🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ИПИ: В проектобюджет 2012 няма буфери

Според икономистите резервът за непредвидени разходи трябва да се увеличи, а редица данъци да отпаднат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ниските данъци са мит. В последните години растат акцизи и осигурителни вноски,създават се нови данъци, което увеличава тежестта върху фирмите и гражданите

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Политиката на дефицитно харчене и отлагане на реформите не работи. За 2009 - 2011 г. бяха натрупани дефицити за над 5 млрд. лв., които стопиха фискалния резерв и не стимулираха икономиката. Поради това е необходимо да се изработи нов базов проектобюджет за 2012 г., който да е балансиран и към него да се публикува официално и негативен сценарий.

Това обявиха днес от Института за пазарна икономика (ИПИ) при представянето на деветия си алтернативен бюджет на страната. Според Десислава Николова, главен икономист на ИПИ, само с предвиждане на песимистичен сценарий в бюджета може да се намали рискът от нова рецесия в България.

Неглижиране на проблеми

Дълговата криза в Европа, която заплашва да премине във финансова, поставя българските управници пред нови предизвикателства, които те явно неглижират. Това явно си проличава и от прогнозите за икономическия растеж през следващата година, които, въпреки че бяха ревизирани надолу и от Министерството на финансите, си остават доста оптимистични според експертите от ИПИ.

В борбата с кризата правителството, въпреки че декларира извършването на реформи, лесно се отказва от тях, но политиката на дефицитно харчене и отлагане на реформи не работи.

Експертите припомниха прогнозата си от края на 2010 г., че дългосрочната реформа на сегашната администрация ще се провали още през първата си година, което според тях вече е факт – сринати приходи в ДОО, сменен управител на НОИ и подновен дебат за пенсионната реформа.

Няма буфери

В сегашния проектобюджет не виждаме буфери, трябва да се заложи познатото правило за запазване на 10% от всички разходи по министерства в резерв, заяви Николова. През първите шест-девет месеца от следващата година този резерв да не се харчи, докато не стане ясно кой от сценариите се развива - базовият или песимистичният, предлагат от организацията.

Резерв за непредвидени разходи

Друга предпазна мярка според икономистите е да се увеличи резервът за непредвидени разходи. "Съществува мит, че имаме ниски данъци, но в последните години ние увеличаваме акцизи и осигурителни вноски, както и създаваме нови данъци, което увеличава тежестта върху фирмите и гражданите", посочи икономистът Петър Ганев.

"Очакванията през 2008 г. са били през 2011 и 2012 г. да има 10 млрд. лв. по-висок БВП, но тези пари ги няма, а реформи не са направени", добави той. Ганев заяви, че разходите на администрацията за заплати и издръжка трябва да се намалят с 10%, субсидиите да се свият с 25% от планираното, да се премахнат и редица данъци, които не са ефективни и натоварват излишно данъкоплатците.

Сред тях са данък дивидент, данъкът за застрахователните премии, данъкът върху наследствата, а данъкът върху едноличните търговци да стане от 15 на 10%.

Предложенията на ИПИ за алтернативен бюджет за 2012 г.:

По-ниски данъци

– премахване на данък дивидент (сега 5%)

- 10% данък върху ЕТ (сега 15%)

- премахване на данъка върху застрахователните премии (сега 2%)

- свиване на държавни и общински такси.

Премахване на данъчните преференции, действащи сега, като

– преотстъпване на корпоративен данък за земеделските производители (20 млн. лв. за 2010 г.)

- необлагаеми ваучери за храна (180 млн. лв. квота за 2012 г.)

- облекчение за млади семейства с ипотечен кредит (близо 2 млн. лв. за около 5 хил. семейства)

- ниска ставка на ДДС за туризма (администрацията не знае какъв е ефектът от облекчението).

Свиване на текущите разходи (заплати, издръжка) в публичния сектор с 10% от планираното – преглед и оценка на програмите и съкращаване на структури.

Ограничаване на субсидиите поне с 25% от планираното – основно помощи за земеделие и субсидии за железопътен транспорт.

Държавни служители, полицаи и военни също да се осигуряват като всички останали + ограничаване на дължимите заплати при пенсиониране.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mik2 avatar :-P
    mik2
    • - 2
    • + 3

    Има един "буфер" - бюджетът бил изчислен при ръст само 1%. Макар и смехотворен, все пак са предвидили нещо:) На всичкото отгоре Дянков тайно е доверил, че в действителност ще има ръст над 2.5%! На въпрос откъде е толкова сигурен, след като се видя, че за третото тримесечие на 2011 ръстът е нулев, а за четвътото се очаква да е отрицателен, той натъртил, че е с доказани ясновидски способности.

    Нередност?
  • 2
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 1
    • + 5

    "Сред тях са данък дивидент, данъкът за застрахователните премии, данъкът върху наследствата, а данъкът върху едноличните търговци да стане от 15 на 10%."

    Абсолютно съм съгласен, мен не ме облагат по тези данъци но това е абсолютно задължително защото сегашното е ограбване. Относно данъкът върху дивидента - това са пари спечелени от твоята собствена инвестиция, равносилни са на данък върху лихвата от спестовен влог. Относно данъкът върху застрахователните премии - косвен данък, който се събира от потребителите на услугата. Защо глобяват тези, които искат да се възползват от застрахователни услуги?
    Всичко се прави в името на осигуряването на повече пари за харчене от държавата. А е доказано безброй пъти, че най-безотговорното прахосничество на пари се прави точно от държавната власт. Най-много се крадат държавни пари от хората в държавната власт.

    Мястото на парите е в джобовете на този, който ги е спечелил. Най-ефективно те се изразходват от този, който ги е спечелил. Затова колкото по-малко държавата изважда от джобовете ни, толкова по-добре живеем ние. А иначе, колкото повече изважда от джобовете ни държавата, толкова повече властници живеят по-добре.

    Нередност?
  • 3
    forumer avatar :-|
    forumer
    • - 1
    • + 1

    Разумни предложения за буферите и резерва. Икономическите прогнози са наистина нереалистични.
    Друга данъчна тежест, която трябва да отпадне е, ако физическо лице премине прага от 50 хил. лева да плаща ДДС. Това си е двойно облагане - веднъж данък върху доходите и осигуровки, а после и ДДС

    Нередност?
  • 4
    mik2 avatar :-|
    mik2
    • + 2

    До коментар [#2] от "dreamer": Приветствувам заключенията ВИ! Точно в тази насока съм си изработил и моя малък "план" за действие. Внасям само здравни осигуровки и.. толкова. Останалото е депозит, който подхранвам с колкото мога месечно - 50-100-120 лева. Заклех се да не пипам тази сметка докато не стана на 65. Може и да успея, живот и здраве:) Успокоението ми е, че никой не може да се разпорежда с парите ми. Човек сам се ражда и сам..умира. Поне ще съм сигурен, че сам съм се погрижил за старините си, а няма да лея сълзи защо са ми "орязали" и без това мизерната пенсия, ако изобщо ми я дадат. Не се чувствувам виновен, защото държавата сама е направила така, щото да ми загуби доверието. Това е положението..

    Нередност?
  • 5
    etkata avatar :-|
    Десен екстремист
    • - 1
    • + 1

    Тази статия като изключително важна, трябва да я забодете най-отгоре, за да се вижда цяла година! Нека има възможност да я четат тези, които сега ще я пропуснат по някакви причини.

    Нередност?
  • 6
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 1

    До коментар [#3] от "forumer":

    Ако ме питат мен, данък който може да се възстановява от хазната си е чиста проба законово разписание как да се точи държавата. Разбира се с дейното участие на многобройни държавни служители. Така, че аз съм против функционирането на ДДС (процента е друга тема). Няма държава по света, която да може да контролира достатъчно ефективно тази схема затова ДДС е вреден за всяка една, особено за такава с калпави политици.

    Нередност?
  • 7
    rangell avatar :-|
    rangell

    Младежите от ИПИ първо трябва да премахнат земеделските субсидии в ЕС, САЩ и на Балканитеи тогава да се изказват

    Нередност?
  • 8
    valbe avatar :-|
    валентин николов
    • - 2

    Тези "икономисти" от подобни институтчета разбират от икономика колкото магаре от музика. Едва ли някога ще научат нещо смислено. Те не са нищо повече от платени маши на шепата олигарси и новобогаташи. Разбира се това е и в ущърб на всички останали и страната като цяло. Явно върху тях и медиите се изсипват доста пари за да дават "съвети", "предложения", "препоръки". Говорят непрекъснато и навсякъде лъжи и заблуждения. Вече не може да се види и чуе никакъв свестен и ерудиран икономист. Има ли напр. някъде в Европа подобна антиобществена данъчна система. Невежество и безочие.

    Нередност?
Нов коментар