Октоподът и октоподчетата

Прокуратурата насочи ресурса си към рекетьорските изпълнения на Алексей Петров и забрави за мегаделото срещу Алексей Петров

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Усмивката на бившата барета, застраховател, доцент по икономика, агент на службите и обвиняем за създаване на престъпна група Алексей Петров носи особен заряд. Сякаш иска да покаже едновременно увереност и надменост, желание за контрол на ситуацията. Последният път, когато го видяхме да се усмихва, беше тази сряда в зала шест на Съдебната палата. Това беше неговата реакция, когато дузината журналисти в залата чуха думите на адвоката Ина Лулчева, че според прокуратурата той вече не е част от Октопода - мегаделото, по което през февруари беше задържан заедно с още седем души.

Няколко часа по-късно Алексей Петров гледаше върха на обувките си - съдът отказа да уважи искането му и не го освободи от ареста с мотив, че доказателствата срещу него са убедителни, а качеството на разследването (по думите на съда) - впечатляващо.

Поредната мярка за неотклонение, която съдът гледа по жалба на Петров, даде възможност да видим пълната картина на разследването, образувано преди повече от осем месеца.

Тази седмица обществото разбра, че бившата барета ще бъде разследван приоритетно за рекет, участие и ръководене на група за рекет и престъпления срещу класифицираната информация, а мегаделото, по което беше задържан с останалите, е изместено на заден план, като по думите на адвокатите и съда, по него въобще не се работи.

Зад тази информация, която е от значение предимно за прокуратурата и самите обвиняеми, разбираме, че очакванията, които бяха възложени от обществото в първите дни след операция "Октопод"- разследването ще даде отговор на някои от ключовите въпроси на прехода, все повече се изпаряват.

Октоподът - първоначален вариант

Алексей Петров, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови, Момчил Кръстев, Николай Велков, Антон Петров-Хамстера, а малко по-късно и Димитър Митров-Полицая  (предал се доброволно след кратко разследване) бяха задържани при операция на ГДБОП. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва цял спектър от престъпления -  рекет, пране на пари, данъчни престъпления, склоняване към проституция, сводничество...

Първоначално групата беше задържана, но с решение на Софийския апелативен съд в ареста останаха само Алексей Петров и Марчело Джотолов.

Прокуратурата вложи специален ресурс по делото, като отдели за него трима прокурори, сред които и Светлозар Костов, който беше командирован от Бургас за казуса. В държавното обвинение той е считан за "специалист по организирана престъпност", въпреки  че в актива му има два откровени гафа - позира за национален всекидневник с кънки в ръка и репликата "Вързахме кънките на Стависки" (след като бургаският апелативен съд постанови ефективна присъда по делото за катастрофата край река Ропотамо). Другият му гаф е, че сключи споразумение със защитата на Димитър Желязков-Митьо Очите, с което се съгласи да му бъде наложено наказание от четири години и половина за това, че е организирал и ръководил престъпна група, разпространявала наркотици по Южното Черноморие.

Въпрос на тактика...

Встрани от медийните изяви на прокурор Светлозар Костов, разследващите запазиха мълчание по развитието на делото и чак тази седмица стана ясно, че в края на юли прокурор Костов е отделил от делото "Октопод" материали срещу Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов в ново дело.

Те ще бъдат разследвани само за рекет и участие в организирана престъпна група. В същото дело Алексей Петров е обвиняем и за престъпление срещу класифицираната информация - става дума за секретна справка на службите за покойния прокурор Николай Колев, която е намерена в офиса му.

Случаите на рекет са многобройни. Според прокуратурата става дума за деяния от периода 1997, 1998 и 2000 г.

Запитан дали Алексей Петров е част от Октопода при това развитие на разследването, единият от адвокатите на Алексей Петров - Ина Лулчева цитира писмено становище на прокурор Костов до Софийската апелативна прокуратура от август тази година, според което: "По дело 2/2010 г. (т.нар. дело "Октопод"), Алексей Петров не е обвиняем и няма мярка за неотклонение. Обвиненията и мярката за неотклонение е прехвърлена по новото дело." Самата прокуратура в свое постановление била казала, че разследването по това дело "продължава срещу другите от групата".

Прокурор Костов обаче коментира в Съдебната палата, че Алексей Петров продължава да бъде обвиняем и по другото дело: "Тези обвинения не са прекратени или снети, защото няма прокурорско постановление за това. А такъв е единственият правен механизъм, с който може те да отпаднат от правния мир."

Вътрешният министър Цветан Цветанов влезе в ролята на говорител на прокуратурата и коментира: "Има тактика в разследването и тя се прилага на съответните етапи. Това е първият етап от разследването и недейте да смятате, че всичко, свързано с разследването на тази добре структурирана, йерархично изградена организирана престъпна група, сме свършили с първото обвинение."

Ходът на прокуратурата по разделение на делото е уместен. Защото така, както беше образувано, делото беше същинска еклектика - разнородният вид престъпления и период на извършване, както и персоналната роля на всеки един от обвиняемите правеше приключването му практически невъзможно.

Разделението на делото обаче е силно закъсняло - идва повече от осем месеца след образуването му. Излиза, че ако заръката на вицепремиера Цветан Цветанов беше спазена (а именно всички обвиняеми да останат в ареста), то задържането им щеше да е повече от незаконно.

Октопод на трупчета

Според адвокат Лулчева по голямото дело "Октопод" не се работи изобщо, тя коментира, че за последен път е виждала делото в средата на юли и тогава е станало ясно, че всички процесуално-следствени действия  се отнасят към новото дело срещу Алексей Петров - за рекет.

Сходна констатация направи и съдът, когато миналата седмица отмени забраната на братята Пламен и Йордан Стоянови да напускат страната. "Наказателното производство срещу обвиняемите се води вече в продължение на повече от шест месеца – твърде дълъг период, през който не са извършвани никакви процесуално-следствени действия с тяхно участие и не са събирани активно нови доказателства в подкрепа на обвиненията срещу тях", казват в решението си магистратите.

"Откакто бях задържан, никой не ме е викал на разпит", коментира пред "Капитал" друг от арестуваните при операция "Октопод" - Николай Велков.

Прокурор Светлозар Костов не вдигаше мобилния си телефон. Съдейки по думите му в едно негово интервю пред в. "24 часа" обаче разследването по това направление продължава, като са назначени над 120 данъчни ревизии "не само на обвиняемите, но и на свързани с тях лица или на фирми, в които участват".

По голямото дело "Октопод" има още двама наблюдаващи прокурори - Милко Момчев и Нели Златкова. В случай че твърденията на съда и адвокат Лулчева, че по делото не се работи, отговарят на действителността обаче. Това значи, че държавното обвинение е изправено пред сериозен капацитетен проблем.  Ако реално делото "Октопод" е приоритетно и нивото на напредък след повече от половин година е такова, то можем само да гадаем как се работи и по стотиците хиляди не чак толкова важни за обвинението казуси.

И най-важният въпрос, който вероятно ще остане без отговор

"Новото дело" срещу Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера засяга деяния отпреди повече от десет години.  По думите на Светлозар Костов става дума за 80 отделни случая, по които са повдигнати 5 обвинения.

Според адвокат Ина Лулчева през годините е имало сигнали до главните прокурори Никола Филчев и Борис Велчев, както и до настоящия премиер, а тогава главен секретар на МВР Бойко Борисов. "Всички са преценявали, че свидетелите говорят неистина" коментира още тя.

Към думите на адвокат Лулчева можем да добавим и факта, че само допреди година Алексей Петров беше дясна ръка на ръководителя на ДАНС Петко Сертов и представител на агенцията при съвместните й операции с МВР и прокуратурата.

Това шизофренно поведение на държавата се нуждае от логично обяснение. Към настоящия момент обаче прокуратурата така и не дава отговор на въпроса как така един човек е извършвал толкова брутални престъпления в продължение на десетилетие, като в същото време е бил част от властта - кой е виновен за това и кой е отказал да го разследва, въпреки подаваните срещу него жалби.

И още повече, самият прокурор Костов на два пъти заяви, че доказателства за чадър няма, както в магистратурата, така и в политическите среди.

Пасивната позиция на прокуратурата по този въпрос превръща "Октопод" от делото на прехода в едно обикновено претоплено дело за престъпления срещу собствеността и личността.

В деня, когато беше проведена операция "Октопод", вътрешният министър Цветан Цветанов коментира:  "Това е операцията, която може да даде реалната картина за състоянието на държавата. И за това, което се е наслагвало в годините на прехода, през които октоподът е укрепвал и се е впивал във всички етажи на изпълнителната, законодателната и всяка друга власт, която има компетенциите да осъществява контролни функции."

Уви, обаче към този момент тази заявка остава в сферата на добрите намерения.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    press avatar :-?
    press
    • - 1
    • + 31

    С много от най-ярките си акции министерството преразпределя позициите на играчите в застраховането, в изкупуването на метали, в търговията с алкохол, цигари, месо, плодове и зеленчуци....
    http://svejo.net/story/opinions-and-analizes/836013-mvr-stana-nai-moshtniqt-igrach-v-biznesa

    Нередност?
  • 2
    jonydi avatar :-P
    Джони Ди
    • - 1
    • + 37

    Ето ти, Цветанов реална картина за състоянието на държавата - нищо не се е променило спрямо тройната коалиция. Мафията си остава същата, от време на време на някого му издърпват кокала и го вкарват на топло (Маргините, Вальо Топлото и др. герои) ... и октопода си е същия, само че си е сменил част от пипалата, а на други са им поникнали гербери ;)

    Нередност?
  • 3
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 6
    • + 3

    Борис Велчев: легенда за добрия прокурор:
    http://mapto-on.blogspot.com/2008/07/blog-post.html

    Нередност?
  • 4
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 12

    Нещо не ми се връзват нещата. От едната страна Цецко Физкултурника дава заявка да разкрие тайните на прехода, от другата Б. Велчев му приглася как всичко ще светне и нищо няма да се прикрие. Виновните ще бъдат осъдени и обществото ще е морален победител. Никой и за нищо няма да бъде затъмнен и прикрит.
    Обаче минава време. Не просто нищо не се случва, ами даже нещата отиват на оневиняване на "Октоподите". Прокурорите (3-ма !) са тотално объркани, а следователите - безпомощни. Предполагам, че не могат да се справят, защото ако не искат - картинката е страшна. Ако са некадърни - има как да се подменят, обаче нищо не се случва.
    За мен все по реален става най-лошия сценарий - някой да не им дава да работят. Тогава всички онези приказки как мафията е поела "надзора" в държавата стават реални и няма аргумент в обратната посока.
    Но пак на тема личната отговорност. Ако Цецко Физкултурника е дал силна заявка и е поел ангажимент, как да се реализира личната му отговорност за несвършена работа? Главният прокурор Б. Велчев няма ли определени задължения по казуса? Моят отговор е да се подаде оставка. На първо време от министъра.

    Нередност?
Нов коментар