🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Росен Плевнелиев очаква повече реформи от правителството

Ако държавата даде гаранции за АЕЦ "Белене", може да фалира, смята бъдещият президент

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев (вдясно) влезе в задочен спор с настоящия държавен глава Георги Първанов по въпроса за вдигането на пенсионната възраст.
Новоизбраният президент Росен Плевнелиев (вдясно) влезе в задочен спор с настоящия държавен глава Георги Първанов по въпроса за вдигането на пенсионната възраст.
Новоизбраният президент Росен Плевнелиев (вдясно) влезе в задочен спор с настоящия държавен глава Георги Първанов по въпроса за вдигането на пенсионната възраст.    ©  Красимир Юскеселиев
Новоизбраният президент Росен Плевнелиев (вдясно) влезе в задочен спор с настоящия държавен глава Георги Първанов по въпроса за вдигането на пенсионната възраст.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Росен Плевнелиев, който бе избран за президент и през януари ще встъпи в длъжност, направи първи опит да излезе от сянката на премиера Бойко Борисов, който го номинира за кандидатпрезидентската надпревера.

В интервю за предаването "На четири очи" по Нова Телевизия той заяви, че управляващите губят темпо и не правят реформите, които са обещали. Бъдещият президент разкритикува и реформата на пенсионната система, но във вида й, в който бе утвърдена миналата година. По думи те му миналата година реформата е била "направена половинчато".

"Когато една реформа не е направена, както трябва, една година по-късно тя трябва да се дооправя", допълни Плевнелиев, подкрепяйки последните действия на кабинета и парламента, които вдигнаха възрастта за пенсиониране от 2012 г. (вижте мнението му за започнатите и липсващите реформи по-долу).

Така Плевнелиев влезе в задочен спор и със сегашния държавен глава Георги Първанов. Действащият държавен глава тази сутрин наложи вето на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, с който се сменя пенсионната възраст.

Мотивите на Първанов са, че така се демонстрира "едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог".

По този начин само в рамките на един ден, заминаващият си президент Георги Първанов и бъдещият - Росен Плевнелиев, изразиха коренно различни позиции по ключов за нацията въпрос.

Реформите, които се бавят

Плевнелиев отговори на въпроси и за другите незавършени реформи в държавата.

"В здравеопазването ние имаме сериозни проблеми, те трябва да се адресират. На България е необходимо здравеопазване, което като като минимум да въведе електронната здравна карта, тя е много важна, защото тогава корупцията в системата ще намалее", коментира той.

Новият президент очаква от януари в президентството и в Министерския съвет "да ври и кипи", защото много реформи чакат да бъдат започнати. Като примери той даде административната реформа, реформите в БДЖ, селското стопанство, сектора за привличане на инвестиции и програми за иновации, както и връзване на системата на образование със системата на реалната икономика.

Най-изостанала и дори незапочната реформа, според него, е изграждането на електронно правителство, което било непростимо при положение, че 4 млн. българи вече ползват интернет, а 2.5 млн. имат регистрация във Фейсбук.

Строителството на АЕЦ "Белене"

Росен Плевнелиев заяви, че ако държавата издаде гаранции за строителството на АЕЦ "Белене", "може да фалира". Бъдещият президент повтори тезата си от кампанията, че ще работи за подобряване на енергийната ефективност, за енергийна независимост на страната от основния й доставчик (Русия – бел. авт.) и за либерализация на енергийния пазар.

Наследените проекти от предишното правителство - "Белене", "Южен поток" и "Бургас – Александруполис" пък трябвало да се разглеждат по отделно и не в цялост, като за тях най-важна трябва да е експертната оценка дали са изгодни за България.

Начинът, по който президентът ще помага за реформите, според Плевнелиев, е да се сформират множество съвети, в които да участват представители на местната власт, на академичните среди, бизнеса и те да набелязват решения, които държавният глава да препоръчва на правителството.

Плевнелиев добави, че след изборите се чува с премиера Бойко Борисов само веднъж на две седмици, което е много по-рядко с комуникацията им, докато бе министър на регионалното развитие.

Реформите, реформите...

(из интервюто на Росен Плевнелиев по Нова телевизия)

"Бих казал, че пенсионната реформа сама по себе си вече толкова много се говори за нея, тя беше направена половинчато миналата година и ето, виждате, че когато една реформа не е направена, както трябва, една година по-късно тя трябва да се дооправя. Истината е, че всяка една от системите в България трябва да бъде устойчива. Пенсионната система в България първо два пъти фалира в миналото. Сега, ако погледнете, 60 процента от финансирането на парите за пенсии идва от други пера. Това не е устойчиво. И тук България трябва да си напише домашното.

Всички останали европейски държави повишиха възрастта за пенсиониране от 65 и нагоре. В Германия вече е 67 години. Тук България не измисля колелото, но България трябва, както и всички останали европейски държави да направят системите си устойчиви. Ще ви кажа нещо друго. Европейската криза в момента преди всичко е криза на липса на доверие. Европа има огромен проблем, защото в Европа не се спазваха правилата. Европа обаче има да връща огромно количество кредити и те трябва да бъдат финансирани от инвеститорите, от пазарите. Ако вие трябва да дадете пари на някого, разбира се, за 10-15-годишен кредит, вие, разбира се, бихте искали да сте сигурни, че той след 10-15 години ще бъде устойчив, неговата пенсионна система няма да фалира, неговото БДЖ няма да фалира. От тази гледна точка не само България, цяла Европа настройва системите си към по-устойчиви модели.

Недоволни винаги ще има и тази лекция и самото правителство вече, дето се казва, я научи. Оттук нататък в историята остават тези политици, които имат ясен дългосрочен план за действие, следват го, въпреки че ще има недоволни. А резултатите след две, три, пет години ще покажат дали са били прави, или не са били прави.

Всяка една от системите трябва да бъде устойчива. В здравеопазването ние имаме сериозни проблеми, те трябва да се адресират. На България е необходимо здравеопазване, което като като минимум да въведе електронната здравна карта, тя е много важна, защото тогава корупцията в системата ще намалее. Оценката на Световната банка е, че само с инвестиция в електронна здравна карта системата ще икономиса по 400 милиона лева на година. Нека да го направим.

За мен тази реформа, която още не е стартирала, е административната реформа. Тя е много важна. Не може да има работеща икономика без работеща администрация. Също така, след като четири милиона българи са в интернет, два милиона и половина българи са във Фейсбук, те очакват да получават и електронни услуги и да получават, разбира се, и качествени услуги от администрацията в срок. За мен административната реформа е най-неслучилата се към момента реформа и аз ще помогна много в тази посока. Но много важна част от административната реформа в България е и разделянето на политическата от административната отговорност. Политиците носят политическата отговорност, но не е нормално те да се бъркат в работата на администрацията по начина, по който в България се прави."
23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 1
    • + 22

    "много важна част от административната реформа в България е и разделянето на политическата от административната отговорност. Политиците носят политическата отговорност, но не е нормално те да се бъркат в работата на администрацията по начина, по който в България се прави."

    Нередност?
  • 2
    zstoykov avatar :-|
    Zhivko Stoykov
    • - 7
    • + 29

    Ако направим сравнение между предшественика на Плевнелиев в МРРБ и самия него, разликата е убийствена. Дано да е такава и като го сравняваме с гоце след 5 години.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 16
    • + 7

    Усетила се Мара да се побара, демек реформира....

    Нередност?
  • 4
    bzm avatar :-|
    bzm
    • - 26
    • + 15

    Чудя се дали да се смея или да плача?мисля си,че това е явна форма на двуличие от страна на Плевнелиев.Всички знаем кой го постави там,всички се досещаме кой го командва,а бе ...трагично е

    Нередност?
  • 5
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 10
    • + 10

    Да реформи но, бат Боико реформи няма да прави , щото не се харесва на матриала. С реформи избори не се пе4елят ,а ББ му харесва да си остане тъка и да си реже лентите.

    Нередност?
  • 6
    perko avatar :-@
    perko
    • - 8
    • + 10

    "пенсионната реформа беше направена половинчато миналата година"
    По-скоро беше скоро беше скапана половинчато, но е на път да бъде се скапе тотално. Вдигането на вдовишки и социални пенсии, т.е. да се дават пари без осигуровки е най-лесният начин да се скапе всяка пенсионна система.

    "60 процента от финансирането на парите за пенсии идва от други пера".
    Това е тъпа демагогия. Сравнява се трансфер от държавния бюджет с част от постъпленията от осигуровки. Лееекичко се пропуска да се обясни защо държавата превежда пари.
    Първо в този трансфер са включени осигуровките за държавни служители, полицаи и военни. Нали не мислите, че парите за техните пенсии трябва да идват от нашите осигуровки.
    Второ, в тоя трансфер трябва да са и парите за всички пенсии, които сегашните управляващи вдигат. Нали не мислите, че нашите осигуровки трябва да се харчат за социални пенсии на хора без принос в пенсионната система.
    Трето, около 30% от осигуровките ни отиват/потъват във фондове, а не за изплащане на пенсии. Щеше да бъде прекрасно, ако с 30% по-малко осигуровки можеха да се изплащат нормални пенсии, но уви - не става! Или държавата трябва да ги покрие, или прехода към капиталовия модел да е за сметка само на сегашните пенсионери, които не са имали щастието или нещастието да се осигуряват в частни фондове. Само че тоя проблем е бил обсъждан многократно и има някакво прието решение. Но идват ГЕРБ и се правят на интересни... поне да имаха някакво друго решение или идея. Размотоваме си просто някакви цифри, променяме разни години и имитираме реформи...

    Нередност?
  • 7
    unika avatar :-P
    unika86
    • - 5
    • + 6

    А, ето го батко! :)

    Нередност?
  • 8
    stg avatar :-P
    stg
    • - 7
    • + 8

    сега ако ще правим театър тип Путин - Медведев, ай по сериозно други са мащабите, и друго е мястото

    Нередност?
  • 9
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 3
    • + 5

    Реформите, реформите, ми то ще свърши скоро мандата, а ние тепърва "ще".
    И няма нужда да говори Плевнелиев. Ние знаем какво мисли Борисов.

    Нередност?
  • 10
    ngyurov avatar :-@
    Никола
    • - 9
    • + 7

    Тоя 'що не вземе да се осъзнае... К'ви реформи очаква!? Поставен на тази длъжност с единствената цел да слуша и да изпълнява каквото му кажат, за какво трябва да се прави на голяма работа !?

    Нередност?
Нов коментар