЕС и стратегическите му интереси в региона. След бъдещото присъединяване България ще бъде разтоварена и от функцията си на външна граница на ЕС. Освен това страната ни е и огромен пазар.

Така че бих искал чрез вашия вестник да изкажа и благодарността на хората в Турция към общественото мнение във вашата страна, което сочи солидна подкрепа за членството на страната ни в ЕС.

Защо смятате, че е солидна? Тази седмица в парламента течеше дебат за това дали да има референдум за приемането на Турция в ЕС сега или по-късно и има 300 хил. души, които са се подписали под желанието за такова допитване.

Гласът на народа е от съществено значение за всяка стъпка, която трябва да бъде предприета в демократичните държави. Дипломацията и международните отношения обаче са области, в които не се очаква човекът от улицата да бъде запознат с тънкостите на всички въпроси, които се поставят на обсъждане. По тази причина решенията, които се предприемат, не трябва да се формират в съответствие с емоциите на масите. Хитлер го направи и резултатите са ни известни.

Отношенията в ЕС, установени от неговите бащи основатели - Жан Моне и Робер Шуман, са още един пример за това. Те не поискаха референдум за изграждането на Европейската общност за въглища и стомана, която е предшественик на ЕС. Ако той все пак е бил организиран, аз не вярвам, че масата от хора в Германия и Франция по онова време щяха да гласуват в полза на създаването на такава общност. За да бъдем успешни, ще ни трябват лидери, които могат да погледнат отвъд хоризонта, а не такива, които вървят по петите на общественото мнение.

България твърди, че има добри отношения с Турция. В същото време имаме проблеми, към чието решаване не се движим особено бързо - водите на река Тунджа, бежанците от Източна Тракия и газопровода "Набуко"са само някои от тях.

Няма страни, които в един или друг момент да не са изпитвали проблеми в отношенията си. Вижте Великобритания и САЩ например. Те са вероятно най-добрите приятели на света! Това обаче не пречи на двете страни да имат различия, когато става въпрос за защита на стратегическите им интереси.

Така че нека не говорим за проблеми. Ние просто търсим взаимно изгодни пътища към постигане на интересите си. България например отпусна на Турция допълнителни количества вода от Тунджа по време на продължителната суша в нашата страна. Що се отнася до изселниците от Източна Тракия, турското правителство вече е декларирало, че е готово да овъзмезди всеки, който може да предостави документи и надеждни доказателства за това, че е имал собственост, която му е била отнета.

Така стигаме и до проекта за газопровода "Набуко". Там проблемът в никакъв случай не е в това дали да го има или не. Основният проблем за реалния старт на проекта (който е подкрепян и от ЕС и трябва да осигури газ от страни като Азербайджан, Туркменистан, Ирак, Сирия, Египет) остава осигуряването на необходимия транзитен обем, който да запълни капацитета му от 32 млрд. куб.м газ годишно. Ето защо не бих казал, че имаме проблеми. България днес е най-добрият съсед на Турция и това е факт.

Какво мислите за политическата линия на новия турски външен министър Ахмет Давутоглу - някои я определят като неосманизъм?

Не, изобщо не може да става дума за неоосманизъм или неоотоманизъм. Така или иначе през второто тримесечие на годината турската икономика отбеляза ръст от 10.3% - по-добре от очакванията. Това е поредният период, в който страната отчита икономически растеж. През първите три месеца на 2010 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Турция отбеляза ръст от 11.7%, а за периода април - юни е нараснал с 3.7% в сравнение с първото тримесечие.

Относителната бързина на възстановяването на Турция след кризата се дължи в голяма степен на стабилността на нейния финансов сектор. Сами разбирате, че тук не става дума за празни амбиции, а за наистина силни икономически позиции в региона. В крайна сметка Турция е шестнайстата икономическа сила в света, която на всичко отгоре се оказва и важна транзитна точка за някои от най-големите енергийни проекти в Европа.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 1
    • + 7

    Не мога да не се съглася. Правителството освен, че трябва да изпълнява волята на избирателите, но и трябва в някои случаи да прави по-разумното за държавата в дългосрочен план. Иначе става това, което стана с сегашното правителство. ББ се опитва да угоди на различни групи в обществото, като по този начин не започва нито една от нужните реформи.

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 2
    • + 11

    А иначе за масовия турчин България е това, което е Македония за нас. Няма лошо да имаме добри отношения, но винаги трябва да се действа с едно на ум и много внимателно.

    Нередност?
  • 3
    ppopov_67 avatar :-|
    ppopov_67
    • - 1
    • + 1

    От тая гледна точка сме си рахат: от медийна креатура, позьор и плачльо, след като се докопа до властта ББ се проявява като фурнаджийска лопата, лъжец и пъзльо.
    Той не върви след общественото мнение, а се върти като вентилатор, само нещо от някъде да повее. И да застраши все "по-нарастващия" му рейтинг. Умело поддържан от продажните ни медии и още по-продажните ни рейтингови агенции.

    Нередност?
  • 4
    redhot avatar :-|
    redhot
    • + 3

    По- разумното за държавата е да си изгради национална политика по отношение на Турция. За България никога няма да е полезно тя да влезе в ЕС- чисто прагматично, без емоции
    Ликът на Апостола е твърде голям, за да го използва който и да е друг за аватар.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 8

    Турция е мощна страна, на стратегическо място, доказала през вековете че може да команди всичките тези дето днес мътят водата в Близкият и Среден изток включително и нас самите ...
    -----------------------------------
    Така че преди да се изхвърляме, е добре да видим къде е нашият собствен интерес...

    Нередност?
  • 6
    shristov avatar :-|
    shristov
    • - 2
    • + 5

    Човекът е добър политик и определено знае как да говори.

    Европейският съюз обаче е много повече от икономическа организация. Гражданите му споделят сравнително близки идеи за начина си на живот, основни ценности и култура.

    Турция е много далеч от всичко това, а и не показва особено желание да се променя в такава посока, което личи и от това интервю. Турците не желаят европейците да се бъркат във вътрешните им работи. Искат да бъдат приети такива, каквито са, благодарение на икономическата, политическата и военната си мощ.

    Лично аз бих предпочел да стоя на известно разстояние от тази страна. Да, впечатляваща е, но не е моята. Предпочитам по-слаба икономика, по-големи общи разходи, но европейския начин на живот, а не турския.

    Защото вън от всякакво съмнение, приемането на сегашна Турция в съюза ще го промени много, и то в посока по-скоро назад, отколкото напред.

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#6] от "shristov": няма как да стоиш настрана, когато си на пътя на Турция към Европа или обратното (зависи от координатната система)
    Криенето на главата в пясъка и занимаване с исихазъм, претакане от пусто в празно и хитруване на дребно, веднъж вече ни изигра лоша шега (1393-1396) би трябвало да сме научили урока..... щото ако не, двойкаджиите повтарят класа......

    Нередност?
  • 8
    blag009 avatar :-|
    blag009
    • - 3

    Мдааааа...стигнахме до ПРЕПЪНИ камъка и ЦИНИЗМА:
    -"Що се отнася до изселниците от Източна Тракия, турското правителство вече е декларирало, че е готово да овъзмезди всеки, който може да предостави ДОКУМЕНТИ и надеждни ДОКАЗАТЕЛСТВА за това, че е имал собственост, която му е била отнета".
    Малко отклонение. По професия СЪМ ОГНАЯР, работил 10 г. в АЕЦ"Козлодуй" и 23 год. в ТЕЦ"София". Казвам горното в СМИСЪЛ, че обкръжението МИ е било НАД-СРЕДНОТО ... дори и за ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТАНДАРТИ!!!! Винаги е било ИНТЕРЕСНО на колегите ми, МОЕТО мнение...по всички ВЪПРОСИ.
    За цинизма на по-горното...
    -Елементарно е да попитаме, КОГАТО се касае живота на СЕМЕЙСТВОТО, и ти се дава НАЙ-МНОГО 30 мин. или ДВА ЧАСА да напуснеш РОДНОТО си място, след АРЕСТА на съпруг и по-голям брат...ЕДВА ли след тоя ужаст СИ мислил да вземеш някакви документи?????
    -Знам , че в края на 20-те год. на м.в., Кемал Атартюк ИЗПРАЩА, една ГОЛЯМА част от турският АРХИВ за претопяване, КОЕТО е спасено от ПРАВИТЕЛСТВОТО тогава.
    -100% от състава на БЪЛГАРИТЕ през ОТОМАНСКА(ОСМАНСКА и т.н.) империя идва от ТУРСКИТЕ АРХИВИ!!!!
    -Близко е до ума, да се сравни ТОВА което ГО има в България и това КОЕТО е останало н Турция иии...НЕ знам, но може да се намери НЯКАКЪВ компромис.
    -Да не забравяме, че и ТУРЦИТЕ окат, АМА ние сме поили конете си на ДУНАВА и т.н. На което БЛАЖЕ отговаря, КОГАТО си върнете ТЕРИТОРИИТЕ на Османската империя, ТОГАВА искайте да СИ поите КОНЕ на Дунава!!!!!
    -За мен остана МЪГЛЯВ въпроса, ДАЛИ Италия ШЪ плати на Либия десетки милиярда ЕВРО за ВСВ???Ако имате линк, дай те ГО!!!!
    -Колкото до ПЕТЕ века рабство...АМЧЕ явно за по-малко ВРЕМЕ, не е било ВЪЗМОЖНО , да ОПИТУМНИМЕ АНАДОЛСКИТЕ ПЛЕМЕНА!!!!
    - И т.н...., моя ТЪСТ казваше:
    -Блаже, това КОЕТО е минало...МУ окаме ШИКАЛКА!!!!
    Авадъмо чада за кво иде РЕЧ!!!!! Ш И К А Л К А !!!
    Кибик Блаже

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 7

    До коментар [#8] от "blag009":българите от Източна (както и от Западна, Македония, Западните покрайнини) изселени заради глупостта на Фердо и калпавите му политици (13 .06 .1913 а и по преди) ще видят толкова имот и компенсации, колкото и турците изселени от днешна България през 1877-78 години...
    Не знам дали тъст ти е споменавал приказката .... битият бит, .........
    Така че попадащите в категорията на битите, гледайте напред не назад..... по може да спечелите нещо.....

    Нередност?
Нов коментар