Няма да се размине

От това как и кога ще фалира Гърция ще проличи колко силен ще е ефектът върху българската икономика

Капитал    ©  Инна Павлова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гърция ще фалира. Това вече не е апокалиптичен сценарий, а прогноза, под която се подписват именити икономисти. Спасителният план за 110 млрд. евро отпреди година не постигна желания ефект - да успокои инвеститорите и да позволи на Гърция отново да се финансира от международните пазари. Сега спешно се договаря допълнителна помощ срещу допълнителни ангажименти за бюджетни ограничения, вдигане на данъци и приватизация. По всички личи, че и това ще постигне най-много отлагане на неизбежното - разсрочване на дълга, загуби за кредиторите (основно гръцки, френски и германски банки) или и двете. И то ако непопулярните мерки на правителството устоят на масовите стачки и улични протести.

Гръцката криза засега има ограничено влияние върху българската икономика основно по линия на износа в някои сектори и на по-консервативното кредитиране от банките с гръцки собственици. При фалит обаче нещата далеч не са толкова ясни. Самата идея за държавен фалит звучи по-страшно, отколкото реално е. Това, че Гърция няма да може да се разплати с кредиторите си, не значи, че и банките, бизнесите или гражданите й автоматично стават неплатежоспособни. Ако фалитът не се съпътства от паника (а нея обикновено я има), всъщност той може да е най-работещото решение, най-малкото зло. И в случая с Гърция колкото по-рано се приеме, че той е неизбежен и започне подготовката за него, толкова по-малки ще са щетите от нея. Не само Европа, но и България има какво да направи, за да се предпази, доколкото може. А прескъпо купеното време трябва да се използва разумно.

Каналите

по които финансовият шок може да се пренесе, са най-различни. Най-прекият от тях е продължителното замразяване на притока на чужди капитали. Големите инвеститори разглеждат региона като едно цяло, а в техните очи икономиката на България е прекалено свързана с Гърция - 30% от местния банков сектор се контролира от гръцки финансови институции. В реалния сектор инвестициите и търговските връзки между двете страни също са значителни. При това положение e нормално част от недоверието към Гърция да се пренесе и към България, а с него - и по-скъпо финансиране за държавата и за бизнеса. Вече приемането на нови членове в еврозоната изглежда временно замразено, но при фалит на Гърция амбициите на България в тази посока могат да бъдат забравени за неопределен период.

Друга линия, по която може да се усети негативно влияние, е съвсем реална банкова криза. Може гръцките банки-майки да трябва да си вземат постепенно парите, които са дали на поделенията си на Балканите, защото са във фалит и нямат друг избор. Но има и психологическо измерение. "По-големият ефект е самата новина за фалит - дали тя няма да извади депозантите от банките, да ги накара да теглят масово депозитите си, това ще е най-големият проблем", обясни Иван Ненков, председател на борда на "Алфа асет мениджмънт" (част от "Алфа финанс груп", където основен акционер е съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев. "Причината е, че нашата държава гарантира на практика 100% от депозитите, а фондът за гарантиране няма достатъчно средства. Това вече би било проблем за фиска, ако едно условно задължение на държавата изведнъж се превърне в реално", добави той.

Ако за отношението на чуждите инвеститори държавата има относително малко какво да направи, освен да пази стабилност (и да се рекламира с нея), в банковия сектор БНБ има достатъчно лостове, с които да минимизира ефектите (виж текстовете за ефектите върху икономиката, банките и фирмите).

Рискът

за българската икономика от фалит на Гърция трудно може да се прецени. Той ще зависи от това доколко планирано и организирано ще протече преструктурирането на гръцкия дълг от над 300 млрд. евро. И двете крайности в това отношение не са благоприятни. Евентуална политическа криза и светкавичен фалит ще накара инвеститорите да избягват целия регион, а усещането за риск на България ще се повиши. Една продължителна политика на бюджетни рестрикции и агонизираща рецесия в съседната държава също ще се отрази негативно на българския бизнес.

Най-доброто решение за България изглежда постигането на някаква форма на договорка между Гърция и кредиторите й максимално скоро - т.е. когато европейските банки са дотолкова добре капитализирани, че да могат да поемат загубите, а опасността от зараза сред другите проблемни европейски икономики е отшумяла. Дали обаче тези условия ще се изпълнят скоро, трудно може да се прогнозира - последната една година не беше направено кой знае колко в тази посока. А това води два възможни и не много приятни сценария: или Европа ще предпочете да поддържа Гърция на системи доста по-дълго отколкото ни се иска, или гръцкото правителство ще падне.

Шансът

на България е да използва времето, което в момента Европа купува за своите банки, за да се подготви включително и за най-мрачните сценарии. Правителството трябва внимателно да прецени нуждите от финансиране на държавата (в началото на 2013 г. предстоят плащания по външен дълг) и евентуално да си го осигури, преди пазарите да бъдат обзети от някой пореден шок. А също така трябва и да се постарае да посрещне бягащия от влошените условия в Гърция бизнес, не просто с по-ниски данъци, а и с колкото се може по-малко бюрокрация и корупция. Това може да не гарантира благоденствие на мига, но пък със сигурност избягва опасността в по-дългосрочен план България да последва Гърция.

135 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 8
    • + 178

    От гледна точна на българската банкова система фалитът утре е по-опасен от фалит днес. Към момента всички чужди банки, включително гръцките, имат много повече да прибират от български кредитополучатели, отколкото имат събрано от влогове на български граждани. Разликата идва от записания капитал и привлечените кредитни линии от компаниите-майки. Т.е. ако такава банка реши да фалира, тя ще трябва да зареже много повече вземания, отколкото ще завлече с депозити. По тази причина ще и е по-изогодно, да си продаде българското дружество, отколкото да му източи депозитите и да го засили в стената. Обаче тенденцията бързо се обръща - поне няколко банки (няма да споменавам имена и държавна свързаност) масово "коригират" това съотношение, като събират депозити с висока лихва, не раздават нови заеми, а събират интензивно старите и издънените. Особено последното става по метода "сега и веднага", на смешни цени, само и само стотинката да влезне днес в джоба, вместо утре. Ето тук трябва да бъде фокусът на БНБ.

    Нередност?
  • 2
    vasil7penchev avatar :-|
    Васил Пенчев
    • - 13
    • + 73

    Ами естествено, то си е ясно от година, че ще фалира. Така или иначе й трябва "шокова терапия": но как с тази политическа система? Така че въпросът е не дали ще фалира, а дали ще остане в еврозоната и дори в ЕС (ако й се наложи да мине през диктатура).

    Нередност?
  • 3
    bibiiip avatar :-|
    bibiiip ®
    • - 81
    • + 73

    Изобщо няма да повлияе лошо на нашата икономика, защото реално ние нямаме такава. Че бабите гледат общо 5 тона келяви домати или в някое забито село се шият 100 чифта гащи на година не значи, че правим нещо. Всеки двама от трима са се юрнали да продават (дрехи, храни, строителни материали и т.н.) и никой нищо не произвежда. Всеки иска да е прекупвач пред това да гледа собствена продукция. Според мен, фалита на Гърция ще ни донесе само ползи и то огромни, стига хората да се усетят, че преживяването в България и бизнеса не е в това да са магазинери в маки дюкянчета и по пазари. Сега е момента ако правителството зареже циркажелъците с ножиците и рязането на ленти по цял ден и свърши малко работа в посока да се намали инфлацията, което ще свали и лихвите по банките. А свалят ли % банките тогава всеки инвеститор щр предпочете да си регистрира фирмата и да си доката производството при нас, защото след това ще може да вземе приличен кредит. Нито магистрали ще докарат инвеститори, нито ниски данъци или ниска престъпност а една прилична лихва по кредитите, защото това са търговски дружества и гледат печалбата и ако тя е достатъчно голяма не им пука дали ще си разбиват служебните коли по пътищата или някой ще им открадне луканките от простора на офиса. Аз съм ЗА, да фалират гърците, нищо лично, но ги чакам с нетърпение.

    Нередност?
  • 4
    bibiiip avatar :-|
    bibiiip ®
    • - 31
    • + 39

    До коментар [#1] от "cinik":

    Това че ще фалира държава не значи, че ще и фалират и банките, както и това, че фалират банки не значи, че фалира държава. (справка: фалита на банките по време на кризата), а и влоговете до 100 хиляди са застраховани. Според мен банките им тепърва ще стават по силни, защото като фалира Гърция ще започне масово разграждане, разкраждане и разпродаване на всичко държавно и точно сега е момента да се пазари с голямата кошница, което ще направят точно банките според мен!

    Нередност?
  • 5
    redor10 avatar :-|
    stog
    • - 13
    • + 39

    "Всяко зло за добро" - имаме си такава приказка, нали.
    Негативното в Гърция ще се отрази добре на малкия и средния бизнес у нас. Защо и как - няма да ми стигне мястото.
    А колкото по-рано стане, толкова по-добре (засега може би на есен).

    Нередност?
  • 6
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 8
    • + 42

    До коментар [#4] от "bibiiip ®":


    [quote#4:"bibiiip ®"]Това че ще фалира държава не значи, че ще и фалират и банките, както и това, че фалират банки не значи, че фалира държава. (справка: фалита на банките по време на кризата), а и влоговете до 100 хиляди са застраховани. [/quote]

    Прочете ли една стара истина в статията?
    "Причината е, че нашата държава гарантира на практика 100% от депозитите, а фондът за гарантиране няма достатъчно средства. Това вече би било проблем за фиска, ако едно условно задължение на държавата изведнъж се превърне в реално",
    Фондът за гарантиране на депозити има в себе си пари да покрие депозитите на 1-2 големи банки и нищо повече. В същото време вълна на изтегляне масово на пари само от една банка при страх от неин фалит би значил лавина от опити за теглене и от останалите. Така държавата ни ще задлъжнее с примерно 5-6, 10 милиарда, а банките ни масово ще усетят невероятно силен трус. Та хич не е добре Гърция да фалира или да стане това с големите гръцки банки.
    Иначе за стимулирането на бизнеса си прав, макар че то не е до лихвите толкова(Чужд инвеститор може за нов клон тук да тегли кредит от страната си, че и даже)

    Нередност?
  • 7
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 7
    • + 48

    Предният ми коментар се записа недовършен, та...

    ...Иначе за стимулирането на бизнеса си прав, макар че то не е до лихвите толкова(Чужд инвеститор може за нов клон тук да тегли кредит от страната си, че и даже сигурно ще е по-спокоен дали няма след година да го ударят с нови по-високи лихви, както се видя последните години да става с кредитите у нас.), а до борба с корупцията и улесняване на създаването на нов бизнес, вместо куп бюрокрация, невероятно много разрешителни режими, свързани с куп подкупи и чакане, неопределени цени на ток, газ, постоянна смяна на данъчната тежест според това как е станал някой министър(ще се намаля ли ДДС, ще се вдига ли, колко ще е МРЗ, ама няма ли да се променят таблиците по икономически сектори, ама ще се променят ли местни данъци, няма ли, как ще се плаща такса смет...) и т.н. Нямаме и ясни пазарни правила, поне откъм спазване. Законите ни са в огромната си част синхронизирани с правилата на ЕС, но дали някой гарантира, че се спазват, дали ЗОП спомага да не се избират толерираните от политици фирми, а другите да се вадят от конкурсите? С огромния си тромав държавен апарат, корупцията и популизма на политиците няма как да сме привлекателни за инвестиции, даже и с 0 данъци и заплати 1/10 от сегашните. Все ще се водим рисков пазар, където може да се инвестира най-много за бърз удар, който в примерно 2-3 години да избие парите, т.е. някой кол център, МОЛ, магазин, който може да се затвори набързо, хотел, който от договорите си с туроператори за 5 години напред да бъде изплатен.

    Нередност?
  • 8
    mrraff avatar :-|
    Vencislav Dimitrov
    • - 11
    • + 51

    bibiiip ®
    Пропускаш факта кой е кредитор на гръцкото правителство - огромна част от гръцкия дълг се държи от гръцки банки.
    Верижната реакция може да бъде страшна за нас.

    Нередност?
  • 9
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 9
    • + 42

    Тва с гръцкия фалит не е много сигурно.
    Би било логично ако печатането отвъд океана не беше се случило и преди Гърция бяха оставени да фалират или сменят собствеността си няколко големи автопроизводители, застраховател и въобще който трябваше да фалира според сметките в тефтерите.
    Това не се случи и правилата на играта са променени.
    На практика пазарът се разпадна. Този който има пари не може да си купи каквото иска. Лихви по дългове за милиарди се определят на принципа "тука има, тука няма", зависещи от изсмукани от пръстите "рейтинги", с очевиден политически контекст.
    Като че ли е налице нещо като борба за надмощие евро-долар, докато третия играч (този с парите) очевидно няма интерес да има една доминираща валута и поведението му е непредсказуемо, поне за мен.
    В тази ситуация, когато са налице страшно пари във въздуха на една ръка разстояние, фалита на Гърция ми се струва невъзможен.
    Всичко в момента е в ръцете на политиците и тяхнте решения в момента ще пределят как ще изглежда света поне до половината на 21-ви век.
    Има някои изключително важни въпроси на които да си отговорят:
    Сътрудничество или контра с Китай?
    Ако да, къде е точката уин-ту-уин?
    Може ли и иска ли Китай да се променя?
    Ако да, в каква посока?
    Има ли алтерантиви?
    Могат ли, искат ли Европа и Америка да се променят?
    Ако да, в каква посока?

    Нередност?
  • 10
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 5
    • + 18

    До коментар [#8] от "mrraff":

    Банките са една доста сложна система от взаимообвързаности. Разсъжденията, че една гръцка банка може да бъде обявена в неплатежоспособност е доста опростенческа и все едно се говори да обедняването на ломбардска фамилия през Средновековието. Банки, разбира се, фалират, но картината, която се рисува, е прекалено апокалиптична.

    Нередност?
Нов коментар