Съвсем замряла реформа

Идеите на здравния министър отлагат промените и засилват ролята на държавата

Концепцията на третия здравен министър на ГЕРБ - д-р Стефан Константинов, отлага закриването на болници
Концепцията на третия здравен министър на ГЕРБ - д-р Стефан Константинов, отлага закриването на болници
Концепцията на третия здравен министър на ГЕРБ - д-р Стефан Константинов, отлага закриването на болници    ©  Цветелина Ангелова
Концепцията на третия здравен министър на ГЕРБ - д-р Стефан Константинов, отлага закриването на болници    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Реформа в здравеопазването няма да има. Абсолютно без никакви изненади.

Това е основната последица от одобрената от правителството концепция на третия здравен министър на ГЕРБ - д-р Стефан Константинов. Кабинетът отложи промените за 2012 г. Най-важните пунктове от плана на министъра вече са ясни, част от предложенията (например доплащането в болници) ще се дискутират. С изключение на въвеждането на диагностично свързани групи вместо клиничните пътеки точни дати за промени няма.

С други думи, правителството даде ясен сигнал, че се отказва от пазара в името на държавата. Ето как:

1. Монополът на здравната каса се запазва. Частните здравни фондове няма да имат достъп до задължителните здравни вноски.

Въпреки че ГЕРБ беше записал в предизборната си програма възможността осигурените да контролират поне част от парите си чрез избор на частен фонд, това няма да се случи. Мотивът е същият, както при управлението на НДСВ и тройната коалиция - общественият ресурс е малък и ще се разпилее.

Едновременно с това обаче и през следващата година държавата не е поела ангажимент да изплаща навреме и в пълен размер здравните вноски на осигурените от нея 4.9 млн. души. Фактически системата се крепи на осигуровките на работещите в частния сектор, които често не успяват да се възползват от "безплатните" услуги на здравната каса и са принудени да плащат за частни прегледи. Което пък допълнително намалява ограничения ресурс на обществото.

Отказът от реформи става още по-странен с факта, че държавата и самата управа на здравната каса непрекъснато коментират, че парите от нея се източват, но не искат да поверят управлението на поне част от средствата на професионалисти, които осигурените сами ще избират.

При представянето на концепцията здравният министър се мотивира, че "нито един експерт не е доказал, че конкуренцията между повече здравни каси води до по-добро качество на здравеопазването". Но пример за това има - Холандия. Всички анкети през последните години посочват именно нейните граждани като най-доволни от здравната си система. Там парите за здраве се управляват само от частни фондове. За последните трима здравни министри на България обаче изключително интересен се оказа социалния модел на Франция. Там практически няма неосигурени пациенти, държавата и гражданите отделят за здраве 223 млрд. евро годишно (при около 60 млн. население), дефицитът на системата е част от държавния дълг, 75-80% от стойността на медицинските услуги се плаща от обществения фонд. Пациентът поема само останалото, но частният му фонд възстановява разходите (виж интервюто с проф. Изабел Дюран-Залески).

2. Отпада окрупняването на болниците.

Началото на преструктурирането и затварянето на болници се отлага отново - този път за октомври 2011 г. Въпреки че болниците са много, засега това изглежда като правилна стъпка. Решението би било оправдано ако е взето заради липсата на звена на спешна помощ в повечето райони на страната, а не заради страха от лекарски протест. Тъй като рано или късно закриване на лечебни заведения трябва да има.

Това обаче трябва да стане не административно, а с критерии за качество и ефективност. Към момента такива, заедно с анкети с пациенти за тяхната удовлетвореност от услугите, както и независими агенции, които да оценяват работата в болниците, няма.

Като цяло обаче идеята за окрупняването на болниците на регионален принцип и въвеждането на задължителна здравна карта за болници, които касата да финасира, е стъпка в правилна посока, стига да се спазва равнопоставеността на държавната и частната собственост. Вместо това обаче здравният министър иска да управлява всички държавни болници, сред които всъщност са тези, създаващи проблемите в системата с големите си задължения. 

3. Заплащането за лечение в болниците се променя от 2012 г. и то ще става по т.нар. диагностично свързани групи.

Фактически системата и сега функционира така - когато направленията не достигат, пациентите и без това са принудени да си платят за преглед или изследвания. Някои от тях пък изобщо не могат да се доберат до личния си лекар и директно посещават специалисти. Допълнителното плащане за тези, които имат възможност, обаче компрометира модела на солидарност и го превръща в такъв, при който богатите и работещите плащат двойно, а бедните и възрастните ползват всичко безплатно. Ако се въведе задължителна тарифа за избор на екип, без да има реално остойностяване на услугите, това ще е просто още едно задължително плащане, без пациентът да бъде мотивиран по никакъв начин да го прави, тъй като няма никакъв контрол и яснота дали тези пари са наистина необходими.  "Нашата цел е да достигнем над 70% публично финансиране на разходите за здравеопазване при около 50% сега", твърди Константинов. Това обаче едва ли ще стане, ако се увеличи делът на частното плащане.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 30
    • + 11

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_09.html

    Еййййй! Какво са се заточили всички на поредното доунищожаване на здравеопазването ни - не мога да разбера!!! Първо селата останаха без лекари, пък сега и болници да се затварят! И да пътувам през половин България, че и повече, за да открия болница с нужната за лекуването ми апаратура! Укротете се малко бе, хора! Стига с това унищожаване вече! Дайте малко и да попостроим нещо!

    Също - със здравето ми пазар не може да се прави! Нито с правата ми! Спрямо здравеопазването пазар не може да има. Там може да има само ефективност и постоянно и бързо усъвършенстване. Иначе - не искам да плащам никакви здравни вноски (особено, след като ще плащам и такси), че и данъци не искам да плащам (по-точно - искам най-законно да бъда освободен от всички данъци и осигуровки без изключение). Защото само плащам, а това, за което плащам, става все по-лошо и по-лошо с времето.

    Нередност?
  • 2
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 23
    • + 6

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_09.html

    Продължение към горния ми коментар с номер 1: Защо вместо да затваряме болници, просто не вземем да затворим тази загиваща държава?! Така хем ще си спестим излишни мъки, хем и разходи излишни, разбира се, ще се спестят. Както се казва, с един куршум - два заека!

    Нередност?
  • 3
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 27
    • + 5

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_09.html

    Трето нещо, за което се чудех да пиша ли или не, но реших, че е достатъчно важно, за да напиша едно-две неща за него. Никакво разбиване на здравната каса по подобие на частните пенсионни фондове! Тоя филм вече сме го гледали и знаем какъв му е краят! Допълнителни здравни каси и/или частни здравни фондове може да има само като втори стълб, без никаква специална роля, която да изземва водещата роля на основната здравна каса и влагането на средства в такива трябва да бъде само по желание.

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/blog-post_20.html

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 20
    • + 8

    До коментар [#1] от "Станислав Янков":прав си готин, пазар в медицината може да има само в коригирането на циците и липосукцията, макар че и те се оказаха сложни и опасни процедури и изискват як контрол, кой и как ги "упражнява" за да не се случват случки....
    ------------------------------
    Така че най-добре спрете да плямпате за "публично-частно" партньорство в медицината (палавницата Първанова много се упражняваше на тази тема, докато не си намери друго занимание), "доплащане", правилната дума е "заплащане", втори трети и не знам кой си стълб и останалите али бали..... и свикнете с мисълта, че "...богатите и работещите ще плащат двойно, а бедните и възрастните ще ползват всичко безплатно..... " точно това е солидарност в смисъла на християнството....

    Нередност?
  • 5
    lufthansa avatar :-(
    lufthansa
    • - 3
    • + 40

    В социална Германия има държавни фондове (и то много), както и частни, не знам точния брой, но след като търсих в гуугъл открих, че общо са около 250.

    Германия е по население около 11 пъти по-голяма и сигурно също толкова по-богата. Ако направим една хипотетична сметка, като разделим 250 на 11 излиза, че на българския пазар могат да съществуват около 22 каси, които да се конкурират за парите на българските граждани и ако не предоставят качествени услуги, просто ще загубят клиенти и евентуално ще бъдат заместени от други здравни фондове.

    А какво прави нашият единствен фонд...ами предлага услуги на принципа "ако не ти харесва, ходи да мреш, щото няма кой да ти предостави моите услуги". Хайде не ми философствайте, че няма място за пазарни отношения в здравния сектор....

    Нередност?
  • 6
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 27
    • + 5

    До коментар [#5] от "lufthansa":

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_09.html

    В Германия освен каси има и много по-големи доходи на масовото население, което значи и много по-големи постъплепния от здравни вноски, даже ако Германия и България вземаха еднакъв процент за здраве. Конкретно относно милион и едната здравни каси - на мен не ми трябват конкуриращи се не знам си колко каси, с техните номенклатури, които да издържам и където да ми потъват по-големия процент от парите, които давам за здраве. На мен ми трябват конкуриращи се лекари, но добре платени и работещи в България по-кадърните от тях. Касата трябва да е само една и по много ясна схема, под заплахата от много строги, съвсем ясни и реални наказания при злоупотреба, да разпределя средствата най-вече към онези лекари, от които пациентите са най-доволни и които, съответно, са най-предпочитани. Това нещо може да се нарече икономизиране на здравеопазването с въвеждане на ефективен пазарен елемент и с възможност за избор от страна на пациента, но без да се разбие (за пореден път) здравната ни система. За разлика от днешните "реформи", които единствено целят да оставят без пари здравеопазването ни и практически да го унищожат. И се справят много успешно!

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/blog-post_20.html

    Нередност?
  • 7
    poik avatar :-|
    poik
    • - 1
    • + 24

    Ало, Станиславе, успокой се малко, пази сърцето. Със здравето ти пазар не можело да се прави..... Първо, яж умерено, спортувай, не се ядосвай ненужно, не прекалявай с алкохола, намали цигарите. Това като за начало, да намалиш риска от нуждата от лекар. После се огледай и осъзнай, че във всяка една държава, в която здравеопазването е на високо ниво, то е и на пазарен принцип. Едничко познато ми на мен изключение е донякъде Куба, но това е доста специален случай по ред причини.

    И колкото и да има строги правила и санкции, докато хората, които трябва да следят за изпълняването им, са просто хора (че и българи)....

    Нередност?
  • 8
    euro_businessltd avatar :-|
    euro_businessltd
    • - 1
    • + 19

    Явно на никой не му пука за здравето на хората. Държавата се използва за службички и за блокирането на места които се разпределят пари. Личи си от самолет и невежеството и на новия министър относно организацията на здравните системи. Най гнусното е че държавата по никакъв начин не се ангажира да плаща навреме и в пълен размер осигуровките на лицата които тя осигурява. Това трябва да дойде от парите на работещите, на тези които взимат кредити да създават бизнес и работни места. Болниците, както и други институции като училища, общини и други в България са направени да обслужват интересите на работещите в тях, а не на гражданите. А това какво би трябвало да бъде, няма такава умна глава която да може да реши и въобще никой не трябва да решава вместо мен кое е по добро за мен и колко ми е достатъчно. Аз трябва да си решавам, за това трябва да има пазарен принцип. Лекарите трябва да се конкурират за пациенти, като им предлагат по добри услуги, а сега лекарите се конкурират за благоразположението на някои министри депутати и чиновници които разпределят парите. Ако има повече каси и те са на пазарен принцип винаги ще са по ефективни защото пациента ще решава къде да са му парите и ще може да ги премести когато поиска.

    Нередност?
  • 9
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 3
    • + 17

    4,
    Не е нормално да искат да плащаш част от дохода си за здравна осигуровка и после пак да плащаш за лечение, защото така било солидарно. Ако ти удържат пари, то повторно плащане не трябва да има, освен в случаи, когато парите не стигат, но и всички останали плащат. Солидарност е всички да поемат равна отговорност и да имат равни права. Пенсионери, деца, чиновници(и най-вече тези с отделни болници с повече поето лечение от другите) получават пари за солидарността от данъците ни, после пак ние плащаме, защото сме тъпаци, които могат да бъдат доени. Докато осигуровките са скрит данък и нищо не променят в това каква услуга получаваш или каква сигурност ти се дава като бъдеща пенсия, помощ при безработица и т.н., ще има все повече укриващи доходи. Единственият начин нещо да работи е читава държавна политика- осигурените да получават повече, даже и като безплатни лекарства при грип, зъболекарски услуги, да не се върти как да плащаш повече, но да получаваш 0, за да била стабилна системата...

    Нередност?
Нов коментар