НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Менте Калинка

Бившият директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева се оказа поредното кадрово недоразумение на ГЕРБ

Калина Илиева вече не е директор на фонд "Земеделие", но скандалите около нея продължават
Калина Илиева вече не е директор на фонд "Земеделие", но скандалите около нея продължават
Калина Илиева вече не е директор на фонд "Земеделие", но скандалите около нея продължават    ©  Анелия Николова
Калина Илиева вече не е директор на фонд "Земеделие", но скандалите около нея продължават    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От повече от година на интернет страницата на "Фермер" (социална мрежа на българските фермери) е качено едно клипче. Ако си го пуснете и слушате само звука, ще чуете: "а-а-а...бих искала да отговоря по проблема, който е възникнал при заявяването на енергийните култури, и ще помоля експерта, който отговаря за... (край на изречението).

Първото, което ще ви хрумне, когато изслушате недовършените изречения, вероятно ще бъде: това е анкета със случаен гражданин, който безуспешно разсъждава по проблемите в земеделието. Ако изгледате клипа обаче няма как да не разпознаете лицето, което вече втора седмица обсеби медиите под рубриката "Скандал на годината". Първо с куриозния си опит да прикрие бременността си с мнима болест, а сега и с фалшивата си диплома за висше образование. Става дума за  бившия изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие" Калина Илиева. Трийсетгодишната дама цяла година  управлява структурата, която разпределя годишно 1 млрд. лева по различни европейски програми (като само бюджетът на Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. е 6 млрд. лв.). Одобрява с подписа си проекти за милиони левове и  ръководи около 1500 души.

Ако още тогава,  на кръглата маса по проблемите на земеделието в Добрич, управляващите бяха обърнали внимание на очевидната некомпетентност на Илиева, сега нямаше да се чудят как са допуснали човек само със средно образование  и фалшива диплома за висше да оглави институция, която по размера на финансовите потоци, които управлява, може да се сравни с банка. Нямаше и да гадаят колко от хората, чиито европроекти не са одобрени от фонда по време на управлението на Илиева, сега ще оспорват решението в съда след гафа с образованието на Илиева.

И не на последно място - нямаше кадровата политика на ГЕРБ в изпълнителната власт отново да стане гореща тема. 

Ето как изгря кариерата на Калина Илиева. На първо място с 

Фалшив имидж

на борец срещу измамите с евросредства,  който, изглежда, сама си е изградила, докато оглавява фонда.  Почти като полицай  тя разпраща 400 сигнала  до прокуратурата, ДАНС и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за нарушения по различни европроекти.

За сравнително краткия престой на ключовия пост младата дама успя да внуши на публиката, на подчинените си, на депутатите от ГЕРБ и на преките си началници от Министерството на земеделието две неща - че е изключително ценен професионалист, ползващ се с доверието на ОЛАФ, и че е доверен човек на премиера Бойко Борисов. Тези две "референции" бяха достатъчни, за да й гарантират самочувствието "да не се съобразява с никого и с нищо".

За възхода на Калина Илиева

от младши експерт към звеното за "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности (АФКОС)", партньор на ОЛАФ в България, до директор на една от най-важните структури в земеделието има няколко версии. Едната е, че начален тласък на кариерата й първо е дал Константин Паликарски, който през 2008 г., по времето на правителството "Станишев", оглави фонд "Земеделие". Именно тогава Илиева си създала добри контакти с покойния бивш директор на ОЛАФ Франц Брюнер и по-специални  с експерта Арно Хайненен.  "Заради  добрите препоръки на двамата Калина Илиева е била избрана на поста", твърдят от земеделското министерство. Частично това беше потвърдено от премиера Бойко Борисов. "Имаше много добро отношение към нея от ОЛАФ. Тя беше един от най-близките хора, които работеха в тези екипи на ОЛАФ, и затова я назначихме", призна Борисов. "Капитал" се свърза по телефона с Арно Хайнен, който каза, че не може да коментира проблема с Калина Илиева, и ни препрати към пресцентъра на европейската служба. А на въпросите дали ОЛАФ е подкрепила кандидатурата на Илиева за директор на фонда и дали службата ще предприеме проверка по информациите в българската преса за евентуални лични отношения между нея и Хайнен, от пресцентъра на ОЛАФ отговориха по един и същ начин - "назначаването на Илиева за директор на фонда е изцяло отговорност на българските власти и не е в компетенциите на ОЛАФ да разследва обстоятелствата, при които се назначават държавни служители".

Депутати от ГЕРБ обаче намекват, че за назначението на Илиева е помогнало и познанството Борисов с баща й Иван Илиев, който в сряда след разкритията с фалшивата диплома на дъщеря си подаде рапорт за пенсиониране.

За управляващите пораженията от

Авантюрата "млад експерт на отговорен пост"

още не са приключила. Според юристи независимо от липсата на висше образование подписът на Калина Илиева под документите на фонда е валиден. "Няма опасност Европейският съюз да поиска от България да връща пари, за чието разпределение на земеделски производители е подписвала бившият изпълнителен директор на фонд "Земеделие", увери и министър Мирослав Найденов. Той обаче не изключи вероятността земеделски производители, на които е било отказано европейско финансиране по проекти, да заведат искове в съда след скандала с дипломата на Илиева. "Скандалът не би имал добър ефект по отношение на имиджа на България, което е изключително неприятно, предвид че една част от усилията, огромна част, които се полагат през последната година, са България да не излъчва лоши сигнали след всички неприятности, които се случват през 2008 г., особено по отношение на средствата от ЕС", каза и министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев.

Тепърва ще се калкулират и щетите от некомпетентното управление на Илиева. По думите на сегашния директор на фонда Светослав Симеонов заради променените срокове по програмата САПАРД, вследствие на което има забавяне на плащанията на 198 проекта, земеделски производители са внесли жалби в съда. В съда са и исковете на близо 200 фирми, които оспорват отказаното финансиране на проекти по една от мерките по програмата за селските райони - за покупка на земеделска техника. Ако исковете бъдат уважени, държавата ще трябва да плати близо 100 млн. евро от бюджета.

Остава и открит въпросът за начина и критериите, по който управляващите подбират представителите си в изпълнителната власт. За разлика от предишните скандали около провала на Румяна Желева като еврокомисар, некомпетентността на двамата бивши министри на здравеопазването и най-пресният  - с 8-те депутати, които напуснаха заседанието на парламента, за да отидат да получат скъп подарък, този с  Калина Илиева е на път да стане събирателен образ на уродливи практики. Ако утре не се появят още по-големи ментета и от нея.

Калина Илиева всъщност е със средно образование

Казусът около това дали Калина Илиева има магистърска степен в крайна сметка стигна до въпроса дали въобще има завършено висше образование. И отговорът е не. От Висшето училище по техника и икономика в Берлин потвърдиха във вторник след официални запитвания на министерствата на земеделието и образованието, че Калина Илиева е била записана в учебното заведение от 1 април 2003 г. до 30 септември 2007 г. за бакалавърска степен по специалността "Управление на бизнес комуникации". Илиева обаче няма взети изпити, след което е и била изключена от ВУЗ-а. Логично, никога не е и записвана за магистърска степен.

Експертите на Висшето училище по техника и икономика са разпознали фалшивата диплома по няколко знака - форматирането на текста, начина на изписване на датата, различния подпис на президента на училището и печата, който не отговаря на този на учебното заведение. При фалшифицирането на документите Илиева не е и съобразила, че учебните програми и изпити, които твърди, че е взела, всъщност отговарят на новия ред на висшето училище, влязъл в сила след нейното изключване. 

Тези детайли обаче не са могли да бъдат хванати от експертите в Националния център за информация и документация (НАЦИД), които отговарят за легализирането на чужди дипломи. Всъщност при легализацията се проверява единствено дали съществува въпросното висше училище, дали предлага такава специалност и учебна програма и кой е българският еквивалент на завършената степен. Подаващият документите освен това се подписва под декларация за тяхната достоверност. Специални запитвания до чуждия университет се правят само при сигнал или очевидно съмнение за истинността на документите (което рядко се случва при дипломи от страни от ЕС). От над 1000 заявления за легализиране на чужди дипломи от тази година например, прецедурите за фалшиви документи са само четири, заяви тази седмица Ваня Грашкина, директор на НАЦИД.

Във вторник Висшето училище по техника и икономика в Берлин е изпратило жалба до прокуратурата в германската столица по подозрение за фалшифициране на документи. Софийската районна прокуратура също се е самосезирала заради публикациите в пресата за фалшивата диплома на Калина Илиева. Градският прокурор Николай Кокинов съобщи тази седмица, че вече е образувано досъдебно производство срещу Илиева за фалшифициране на документи. По думите му наказателната отговорност за подобно документно престъпление в зависимост от квалификацията е между 3 и 8 години лишаване от свобода.

Как скандалът излезе наяве

Казусът "Калина Илиева" започна да се разплита, когато земеделският министър Мирослав Найденов заяви през октомври в предаването на БНР "Неделя 150", че директорът на фонд "Земеделие" е излязла в болничи, заради тежко заболяване. Малко след това обаче по телефона се включи мъж, който се представи за неин баща и каза, че дъщеря му не е болна, а й предстои да ражда. Оказа се, че директорът на Столичната пожарна Иван Илиев шофирал автомобила си, когато министър Найденов съобщил за заболяването на дъщеря му. В бързината да го опровергае позвънил на пожарникаря на радиото с молба да му съдейства за връзка със студиото. Въпреки това след опровержението му Калина Илиева продължила да твърди, че й предстои операция, а човекът, който се е обадил, не е баща й. За предстоящото си раждане признала едва когато след проверка на номера на мобилния телефон, от който е станало обаждането, се оказало, че това наистина е баща й. В болничният лист пък, който представила в министерството, пишело, че има тежко гинекологично заболяване. Малко след това в медиите излязоха и публикации, че дипломата й за висше образование е фалшива.

Депутати от ГЕРБ намекват, че до скандала с фалшивата й диплома едва ли щеше да се стигне, ако патологичното поведение на Илиева не беше продължило и след като беше освободена от поста. Първо, в деня, в който управителният съвет на фонда се събра, за да я отстрани, току-що родилата млада майка изпратила до колегите си предложение кой да я замести, докато е в майчинство. След като беше уволнена пък, потърси защита от синдикатите и... продължи да внася сигнали в ОЛАФ и прокуратурата. Както и да заплашва земеделския министър, че ще предаде на разследващите органи компрометиращи за него материали, включително записи.
57 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ages avatar :-|
    ages
    • - 1
    • + 61

    Бодра смяна.

    Нередност?
  • 2
    wizard avatar :-(
    Wizard
    • - 6
    • + 103

    Фантастична издънка на правителството! До две седмици, най-много, нещата ще са успешно замазани. В това трябва да бъдете сигурни. А лично се срамувам, че съм български гражданин. А за случая, че министър Мирослав Найденов е подслушван след сигнали на очевидно силно лабилната парашутистка, означава, че никой от тук натам няма да може да си върши задълженията нормално в Министерски съвет. Принципа "Всеки срещу всеки" доубива и без това слабата и изнемощяла маса от българи. Няма реални резултати, всичко се случва прекалено бавно, ако изобщо се случва, извън медииния ПР на първите лица в кабинета. Всеки сам може да се запита какво реално е свършено в цялата държава, освен стойтеството на метрото и началото на строителството на "Тракия". Последното изцяло в ресора на Плевнелиев. Дайте ги един по един, министри и висши чиновници и им направете равносметка. Скромното ми мнение е, че нещата отиват на зле. Дано съм се объркал в текста по-горе. Това все пак е едно мнеие, на лаик по темите!

    Нередност?
  • 4
    sasoo avatar :-|
    sasoo
    • - 29
    • + 44

    "...че дипломата й за висше образование е фалшива."
    "...не е баща й."
    "...скандала с фалшивата й..."
    "...че това наистина е баща й..."
    "...а й предстои да ражда."

    На това му викам системна неграмотност.

    Нередност?
  • 5
    valtorosian avatar :-|
    valtorosian
    • - 1
    • + 43

    Това много ми напомня на иначе хубавия филм: "Catch me if you can" с Леонардо ди Каприо. Онзи беше и с "хепи енд", докато този... смърди...

    Нередност?
  • 6
    kelly avatar :-P
    Kelly
    • - 6
    • + 19

    хаха доста забавна статия... това може да се случи само в Абсурдистан :Д

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 31
    • + 23

    Докато до вчера оплакванията бяха, че в държавата цари тотален полицейски контрол, следене, подслушване, биг брадър, и пр. , сега вече обвинението е, че някой "пропуснал" да обърне с хастара навъка цялата биография на споменатата госпожа и всички останали чиновници. При това от тези, които критикуват, повечето са ги ментили в живота поне 10 пъти по сходен начин - кога с фалшиво такси, кога в обменно бюро, кога с телефонно обаждане за арестуван роднина и т.н. ...

    Според мен грешка - човешка! Поне имаше бърза реакция, при все че сме свикнали на друго. При повечето подобни скандали всякакви партийни и съдебни величия се хвърлят вкупом на амбразурата като Матросов, да обясняват че "следствието още не е приключило", "Компетентната дума има прокуратурата", "Назначена е проверка....комисия....анкетна група....." и всичко възможно, с цел да се замаже работата, и да се спаси задникът на "нашия човек"

    Нередност?
  • 8
    augusta_aura avatar :-(
    augusta_aura
    • - 3
    • + 89

    А представяте ли си какво е такава да ви е шеф? Патологична лъжкиня и "шменти-капели"? Сигурно доста по-възрастните й подчинени са й се подмазвали, а семейството й живее с мисълта, че са кингс оф дъ уърлд. Колко скучно, посредствено и мръсничко.

    Нередност?
  • 9
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • - 20
    • + 25

    До коментар [#4] от "sasoo":

    То това "Й" вече се влачи от години във вестника - бедна фирма е Икономедия, нямат пари за заплата на качествени редактори/коректори.

    Нередност?
  • 10
    mirohero avatar :-|
    mirohero
    • - 6
    • + 17

    Хрумна ми нещо ново: Каката просто се е натискала за кариера, без никакви свирки да е правила на дъртаците в Брюксел. А те виждат напористо момето, чудят се как без да съкращават бюджет всъщност ефективно трябва да спестят някое евро от вече отделените земеделски фондове /щот са гласувани, не можеш ги окълца вече/, и на някой му хрумва брилянтната идея да я цопнат в БГ като протеже, за да блокира/забавя разплащанията с разледвания от ОЛАФ - затова и 400-те е-мейла. Не че тя знае какво Като ги познавам в ЕС, повече вярвам на това, отколкото тя сама да е успяла да се парашутира в БГ. В ЕС парите напоследък се броят внимателно, и ама хич няма екстра за харчене по нови страни членки.

    Нередност?
Нов коментар