🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И сега, още един опит

Екипът на Николай Младенов предложи лустрационни промени в закона за дипломатическата служба

Грижите около папките продължават да са на дневен ред за Външно министерство в последната половин година
Грижите около папките продължават да са на дневен ред за Външно министерство в последната половин година
Грижите около папките продължават да са на дневен ред за Външно министерство в последната половин година    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Грижите около папките продължават да са на дневен ред за Външно министерство в последната половин година    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как да реформираме службите за сигурност на бившия режим, питаха на конференция в хотел "Шератон" арабски представители миналата седмица (виж текста). По ирония на съдбата патронът на това събтие - външният министър Николай Младенов, продължава да се бори с този въпрос, като предприема все по-драстични мерки.

След като в края на миналата година комисията по досиетата разкри, че близо половината от висшия дипломатически корпус зад граница е с досиета от Държавна сигурност и военното разузнаване, външно министерство реши да отзове тези хора. Това доведе до война с президентството - Георги Първанов отказа да подпише указите за отзоваване на 37 посланици и остави МВнР в патова ситуация, която продължава вече пет месеца. Тази студена война не беше повлияна нито от декларацията на парламента, която призова за отзоваване на бивши сътрудници на ДС, нито от действията на самите посланици, много от които продължават да изпълняват функциите си въпреки настроенията в сградата на "Жендов" №2. Някои от тях бяха върнати в София за т.нар. служебни пътувания -  формулировка, която ще ги държи тук вероятно до след президентските избори, когато новият държавен глава може да е по-благосклонен към исканията на Младенов.

Ситуацията явно не задоволява екипа на външния министър. Тази седмица на обществено обсъждане беше поставен проектът за промени в Закона за дипломатическата служба. В него изрично е отбелязано, че за посланици, генерални консули и заместник-ръководители на дипломатическите мисии няма да може да се назначават хора, съпричастни към бившите служби. За онези в заварено положение се постановява, че ще бъдат освобождавани от заеманите длъжности и преназначавани на други в системата на МВнР. Това е лустрация и от опозицията заявиха, че ще решат дали да сезират Конституционния съд, ако законът мине през парламента. "Инициативата е очевидно с лустрационни намерения, прикрити под формата на законообразни текстове. Разбира се, че лустрацията е противоконституционна", каза за "Капитал" депутатът от левицата Михаил Миков. 

Практиката на КС обаче не показва еднозначност. Последното решение по въпроса беше през 2009 г., когато съдът отхвърли предложенията в правилника на парламента да се забрани на сътрудници на ДС да заемат ръководни постове. "Има противоречие в юриспруденцията на КС, който по принцип не отрича лустрацията и си оставя възможност да гледа текст по текст", казва експертът по конституционно право Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. Той посочва, че има две решения в полза на подобни мерки - когато през 1992 г. се забранява участието на хора с досиета в управлението на университетите и през 1998 г. в Закона за радио и телевизия. "В последното решение от 2009 г. обаче се цитират доста проблематични текстове, според които "поначало принадлежността към ДС не засяга доброто име на проверяваните лица". Това са доста спорни параграфи и доста общи. Едно нещо може да е аморално и без да е обявено за противоконституционно."

Смилов смята, че КС може да използва същата формулировка, за да отхвърли искането на МВнР, освен ако от министерството не успеят да докажат мотиви, свързани с професионализма на тези няколко десетки дипломати. Предвид силното лоби на Първанов сред членовете на КС към момента обаче това ще е трудна топка за отиграване.

Говорителят на министерството Весела Чернева коментира за "Капитал", че текстът не е дискриминационен, тъй като не отнема на хората правото да работят - служителите, които попадат под ударите на тези текстове, ще останат в системата на МВнР. Освен онези 37 посланици в МВнР в момента има 14 души на висши позиции с досиета, като идеята на ръководството е те да бъдат преназначени на други длъжности. "Не трябва да бъдем песимисти, да казваме, че всичко е невъзможно, заяви в интервю тази седмица Младенов. Още веднъж искам да предупредя, че който тръгне срещу подобен тип решения, тръгва срещу ясно заявената воля на българското Народно събрание, на българския народ, на когото му е писнало и му е дошло до гуша от този проблем."

Българският евродепутат Кристиян Вигенин обаче побърза да придаде международен привкус на предстоящия скандал, като внесе питане по въпроса до Европейската комисия. Студената война от последните месеци се очертава отново да стане гореща. 

Иначе краткият отговор на въпроса как да реформиране службите за сигурност беше - бързо и окончателно.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • + 8

    Ще се опитам в неутрално настроение да споделя мислите си.

    макар и социалист и политически опонент на министъра, по конкретния повод съм напълно съгласен със становището му. Фактът е, че сред нашите партньори и съюзници се гледа с недобро око на подобно съвместяване от миналото и сега. Аплодирам хода със "консултациите". Поздравления.

    Относно проектът за закон, като юрист се съмнявам че той би издържал. И пред Конституционният съд. И пред Съдът на ПАСЕ. Бих препоръчал на министъра и екипа му да помислят над варианта, посланиците да подлежат и на одобрение от парламентарната комисия след публично изслушване. мисля, че подобно предварително осветляване би решило в голяма степен този проблем. А и да бъдем откровени - дори и най младите сътрудници на ДС към 1989 вече вървят към пенсиониране.

    Нередност?
  • 2
    donio avatar :-|
    donio

    Когато работите в една държана не вървят се търси вътрешен враг ако такъв няма се търси външен ако и такъв няма трябва да се измисли.
    Аз имам някои въпроси?
    1.Обявена ли е ДС за престъпна организация?
    2.Вземат ли бившите служители държавна пенсия?
    3.Имат ли чисто съдебно минало?
    Е тогава какво ги опявате без патрахил.Колкото повече ситуацията в страната се влошава толкова по големи простотии се вършат.Нека новите служители в специалните служби да си знаят какво ги чака един ден и да си търсят о време държава за това,че са възприели тазиформа да служат на собствената си,която ги отхвърля.

    Нередност?
Нов коментар