🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравният министър скочи срещу бюджета на касата

Здравната каса не дава стимули на хората да се осигуряват, смята Стефан Константинов

Намаляването на парите за първична помощ е погрешна стъпка на НЗОК срещу политиката на правителството. В стил "скъпи на триците и евтини на брашното", смята Константинов.
Намаляването на парите за първична помощ е погрешна стъпка на НЗОК срещу политиката на правителството. В стил "скъпи на триците и евтини на брашното", смята Константинов.
Намаляването на парите за първична помощ е погрешна стъпка на НЗОК срещу политиката на правителството. В стил "скъпи на триците и евтини на брашното", смята Константинов.    ©  Анелия Николова
Намаляването на парите за първична помощ е погрешна стъпка на НЗОК срещу политиката на правителството. В стил "скъпи на триците и евтини на брашното", смята Константинов.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вместо да намали парите за болници, където лечението е много по-скъпо, проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) намалява средствата за извънболнична помощ - за личните лекари, спешните кабинети, които бяха открити през тази година и за лабораторните изследвания.

Сумата е общо 10.5 млн. лв. и ще окаже съществено значение за работата им. За сметка на това парите за болниците нарастват с космическите 32.6% или 312.2 млн. лв. и през следващата година ще бъдат 1.270 млрд. лв. - при намаляващо население. Здравният министър д-р Стефан Константинов заяви пред "Капитал", че не е съгласен с параметрите на бюджета, предложен от здравната каса.

Д-р Константинов, смятате ли, че е подходящо да се намаляват средствата за извънболнична помощ и изследвания? Това ще "закрие" ли спешните кабинети, които извоювахте?

Това е погрешна стъпка на НЗОК срещу политиката на правителството. В стил "скъпи на триците и евтини на брашното". Намаляването на парите за първична помощ и изследвания ще пренасочи пациентите към скъпото болнично лечение. Твърдо ще се противопоставя и ще настоявам за повече средства за дежурните кабинети на общопрактикуващите лекари. Данните, с които разполагаме показват, че през тази година благодарение на тях има отлив на повиквания от Спешна помощ. Освен това смятам, че средствата за профилактика и изследвания трябва да бъдат също повече от заложените.

Предвижда ли бюджетът на НЗОК въвеждане на диагностично-свързани групи (ДСГ) като начин на плащане за лечение в болниците или ще се похарчат над 1.270 млрд. лв. по сегашната порочна практика на клиничните пътеки?

НЗОК не откликна на нито едно от предложенията ни. Вместо да закупи класификационна система, софтуер и да обучи кодировчици с предвидените в тазгодишния бюджет средства чувам, че ще се закупуват други неща за администрацията....

Например лимузини, компютри и лаптопи...

...В новия бюджет няма нищо, което да ни кара да мислим, че НЗОК е готова да промени позицията си през 2012 г. Но Министерството на здравеопазването твърдо ще продължи да настоява за въвеждането на ДСГ и да работи по този въпрос, Хубавото е, че напоследък подкрепа за тази посока идва от все повече места и колеги.

Достатъчно ли са средствата за лекарства през 2012 г.?

Надявам се, макар че средствата за каквото и да било в здравеопазването никога не са достатъчни. С промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина дадохме значителни възможности на НЗОК да договарят отстъпки и да определят за какво и колко плащат. При добър мениджмънт не би трябвало да има сътресения.

Считате ли, че с този бюджет, при който се очакват повече пари от частния сектор и никакво увеличение от държавния се стимулират осигуряващите се?

Прехвърлянето на дейности и лекарства от МЗ към НЗОК индиректно стимулира хората да се осигуряват, защото иначе няма как да получат лечение. В самият бюджет не открих някакви особени стимули, очаквах по-сериозен ангажимент на държавата към хората, които осигурява.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    1drugarev avatar :-|
    1drugarev
    • - 2
    • + 11

    Прав е напълно министърът да критикува финансирането на нереформираната болнична система. Каруцата отново се впряга пред коня, а после се чудим защо здравеопазването не ни работи добре

    Нередност?
  • 2
    wd avatar :-|
    WD
    • - 1
    • + 6

    Спешните кабинети са една недомислица - там дежурят лекари без възможност да назначават изследвания - било лабораторни, рентгенови или ехографски, без възможност за консултация със специалист. МЗ и НЗОК просто не са предвидили това. Сега при неясен случай пациентът се праща в болницата с една хвърчаща хартийка, там го карат да си плати изследването и консултацията или направо го връщат. В спеше център също не ги приемат, защото трябва да са се обадили преди това на 112 и да дойде линейка. Пълен хаос!

    Нередност?
  • 3
    bbc avatar :-P
    BBC
    • - 1
    • + 5

    Така като гледам май Дянков се превърна в пенкилер - разбира от реформа във всяка сфера :-)

    Нередност?
  • 4
    d11111 avatar :-|
    d11111
    • + 9

    Аз нещо не мога да разбера - НЗОК независима институция ли е? Как е възможно министъра да не може да я контролира и управлява, що за абсурд?

    Нередност?
  • 5
    jiffylube avatar :-|
    jiffylube
    • + 5

    "Това е погрешна стъпка на НЗОК срещу политиката на правителството"

    Нещо не разбирам и аз - кой го направи този бюджет след като не е правителството???? Излиза, че здравната каса е нещо различно и неуправляемо от правителството...?!?!? А какво прави министърът - "противопоставя се" - смешно, той не взе ли участие в съставянето на този бюджет..

    Нередност?
  • 6
    hristov0605 avatar :-|
    zerkov
    • + 1

    До коментари 4 и 5: Вие наистина си заслужавате незавидната съдба щом не знаете статута на НЗОК!!! Касата отчита прихода, разхода и наличността на ХОРАТА С ОСИГУРОВКИ! Т.е. това са частни пари и към управлението им държавата не трябва да има никакво отношение, а още повече ненаситния Дянков. Бюджетът на Касата е независим и не трябва да се обсъжда от никой - Народно събрание, Министерски съвет, МЗ и пр. - а само от представители на собствениците на парите. Т.е. осигурилите се. Държавата в лицето на министъра като собственик на държавните здравни заведения трябва да има грижата как най-добре да си организира работата в тях. А понеже не е така първият вампир, който оглави НЗОК беше Софиянски, един доказал се крадец. Тези след него - също. НЗОК трябва да има само обществено управление. Държавата и лекарския съюз нямат работа там. Те да си направят ценоразписите по видове здравни услуги и да очакват ние, здравноосигурените, да им плащаме от парите ни в Касата. Никакви пътеки, ДСГ, избор на екипи, такси за посещения и пр. Според количеството и качеството на услугата трябва да си получат парите и нищо повече. НЕ ВЯРВАЙТЕ НА МИНИСТЪРА! ТОЙ ТОЛКОВА ЗНАЕ, ПЪК И УТРЕ ПАК ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАБИНЕТЧЕТО СИ В КЮСТЕНДИЛ И ТРЯБВА ДА ИМА ДОХОДИ. ТОЙ СЪЩО НЕ СИ ВЯРВА...

    Нередност?
  • 7
    hristov0605 avatar :-|
    zerkov
    • + 1

    Приятели от Капитал, защо приписвате такива юнашки действия на този министър като скачане, например, срещу нещо било то и бюджет?

    Нередност?
  • 8
    misho73 avatar :-|
    misho73

    До коментар [#4] от "d11111":
    Контролира се от УС, в който има държавна квота, пациентска такава, мисля има и общинска. Справка - Закон за здравното осигуряване.
    Бюджета е част от държавния бюджет и се гласува от парламента заедно с останалата част.
    Независима институция е и министъра има много косвена власт, дотолкова че парламента (т.е. неговите съпартиици) може да назначи нов директор (с мандат), при много специфични обстоятелства (обикновено с промяна в закона), т.е. не много често. Другата функция на министъра е че определя пакета услуги и лекарства, който НЗОК плаща. И "приподписва" нац. рамков договор (НЗОК-БЛС), но той си има сила и без МинЗдрав да го "приподпише", каквото и да означава това. Разходите за "управление" имат таван, ако не се лъжа около 3%. Закона казва кога и на кого НЗОК плаща. Вноските пък ги събира НОИ ама мисля минаха към НАП.
    Доста странна организация от правна гледна точка - нещо, като агенция, нещо като осигурителен институт, нещо като ... Засега работи, макар и далеч от оптималното.

    Нередност?
  • 9
    misho73 avatar :-|
    misho73

    До коментар [#7] от "zerkov":

    Защото на Тиквичко му е вече трети министър и започна да издиша ресора, та малко мускули, уж нещо направил. Пък той посадил маслиново дърво - демек до 30г. няма да разберем ще ражда или не. А дотогава - я камилата, я камиларя.

    Нередност?
Нов коментар