🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пропиляно време

След близо година работа по закона за БАН, депутатите оттеглят предложенията си и започват наново

Премиерът Бойко Борисов отново трябваше да се намеси, за да помири председателя на БАН Никола Съботинов и министрите си
Премиерът Бойко Борисов отново трябваше да се намеси, за да помири председателя на БАН Никола Съботинов и министрите си
Премиерът Бойко Борисов отново трябваше да се намеси, за да помири председателя на БАН Никола Съботинов и министрите си    ©  Надежда Чипева
Премиерът Бойко Борисов отново трябваше да се намеси, за да помири председателя на БАН Никола Съботинов и министрите си    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След близо година работа по изменението на Закона за БАН, ГЕРБ реши да оттегли досегашните си предложения и да подготви нов проект. Решението съобщи днес премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на парламентарната комисия по образование. Предложенията си за поправки в закона оттеглиха и депутатите от останалите парламентарни групи.

"Аз се радвам, че науката играе обединяваща функция. Това е национален проблем и се радвам, че всички около тази кръгла маса постигнаха едно добро съгласие за развитието на БАН", заяви председателят на БАН Никола Съботинов, който заедно с останалите членове на ръководството не подкрепяше първоначалните идеи на ГЕРБ за реформа в академията. В този дух бяха и изказванията на повечето от участниците в заседанието.

Новият проект (който всъщност ще е изменение на сегашния закон) ще включва създаването на настоятелство на БАН, в което по предложение на Борисов могат да влизат представители на правителството - министрите на образованието и на финансите, на парламента, на бизнес средите, както и бившият и настоящият председател на БАН. ГЕРБ са се отказали от идеята си да отделят научните институти от "шапката" на академията, но държат дейността на БАН да се контролира от парламента. Освен това законът трябва да се базира и на дълго чаканата стратегия за развитие на научните изследвания, която в момента е поставена на обществено обсъждане. Документът ще определи кои са научните цели на страната, които трябва да бъдат приоритетно финансирани. Премиерът даде на депутатите един месец, за да подготвят новия проектозакон.

Изненадващо предложение дойде от финансовия министър Симеон Дянков, който коментира, че промените в БАН трябва да последват тези във външно министерство и агенти на бившата Държавна сигурност да не се избират за директори на институти и в настоятелството на академията. "В период на най-тежката финансова криза в Европа и в света от поне 60 години насам, пари липсват във всички държавни бюджети и затова нашето правителство следва идеята "пари се дават срещу реформи", заяви по време на заседанието на комисията вицепремиерът.

В края на миналата година образователната комисия прие на първо четене предложенията на ГЕРБ за промени в Закона за БАН, които на практика представляваха преминаване на учените от едно централизирано управление към друго. Институтите трябваше да се отделят от академията и да станат второстепенни разпоредители към Министерството на образованието, младежта и науката, а БАН оставаше общество на академиците и член-кореспондентите, без да може да прави научни изследвания. В предложенията нямаше и следа от ясна държавна научна стратегия, правила за контрол на дейността на институтите и академията и финансиране според приоритети и постижения.

В този смисъл решението за оттегляне на сегашните законопроекти и написването на нов не са непременно лоша стъпка. Въпросът е защо ГЕРБ трябваше да загуби толкова време в прокарване на набързо написани идеи, свързани единствено с административни рокади, но не и с истински реформи.

Сега кабинетът на Бойко Борисов има отново шанс да промени реално ситуацията в БАН и да задвижи колелото на науката в България, което остана застинало през последните 20 години. Времето за губене отдавна вече се изчерпа. Трябват бързи и смислени решения.

Президентски включвания

Ден преди заседанието на образователната комисия, президентът Георги Първанов публикува статия за реформите в БАН и българската наука. В нея той призовава за оттегляне на предложенията на ГЕРБ за промени в закона за БАН и заплашва, че ако те бъдат приети, ще наложи вето върху новите текстове (макар още да не са гласувани дори на първо четене в парламента).

Първанов предприе този ход, след като от стенограмата от последното заседание на Министерски съвет стана ясно, че премиерът Бойко Борисов ще присъства на комисията по образование тази седмица и ще предложи промени в проектозакона за БАН.

В статията си президентът изразява скептицизъм към идеята за настоятелство, което да включва представители на министерствата и университетите и хора от бизнеса. Според Първанов тази идея е "израз на недоверие към управлението и административния капацитет на академията" и един такъв борд би бил неработещ. Вместо това той предлага да се създаде експертен и консултативен орган към кабинета - например Национален съвет за наука и иновации.
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    manager avatar :-|
    Зам. Директор
    • - 13
    • + 11

    Нещата не идват от Бати Ви Бойко, а от Дружина Наша Сговорна, която е хвърлила мерак на сградата на БАН, за да я използва като дом за проститутки и друг подобен бизнес.

    Е, малко ще им е трудно, защото ония от БАН са акъллии и поне 1000 пъти по-умни от най-умния дебеловратник или ВСЕнароден представител от рода, "Петър Слабаков ми прЕписва прякора "Гошо Тъпото", а имат и много сериозно лоби в ЕС, САЩ и Япония, така че бандата на ***** ***** ще требе да се откаже от мераците си за секс с фасилитито, наричано още и билдинг.

    Нередност?
  • 2
    mto avatar :-P
    mto
    • - 3
    • + 23

    Мда... ще се въртим в кръг до края на мандата...
    Може това правителство да има прекрасни намерения (но много се съмнявам вече!), но като изпълнение възможностите им са дълбоко под нулата! Калинки...

    Нередност?
  • 3
    volokin avatar :-|
    volokin
    • - 3
    • + 19

    Кажете нещо, което са започнали да не се обърне на 180 градуса и то по няколко пъти. То бива мекушавост, но вече ми призлява. Някой от феновете на герб да ми каже една раформа, която са започнали и да са я завършили до край. Срамота, половинчати работи, популизки решения.

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 4
    • + 12

    Какъв закон ще пишат по тертипа "Казаци пишат писмо на турския султан", след като никоя партия няма приемлива за останалите позиция по отношение на БАН!? А Дянков изтърси и лустрационни хрумвания... Защо не се сети за тях с поправка на Закона за МВР или за Висшия съдебен съвет, наприер?

    Нередност?
  • 5
    todorowa_albena avatar :-|
    Албена Тодорова
    • + 24

    Никой не иска да си навлича негативите от една тежка, но неизбежна реформа. И колкото повече се отлага, толкова по-тежка и радикална ще трябва да бъде.
    Ето, Бойко отново е добрият полицай, който спасява БАН от лошите министри. Как е възможно нормално да функционира подобно правителство?

    Нередност?
  • 6
    listo avatar :-|
    listo
    • - 2
    • + 5

    Надявам се само да не отпадне идеята институтите да са второстепенни разпоредители на средства.

    Нередност?
  • 7
    radorado avatar :-?
    Радослав Георгиев
    • - 2
    • + 7

    БАН трябва сами да си хванат юздите.
    Те знаят какво не искат само когато се прави закон за тях, защото са мълчали до тогава.
    Това, което виждам аз е, че БАН иска да си просъществува тихо, както го е правило до сега. Правят наука - безспорно. Но нека дойде някой с предприемачески дух и превърне БАН в едно световно място за "правене на наука". Сегашните управници на БАН са много умни хора, но не и добри началници, ръководници и владетели.

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 5

    Нищо ново под Слънцето, просто кафа от реформи... и на котките е ясно и барабойко почна да вдява, че няма нужда да върти геврека много рязко, все едно храните поскъпват и хората почват да недоволстват, както обикновено.....

    Нередност?
  • 9
    bobr avatar :-|
    Iv
    • + 7

    И сега "учените" ще клекнат да чакат. Колко ли кози са клекнали сега така и чакат от ръчичката на мутро-другарите - всяка за свой крак? И на никоя не й пука за останалите. Кози.
    С БАН така се получи добра "сплашваща акция" за очилатковците в настоящия взривоопасен момент, когато биха могли да вдигнат народа. Пък сега няма - ще чакат, че а ич!
    ----
    Който чака да го оправят, го оправят.

    Нередност?
  • 10
    jamaisvu avatar :-P
    jamaisvu
    • - 2
    • + 8

    Очаквам в най-скоро време БАН да излезе с услужливо-научен анализ за записаните разговори. Това се казва изгодна сделка, а пък после ги обвиняват/тези от БАН/, че не били добри мениджъри..

    Нередност?
Нов коментар