🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Министерствата ще отчитат разходите си в публичен регистър

Това предвиждат промени в Закона за устройството на държавния бюджет, които лидерът на РЗС Яне Янев внесе в парламента

Промени в Закона за устройството на държавния бюджет бяха предложени от лидера на РЗС Яне Янев
Промени в Закона за устройството на държавния бюджет бяха предложени от лидера на РЗС Яне Янев
Промени в Закона за устройството на държавния бюджет бяха предложени от лидера на РЗС Яне Янев    ©  Анелия Николова
Промени в Закона за устройството на държавния бюджет бяха предложени от лидера на РЗС Яне Янев    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на финансите да създаде регистър, в който текущо ще се посочва как министерствата, парламентът и други държавни институции харчат бюджетите си. Това предвиждат промени в Закона за устройството на държавния бюджет, които лидерът на РЗС Яне Янев внесе в парламента миналата седмица.

Източници от Министерството на финансите коментираха, че са запознати с документа и той е получил принципното одобрение на вицепремиера Симеон Дянков. Затова и бюджетната дирекция във ведомството също е натоварена да даде становище по законопроекта.

Кое ще е прозрачно

Ако документът се приеме в сегашния му вид, всеки гражданин ще може през интернет да отвори специален регистър, поддържан от финансовото министерство, и да види какви разходи за заплати правят ведомствата, колко големи са бонусите, командировъчните и представителните разходи, плащанията за външни услуги, оказвани от частни фирми, и автомобилите, с които разполагат отделните служби.

В този регистър ще се отчитат правителството и отделните министерства, държавните агенции, Народното събрание, президентството, Сметната палата, Висшия съдебен съвет, регулаторните органи и други.

Най-рано догодина

Институциите ще предават информация в регистъра до 15 дни след приключването на всяко тримесечие, но регистърът ще започне да функционира най-рано от лятото на 2013 г.

Забавянето се дължи на времето, нужно за приемане на закона и 12-месечния срок, с който ще разполага финансовият министър да подготви правилата за отчитане и стандартните форми, в които информацията да се попълва, както и самата система. Замисълът й е тя да бъде достъпна по интернет от всички и данните за справките да са безплатни.

"Темата с разхищението на средства, така както бе развита за бонусите, ще бъде прекратена и българският данъкоплатец за първи път ще може да получава информация къде отиват средствата от данъците, които плаща във всеки един момент", коментира Яне Янев законопроекта си в парламента миналата седмица, цитиран от Българското национално радио. Той също заяви, че след като се запознал с идеята му, финансовият министър Симеон Дянков я определил като  отлична.

Официално обаче от Министерството на финансите не коментираха законопроекта в петък.

Съавтор на документа е Борислав Цеков, който бе депутат от НДСВ и "Новото време", а сега ръководи неправителствената организация "Институт за модерна политика". Той коментира, че законопроектът дава много по-своевременна възможност за граждански и медиен контрол.

"Това го има в Съединените щати. Президентът Обама създаде такъв сайт преди 3 години, не виждам защо българските данъкоплатци да не заслужават същата публичност. Разхищения има, но всичко се разбира постфактум", каза той също пред БНР.

Голямата промяна за следващото правителство

В този си вид обаче законът не поставя ограничения и правила за по-отговорно харчене, а за повишаване на дисциплината ще се разчита на по-високата публичност и възможността медиите и неправителствените организации да следят начина на харчене.

В Министерството на финансите пък от години се подготвя изцяло нов Закон за устройството на държавния бюджет. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов прогнозира, че проектът може да бъде завършен и внесен за гласуване още тази година. Времето за приемането му обаче намалява и ако той не се внесе в парламента през близките месеци, ще важи за следващото правителство при изготвянето на бюджета за 2014 г.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    maina100 avatar :-|

    Бих дал за пример Естония-там от години всички разходи и съпътстващи документи /договори,протоколи за прием на стоки и услуги/ са качени в сайтовете на Общините и държавните ведомства.Вследствие на пълната прозрачност няма никакви предпоставки за корупция и разхищения.Не вярвам да стане същото и у нас-няма как да се краде от чиновниците и политиците...Няма да го допуснат на никаква цена .

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 7

    Понякога и от лудите полза има.

    Нередност?
  • 3
    convince avatar :-|
    convince
    • + 4

    КАК ЛИ ЩЕ СЕ ОТЧИТАТ ПРОВАЛИ НА КГБ/ДС ОПЕРАЦИИ КАТО КАТАРСКИЯТ ФОРУМ

    Защото са бюджетни пари все пак...

    Нередност?
  • 4
    pirocorp avatar :-|
    Piroman
    • + 1

    Много добра идея. Няма значение на кого е дано се реализира.

    Нередност?
  • 5
    rkirov avatar :-P
    rkirov
    • + 2

    Да обаче като се показва разход , трябва да се покаже и приход , след това и баланс.За да се вижда и колко пари се икономисват и къде отиват . Дали за бонусииии или за нещо другоооо.

    Нередност?
Нов коментар