Октоподът умря. Да живее октоподът

Ако иска да внесе по-бързо делата за рекет срещу Алексей Петров, прокуратурата трябва да признае, че е допуснала грешка в стратегията си

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стратегия. Тактика. Добре обмислен ход. С тези думи прокуратурата и МВР се опитаха да обяснят разделянето на две на делото "Октопод" - мегаразследването, което се води срещу Алексей Петров и неговата група. Посланието имаше своята цел - някой да не си помисли, че разследващите са допуснали грешка.Тази седмица обаче Върховна касационна прокуратура (ВКП) отмени като незаконно постановлението на прокурора от Софийска градска прокуратура Светлозар Костов за разделянето на разследването.

След този нов епизод кашата около делото "Октопод" стана пълна, а вероятността делото да влезе в съда в обозримо бъдеще - все по-малка.

Как се стигна дотук и може ли прокуратурата да излезе от деликатната ситуация?

Операция "Октопод"

беше проведена в началото на февруари тази година. В нея бяха задържани Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Николай Велков, Пламен и Йордан Стоянови, Момчил Кръстев. След кратко издирване е задържан и Димитър Митрев-Полицая, пуснат под гаранция. Срещу всички тях е повдигнато обвинение за участие (а за Алексей Петров - за ръководене) в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва цял спектър от престъпления - рекет, пране на пари, данъчни престъпления, склоняване към проституция... Малко по-късно Алексей Петров става обвиняем и за разгласяване на класифицирана информация.

Заявката беше факт. Делото е с изключителен обем и без съмнение е предизвикателство за прокуратурата - за да бъде доказано престъплението "организирана престъпна група", разследващите трябва да съберат доказателства за "структурирано трайно сдружение".  В случая обаче разследващите действат много след събитията (едва началото на тази година) и трудно биха могли да съберат доказателства именно за подобна група (това най-често става или със специални разузнавателни средства, или с агент под прикритие, или със свидетел от групата).

Сходно е положението и с обвинението за пране на пари - престъпление, което е изключително трудно за доказване. По обвинението за укриване на данъци пък, прокуратурата нареди над 80 данъчни проверки - упражнение, което ще отнеме няколко месеца...

Още от първите заседания по мерките за неотклонение на групата стана ясно, че по делото има много доказателства, които потвърждават тезата, че Алексей Петров се е занимавал с рекет.  Това обвинение обаче е сложено в общия кюп.

При това положение "Октоподът", както беше образуван, щеше да забуксува.

Затова съвсем логично, в началото на лятото,

Прокуратурата отдели

материалите, отнасящи се за рекета и изнудванията в ново дело. Прокурор Светлозар Костов повдига на Алексей Петров, Антон Петров и Марчело Джотолов обвинение за организирана престъпна група, създадена с цел да извършва рекет.

Тази седмица вътрешният министър Цветан Цветанов коментира решението с думите: "За нас е важно, когато има извършване и функциониране на тежка организирана престъпна група и когато говорим, че в нея има рекет, изнудване, влиза, да речем, финансови операции, пране на пари, едното може да го докажеш много по-бързо. За другото са необходими съответните експертизи и може да просрочи времето за разследването, което е необходимо. А човекът е с постоянна мярка за задържане под стража."

За съжаление обаче наблюдаващият прокурор произвежда правен абсурд. Това е констатирано от Софийския апелативен съд, който отказа миналата седмица да разгледа мярката за неотклонение на Алексей Петров с мотив, че разделянето на делото е незаконосъобразно, защото е направено без правно основание.

Къде бърка прокурор Костов?

Законът ясно посочва, че има две възможни хипотези, за да бъде разделено едно дело. Първото е, ако по разследването има неустановени или неиздирени лица. Тогава материалите по отношение на тях се отделят, за да не се спира производството срещу "намерените" обвиняеми. Така се случи в разследването срещу групата на Златко Баретата например. Докато МВР все още издирва трима човека, делото срещу останалите е вече в съда. Тази хипотеза не е налице обаче в конкретния случай, защото всички обвиняеми са в наличност.

Другата законова възможност е делото да бъде разделено, когато се съберат доказателства за различни престъпления с един и същ извършител. Това също обаче не е приложимо в конкретния случай, защото са отделени не част, а всички престъпления, по които Алексей Петров е бил обвинен отначало (създаване и ръководене на организирана престъпна група).

Такива са констатациите първо на Софийския апелативен съд и след това на Върховната касационна прокуратура, която се самосезира и отменя като незаконно постановлението на прокурор Костов. И така в крайна сметка, "Октоподът" е събран отново.

Източник на "Капитал" във ВКП коментира, че в близките седмици и месец не се предвижда ново, този път законно разделяне на делото. Вътрешният министър заяви тази седмица пред Би Ти Ви, че "докато не бъде внесен обвинителният акт и не започне делото по същество... колкото и да говорим, тя (тази тема) винаги ще ни върти в един кръг, който може би няма да има правилния отговор".

Очевидно е, че това разделяне не  може да стане в момента.


Възможното решение

е част от обвиненията срещу Алексей Петров да бъдат прекратени и в отделно дело да бъдат извадени само тези за рекет и изнудване, по които прокуратурата работи усилено още от зимата.

Още повече - източници, запознати отблизо с разследването, коментираха, че доказателствата за участието на Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов в организирана престъпна група са крехки, за разлика от тези за рекет и изнудване.

Частичното прекратяване на делото обаче със сигурност ще е непопулярен подход и със сигурност няма да се хареса на вътрешния министър. Което, разбира се, не може да бъде никакъв аргумент.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 1
    • + 18

    В общи линии, става ясно, че прокуратурата не си е написала домашното, когато е внасяла обвинителния акт.

    Търсен е моментален ефект - да имаме шумни арести, лошите са в затвора, този път съдиите не ги пускат за разлика от други случаи.

    И изведнъж какво се оказва - имаме едно издържано обвинение за рекет, към което сме решили да прикрепим няколко по-несъстоятелни. Така и така някой ще го отнася, защо да не го отнесе по всички точки?

    Това дело е най-големият тест за държавата. Ако се провалят в него, пиши вярата в ГЕРБ за бегала. Защото опозицията няма да пропусне случая да ги осмее. Ако обаче успеят да издействат разумна присъда, могат да катализират генерална промяна.

    Все още им стискам палци, въпреки че вече не съм оптимист.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 9

    До коментар [#1] от "Chievo":тя вярата в ГЕРБ, както преди в Деди, ФД, ИК, Тато отдавна е бегала....
    Това дело е просто дъвка за народа и намек за хитреците, че властта няма много да им цепи бъсма ако в даден момент някой на власт реши че е добре да се поразрови тук и там.....
    Просто да се създава напрежение за да не се "отпускат" играчите от подземния свят...
    нещо като вечерната проверка в казармата.....повечето са пияни и вече им се спи, но трябва да строят и преброят още един път....

    Нередност?
  • 3
    venci53 avatar :-|
    venci53
    • - 5
    • + 5

    Честно казано не съм убеден в доказателствата и смятам, че това е по-скоро скалъпен процес, отколкото някаква истина.

    Нередност?
  • 4
    nick_pachevski avatar :-|
    Николай Пачевски
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#3] от "venci53":

    Как успяхте да се запознаете с доказателствата?
    При възможност дайте и на мен да се запозная, моля!

    Нередност?
  • 5
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 2
    • + 2

    Темата вече се е изчерпала от постоянно ровичкане.
    Нещата са съвсем ясни, но няма да има очаквания изход. Алексей и бандата му наистина са добре структурирана престъпна организация, ръководена с "желязна" ръка. Именно от там следва невъзможността на полицията да внедри агент в нея, както и някой от арестантите да се разприказва. Всичките обвинения са верни без изключение, дори са в много по-големи размери от заявените, но никой няма да свидетелства срещу бандитите от страх за живота. Говори се, че има и няколко човека, които не са "установени", т.е. небрежно са изтървани от разследването. Пак само се говори, но имало движение по сметките на обвиняемите и някакви суми са заминали нанякъде.
    Набива се на очи некомпетентността и мудността на следствието. Всичко се доказва в процесуалните срокове, само да има хора, които знаят какво се иска от тях и как да го направят. Още по-скандално е един прокурор да върши подобни неща в един публичен процес. Има 3 възможни решения - некомпетентен и некадърен, саботира разследването, търси скандала. Ако е първото - да си дава оставката и да се маха изобщо от прокуратурата. Ако е второто - има време да го почнат него самия, да се разбере зашо и срещу какво го прави. Ако е третото - пак е нужно да се проучи защо се прави и какво се цели. Но е ясно, че при втория и третия вариант министърчо Ц.Ц. пак ще има право и основание да реве срещу разследването и прокуратурата. И в трите варианта обаче се набива на очи извода, че прокуратурата има спешна нужда от дълбока кадрова реформа, включително смяна на Б. Велчев и заместниците му. И от много допълнително образование и специализации, щото тия прокурори са не само некадърни, но и недоучили.

    Нередност?
  • 6
    venci53 avatar :-|
    venci53
    • + 3

    Не съм от системата и нямам някакви доказателства, които да са ми известни само на мен. Гледам най-вече канал 3, а най-малко слушам какво говори ЦЦ.

    Нередност?
  • 7
    askeless avatar :-|
    csl*
    • - 1
    • + 2

    Някой от тук изказалите се да е юрист? Да се занимава с наказателни дела? Не мисля.Разделянето на делото е реално следствие от недомисленото повдигане на всички първоначалните обвинения след не доброто анализиране от страна на СГП, ДАНС, ГДКП и ГДБОП на наличната им към онзи момент информация.Разделянето е с цел доказуемата вмомента част от първоначално повдигнатите обвинения, а именно рекет и изнудване и създаване и ръководене на ОПГ в тази насока, да влезе в съд възможно най-бързо и респ. да има осъдетелна присъда.Изписа се защо и на кого е необходима такава.Да ама не! Което разбира се не означава, че няма да има присъда, просто да изчакаме да видим какво ще измислят.Така че #5, нито едно от предположенията ти не беше правилно.Също така е хубаво да се замислим по въпроса може ли всичко да бъде доказано, говоря за целият спектър от престъпни дейности на подобна група, и трябва ли да се чака подобно доказване, като има налична възможност от осъдителна присъда по част от обвиненията.Интересен факт е че в световен мащаб се разкриват не повече от 15-20 % средно от всички извършени престъпления

    Нередност?
  • 8
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    До коментар [#7] от "csl*":

    Щеше да е чудесно нито едно от предположенията ми да не се потвърди, но няма и изгледи нещо да ме опровергае.
    Ако няма доказателства за нещо - това си е чиста проба набеждаване и уронване на престижа. Допълнително може да се тълкува като разчистване на сметки, разчистване на терен, полицейски произвол и т.н. Но тези са арестувани, значи има нещо налично. Не ми се вярва държават просто да помпи мускули.
    Тогава стигаме до вариант 2 - не могат да се съберат читави доказателства за пред съда. За мен изводът е, че хората работещи по разследването не стават. Или не искат да се справят - обаче веднага се появява въпрос - защо и срещу какво? Наистина е много драстично, но вече не изключвам и саботаж на прокуратурата срещу МВР и ГДБОП. Третият вариант е малко инфантилен, обаче и преди е имало случаи да се прави скандал за да се отмести интереса от разследването - справка случая "Белнейски".
    И така се връщаме на темата за реформа на прокуратурата. Друг е въпросът кой и как да го направи, съвсем отделно е да се реши кога...

    Нередност?
  • 9
    ventsy avatar :-|
    ventsy
    • + 1

    Добре, ако част от обвиненията бъдат прекратени, това не означава че не могат да бъдат повдигнати отново по-късно.

    Другия път преди да правят показни акции, най-добре да имат железни доказателства поне за един от членовете на бандата за поне едно по-сериозно престъпление. След като извършат арестите, този човек може да бъде притиснат и той да се съгласи да свидетелства срещу другите.

    Нередност?
Нов коментар