Войната на главоногите

Задържането на Николай Велков по обвинение, че е изнудвал Киро Японеца, задава много и сериозни въпроси

Николай Велков беше задържан при операция октопод. Делото срещу него беше прекратено впоследствие.
Николай Велков беше задържан при операция октопод. Делото срещу него беше прекратено впоследствие.
Николай Велков беше задържан при операция октопод. Делото срещу него беше прекратено впоследствие.    ©  Анелия Николова
Николай Велков беше задържан при операция октопод. Делото срещу него беше прекратено впоследствие.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Сутрин. Премиерът Жан Виденов е у дома си. Обаждат му се журналисти. Съобщават му, че Андрей Луканов е бил убит. Министър-председателят е изненадан: "Кога стана 9 без 15!" Този анекдот от края на 90-те пасва на ситуацията с ареста на адвоката на Николай Велков тази седмица. Той беше задържан показно в заведение до хотел "Радисън" в София, след като Кирил Киров (популярен като Киро Японеца) е подал сигнал срещу него.

Времевият порядък на събитията, главните герои в тях и поведението на държавните институции трудно могат да убедят и най-непредубедените, че всичко случило се е в името на закона и резултат от работата на независимите институции.

Това е история, в която няма добри герои. Отстрани погледнато, тя изглежда като епизод от дълга и напрегната война между съмнителни личности, които могат да мобилизират на своя страна сериозни ресурси, като дори рискуват да създадат впечатлението, че държавата заема страната на една от групите.

Октоподи от 90-те

Николай Велков се самоопределя като "мозъка" на приватизацията на Корпоративна търговска банка (КТБ) в края на 90-те. Той е от Пазарджик. Финансов адвокат, собственик на няколко фирми. Преподавател по право. Не крие, че познава "много хора в съдебната система". Името му стана публично, след като в началото на миналата година беше задържан в т.нар. операция "Октопод" заедно с още дузина, сред които и бившата барета Алексей Петров. Обвиненията, също дузина, включваха всичко: от въоръжена организирана престъпна група през сводничество до пране на пари. Николай Велков остана по-малко от две седмици в ареста, след което беше освободен заради липса на доказателства. Докато е задържан, в килията му са заложени подслушвателни устройства. По време на мярката му за неотклонение съдът разкрива, че от подслушаните разговори в ареста става ясно, че Николай Велков твърди, че познава съдия Веселин Пенгезов, че е помогнал при избора му за шеф на Софийския апелативен съд, тъй като държал 3-4 гласа във ВСС, и че е близък с подалия вече оставка от съвета (заради връзки с плевнеския бизнесмен Красимир Георгиев-Красьо Черния) Иван Димов.

В началото на тази година Велков е "изваден" от октопода, а разследването срещу него е прекратено от прокуратурата. Дали той е останал обвиняем по делото не е ясно. Наблюдаващият процеса прокурор Светлозар Костов не отговори на запитванията ни.

Кръв на улица "Славянска"

В края а миналия месец Велков участва в инцидент с Кирил Киров–Японеца в заведението на братя Диневи "Глория мар" на ул. "Славянска" в столицата. Какво точно се е случило там, не е ясно. От високопоставени източници в държавното обвинение "Капитал" научи, че според Киров адвокатът го бил заплашил с убийство.

Николай Велков от своя страна коментира, че е имало размяна на реплики, след което Киров го е нападал.

Резултатът: счупен нос, жалба от Николай Велков до прокуратурата за нанесената средна телесна повреда и жалба на Кирил Киров до ГДБОП за закана за убийство. Говорителят на Софийска районна прокуратура Руси Алексиев обясни, че в края на ноември Японеца е привлечен като обвиняем за това престъпление.

Николай Велков признава, че е съветвал нападателя си преди години относно сградата, която Киров притежава на бул. "Васил Левски" в столицата (пред която беше прострелян през 2003 г.).

Отношенията между Николай Велков и Японеца имат дълга предистория.

Пресконференция с арест

След сблъсъка между двамата, адвокатът имаше серия от медийни изяви в които предположи, че нападението срещу него може да е било "поръчано" от управителя на КТБ Цветан Василев. В сряда той даде пресконференция, на която изнесе информация за приватизацията на банката и трансформацията на собствеността през следващите години. Заедно с това той отправи и доста обвинения за начина, по който се управляват парите на държавните фирми в КТБ. Не ги разказваме тук, защото тяхната достоверност не е потвърдена, а самият Велков трудно може да се определи като достоверен източник. По важното в случая е друго.

По-малко от час след това той е задържан от маскирани служители на ГДБОП с белязани пари.

Буквално минути след ареста директорът на службата Станимир Флоров разказа: "Конфликтът е възникнал във връзка с отправена заплаха на Николай Велков спрямо Кирил Киров за извършване на убийство. Киро Японеца възмутен от заплахата и в момент на афект най-вероятно му е нанесъл удар или го е бутнал и той е паднал и се е ударил. След това Киров е подал жалба в ГДБОП, че са му отправени заплахи от Велков за извършване на убийство. В рамките на няколко дни след това Велков е потърсил Киров по телефона и е поискал лична среща с него. На срещата е установено, че Велков иска пари от Киров, за да не се търси съдебна отговорност спрямо него."

Упражнения по право

Встрани от факта, че с изказването си директорът на ГБДОП Станимир Флоров влезе в ролята на съд и реши три висящи досъдебни производства (за инцидента в "Глория Мар", за заплахата с убийство и за т.нар. изнудване), от изказването му става ясно, че Велков е задържан за изнудване: ако Киров му даде 50 хил. лв., той щял да изтегли жалбата си от прокуратурата.

Нанасянето на средна телесна повреда е престъпление, което прокуратурата разследва независимо от волята на пострадалия (дали той ще подаде жалба или не). Николай Велков не е имало как да оттегли жалбата си от държавното обвинение и така да спре разследването.

Потърсихме за уточнение директора на ГДБОП Станимир Флоров. Той обясни лаконично: "Не ми плащат да давам информация, а да получавам." На въпрос защо разследването се води от БОП, той отговори: "Кой искате да го разследва, районното ли?"  Отговорът не е задоволителен, защото поначало изнудването и измамата се разследват именно в съответните полицейски управления.

Повече конкретика внесе говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска. Пред "Капитал" тя обясни: "Първоначално досъдебното производството е образувано за изнудване. След разпита пред съдия и другите процесуални действия, наблюдаващият прокурор прие, че има данни за измама и закана с убийство." Прокурор Немска не можа да отговори на въпроса кога е образувано досъдебното производство, дали разпитът пред съдия е бил преди или след ареста.

Ден след ареста разследването е изпратено в Софийска районна прокуратура, която от самото начало е била компетентна да работи по случая. "Нямам информация, защото делото не е пристигнало при нас още. Действително е на наша компетентност, но и СГП има правомощие да разследва случая", коментира Александър Налбантов, районен прокурор на София. Защо прокурорите от СГП не са довършили казуса, след като са образували разследването и са задържали обвиняемия за 72 часа, не става ясно.

Според високопоставени източници в прокуратурата решението Велков да бъде обвинен в изнудване е било взето в ръководството на СГП, без да има реално основание за това. Адвокатът действително е взел парите, като е казал, че те са за извънсъдебно споразумение. Според източника ни именно това е накарало разследващите да повдигнат обвинение за измама, защото няма как да има извънсъдебно споразумение по наказателно производство. Постановка, която пак не е абсолютно правилна: Велков например има реално основание да иска обезщетение (за непозволено увреждане) от Кирил Киров, ако последният действително го е пребил.

Съвпадение или...

Ден след операцията на ГДБОП вестник "Труд" свърза задържането с пресконференцията на Велков. (Тук трябва да се има предвид и че между собствениците на всекидневника и мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев има много сериозен публичен конфликт.) "Труд" написа, че репортерите му научили от собственика на КТБ Цветан Василев за ареста на Велков. Самият Василев отказа да коментира случая пред "Капитал."

Водещият въпросната пресконференция и зам. главен редактор на в. "Галерия" (вестник, близък до Алексей Петров) Явор Дачков уточни, че събитието е било уговорено ден преди ареста, около обяд. "Става дума за съвпадение според мен. Службите не действат толкова бързо. Докато се завърти машината, минава време."

От своя страна зам. градският прокурор на София Роман Василев отрече връзка между двете събития, като уточни също, че не е имал никакво отношение към случая.

Казусът "Велков - Киров" не е предизвикателство за високите хоризонти на правото. Делото вероятно ще се реши от показанията на Японеца (самият той с криминално минало). Случаят обаче поставя под въпрос независимостта на съдебната власт (в частност - Софийска градска прокуратура) и поставя под съмнение най-елитната служба на МВР – ГДБОП.

Накратко, това е история, в която на пръв поглед не се виждат добри герои. Отстрани погледнато, изглежда като че ли законът – полицията и прокуратурата, са пипалото на единия от двата враждуващи октопода. И е задължително тези подозрения или да бъдат опровергани, или, ако се потвърдят, виновните да бъдат наказани. Бездействието по този въпрос ще означава, че или държавата управлява октопода, или той нея.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 1
    • + 59

    Много точен извод - "или държавата управлява октопода, или той нея"! Че държавата ни е слаба, а и не иска май да бъде силна, това вече и децата го разбират. А най-лошото е когато цяло едно поколение подрастващи не вярва в силата и авторитета на държавата. Изграждат се превратни ценности или се създават илюзорни представи. За това е важно на подобни публикации институциите тутакси да дават отговор. Ако новата президентска двойка ги натиска да вършат подобна работа, значи има малко надежда. Иначе - жална ни майка!

    Нередност?
  • 2
    red.mary avatar :-|
    red.mary
    • - 5
    • + 35

    "Не ги разказваме тук, защото тяхната достоверност не е потвърдена".

    Хм, вашите съображения също не са убедителни. И какво прочее е "потвърдена достоверност", влязло в сила съдебно решение? Колко непотвърдена информация изсипвате ежедневно, сещам се напр. за един случай свързан с правоспособността на един магистрат.....Факт е, че и 1% от изнесените данни да са "достоверни" е достатъчно смущаващо обстоятелство за да му се отдели ценно журналистическо внимание, нали?
    Разбира се, другите констатации в материала са смазващо верни.....

    Нередност?
  • 3
    rangelkuzmanov avatar :-|
    Веселин Николов
    • - 2
    • + 27

    Тези нещастници, начело с милиционерите Флоров и Цветанов, решиха че по-този начин ще отвлекат вниманието от данните, които Велков извади на пресконференцията преди ареста.

    Нередност?
  • 4
    rangelkuzmanov avatar :-|
    Веселин Николов
    • - 3
    • + 36

    А "Капитал" да не се правят на много загрижени и да внушават, че няма добри в тази битка. Ясно е като бял ден, че държавата действа като репресивен апарат и мачка всичко живо, което по някакъв начин застрашава личните интереси на Борисов, Цветанов, Цв.Василев и техните пионки. Всичко е толкова скристално ясно, че трябва да си абсолютен профан за да не виждаш очевидното.. Капитал как такаобобщават, че на Велков не може да се има доверие? Ако имат факти, нека ги напишат, а не да се изсулват по такъв елементарен начин. Нали уж в "Икономедия" нямаше цензура? Ама след като изпъдиха най-сериозния си колумнист Любослава Русева вече нищо не може да ме учуди. Току-виж и тук скоро може да излезнат заглавия от рода на "ЦРУ,ФБР и Сикрет Сървиз се преклониха пред професионализма на Бойко Борисов и Цветан Цветанов".

    Нередност?
  • 5
    gligi avatar :-|
    gligi
    • - 1
    • + 39

    Гледам снимката и си мисля: Ако някой шегаджия хване фотошопа и размени местата на фуражките между бившите и сегашните ченгета - дали щи има разлика? Ако трактора беше премиер, а рапона - обвиняем? Дали нещо съществено щеше да се промени?

    Нередност?
  • 6
    curious1234 avatar :-|
    curious1234
    • + 23

    Гадна
    Долна
    Банда
    Организирани
    Престъпници

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 12
    • + 7

    От счупеният нос на една мутра, много голямо знаково дело не може да се "роди".... Някои пак си губят времето в работно време...

    Нередност?
  • 8
    bat_dimo avatar :-|
    Бат Димо
    • + 22

    Ако Цветан Цветанов и Борис Велчев не накажат (уволнят) виновните ченгета и прокурори значи и те са участници в ОКТОПОДА!!!
    ЧАКАМ ДЕЙСТВИЯ!!!

    Нередност?
  • 9
    chris_vicom avatar :-|
    White Rhino
    • + 14

    "или държавата управлява октопода, или той нея"
    Защо изобщо има или-та. На всички е ясно, че към натоящия момент държавата и октопода се припокриват.

    Нередност?
  • 10
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 21

    Правосъдната ни система и полиция - не ни пази, а урежда бизнеса на най-различни мутри и измамници.
    Правосъдие на 2 скорости

    Нередност?
Нов коментар