Изгубени в процедурата

Президентската кампания започва с юридически хватки и контраманеври

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски присъства в залата при номинацията на Меглена Кунева за президент
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски присъства в залата при номинацията на Меглена Кунева за президент
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски присъства в залата при номинацията на Меглена Кунева за президент    ©  Георги Кожухаров
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски присъства в залата при номинацията на Меглена Кунева за президент    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още първият опит за регистриране на кандидат за предстоящите президентски избори предизвика микроскандал. Опитът на инициативния комитет за издигането на Меглена Кунева за президент тази седмица беше отхвърлен от Централната избирателна комисия. Реакцията на екипа на бившия комисар беше бурна - обжалване във Върховния административен съд  (ВАС) и оплаквания за "партиен картел" срещу нейната кандидатура.

Превантивни действия

В понеделник представители на комитета за номинирането на Меглена Кунева за държавен глава направиха опит да внесат документите си за регистрация, но Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да ги приеме с аргумента, че сега това могат да правят само партиите и коалициите, които ще участват в местните избори. Документацията за президентския вот ще се приема от 5 август. От щаба на Кунева последва бърза реакция. Първо беше свикана пресконференция с участието на бившия еврокомисар и двама от членовете на инициативния комитет – бившият министър на образованието Даниел Вълчев и Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии. След което последва и внасянето на две жалби във Върховния административен съд (ВАС). Основанието беше, че ЦИК не е обявила начална дата за набиране на документите.

Спорът е около това защо кандидатите за президент могат да се регистрират по-късно от тези за местните избори. "Излиза, че изборите в Павликени са по-важни от вота за държавен глава", каза Вълчев. По-същественият аргумент е, че партиите и коалициите, които се регистрират за местните избори, могат да ползват събраните подписи и при записването си за президентските избори. Което поставя в непривилегировано положение инициативния комитет на Кунева. Заради това, че все още не е регистриран, инициативният комитет не може да разкрие банкова сметка, в която да започнат да събират средства за предизборната кампания на бившия еврокомисар, докато това не е валидно за партиите. "Сега на практика тя сама финансира срещите си с хората в провинцията", заявиха от екипа й. Без регистрация на инициативния комитет не може да започне и събирането на необходимите по закон 7 хил. подписа, за да може да бъде допусната да участва в президентската надпревара.

Първият рунд от спора между Кунева и избирателната комисия завърши в четвъртък с победа на ЦИК. В разстояние само на два дни ВАС насрочи делото по жалбите и се произнесе като отхвърли и двете.

Всъщност битката на екипа на Меглена Кунева с ЦИК по повод отказа да се приемат документите за регистрация на инициативния й комитет беше с предизвестен край.

Вярно е, че в избирателния кодекс има фиксирана дата само за крайния срок за приемането на документите за регистрация на политическите сили и инициативните комитети – 35 дни преди изборите. Практика обаче на ЦИК е да обявява и начална дата, "за да могат партиите и коалициите да са равнопоставени при внасянето на документите", както обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов. За целта ЦИК изготвя специална хронограма за изборите, в която по дати се описват всички стъпки, които трябва да предприемат партиите. От избирателната комисия добавиха и че независимо от това, че документите за президентските избори ще започнат да се приемат две седмици по-късно от тези на участниците в местните избори, срокът за подаването им и изчистването на нередностите около тях, ако има такива, е един и същ. Така че кандидатите в президентския вот няма да бъдат ощетени.

Неубедително прозвуча и твърдението на инициативния комитет, че екипът на Меглена Кунева не е разбрал, че от 25 юли ЦИК ще започне да приема документите на партиите, коалициите и инициативните комитети само за кметския вот. В различни изявления на членове на избирателната комисия пред медиите в последните дни преди посочената дата изрично беше казано, че избирателната комисия започва регистрацията на участниците само в местните избори.

Така че реакцията на екипа на Меглена Кунева на пръв поглед е пресилена. Но тя изглежда като превантивно действие във връзка с очакваните далеч по-сериозни препятствия.  В прав текст тези опасения бяха изказани от Даниел Вълчев. "Утре ЦИК може да реши, че на шеста страница от документите вместо запетая трябва да има точка", каза бившият министър на образованието. Към това членът на комитета Владимир Дончев добави и че имат притеснения, свързани с подписката. "За събирането на подписите ЦИК ни дава едва 12 работни дни, което е крайно недостатъчно и ако при проверката от ГРАО се установи, че между тях има такива, които са недействителни, малкото време може да се окаже фатално за събирането на допълнителна подкрепа", заяви той. По думите на Дончев процедурата за независимите кандидати за президент допълнително се усложнява от изискването в избирателния кодекс подписите да се полагат в присъствието на членовете на инициативния комитет за разлика от подписките за партиите. По тази причина от екипа на Кунева са решили да увеличат членовете на инициативния комитет от 53-ма на около 240 души, както и да съберат двойно повече от необходимите подписи.

Какво означава изпратен

Сегашните трудности може да се окажат предвестник на по-сериозни проблеми за Меглена Кунева, ако някоя от политическите сили или ЦИК повдигнат въпроса около изискването в конституцията кандидатите за държавен глава да са живели в България през последните 5 години (подробности за изискванията - в допълнителния текст). Дискусията около казуса се разгоря още преди тя официално да обяви, че ще участва в президентските избори. Тогава въпросът беше поставен в социалната мрежа Facebook от адвокат от Перник, който е и член на ГЕРБ.

Кунева беше еврокомисар до 2009 г., а след това от април 2010 г. беше политически съветник на зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Сийм Калас, който отговаряше за транспорта. От екипа й се позовават на тълкувателното решение на Конституционния съд по въпроса от 2001 г., според което не се счита за отсъствие от страната, ако някой е изпратен на работа в чужбина от българската държава. За одобрението на кандидатурата на Кунева има решение на предишното правителство на Сергей Станишев. Въпреки това сред депутатите и юристите има различни тълкувания на решението на КС.

"Меглена Кунева не отговаря на условието да е живяла последните 5 години в страната, защото като еврокомисар тя има правоотношения с ЕК, а не с българското правителство", смята депутатът Димо Гяуров от "Синята коалиция". На същото мнение е и зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ). "Държавата може да те предлага за съответна длъжност, но това съвсем не означава, че си неин представител", заяви той. И от двете партии твърдят, че има международна практика по този въпрос, на която могат да се позоват. "Регистрацията на Меглена Кунева е висяща", твърди и юристът конституционалист Георги Близнашки. Според бившия конституционен съдия и специалист в областта на европейското право Тодор Тодоров обаче такъв казус няма, защото "тя е изпратена от правителството и това не се брои за отсъствие от страната". Тази позиция пък се споделя от друг конституционалист от БСП - депутатът Любен Корнезов.

Проблемът е, че в решението на КС не е ясно как да се тълкува "изпратен" - дали това предполага работа за държавата или не. Ако се чете буквално, за Кунева не би трябвало да има проблем, защото макар като комисар тя да не работи за България (което изрично се отхвърля от Договора за ЕС), тя формално заминава в Брюксел, след като е одобрена от българския кабинет. Въпреки това остава възможността някоя политическа партия да реши да сезира съда за уточнение дали този казус се прилага, ако няма юридическо правоотношение между държавата и "изпратените" в чужбина (както при дипломатите или военните на мисии). По същата логика и ЦИК може да откаже регистрация, след което екипът на Кунева ще трябва да се обърне към Върховния административен съд, който от своя страна да поиска допълнително тълкуване от КС. В този случай Конституционният съд трябва да разгледа казуса невероятно бързо, за да не се окаже бившият еврокомисар дисквалифициран на базата на измислени основания...

Пред "Капитал" лидерът на БСП Сергей Станишев увери, че социалистическата партия няма да повдига подобен въпрос. Не ясно обаче дали подобно искане няма да дойде от средите на ГЕРБ или "Синята коалиция", които не крият, че този въпрос е обсъждан в партиите им.

Освен това ЦИК може да изиска от Кунева да докаже дали по времето, когато е била политически съветник в ЕК, е пребивавала повече от шест месеца в страната. От инициативния комитет са категорични, че бившият еврокомисар може да докаже престоя си в България, ако се наложи. Неофициално от екипа й твърдят, че тя разполага със справка колко пъти и за колко време е напускала България и дори пазела самолетните билети от пътуванията си.

Царски планове

Друг проблем може да се яви в самия отбор на бившия комисар. Въпреки че присъства на официалното обявяване на кандидатурата на Кунева, спекулациите за евентуалните политически намерения на бившия премиер Симеон Сакскобургготски не престават. Дали синът му Кирил ще го обяви за подходящ за поста, дали ненадейно ще се появи статия по наболели проблеми, но изглежда, че кръгът около бившия лидер на НДСВ опипва почвата в характерния за самия Сакскобургготски неуверен и трудно разбираем стил.

Според депутати близки до бившия премиер са сондирали сред тях подобна възможност. Намекът бил - Сакскобургготски може да участва в изборите за държавен глава, но при условие че бъде подкрепен от широк кръг политически сили, включително управляващите. По думите им, ако се стигнело до подобен вариант, бившият цар имал начин, по който да оттегли Кунева от надпреварата за държавен глава, въпреки че при номинацията й твърдо застана зад нея, като каза, че бившият еврокомисар е добра кандидатура за президент. Подобни сигнали идват и от кръгове, близки до ГЕРБ, според които единият от вариантите на Борисов е именно Сакскобургготски.

"Имаме уверението на бившия премиер, че няма да се кандидатира за президент", категорични са обаче от екипа на Кунева. За твърденията, че не е изключено Сакскобургготски да се включи в президентската надпревара, от инициативния комитет директно обвиниха среди от НДСВ, които по думите им открито работели срещу кандидатурата на Кунева. Освен това от екипа на Кунева се оплакаха, че част от ръководството на царската формация открито саботира кампанията на бившия еврокомисар. И се оплакаха, че дори нямат връзка с представителя на НДСВ в ЦИК.

Засега изглежда, че страховете за евентуален опит Кунева да бъде спряна за участие в изборите от ЦИК са по-скоро неоснователни. Отказът на избирателната комисия да приеме документите за регистрация на инициативния комитет обаче се оказа удобен повод за екипа на бившия еврокомисар да предупреди, че ако все пак някоя от политическите сили или представителите им в ЦИК планират подобен сценарий, ще последват ответни действия. И сезирането на ВАС беше част от тази стратегия.

Освен това шумът около намеците за опити за стопиране на кандидатурата на Меглена Кунева чрез процедурни хватки се вписва идеално в предизборната стратегия на Кунева и работи в нейна полза като "кандидата на гражданите" срещу статуквото на партиите.

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mnodulgaregforma avatar :-|
    mnodulgaregforma
    • - 13
    • + 19

    Смешници. Като е обявено 5 август, значи 5 август, какво се правят на интересни.

    Нередност?
  • 2
    melencolia_i avatar :-P
    melencolia_i
    • - 13
    • + 21

    До коментар [#1] от "mnodulgaregforma":

    Мисля, че не си разбрал/а какво се е случило. Нямат законово ПРАВО да обявяват 5ти август за едните и друга дата за другите (както се е случило). Аргумента на ЦИК, че видиш ли щяло да има стълпотворение от хора които искат да регистрират ако пуснат регистрациите от една и съща дата е смехотворно. Все едно има 1000 независими кандидата за президент и ще се извият опашки като за новите документи за самоличност...

    Факт е, че преебават Кунева по този доста долен начин. 2 седмици без да можеш да събираш кинти е ужасно много време, след като се изправяш срещу такива мощни партийни машини.

    Нередност?
  • 3
    g_nett76 avatar :-|
    g_nett
    • - 13
    • + 16

    Имам усещането, че разиграването на роден нескопосен вариант на "Много шум за нищо" цели да просълзи избирателите, та белким от жал и умиление да се юрнат да гласуват за нашето Меги. Сюжет: Многострадална Меглена, отведнъж провъзгласила се за Майка Тереза на гражданското общество в РБ, се бори ли, бори срещу лошата Държава, последната й създава пречка след пречка, ама накрая доброто ще победи и Мегито геройски ще се регистрира в ЦИК. Май от щаба на Мегленчето са се сетили, че Синята коалиция влезе в парламента най-вече заради мобилизацията на седесарите след пречките с вписването на Мартин Димитров в съда. Разликата е, че тогава наистина имаше поръчка да се пречи, а сега се раздухва едно голямо нищо. Но е обяснимо - не е лесно да се прави дисидентски имидж, особено когато си креатура на БКП.

    Нередност?
  • 4
    mnodulgaregforma avatar :-|
    mnodulgaregforma
    • - 5
    • + 10

    До коментар [#2] от "melencolia_i":

    Казва се, че датите са отделни за отделните избори - президентски и местни, а не за партии и независими.

    Нередност?
  • 5
    melencolia_i avatar :-|
    melencolia_i
    • - 4
    • + 14

    До коментар [#4] от "mnodulgaregforma":

    Да, обаче тези които се регистрират по рано могат да почнат да събират подписи и за президентските избори по рано. Тоест кои печелят от това? Партиите.

    ЦИК няма право да обявява каквито и да е било начални дати. Те казват че го правят, за да има по добра организация. Което само по себе си е ОК. Това което не е ОК, е когато аргументират, че изместват началото на регистрациите за президентските избори за да нямало стълпотворение. Което естествено нямаше да се получи, дори и ако бяха съвпаднали датите, тъй като просто не са много чак толкова много независимите кандидати за президент.

    Нередност?
  • 6
    melencolia_i avatar :-|
    melencolia_i
    • - 13
    • + 8

    До коментар [#3] от "ganet76":

    Айде господина/госпожата да ни обясни как точно е креатура на БКП. Ама подробно и добре аргументирано.

    И моля Ви, без цитати от рода "снаха на..". Това е несериозно.

    Нередност?
  • 7
    goodman69 avatar :-|
    Petyo Slavov
    • - 6
    • + 13

    Хората зад Кунева непременно ще търсят скандал около нейната кандидатура, тъй като тя е изключително стерилна и незапомяща се като политически образ и послания към избирателите. Провокираният от тях скандал с ЦИК цели и още нещо: да затвърди тезата, че нейната кандидатура е алтернатива на партийните кандидатури. Все едно че тя никога не е била от НДСВ и че Симон Сакскобурготски не присъства на обявяването на нейната кандидатура.

    Нередност?
  • 8
    melencolia_i avatar :-|
    melencolia_i
    • + 4

    До коментар [#4] от "mnodulgaregforma":

    Искам и да ти обърна внимание и на следната статия в списание "Правен Свят".

    http://legalworld.bg/show.php?storyid=23983

    Нередност?
  • 9
    silencio avatar :-|
    silencio
    • - 5
    • + 15

    "Излиза, че изборите в Павликени са по-важни от вота за държавен глава", каза Вълчев.
    Ей тва нагло ко...е. Ами България не е София.
    И в Павликени хора живеят. И тях ги лъжете и баламосвате, само за електорат ви трябват. Вече и открито го заявявате.

    Нередност?
  • 10
    melencolia_i avatar :-|
    melencolia_i
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#9] от "silencio":

    Съгласен съм с това, наистина звучи арогантно.

    Нередност?
Нов коментар