Икономиката: Зависимостите са много

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"На евентуалния фалит на Гърция не трябва да се реагира като при междуплеменни войни - всички ще загубят", казва икономистът Красен Станчев. За България това твърдение важи умножено по две. Нашата икономика е тясно обвързана с гръцката: между 8% и 10% от общия износ на България е за Гърция, 28% от активите на банковата ни система са собственост на гръцки финансови институции, а в годините преди кризата около 10% от преките чужди инвестиции също идваха от Атина. Така че всеки по-осезателен проблем там се отразява по един или друг начин и на по-бързото развитие на икономиката тук. Освен директно – чрез намален търговски и финансов оборот, проблемите на Гърция ще имат и много индиректни ефекти.

"Все още голяма част от чуждите инвеститори гледат целия регион Югоизточна Европа, а не отделни държави. Така че и ние попадаме в графата "рискови" заради близостта ни с Гърция", твърди Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за инвестиции. Той допълва, че на фона на огромните гръцки дълг и дефицит България стои много добре. "И това е нашата роля - да промотираме страната като стабилна икономика и да се разграничим от останалите в региона", допълва Стефанов. И докато глобалните инвестиционни потоци (които и в момента са малко) може да заобикалят страната ни през следващите години заради Гърция, това не важи за парите на инвеститорите в региона. "Имахме турски клиенти, които искаха да инвестират в Гърция заради по-ниските цени по време на кризата. Заради несигурността там в крайна сметка предпочетоха България", разказва Евгений Кънев, управляващ съдружник на консултантската компания "Маконис". Теоретично, при евентуален изненадващ фалит на Гърция може да се оскъпи и заемният ресурс на България. В момента правителството се финансира от вътрешния пазар относително добре. През 2013 г. обаче падежира първата голяма емисия еврооблигации на стойност 1.6 млрд. лв. и тогава на управляващите може да им се наложи да излязат и на международните дългови пазари. А ако междувременно Гърция обяви фалит, това ще оскъпи ресурса и за държавата, и за банките.

От това как южната ни съседка ще преструктурира дълга си - изненадващо и болезнено, или без да предизвика голяма катастрофа на финансовите пазари, ще зависи и дали България ще влезе по-бързо в еврозоната. "Ако трябват още и още пари за спасяване на Гърция, всички страни от еврозоната ще се чудят дали могат да си позволят да приемат България, която може да изпадне в подобна ситуация. Да, сега страната е стабилна, с нисък дълг, но това може да се промени, да се срине като Латвия, да дойде ново правителство и т.н.", обяснява Даниел Грос, директор на Centre for European Policy Studies.

Според икономиста Георги Ангелов обаче проблемите на Атина имат и положителен ефект: "Нашето правителство видя какви са последиците от политиката на Гърция и стегна фискалната си дисциплина. Дори синдикатите в момента твърдят, че не са против стабилния бюджет", обяснява той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    renegade avatar :-|
    renegat
    • - 1
    • + 1

    Нарочно потопената Гърция, ще бъде вадена заради нарочно извадената БЪЛГАРИЯ...И двете страни представляват един финансов лакмус за еврото, Европа и нейната стабилност като структура.

    Както преди време войната в бивша Югославия, така и сега в Гърция поставят България в положение на обсада от малко по-друг характер, но подобна на историческата нестабилност от преди Първата Световна Война.

    Историята винаги се повтаря просто в малко по-различни нюанси, но винаги една и съща по резултатност

    Балканските войни тогава попречиха на региона да бъде европейски, днес пак опитите са същите, само че се ползват други средства, като финансово-политическите, които играят същата роля, да държат страните от региона в периферията и икономическата зависимост

    Нередност?
Нов коментар