Падна забраната агенти на Държавна сигурност да са дипломати

Президентът и външният министър заявиха, че въпреки това ще ги отзоват

Росен Плевнелиев    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Още за първия ден като президент съм предвидил да разпиша всичките укази, свързани с връщането на посланиците агенти обратно в България."

Росен Плевнелиев

Очаквано Конституционният съд (КС) отмени текстовете от Закона за дипломатическата служба, с които през юли беше въведена забрана за бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да стават посланици и консули или да заемат други публични длъжности в дипломатическата служба.

На този текст се разчиташе да даде правно основание на външния министър и президента да преназначат на други длъжности дипломатите с агентурно минало. КС отменил и текста, според който външният министър определя външната политика на страната.

Мотивът е, че тя се определя от цялото правителство и президента и тези правомощия на държавния глава и кабинета са записани в конституцията.

Практиката на съда досега е да отхвърля опити за ограничаване на лица с агентурно минало да заемат публични позиции. Делото е с докладчик Пламен Киров, който е бивш съветник на президента Георги Първанов.

Непроменена воля

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев коментира в Бургас: "Още за първия ден като президент съм предвидил да разпиша всичките укази, свързани с връщането на посланиците ни обратно в България." Той обяви, че няма да промени категоричната си позиция по този въпрос и процедура ще бъде стартирана.

"Министърът на външните работи ще си свърши работата, аз съм поел ангажимент да не им преча. В ХХІ век искам модерна дипломация, която да създаде доверие на нашите партньори и да нямаме притесненията, че сме обвързани с тоталитарната държава и с отдавна приватизирани мрежи на зависимости", каза още Плевнелиев, цитиран от "Дарик".

"Политическата воля остава непроменена: България няма да бъде представлявана от хора с принадлежност към бившата ДС", написа в профила си в "Туитър" външният министър Николай Младенов.

Предстоят  съдебни дела

В края на миналата година комисията по досиетата обяви, че близо половината дипломати зад граница са били сътрудници на бившите тайни служби. През декември 2010 г. правителството предложи на президента Георги Първанов да отзове тези посланици, но той отказа да подпише укази за освобождаването им.

В началото на лятото 13 посланици от общо 35-имата, огласени като агенти на комунистическия режим, бяха върнати в София със заповеди за служебно пътуване. Останалите ще се приберат до края на годината. Някои от тях вече са завели съдебни искове срещу външното министерство. След решението на КС вероятно и други ще го направят.

"Сътрудниците на тайните служби на тоталитарната държава са осъществявали "правно регламентирана дейност и като цяло нейната аморалност може да бъде имплицирана само ако действащото по това време право е било обявено за противоконституционно" (Решение №10/1997 г. на КС). Макар и тази дейност да е била осъществявана на основата на една отречена идеологическа система, "поначало принадлежността към бившата Държавна сигурност не засяга доброто име" на съответната категория лица (Решение №10/1997 г. на КС), нито може да играе ролята на критерий за оценка на техните професионални умения и качества.

В конкретния случай е налице дискриминация."



От мотивите на съда
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alkash20 avatar :-|
    alkash20
    • - 11
    • + 26

    На война като на война!!!

    Ясно е, че ТЕЗИ ще съдят "България" до дупка!!!
    ясно е, че ще я съдят защото са ПРОТИВ ТАЗИ България и са за ОНАЗИ - ТОТАЛИТАРНАТА България!!! Където те КОЛЕХА И БЕСЕХА!!! Изнасилваха и УБИВАХА!!! ОБУЧАВАХА "червени бригади" и "баадермайнхофци"! Финансираха "чегевари" и хамасци!!!

    Въпросът е КАК България днес да ПРОТАКА ДЕЛАТА в продължение на 25 години, та да не ОСТАНЕ НИКОЙ "спечелил" делото!?!

    А иначе - достатъчно ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ да им поиска ПИСМЕНО ОБЯСНЕНИЕ какво аджеба са ПРАВИЛИ като доносници!!!
    и след като те НАПИШАТ каквото и да било - да бъдат ОСВОБОДЕНИ ЗА ЛЪЖА!!!
    Защото това, което ще напишат ще се РАЗЛИЧАВА КОРЕННО от досиетата им!!!

    Нередност?
  • 2
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • - 5
    • + 14

    [quote#1:"alkash20"]А иначе - достатъчно ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ да им поиска ПИСМЕНО ОБЯСНЕНИЕ какво аджеба са ПРАВИЛИ като доносници!!! [/quote]
    Май грешиш. Въпросните дипломати са били "първаци" (Първо главно управление, занимаващо се с външно разузнаване). Може и да са "докладвали" за колегите си, но това е beside the point.

    Въпроса е ако има закон сътрудниците на КДС да не заемат определени постове (като аутсайдер НЕ ЗНАМ дали има такъв закон), дали закона трябва да се спазва, или да се толерира неговото заобикаляне.
    Логично е агент гоце да защитава колегите си. Нелогично е системата да позволява това.

    Нередност?
  • 3
    mitkoha avatar :-|
    mitkoha
    • - 5
    • + 16

    [quote#1:"alkash20"]Ясно е, че ТЕЗИ ще съдят "България" до дупка!!![/quote]
    Ще съдят, ама няма да осъдят. :)
    А решението на КС изобщо не ме изненадва - гарван гарвану око не вади.

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 9
    • + 10

    Е да де, посланиците скоро може и да не представляват страната, но кукловодите зад завесата остават същите - бившите секретни служби на Тато. А Лентореза наш пак ще се потупа сам по рамото. Ще потупа и Плевнелиев.

    Нередност?
  • 5
    europeycho avatar :-?
    еuroГаньо
    • - 16
    • + 9

    Много деветосептемврийски подход е да се уволняват посланици, сътрудничели на ДС. По- демократични са професионалните критерии, но щом до сега са на работа, значи покриват изискванията.ОК?

    Нередност?
  • 6
    daringg avatar :-?
    Дарин Георгиев
    • - 5
    • + 2

    А съдиите отменили забраната?...ан сапун!

    Нередност?
  • 7
    onzisa6tia123etc avatar :-P
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • - 7
    • + 1

    [quote#5:"еuroСвирчо"]Много деветосептемврийски подход е да се уволняват посланици, сътрудничели на ДС. [/quote]
    Още по деветосептемврийски подход е държавата да ти взима не малка част от заработеното, под форма на данъци и акцизи. Ама такъв е закона, и той трябва да се спазва. Та същото е и с отзованите (още не са уволнени) посланници. Кофти, политическо, ама...,

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    Лустрацията не е хебава работа, ама ако някому бе много нужна трябваше да стане 1991-92 години, днес след 20 години е щато след дъжд качулка, малко нещо като стани ти да седна аз....

    Нередност?
  • 9
    panik avatar :-P
    panik
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#3] от "mitkoha":

    Ще съдят и ЩЕ осъдят - именно в този смисъл и е решението на КС. И тогава весело коментиращите тук ще платим. Защо? Защото нечий първосигнален мозък не можа да измисли една атестация и да отсвири, който си ще от дипломатическа служба. Като искаха да ги отстранят имаше и много по елегантни начини за това. Ама как за повече от двадесет години никой не се зае с тази задача. Айде в 15 от тези 20 години все "лошите" да са били на власт, в останалите 5 къде дремаха тези с чисто като сълза минало, че не се оттърваха от агентите на ДС.
    Ха и друго - ама как никой не се сеща да попита, като ги отзоват тези отвратителните агенти, кой ще ги наследи. Аз ще коментирам повече новите назначения - обещавам. Дето се вика - било каквото било - с тези от ДС е свършено по един или по друг начин. Ама нали няма да закрием и представителствата където са работили агентите от ДС - или се боим там да не е заразно...

    Нередност?
  • 10
    kolcho_slepetza avatar :-|
    kolcho_slepetza
    • + 3

    Боже каква профания - първо, тези които управляват България сега зад кулисите изобщо не могат да бъдат подведени под знаменател - публикувано досие на ДС. Защото олигарстите в голямана си част са скрити, а пък и ДС значката не може да обясни онези от тях които номеклатурно получиха пари и управляват България чрез медии, охранителни фирми, банки ,застрахователни дружества. Цялата тема посланици ДС и то в контескта КГБ доносници е МЮРЕ - по които народа стреля и се разтушава в тежката криза.
    Вие какво очаквате - в европейска България да се санкционира колективна вина или колективно ограничаване на права. Защото няма как да го наречете това, че лицето Х, за което ДС имало картонче - забележете тук няма дори и съд, който да установи дали това отразява цялата истина по действителната дейност на лицето /какво например ако лицето е имало проформа картонче а е действало против БКП и ДС?/ и въз основа на това то няма право да заема каквато и да е публична длъжност.?!? Извинете но това си е чиста проба повторение на Народния съд и тоталитарните методи.
    Няма проблем дори президент и правителство да назначават само "чисти" хора - това го правят от доста време - имаме вече само изчистени или чисти министри и т.н. - и какво от това? Защо не го правят а бият идеологически барабани от които няма никакво движение. Що се отнася до западните посолства - не се косете - прочетете грамите на американските посланици в които ясно и точно се дава оценка на кампания - която несправедливо дава оценка за цялостната професионална дейност на много дипломати посланици.
    Но кой ти слуша в чалга България.

    Нередност?
Нов коментар