Митат Челикпала: Бъдещето на Турция е на Запад, не на Изток

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ПРОФИЛ

Митат Челикпала е асоцииран преподавател по международни отношения в Университета по икономика и техника TOBB в Анкара. Той се занимава активно с проблемите на сигурността в Кавказкия и Черноморския регион. Работил е за Съвета по национална сигурност на Турция. В момента е съветник към Центъра за стратегически изследвания към tурското външно министерство.

Напоследък все повече се говори за промяна на външната политика на Турция, за търсене на лидерска позиция в региона на Близкия изток. Означава ли това, че Турция все още желае да се присъедини към ЕС?

Да, със сигурност. Но искам да отбележа, че има определени кръгове в Европа, които не желаят да видят Турция в ЕС, и това не е свързано с нашата политика. Имаме нужда от малко подкрепа от страна на европейците. Някои хора сред умерените кръгове в Европа все още настояват Турция да се присъедини към ЕС, тъй като турската идентичност е европейска.

Тези негативни настроения обаче влияят върху нагласата дали Турция трябва да бъде член на ЕС и това може да е проблем.

Една Турция в ЕС е по-добре, отколкото една Турция извън ЕС. И за Европа, и за Турция. Защото тогава ще трябва да мислим по един и същ начин. Не е нужно Анкара да бъде отчуждавана. Разбира се, Турция се опитва да си създаде нова идентичност, да се самоопредели. Според мен има известно отчуждение между Турция и някои кръгове в Европа. Това е цикличен проблем, след няколко години ЕС може да намери общ език с Турция и да премахне всичките тези препятствия.

Значи смятате, че колкото повече европейците са настроени негативно спрямо Турция, толкова по-силни стават и отрицателните настроения на турците спрямо ЕС?

Да, точно така. Тъкмо по тази причина мисля, че поне умерените кръгове в Европа трябва да говорят на по-висок глас за членството на Турция. Проблемът с членството в ЕС не е лек за Турция. Трябва да променим почти изцяло правната си система, а това е трудно. Освен това имаме кюрдския и арменския въпрос, както и някои икономически проблеми, а ЕС има директно влияние върху тях. Така че ни е необходима перспективата за членство, това е начинът да задържим Турция на правилния курс.

Не се ли притеснявате, че тази промяна във външната политика може да притесни част от настоящите ви партньори като САЩ и Израел?

Не мисля. Това, от което имаме нужда, е диалог, това е ключовата дума. Турция най-вероятно ще продължи диалога със САЩ, ЕС и други важни международни фактори, докато нашето правителство предприема някои стъпки спрямо Иран и Сирия. Вероятно някои ще попитат защо Турция постъпва по този начин? В подхода срещу Иран например САЩ и Турция често се различават, но в същото време има разлика и в подхода на САЩ и ЕС. Това е разбираемо. Трябва да бъдем отворени за комуникация. Енергетиката например е много важен момент. САЩ са критично настроени спрямо отношенията ни и с Русия, и с Иран. Но ако не си сътрудничим и с едните, и с другите, как ще можем да създадем алтернативни енергийни маршрути? Според мен Турция трябва да работи с тези партньори и те трябва да бъдат отворени спрямо Турция.

Как тази нова външнополитическа линия ще се отрази на отношенията с конкурентите ви на изток и на юг като Иран, Саудитска Арабия, Русия?

Трудно е да се каже, светът се променя толкова бързо. Ядрената програма на Иран например е заплаха и за Турция. Затова Анкара се опитва да намери някакъв начин, по който да спре Иран и да дискутира проблема открито. В същото време турските политици си дават сметка, че сме част от НАТО, което включва САЩ и европейските партньори. Тоест Турция се опитва да реши проблема чрез диалог и това е начинът. Трябва да намерим начин и да се справим със Сирия, както и да решим някак проблемите между Израел и Палестина. Да вземем войната между Грузия и Русия и баланса в Северен Кавказ - Турция като съседна държава трябва да участва, да работи с всички страни в конфликта и в същото време и с глобалните играчи. Това са приоритети за Турция. Те не са приоритети за ЕС, но са приоритети за нас. Турция вкарва собствения си дневен ред в дневния ред на Европа и на НАТО. Това ни прави по-активни. Преди бяхме по-тихи, следвахме събитията, сега сме проактивни в тези региони. Това е просто период на трансформация и след него може да видим една много по-активна Турция и това е в интерес на САЩ и на Европа. Изграждането на алтернативни петролопроводи и газопроводи е в интерес не само на Турция, но и на Европа и на България. Един по-склонен на преговори Иран например би бил от полза на всички.

Когато този период на трансформация приключи, къде виждате Турция - в ЕС или извън него?

По-скоро като част от ЕСq ако някои действащи лица в съюза напуснат постовете си, откажат се от политиката си и отворят път за Турция. Мога да си представя притеснението да видиш една страна с население от 80 млн. души в ЕС и как това ще промени вътрешната структура на съюза. Но Европа трябва да намери начин да приеме Турция. Бъдещето ни е на Запад, не на изток. Вижте икономическите показатели – Европа е приоритет и няма шанс Турция да се откаже от този път.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Анонимен
    • - 5
    • + 4

    ВМРО стартира кампания за референдум за членството на Турция в Европейския съюз. От ВМРО са направили оценка на вътрешнополитическото състояние на Турция, според която страната има да измине огромен път, преди да е готова да започне каквито и да е било преговори за присъединяване към ЕС.
    http://yphalachev1.blogspot.com/2010/02/blog-post_2644.html

    Нередност?
  • 2
    x_x_x avatar :-|
    Х X X
    • - 4
    • + 8


    Турция има да измине огромен път за стане в значителна степен Европейска страна.

    Също и България.

    Разликата е, че Турция се движи напред, а България в най-добрия случай настрани.

    Плюс, с младото си население и подобряването на образованието си, Турция има време. А ние не.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 6

    Не си прав аркадаш, бъдещето на Турция е И на Изток И на Запад, просто щото е на такова място близо до Русия, Европа, Азия и даже до Ирак, Иран, Сирия, Израел и каквото още се сетиш ..... а и османската империя е единствената дъравна структура, дето е съумяла да озапти шиити, сунити, още какви бяха...

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    nikolai
    • + 5

    boby1945:
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    ...............а и османската империя е единствената дъравна структура, дето е съумяла да озапти шиити, сунити, още какви бяха..................................
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Какво е "озаптила" османската империя бе боби5491? Нищо не е озаптила.
    От края на 17-ти век чак до края на 1-вата Световна , османската "държавна структура" е в непрекъснат упадък. Не напразно в Европа , векове наред , Турция са я наричали "БОЛНИЯТ ЧОВЕК".
    И не напразно мавзолей в Турция има САМО на Кемал Ататюрк./знаеш какво значи "Ататюрк"/ - на никави други султани , падишахове , везири и пр.
    Това е човекът , който наистина е доближил Турция до Европа - т. е. до Западната цивилизация.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Бъдеще
    • - 2
    • + 5

    Бъдещето ИМ било на Запад?!?? А ще станат ли християни????
    Колкото прозападни са станали и турците в Германия или Белгия, или в Швейцария, може би?!?......хъхъ
    Няма кого да заблудите.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#4] от "nikolai":по кротко Николайчо, по кротко, прощудирай историята на Османската империя и тогава се газдисвай ... а какво казвал този и онзи едва ли има голямо значение, султаните управляваха 600 години една територия от Белград до Индия, не ден не два, все нещо ще са научили, което ние управляваните не знаем (затова сме управляеми) а може да ни е полезно.... интереса клати феса нали?

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    nikolai
    • - 1
    • + 4

    боби5491:
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    ........................, султаните управляваха 600 години една територия от Белград до Индия, не ден не два, все нещо ще са научили, което ние управляваните не знаем........................................
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Сигурно искаш да да кажеш "от Белград до Иран" - Иран НИКОГА не е бил под османско владичество - "щудирай" бобчо , повече "щудирай" - възрастта не е пречка за щудиране.
    Казваш: " интереса клати феса нали? " Да , разбира се!
    Нашият интерес , българският интерес , е да стоим колкото е възможно по-далече , както от Турция , така и от Русия.
    Ако питаш Меди Доганов и шайката му , нашият най-голям интерес би бил , да станем едно цяло с Турция.
    Ако пък питаш нашето социално Гоце-сирищнекът , неговите приятелчета Валю Златев и Георги Гергов или твоя шеф Станишеффф , най-добре би било , да обърнем гръб на Запада и да се обвържем изцяло с Русия. Прощудирай още един път добре въпроса , как ТОЧНО стоят нещата с АЕЦ Белене - нали уж се занимаваш с енергийни проблеми. И пак ше си говорим за феса и за интереса.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Optimist
    • - 1
    • + 5

    За съжаление Европа е изключително слаба при интеграция на имигранти, камо ли мюсулмани. САЩ биха се справили, ЕС - не

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Минало
    • + 5

    До коментар [#5] от "Бъдеще":
    Бъдеще, живеем в състояние на трета световна война - войната на идеологиите и плаващите пясъци. Звучи примитивно, но е неизбежно - битката на кръста и полумесеца предстои. Никакви илюзии за това. Никакви.



    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#7] от "nikolai":празноглавецо заядлив, не само Иран, турската империя е владяла и султанства в Индонезия ...... а какъв ми е интереса няма ти голосранец патриотар да ми кажеш, сам си знам интереса прекрасно и без чужда помощ....

    Нередност?
Нов коментар