Здравна реформа няма да има и догодина

Бюджетът на здравната каса предвижда повече осигуровки от частния сектор и нито лев повече от държавата

Парите за болниците се увеличават за сметка на спешните кабинети
Парите за болниците се увеличават за сметка на спешните кабинети
Парите за болниците се увеличават за сметка на спешните кабинети    ©  Мария Саботинова
Парите за болниците се увеличават за сметка на спешните кабинети    ©  Мария Саботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Милион и половина българи плащат здравни осигуровки - това са наетите в частния сектор и самоосигуряващите се. Отделно от техните данъци държавата осигурява други 4.5 млн. души – пенсионери, деца, студенти, инвалиди, държавни служители, съдебната система, МВР, армията.

Очакванията на тези, които плащат сметката, бяха, че изтичането на пари през здравната каса ще спре, че ще има реформа и затваряне на огромния брой болници (340 за цяла България) и че ще бъдат въведени по-справедливи методи за плащане, според които ще се лекуват всички придружаващи заболявания на пациентите, а не само основното.

Това обаче няма да се случи, ако съдим по проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2012, с който "Капитал" разполага (виж прикачения файл). От него става ясно, че реформа няма да има и догодина.

Не само това – от осигурените в частния сектор, които през тази година са платили 1.661 млрд. лв. здравни вноски, се очаква през следващата да платят с 12.1 млн. лв. повече под формата на вноски за здраве. За сметка на това държавата не предвижда да увеличи плащанията си за тези, които осигурява, и ще даде за здраве 941.1 млн. лв., или средно 209 лв. годишно за възрастните, децата и държавните служители.

Парите за болниците се увеличават, а не намаляват

Вместо да намали парите за болниците, НЗОК предлага тяхното увеличение с 32.6% - до 1.270 млрд. лв., като не предвижда никаква реформа в начина на плащането и все същите клинични пътеки, които стимулират лекарите да не приемат тежкоболни, от които да трупат загуби.

За сметка на това парите за спешните кабинети извън болниците, които заработиха през тази година, от следващата година не фигурират в бюджета на личните лекари. Той е намален с 9 млн. лв. Орязани са и парите за лабораторни изследвания.

Здравната каса увеличава средствата за лекарства, тъй като от другата година ще покрива медикаментите на всички болни от рак, с трансплатации, на хемодиализа, с психиатрични и редки заболявания. И в момента обаче парите й за лекарства не достигат, а с такъв бюджет има опасност тази тенденция да продължи. В проекта има лимит, че за болни с редки болести не трябва да се плащат повече от 53 млн. лв., което си е своеобразна форма на дискриминация, ако има нуждаещи се. Проблем има и защото от проектобюджета не е ясно как ще се плаща за всички тежко болни, след като част от тях са без здравни осигуровки.

Най-интересна е частта с преговорите с лекарите за цените и обемите на медицинските услуги. По закон директорът на здравната каса трябва да представи методика, която надзорният съвет на НЗОК и Министерския съвет да одобрят и да започне да преговаря с лекарите. Това не се е случило до момента и административно отнема поне около месец и половина. Затова НЗОК за поредна година е предложила в проектозакона за бюджета й, ако преговорите се провалят, Министерският съвет да одобри с постановление цените на лекарските прегледи, изследванията и лечението в болница.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stg avatar :-|
    stg
    • - 2
    • + 13

    платете здравните вноски на милиционерите и чиновниците и най после спрете да крадете от здравната каса, справка Дянков

    Нередност?
  • 2
    opinionated avatar :-|
    opinionated
    • + 4

    има нещо подвеждащо в тази статия: средния месечен осигурителен доход в частния сектор излиза към 1,150лв, а средната заплата е към 660лв. (780лв за държавните служители). или не са 1.5 милиона в частния сектор или общите им вноски не са 1,661 милиарда.

    Нередност?
  • 3
    izob6toto avatar :-|
    ИЗОБЩОТО
    • - 1
    • + 4

    Нищо ново, това си го знаем.
    "Капитал" дайте нещо ново, неизвестно.

    Нередност?
  • 4
    bibiiip avatar :-|
    bibiiip ®
    • + 12

    Ами няма да има. Те и не знаят и не могат да я направят. Нито здравна, нито в образование, нито съдебна в нищо няма да има реформа следващите 2 години.

    Нередност?
  • 5
    doktorkata avatar :-|
    doktorkata
    • - 2
    • + 17

    Така ще забавят обсъждането , че да няма преговори с БЛС и да остане сегашното положение. Това е тенденциозна политика , да няма реформа и лекарите да не получават заслужено заплащане според работата и квалификацията си. Защото в момента са лансирани , богопомазани някои лекари от определени специалности , сякаш са най- умните , най- кадърните от съсловието , сякаш са завършили Кеймбридж , а останалите - Горно Камарци . Не може да има такава система , при която лекари с 2 специалности , принудени да работят в ДКЦ да получават 300-400 лв. ,а лични лекари без специалност , понеже са записали 2-3-4000 пациенти - 3-4000 лв и неврохирурзи / МБАЛ ,, Ив.Рилски/- 300 000 лв за 1/2 длъжност. Каква е тази система , при която специалистът зависи от благоразположението на личен лекар , а този последният се свързва със специалисти , които му заплащат по 4-5 лв. за изпратен пациент???И понеже българите са прословути завистници и злобари , често кадърните не са предпочетени , а биват хулени пред пациентите , за да не би кадърният да стане и по- богат. Няма по- порочна система от сегашната !

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 8

    В България открай време се развива популационна медицина. Това означава че е интересно здравето на стадото, а не на отделната овца. Хуманна като обект и ветеринарна като подход. Сходна е ситуацията и в осигуряването за пенсии. Това е пряк ефект от вграденото левичарство на българина, съчетано с наистина лоша демография. Изводи:
    1. Дори да сте нает, пробвайте да станете самонает и плащайте здравно и пенсионно осигуряване на законовия минимум.
    2. Освободените пари по т.1 спестявайте в различни дългосрочни активи (да, и имоти, но не разчитайте само на това). Застраховка живот и временна нетрудоспособност повишава адекватността ви в катастрофична ситуация.
    3. Добре е да имате поне 2 деца. Те също са вид застраховка.
    4. Хай-добре е да си здрав и богат, стара истина :-)
    Успехи на всички.

    Нередност?
  • 7
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 8

    До коментар [#5] от "doktorkata":
    [quote#5:"doktorkata"] Не може да има такава система[/quote]
    Може, има я. И това е заради овчедушието на БГ лекар. По тъпо съсловие в БГ няма. Няма и по света. Нямам предвид лични качества (срещал съм доволно умни и образовани лекари, макар и не много), а рекордната неспособност да защитавате браншовия си интерес. Световна мижатурковщина. За какво ви е този БЛС? Тиквичко ще ви нагуши със всичките пари на света - спрете прегледите по каса само за 3 дни! Мрън-мрън. Е, като се даваш, ще те ...



    Нередност?
  • 8
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 6

    До коментар [#5] от "doktorkata":
    [quote#5:"doktorkata"]Няма по- порочна система от сегашната ![/quote]
    Има - класическата система "Семашко" при която 100% от лекарите са бедни. Комунистът най-мрази лекари, учители и инженери и затова, когато и колкото може ги тъпче. Инженерите се оправихме (в т.ч. чрез редукция на съсловието), но първите две групи си останахте зле. Да, някои от лекарите наистина захлебиха (благодаря Ви Д-р Енчев :)), но повечето си останаха под заработката на кадърен фаянсаджия и общо взето проституират, в специфичния за съсловието начин. Защо - виж по-горе. Жалко наистина, уж интелигентни хора?!?

    Нередност?
  • 9
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 4

    "...Най-интересна е частта с преговорите с лекарите за цените и обемите на медицинските услуги..."

    Преговори няма, защото страната е една - НЗОК, т.е. правителството. Другата страна е една дебилна организация, която е съгласна на секс винаги, и с всекиго. Още повече че:
    1. Стоматолозите на практика не зависят от НЗОК (да почерпят!).
    2. Фармацевтите изяждат точно 50% от всичко, т.е. те са във върха на хранителната пирамида. И да, съгласни са.
    3. Болничните лекари са доволни - държавата/общината плаща всичко - за тях услугата "избор на екип", така да се каже :-) Ми сладко е. Пък и няма значение кой може и кой не. В общинските кочини и без друго останаха не особено кадърните.
    4. Останалите - GP (познати като джипки) и специалисти - някои намериха цаката, други - не. Вторите са мнозинство и всъщност тях визирам в двата си по-горни поста.

    Нередност?
  • 10
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#5] от "doktorkata":

    точно кое е богопомазаното да си общопрактикуващ лекар ,снощи в 24 часа съм ходил на 80км на адрес в практиката си в затънтено село ,разбира се безплатно ,така е почти всяка вечер за разлика от вас специалистите ,които работите по 6 часа и по средно 3 ма на час и по 18.50лв сумата е 360лв дневно и 5 дни вседмицата ,разбира се в 14 часа сте си в къщи и работните ви дни в годината са най много 150 ,в останалото време си джиткате по чужбина за сметка на фармацевтичните фирми ,които ви плащат екскурзиите и на това отгоре сте нахални да се сравнявате с денонощно работещите общопрактикуващи ,които, например аз ,не сме почивали от 11 години никъде и съм излизал веднъж от страната за 4 дни ,освен това с тези пари от 3-6000 ,например аз имам средно 10 служители на работа и плащам заплатите им и осигуровки ,за разлика от вас ,които си слагате суми от 4000 до 10000 месечно чисто и без данъци и не е вярно ,че сте по кадърни специалисти и повече можете ,вече не е така ,просто системата ви налива изкуствено огромно количество направления по програми за излишни прегледи ,които спокойно ги прави и едно джипи с по 2-3 специалности ,каквито сме вече повечето ,напълно съм съгласен с правителството да се премахнат 9 те милиона лева за спешни кабинети ,аз съм в малка община без лекари и за денонощния си труд 365 дни последната година не взех нито един лев ,в това време колегите в града хем си вземаха 11 ст ,хем си почиваха нощно време и по празници ,за сметка на държавата и моите данъци ,излиза ,че селските джипита или сме простаци да работим безплатно за държавата или държавата ни прави нарочно на простаци ,защото хем работим ,хем не ни плащат ,за сметка на тези ,които не работят и им плащат нещо ,което не са изработили ,егати държавата .

    Нередност?
Нов коментар