(Старо) модни правила

По ирония на съдбата най-големият гаф на БСП в президентските избори е заради текстове на конституцията, измислени от социалисти

По време на мандата на 40-то Народно събрание (2005-2009) Георги Пирински беше негов председател<br />
По време на мандата на 40-то Народно събрание (2005-2009) Георги Пирински беше негов председател<br />
По време на мандата на 40-то Народно събрание (2005-2009) Георги Пирински беше негов председател<br />    ©  Анелия Николова
По време на мандата на 40-то Народно събрание (2005-2009) Георги Пирински беше негов председател<br />    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само едно-единствено изречение в конституцията успя да препъне две сериозни президентски номинации в последните 20-ина години у нас. През 1996 г. Георги Пирински не успя да участва във вота за държавен глава и остана външен министър в кабинета на Жан Виденов. Пет години по-късно Симеон Сакскобургготски беше спрян да се включи в надпреварата за поста на "Дондуков" 2, което го изпрати начело на правителството на НДСВ.

Можем само да гадаем как щеше да изглежда историята ни сега, ако съдбата в образа на Конституционния съд (КС) не беше променила хода й. Може би Пирински щеше да помогне на БСП по време на кризата през 1997 г. да състави правителство, а не да напусне демонстративно поста си в кабинета дни преди Виденов да се сгромоляса. Тогава пък президентът Петър Стоянов, излъчен от СДС, нямаше да се превърне в героя, убедил Николай Добрев да се откаже да състави ново социалистическо правителство. А кой знае каква коалиция можеше да гради президентът Симеон Сакскобургготски през 2005 г. - двойна или четворна (а верният му бодигард Бойко Борисов да оглави Националната служба за сигурност)...

Фаталното изречение от конституцията е в алинея трета на член 93 и съществува от самото й приемане през 1991 г.: "За президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната."

Проблемите на Пирински и Сакскобургготски не произлязоха директно от тази формулировка, а след като Конституционният съд разтълкува (и по същество дописа) изискването за българското гражданство и за петте години уседналост съответно. Засега 12-те съдии не са се произнасяли само за условието за навършена възраст, което позволи на министъра на вътрешните работи и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов неотдавна се пошегува в типичния си стил, че кандидатът на партията му за президент "ще е или мъж, или жена, навършил 40-годишна възраст".

Странна терминология

Формулировката "български гражданин по рождение" е странна, обясняват юристи. Участници в изработването на този текст в конституцията твърдят, че тя се появява в последния момент преди последното гласуване в пленарната зала. Подобен термин е използван в българското право за последно някъде през 1945 г. и записването му в основния закон през 1991 г. дава възможност на Конституционния съд за тълкуване пет години по-късно. През 1996 г. 12-те съдии бяха сезирани от 54 народни представители от СДС с искане за разясняването на формулировката, след като БСП номинира Георги Пирински за кандидат-президент и подаде документите му за регистрация в Централната избирателна комисия. Тогавашният външен министър в кабинета на Жан Виденов е роден в Ню Йорк, САЩ, през 1948 г. и е американски, а не български гражданин по рождение. Спорът в КС се завъртя около това дали гражданството трябва да се преценява според закона, който е действал към момента на раждането на кандидата, или според закона, който е в сила във времето на президентските избори. В крайна сметка магистратите решиха, че гражданството ще се преценява според нормите, действащи в деня на раждането на кандидата, и принудиха БСП да търси нова номинация. В последния момент социалистите комплектуваха двойката Иван Маразов - Ирина Бокова, която изгуби изборите от Петър Стоянов - Тодор Кавалджиев, и остана на само 6 процента преднина от Жорж Ганчев - Арлин Антонов.

"Когато сме правили конституцията, дори не съм знаел къде е роден Георги Пирински", твърди депутатът от БСП Любен Корнезов. Изобщо пък никой няма как и да е предполагал, че през 2001 г. лидер на партията ще стане Сергей Станишев, който е украински гражданин по рождение и поради същото условие в конституцията сега не може да защитава честта на социалистите в президентските избори (въпреки че с половин уста поиска да се промени основния закон, за да го допуснат). Човекът, който е на върха на политическата си кариера през 1991 г., обаче е министър-председателят Андрей Луканов, роден в Москва, и повечето спекулации, които днес съществуват около изискването пред кандидатите за президент са, че текстът е направен за него. И Корнезов, и Янаки Стоилов (също депутат във Великото народно събрание) отричат.

Половината на пет

Точно пет години след казуса "Пирински", през 2001 г. КС пак получи решаваща роля в политическия живот на страната. Магистратите бяха сезирани от 75 народни представители, които поискаха да бъде разтълкувано друго условие пред кандидатите за президент - да са живели в страната последните пет години. Съдът определи, че номинираният трябва да е "пребивавал фактически и трайно на територията на България през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора". Както и че за живеене в страната се приема и "престоят в чужбина, ако кандидатът е изпратен там от българската държава". Това тълкуване отказа Симеон Сакскобургготски, който през 2001 г. планираше завръщане в България след години изгнание зад границата, да участва в президентските избори. Съдията Георги Марков подписа решението с особено мнение, в което твърди: " Нашата общественост отдавна е разбрала чрез медиите, че питането по делото е всъщност може ли Н.В. Симеон II да се яви като кандидат в предстоящите президентски избори, доколкото реши това. Моят отговор е: Да!" Според Марков, ако конституционалистите са искали толкова силно "закрепоставяне" на кандидатите, са щели например да използват термина непрекъснато живял.

В същото време КС не посочва начин, по който претендентите за президентския пост да докажат, че отговарят на това условие за уседналост, защото това не влиза в правомощията му. Затова и досега не е съвсем ясно по какъв начин може да се установи дали номинираният е бил в България поне 183 дни от всяка от петте предхождащи вота години.

"Текстът не е правен заради конкретен човек", категоричен е Янаки Стоилов. Според него идеята през 1991 г. е била да се избегнат грешките от историята на България, когато начело на държавата са заставали хора, идващи от чужбина или посочени от външни сили. Георги Близнашки, юрист, участвал в изработването на условията, също отрича това изискване да има скрит смисъл. В пленарната зала на Великото народно събрание са предложени три варианта на срок за уседналост - пет, седем или десет години, а е приет най-краткият срок. В САЩ например има изискване кандидатът за президент да е живял в страната поне 14 години, а в Македония - поне 10 години в последните 15 години.

"Че какво лошо има да са български граждани, живели в страната?! Вижте САЩ!", възкликна Корнезов в отговор на въпрос дали условията пред кандидатите не са изживели времето си. Той дори подхвърли, че може да се разсъждава за вдигане на възрастовата граница - "в Турция например изискването е кандидатът да е навършил поне 50 години". "Изискванията не само че не са загубили смисъл, но са се доказали през годините", категоричен е и Янаки Стоилов.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    interrobang avatar :-|
    Питанка
    • - 6
    • + 20

    С техните камъни - по нашите глави.
    Защото сигурно има и не-комунисти, читави, способни и патриоти, които не могат да се кандидатират, заради задкулисните машинации на БСП(к)

    Нередност?
  • 2
    pliok avatar :-?
    Пльок
    • - 3
    • + 7

    хаха е къде ги видя тези машинации в статията? Или е по-лесно да прочетеш само заглавието...

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 6

    Да им имам проблемът на тези пишман президенти......

    Нередност?
  • 4
    kaisers0ze avatar :-P
    Kaiser Soze
    • - 16
    • + 5

    И какво стана сега, Сали Яшар от село Тръстиково може да се кандидатира за президент защото е роден в БГ, а Георги Пирински не може. Интересна конституция имаме ...

    Нередност?
  • 5
    marin avatar :-|
    Марин
    • + 28

    От дистанцията на времето може да се каже, че всъщност БСП помогна на демокрацията в България с тези 2 изисквания.

    Много го искахме царя, но той всъщност реши основно частните си проблеми.

    Нередност?
  • 6
    magna avatar :-|
    magna
    • - 2
    • + 16

    ехх ако царя беше станал просто президент ... сега нямаше да берем последствията на тройната коалиция.

    Нередност?
  • 7
    marystaneva avatar :-|
    marystaneva
    • - 4
    • + 7

    Те си мислеха, че вечно ще бъдат на власт, затова си бяха измислили правила, които да не допускат конкуренцията... Гадно е да сте в опозиция, а, "другари"?! ;)))

    Нередност?
  • 8
    bigman avatar :-|
    BGman1
    • - 1
    • + 3

    [quote#4:"Kaiser Soze"] а Георги Пирински не може[/quote]
    А кой беше тоя юнак,че не мога се сетя... дето напира толкова да става президент...

    Нередност?
  • 10
    buran avatar :-|
    buran

    Най-меко казано - силно манипулативна статия.

    А това:
    "Затова и досега не е съвсем ясно по какъв начин може да се установи дали номинираният е бил в България поне 183 дни от всяка от петте предхождащи вота години."
    е много странно твърдение. Същото условие се прилага към абсолютно всички, когато става въпрос за данъка върху доходите на физическите лица и е критерий дали едно лице е местно или не, съответно дали дължи данък или не. Нали има данни от гранична полиция. По-интересно ще е като влезем в Шенген, но засега поне такава "опасност" няма.

    Нередност?
Нов коментар