Отговори на министъра на земеделието и храните на въпроси от читателския форум на "Капитал"

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

nasko1949

Ефективен контрол на храните е невъзможен без ефективни информационни системи. Няма съмнение, че такива информационни системи в момента в България няма и следователно ефективен контрол е невъзможен. Значи, ще се работи чрез т.н. метод на оценка на риска, което практически значи случайно, а преведено на прост език значи на сляпо. Някой някъде ще прави оценка на риска гледайки в тавана и резултатите ще бъдат като тези с наличието/отсъствието на соя в колбаси произведени по стандарта Стара Планина. И въпросът е: Какви са плановете за използване на ефективни информационни системи за храните - кой ще ги развие, или откъде ще се вземат готови, на какви критерии ще отговарят, в какви срокове и с какви ресурси ще се внедряват? Благодаря предварително на министър Найденов за изчерпателния отговор. Ако пък няма задоволителен отговор на тези въпроси, добре бе било да се допита до експертите в областта?  Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ осъществява контрол по цялата верига от производството до търговията с хранителни продукти. Проверките се извършват въз основа на оценка на риска, както е не само в Европа, но и в целия свят. Оценката на риска се извършва на базата на ясно определени критерии. Критериите са свързани с материалната база, с доставчиците, с персонала, с обема на продукцията и др. Тя се извършва от квалифицирани специалисти на място в обектите по строга точкова система, въз основа на определените критерии. Проверките се правят на база тази оценка на риска, но винаги са на внезапен принцип, без предварително уведомяване. При тях се взимат и проби за лабораторни изпитвания. 

Всички обекти за производство и търговия с храни са включени в регистри. За бъде контролът максимално ефективен предстои функционално обединяване на регистрите на всички обекти, които ще контролира БАБХ.

moreni

Защо изпратихте в парламента законопроект за горите, пълен с вратички за злоупотреба (допустимост за заменки на гори извън зоните Натура и крайбрежие, отреждане парковете да се управляват от общините, строеж на ски съоръжения без изключване от горския фонд, допустимост устройствените планове на общините да навлизат в гори, разрешаване земята под съоръжения в паркове да се изкупува от собствениците на съоръженията, оказа се че има и други), и беше неoбходима цялата мобилизация и бдителност на природозащитниците и усилията на всички парламентарни групи без тази на "Атака", за да се запушат изброените пет пробойни в закона?

През месец октомври м. г. се проведе обществено обсъждане на Закона за горите, на което присъствах заедно със заместник-министър Георги Костов. В обсъждането участваха представители и на всички неправителствени организации, които се интересуват от закона. Текстовете на закона са изготвени от експерти. Аз поех политически ангажимент да бъдат изчистени спорните /според тях/ текстове и това бе изпълнено на 100%.

r3tro

Аз имам няколко въпроса към г-н Мирослав Найденов. 

1. Възможно ли е да получаваме систематизирана информацията за тестовете извършени от всички лаборатории грижещи си се за контрола и качеството на храните чрез интернет (страница било то самостоятелна или профил в някоя социална мрежа ). 

Основен принцип, на която ще се основава работата на БАБХ, е пълна прозрачност в дейността, както към потребителите, така и към бизнеса. За тази цел информацията за резултатите от всички проверки по цялата верига производство – търговия с хранителни продукти, които ще се извършват от Българската агенция по безопасност на храните, ще бъдат обявявани публично, включително и на интернет сайта www.bfsa.bg. Контролната дейност обхваща както проверки на място в производствените предприятия, в търговските обекти и т.н., така и лабораторни анализи на проби от хранителни продукти, които взимат инспекторите. Ангажирани сме българските потребители да имат пълна информация за резултатите от тези проверки. Предстои създаването на facebook на агенцията.

2. Какво се прави по въпроса за контрола/забраната за наистина опасните консерванти, както бе споменато по-горе като Е250 (и неговите сходни 251, 252),Е621, Е950, Е951. Как мога да знам дали не е сложено повече от нормалната доза? Някой от тях са забранени в редица скандинавски и европейски страни?Лично мое мнение е, че в специално на едно сушено месо не му е нужен никакъв специален консервант освен сол и подправки. В магазинната мрежа е невъзможно да си намеря пастърма, суджук или луканка без въпросния Е250, който е забранен както казах в редица страни. 

Съгласно Наредба № 8/16.04.2002 г. на МЗ за изискванията към използваните добавки в храни, Приложение №1 към чл.2,ал.2 консерванти са вещества, които удължават срока на съхранение на храните, като предотвратяват развалата им, причинена от микроорганизми.

За цитираните във въпроса консерванти - Е 250,251и 252 няма забрана за използването им, а има максимално разрешени нива за влагането им в хранителни продукти. За Е 250 е 150 мг/кг а за останалите два е 300 мг/кг. Що се касае за останалите добавки Е 621,Е 950, Е 951 те спадат към тази група, която също е разрешена за употреба и за която също има максимално допустими нива на влагане в хранителни продукти. Контролът на този вид добавки е на базата на годишни планове, тематични проверки и във връзка със сигнали на граждани и фирми.

3. Стандарта " Стара Планина " е крачка в правилната посока, но има още много какво да се направи. Например всеки недобросъвестен производител може да си сложи месо, но каквото той реши. Тоест то може да е натъпкано с хормони и какви ли не други химикали. Като добавим и присъствието на въпросния консервант Е250 картинката става много плачевна и май всъщност излиза по-добре да ядем соята. 

В продуктите произвеждани по Утвърден стандарт "Стара планина" се влагат само прясно месо, подправки и добавки, без соя, фибри и т.н. Допуска се влагане на разрешен консервант, необходим при производството на тези продукти, но не се допуска влагането на оцветители. При всяко производство на тези продукти присъства инспектор. В Утвърдените стандарти са заложени определени физико-химични и микробиологични показатели за произвежданите храни. Фирмите производители са задължени да вземат проби за лабораторно изпитване. Проби се вземат редовно за лабораторно изпитване и по официален контрол. Ако не са спазени тези показатели, продуктите не може да носят името "Стара планина.

atropin

Защо България, която винаги е била нетен износител на храни, в момента не може да задоволи собственото си потребление? Как виждате бъдещето на 80 000 животновъди, които ще бъдат принудени да затворят фермите на 01.01.2012? Имате ли принципна позиция за ГМО, защото пред камерите говорите едно, а в Брюксел гласувате друго? Животновъдните стопанства могат да бъдат подпомагани по мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. (ПРСР), за да не бъдат принудени да затворят фермите си след края на тази година. По мерките по ос 1 "Подобряване на конкурентоспособността на земеделския и горски сектори" се подкрепят инвестиции за повишаване на конкурентоспособността на земеделието, горското стопанство и хранително-вкусовия сектор. Голяма част от помощта по ос 1 е насочена към постигане на съответствие със стандартите на Общността, особено към изграждането на площадки за съхраняване на оборския тор и на пречиствателни съоръжения за отпадните води в застрашените от нитрати зони. В млекопроизводството помощта е насочена към удовлетворяване на изискванията в областта на хигиената, безопасността на труда и хуманното отношение към животните. Значителна част от средствата са насочени и към модернизирането на сградния фонд и помещенията за отглеждане на животните в стопанствата.
Подпомагането на земеделските производители от сектор "Мляко" заема важно място в Програмата за развитие на селските райони. Основната мярка, по която ще получават подкрепа е мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства". С изменения в мярка 121 е предоставена държавна помощ под формата на субсидия за допълнително увеличение на размера на интензитета на помощта за инвестиции, свързани с постигане на съответствие със стандарти на Общността, в т.ч. за качество при производството и съхранението на сурово мляко. Увеличението на размера на субсидията варира между 10 и 25% в зависимост от вида инвестиции и местоположението на животновъдните обекти, както и от това, дали кандидатите за подпомагане отговарят на условията за млади фермери. Проблемът с осигуряването на свежи финансови средства е много сериозен, затова Министерство на земеделието и храните (МЗХ) осигурява кредитен ресурс от Държавен фонд "Земеделие" на референтен лихвен процент, значително по-нисък от лихвените проценти на търговските банки за инвестиции, свързани с изпълнение на задължителните изисквания за качеството при производството и съхранението на сурово мляко. В тази връзка, с решение на Управителния съвет на фонда от бюджета на институцията ще бъдат заделени 21 866 179 лева (11 180 000 евро) за предоставяне на допълнителна субсидия по проектите по Мярка 121 и допълнително до 120 000 000 лева за инвестиционно кредитиране.

Подробна информация за Програмата и графика за прием на заявления за подпомагане по мерките може да намерите на сайта на Министерство на земеделието и храните – http://www.mzh.government.bg и на сайта на ДФЗ – www.dfz.bg.

pop_de

Защо, г-н Министър, оставяте без субсидии и убивате малките земеделски стопанства, които имат по няколко крави, овце, кози? Те са, които произвеждат екологични чисти продукти - мляко, месо, яйца. А не ония в големите ферми, които ни тровят, като дават химикали-храни и антибиотици на животните. Знаете ли, че като ги тъпчат с хормони за растежа и антибиотици, разболяват на първо място децата ни. България скоро ще догони развитите страни по онкологични заболявания, а там вече започнаха да се осъзнават, че трябва да се яде биологично чиста храна. Ние първо научаваме само лошото от запада. Няма ли да промените плащанията за глава добитък? България има традиция за малки селски стопанства. Или сте наивен или не си разбирате от работата.

В Програмата за приоритетите в развитието на българското земеделие в периода 2009-2013 г. е заложено като цел, преодоляване на проблемите по раздробеност на стопанствата именно, чрез мерки които да допринасят за увеличаване на производството. Следвайки тези приоритети, Министерство на земеделието и храните насърчава пазарно-ориентирано земеделие, което да подпомага земеделските производители, които имат възможност да отговорят на високите европейски изисквания за качество и безопасност и които могат да бъдат конкурентоспособни на европейския и световен пазар. В тази връзка се стимулира уедряване на производството, което да доведе до по-висока ефективност, свързана с повишаване на технологичното равнище и по-качествена продукция в животновъдния сектор.

В тази връзка, минималният брой животни, допустими за подпомагане по реда на националното законодателство е определен в резултат на тези приоритети. Заложените минимуми за броя на животните, които трябва да се отглеждат от земеделските производители, е съобразен и с финансовия ресурс, който е ограничен, като и с изкискването на европейските регламенти да не се допуска подпомагане, което поради своя нисък размер ще предизвика по-високи административни разходи за контрол отколкото самото подпомагане за производителите.

Съществуват други мерки, по които могат да кандидатстват и да се възползват малките селски стопанства или земеделските производители, които се занимават с екстензивно отглеждане на животни. Те имат възможност самостоятелно или обединени в сдружение да кандидатстват по схемата за единно плащане на площ или по схемите и мерките на Програмата за развитие на селските райони. По този начин значително се увеличава размера на помощта, която може да бъде получена.  

Приетата през м. октомври 2010 г. Наредба за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, също е насочена към специфичните проблеми на малките земеделски стопани и има за цел продукцията на фермерите и малките производители да достига до потребителите по контролирани правила, а потребителите - да избират продукти, които отговарят на хигиенните изисквания. По този начин ще се осигури достойно заплащане на фермерския труд и в малките земеделски стопанства, каквато е и практиката на другите държави-членки на ЕС, в които земеделието е основен приоритет.

Да, малките семейни ферми имат нужда от подпомагане, но българската млекопреработвателна промишленост има многократно по-голяма нужда от качествена суровина, която на този етап е възможно да се осигури от средните и големи ферми. Затова и приоритетите ни на този етап са насочени основно към подпомагане на стопанствата с над 10 и повече животни. Ето и статистиката за досегашните схеми на подпомагане.

Какви плащания за глава добитък се прилагат в момента?

В момента се прилагат следните схеми за директно подпомагане на животновъдството:

Схема за национални доплащания на глава животно, необвързани с производството – подпомагат се животновъди, които към 28.02.2009г. са отглеждали 10 и повече говеда. По тази схема Държавен фонд "Земеделие" през 2010 г. е подпомогнал 7 760 кандидата с 42 820 071.14 лева.

Схема за национални доплащания за овце и кози майки, обвързана с производството – по тази схема се подпомагат животновъди, които отглеждат поне 50 броя овце или кози майки – за 2010г. са подпомогнати 5 796 кандидата с 16 820 652.98 лева.

Схема за национални доплащания за крави с бозаещи телета – по тази схема се подпомагат земеделски стопани, които отглеждат поне 5 крави от месодайна порода. По схемата са подпомогнати 2 046 животновъда с 2 603 924.20 лева.

Схеми за специфично подпомагане на производителите на краве мляко – схемите са ориентирани към животновъдите, отглеждащи млечни крави по тях са подпомогнати общо 4 888 кандидата с 20 351 423.45 лв.

Общо изплатените от м. декември 2010 до сега суми възлизат на 82 596 077.77 лв.

Какво предстои с новата наредба ?

С новата наредба от тази година се въвеждат две нови схеми за животновъдите в т.нар. необлагодетелствани райони – наредбата все още не е обнародвана в ДВ.

Схема за отглеждане на овце-майки и кози-майки в икономически уязвими общини в Южна България

Право на подпомагане по схемата за отглеждане на овце-майки и кози-майки в икономически уязвими общини в Южна България имат земеделски стопани, които:

1. Стопанисват ферми, намиращи се в териториалния обхват на икономически уязвимите общини в Южна България;

2. Отглеждат във фермите си по т.1:

а) от 10 (включително) до 49 (включително) овце майки към последния ден за подаване на общо заявление за подпомагане, или

б) от 10 (включително) до 49 (включително) кози майки към последния ден за подаване на общо заявление за подпомагане , или

в) от 10 (включително) до 49 (включително) овце майки и кози майки, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ.

3. Поддържат заявените овце майки и/или кози майки в срок от деня, следващ последният ден за подаване на заявленията за подпомагане, най-малко до 30 ноември на годината на подаване на заявлението.

Схема за отглеждане на овце-майки и кози-майки в необлагодетелствани райони

Право на подпомагане по схемата за отглеждане на овце-майки и кози-майки в необлагодетелствани райони имат земеделски стопани, които:

1. Стопанисват ферми, намиращи се в необлагодетелстваните райони, съгласно Наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват (обн. ДВ. бр.20 от 26.02.2008 г.);

2. Отглеждат във фермите си по т.1:

а) от 10 (включително) до 49 (включително) овце майки, или

б) от 10 (включително) до 49 (включително) кози майки, или

в) от 10 (включително) до 49 (включително) овце майки и кози майки, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ.

3. Поддържат заявените овце майки и/или кози майки в срок от деня, следващ последният ден за подаване на заявленията за подпомагане, най-малко до 30 ноември на годината на подаване на заявлението.

intell

Моите въпроси към М. Найденов са следните:

1. Колко пари за ПР дава министерствоото на медии за година?

2. Как се разпределят парите? 3. Защо пиарът на "Лукойл" Диана Дамянова е получила 300 000 лв. за изготвяне на концепция (от няколко листа)за раздаването на парите по ПРСР. 4. Получавал ли е рушвет, даден от голям арендатор от Северна България от името на бившия шеф на фонд "Тютюн" (от ДПС)за избягване на наказателна отговорност срещу него, както твърдят политици от движението и близки до него.
5. Как от виден кадър на ДПС стана ГЕРБ-ер?

6. Защо беше уволнен от поста главен секретар на НВМС и каква е ролята му в аферата с ирландското месо? Кой ви спаси от прокуратурата?

По въпрос 1,2 и 3:

Министерство на земеделието и храните няма договори за ПР-обслужване с частни фирми или агенции, тъй като в структурата си има специализирана дирекция "Връзки с обществеността и протокол", която изпълнява дейностите по информираност на обществеността и публичност на дейността на министерството. В този смисъл министерството не дава пари на медиите.

По линия на "Техническа помощ" на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР) са предвидени средства за дейности по информираност и публичност, които като бюджет и позиции се одобряват ежегодно от Европейската комисия и възлагането им е предмет на обществени поръчки. Списъкът с тези дейности и бюджетът по тях се публикува ежегодно интернет страницата на МЗХ и на ПРСР, по тях се провеждат открити конкурси и договорите, сключени след проведените процедури се обявяват публично на страницата на Агенцията за обществени поръчки.

По въпрос 4:

Не разбирам този въпрос. Нека политиците, които разпространяват подобни абсурдни твърдения да зададат своите въпроси публично, с имената си.

По въпрос 5:

Никога не съм бил нито член, нито кадър на ДПС.

По въпрос 6:

За мен този случай е приключен. Съдът се произнесе достатъчно ясно по тези обвинения и аз не бих желал повече да ги коментирам. Факт е, че те бяха хвърлени точно от министър на ДПС (с който алогично в горния въпрос ме свързвате), а съдът не само ме оправда, а и ме възстанови като главен секретар на НВМС.

*Обновена на 1. март. 2011 г., в 15:22 ч. 

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • + 7

    Писахме, питахме и накрая какво - нищо

    Нередност?
  • 2
    maniask avatar :-|
    Asen Hristov
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "Автор":

    По подобни тема или няма коментари принципно, или ако има - са от тесен кръг хора. Причина? Няма флашки, няма интрига, ваши-наши...

    Нередност?
  • 3
    gogo2011 avatar :-|
    gogo2011
    • - 1
    • + 1

    Ала-бала... несериозно отговори, но можеше да се очаква.
    Защо г-н Министър ефектът от показните Ви акции е все отрицателен? Трябва да си слепец, че да не видиш, че акция от типа "пестициди в плодове и зеленчуци" само ни докара по-високи цени на въпросните продукти и увеличи потреблението на кашони с надпис "Произведено в Гърция". За "Стара планина" коментар нямам - тотално оплюване на сериозни производители само за да си направи евтина реклама на техен гръб - съдържание на соя равняващо се на прашинка - сигурно има повече тежки метали в много други хранителни продукти. За зърното какво да кажем - пак се прави на ощипана мома, все едно не знае кои фирми го изнасят и как става. Това, че цените на брашната и производни продукти бяха задържани изкуствено до момента поради опит на няколко фирми да се наложат на пазара (големи складови наличности) и изведнъж - о, боже, кой си позволява да вдига цените, ами те цените на пшеницата се стабилизираха!? Как си позволяват? Да беше питал септември как си позволяват да продават на такива цени при положение, че има такава промяна на основната суровина!

    Нередност?
  • 4
    coffee avatar :-|
    coffee

    искам да го питам как ще коментира поклонниството си, както и на министър Трайков към Винпром "Пещера", позволявайки на компанията да цака със слаба ракия цяла България.
    нещата загрубяха с изнасянето на тези факти -> www.besove.com/новини/24645/Питиетата-на-винпром-Пещера-са-ментта

    Нередност?
Нов коментар