Трета реколта

Смяната на ръководството на Държавен фонд "Земеделие" е дългоочаквано признание за слабост в управлението на агенцията

Новият директор Румен Порожанов трябва да изкорени досегашните практики на работа във фонда
Новият директор Румен Порожанов трябва да изкорени досегашните практики на работа във фонда
Новият директор Румен Порожанов трябва да изкорени досегашните практики на работа във фонда    ©  Красимир Юскеселиев
Новият директор Румен Порожанов трябва да изкорени досегашните практики на работа във фонда    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Традицията повелява: всеки път когато министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов усети критика към работата си в ресора, някой си отива.

Този път заплахата за искане на оставката дойде преди десет дни от Бойко Борисов. Премиерът трябваше да се намеси лично в преговорите с протестиращите зърнопроизводители, тъй като ресорният им министър вече започна да изглежда неспособен сам да потушава постоянно избухващите пожари на недоволство при плащането на европейските субсидии. С вече отработено движение в четвъртък се стигна и до промени, но не в Министерството на земеделието и храните, а в разплащателната агенция Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Цялото ръководство на фонда беше сменено (виж карето). На повърхността изглеждаше, че причината за решението са течащите скандали с обвинения към Найденов за оказване на натиск върху служители да облагодетелстват определени фирми. По-вероятно е, че това само е наляло масло в огъня. 

Новият директор е Румен Порожанов, който досега беше началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков. Идеята човек от Министерството на финансите да поеме ръководството на разплащателна агенция, която разпределя по около 1 млрд. лв. за земеделските производители и преработватели, не е чак толкова лоша. Очевидно е, че при използването на огромния ресурс - 44% от бюджета на Европейския съюз е предназначен за земеделие, трябва повече ред и разкъсване на съмнителните връзки между управители и земеделски производители и консултанти.

Фабрика за интриги

Новините, които идват от фонд "Земеделие" в последната година, оставят впечатление, че там се върши всичко друго, но не истинска работа. Първо, разплащателната агенцията се разтресе от скандала за фалшивата диплома на предишния директор Калина Илиева. Това и прикриването на бременността й станаха причина за нейното отстраняване. Малко по-късно стана ясно, че методите на работа на Илиева са включвали подозрение към всичко и всички, постоянно подаване на сигнали до прокуратурата срещу бенефициенти и дори срещу министъра, който е неин фактически работодател. Този сценарий е важен, защото точно преди промяната на ръководството на фонда сянката на скандалите отново изплува от миналото. Това се случи, след като СДС разпространи кореспонденция между Илиева и нейния заместник Светослав Симеонов, който я наследи на поста. Писмата, които двамата са разменяли по време на управлението на Илиева, съдържат сигнали за оказване на натиск върху служители как точно да работят по някои проекти с цел облагодетелстване на бенефициенти. От документите става ясно, че Симеонов лично е обяснил за натиск от страна на Мирослав Найденов да се дава предимство на проекти, консултирани от определени фирми. Достоверността на тези документи не се потвърди нито от ДФЗ (чиято официална версия беше, че под входящите номера на писмата съществуват съвсем други документи), нито от Мирослав Найденов, който ги определи като фалшифицирани. "Авторът" на писмата Светослав Симеонов не отговаряше на мобилния си телефон. От юни миналата година кореспонденцията е в прокуратурата, откъдето потвърдиха, че по случая тече проверка.

И за да няма обидени

На пресконференция по представяне на новото ръководство на фонда министър Мирослав Найденов обясни, че отстраняването на Симеонов няма общо с писмата, нито е оценка за неговата работа. Напротив, именно защото той се справя добре, ще представя страната ни като земеделски аташе в Брюксел. "Обсъдихме с министър Дянков ситуацията във фонда, не към днешна дата, а по принцип. Мотивът за смяната на ръководството е, че работата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) трябва да се ускори", каза Найденов. Въпреки обяснението му истинската причина е друга. Агенцията, колкото и проблеми да е имала в миналото, никога не е управлявана по-зле, а поредните промени са завоалирано признание на този факт. Това е третата поред смяна на директор на разплащателната агенция по време на мандата на ГЕРБ. Тя се случи без конкурс, само защото кандидатурата на новия директор е "безспорна" по думите на Найденов. А понеже такива бяха и предишните две, сега е време наистина не само ПРСР да върви, но и да се решават стари проблеми като закъснели плащания, грешки и бавене в системата за очертаване на площи. Порожанов не изброи нито едно от тези неща като първи приоритет, за него сега е важно "в агенцията да има спокойствие и стабилност". Добрата новина е, че работата може да започне веднага, защото не трябва одобрение за назначението на новия директор от Брюксел, има и готовност за плащане на субсидиите на фермерите дори по-рано от обещаното за края на април (но само на изрядните бенефициенти, които са очертавали гробищни парцели, язовири и междуселски пътища, декларирайки ги като земеделски земи). Добрата новина обаче може лесно да се превърне в поредната лоша, ако политическият кабинет в земеделието отново започне да лансира познатата теза, че едно ново забавяне на работата на фонда в бъдеще се дължи на факта, че при промяната на ръководството е заварено "тежко наследство". Нещо, което вече всички са чували. Много пъти.

Екипът

Румен Порожанов е икономист по образование, има завършена магистратура по аграрна икономика и мениджмънт от УНСС. От 1992 г. работи в Министерството на финансите, като от 2001 до 2009 г. е директор дирекция "Финанси на реалния сектор", а след това началник на кабинета на министъра на финансите. Порожанов е избрал сам екипа от заместници. Това са досегашният директор на отдел "Директни плащания" във фонда - Свилен Костов, експертът от дирекция "Финанси на реалния сектор" в Министерството на финансите – Иван Капитанов, и Свилен Колев, който отговаряше за отдел "Пазарни механизми" в разплащателната агенция "Земеделие".
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agronom94 avatar :-@
    agronom94
    • - 1
    • + 16

    най-после!!!Да разберат "държавниците",че най същественото и най важното за усвояването и реализирането на еврофондовете е финансовата и адмистративната дисциплина.Това е което искат българските фермери.

    Нередност?
  • 2
    delius avatar :-?
    delius
    • - 1
    • + 1

    Дава ли си реална сметка "новият ръководен ЕКИП" в ДФ З-РА на какви"пачи яйца" сядат! Ами във фонда е бъкано от "експерти"-саботьори /остатъци от тройната коалиция/ ,при стари и противоречиви нормативни документи / например: в добрите зем. практики стандарт 4.1 и 4.2 третират за нежелан храст и храст ДРАКА ,а в същото време един от ДЕСЕТТЕ СЪОТНОСИМИ ЗАКОНИ КЪМ БИОЛОГИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ е и ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ, където билката -ДРАКА назована по-горе като нежелан храст Е ЗАЩИТЕНА от ЗЛР. Питам при тези "ДАДЕНОСТИ"-ПРОТИВОРЕИЯ ОТ НОРМАТИВЕН ХАРАКТЕР ЩЕ ЛИ РАБОТЯТ!!!!!????? Ще започнат ли във фондовото си задължение да бъдат КОРЕКТНИ в УВЕДОМЕНИЯТА СИ И СРОКОВЕТЕ???? ще изплатят ли субсидиите на тези 5 803 ма бенефициенти !!!!! Или отново ще ги обявят като "некоректни" и ще измият ръцете си по Пилат Понтийски !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Помнете, че идва Гергьовден- /има заложена оставка на министъра до края на април/.

    Нередност?
Нов коментар