🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов след срещата с Клинтън: И АЕЦ "Белене", и шистовият газ остават замразени

Премиерът постави екологията на първо място в сферата на енергетиката

Американският държавен секретар дойде в България на няколкочасово посещение
Американският държавен секретар дойде в България на няколкочасово посещение
Американският държавен секретар дойде в България на няколкочасово посещение    ©  Надежда Чипева
Американският държавен секретар дойде в България на няколкочасово посещение    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Подкрепяме българската енергийна независимост и красивата българска природа"

Хилари Клинтън, държавен секретар на САЩ

Енергетиката остава важна сфера в отношенията между България и САЩ, тя е била основната тема в разговорите на държавния секретар Хилари Клинтън по време на няколкочасовото й посещение в София в неделя по покана на външния министър Младенов.

"Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност на България и в опазване на красивата българска природа. Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителството, когато те работят за осигуряване на енергия на достъпни цени и която удовлетворява вашите нужди", каза държавният секретар след срещата с премиера Борисов в Министерския съвет.

От своя страна той посочи, че "природата и екологията са на първо място за България", затова забраната за проучването и добива на шистов газ, наложена от управляващото мнозинство в парламента, ще остане в сила, докато българското общество не бъде убедено в тяхната безопасност.

Със забраната не само беше отменено даденото по-рано разрешение от правителството на американския гигант "Шеврон" да търси шистов газ у нас, но тя засегна и почти всички дейности в проучванията за добив на нефт и газ.

Специалисти от САЩ ще демонстрират на най-новите технологии

За да бъде успокоено общественото мнение, в България ще дойдат "всички най-добри специалисти" по думите на Борисов от САЩ, които да демонстрират най-новите и безопасни технологии в енергетиката и опазването на околната среда.

Хилари Клинтън, която е поела ангажимент за това, допълни, че следващата седмица в страната ще пристигне и специалният й пратеник по евро-азиатските енергийни въпроси Ричард Морнингстар. Темата на срещите му с българските институции ще бъде как да се работи за опазване на природата и същевременно за постигане на "енергийна независимост".

АЕЦ "Белене" и газовите връзки

Развитието на ядрената енергетика също е било обсъдено на срещата, като премиерът заяви, че проектът за АЕЦ "Белене" засега ще остане замразен - "както за шистовия газ, докато не убедим обществеността в безопасността на технологията".

"Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години", заяви Борисов. "Ако съм убеден, че "Белене" е рентабилна, безопасна и няма да бъде затворена след 10 години, днес бих я подписал", посочи той.

По въпроса за диверсификацията на газовите доставки за България, също поставен от държавния секретар, премиерът заяви, че България изгражда междусистемни газови връзки с Румъния, Турция и Гърция, които трябва да разнообразят вноса.

"През май започваме работата по българо-румънската газова връзка. До края на годината ще започнем и връзката с Гърция - там се забавихме заради отчуждителни процедури, през март, надявам се, в Анкара ще подпишем договора за българо-турската връзка", отчете Борисов.

Това е третата година, откакто България пое ангажимента, включително и пред Европейския съюз, за изграждане на алтернативни връзки за природен газ след кризата от януари 2009 г., когато "Газпром" спря доставките за Европа.

България, която не разполага с друг източник за внос, е сред най-застрашените в такава ситуация. Европейската комисия отпусна на София специално финансиране за изграждане на връзки със съседни страни, а заради неспазения ангажимент в края на ноември започна наказателна процедура срещу страната.

Фотогалерия: Хилари Клинтън в София

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Цялата галерия
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavlin0511 avatar :-|
    pavlin0511
    • - 18
    • + 11

    Бойко, дава отчет на старшата. До какъв срам я докарахме. Оставам с впечатлението че нещата се правят не за да имаме ползи от тях ами за да се харесаме на някой който си прокарва интересите в региона.

    Нередност?
  • 2
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • - 9
    • + 16

    Боко се опря на кака Хилъри, времето ще покаже дали наистина или това е просто симулация за пред нас. Ще му стисна ръката ако веднъж поне отреже наглия Уорлик. Това злобно и интригантско човече е на всяка манджа мерудия и досега не съм виждал някой друг посланник, който толкова силно да се меси във вътрешните ни работи.

    Нередност?
  • 3
    windbeast avatar :-|
    windbeast
    • - 9
    • + 10

    "През май започваме работата по българо-румънската газова връзка. До края на годината ще започнем и връзката с Гърция - там се забавихме заради отчуждителни процедури, през март, надявам се, в Анкара ще подпишем договора за българо-турската връзка", отчете Борисов.

    Втасахме я!!! Премиерът ни се отчита на американците :/. И сега какво? След всяка провалена сделка с тях ще отчитаме по една провалена с Русия. Достатъчно нагло е, че американски компании прибират субсидии за ВЕИ, които се субсидират от ЕС. Мисля, че в енергийния бизнес в България има много повече американски играчи от руските. Айде, няма да задълбавам, че тая тема няма край. По всичко личи, че пак ще ни кандърдисват за Шеврон.

    Нередност?
  • 4
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 7
    • + 5

    Цитат от статията: ""Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност на България и в опазване на красивата българска природа. Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителството, когато те работят за осигуряване на енергия на достъпни цени и която удовлетворява вашите нужди", каза държавният секретар след срещата с премиера Борисов в Министерския съвет."

    Това може да означава само едно, а именно: "Шеврон" ще ни продаде евтино технологията за добив на шистов газ и ние ще си добиваме газта сами, докато пък печалбите от добива няма да изтичат навън, а ще влизат в българския бюджет... Еййййй! Колко щедри били само тези американци! Как да не ги заобича човек?!!! :)))

    http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

    http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#

    http://www.dokumentalni.com/?p=1691

    Нередност?
  • 5
    merkel avatar :-|
    merkel
    • - 9
    • + 17

    Хилари: "българският народ трябва да има енергия на достъпна цена"

    Ето това е ключовото изречение на Хилари Клинтън и незнайно защо всички се правят на луди че не са го чули. Имам в предвид политици и журналисти! Ето защо трябва да изметем и бием с камъни целият парламент управлващи и власт!

    Трита руски МОНОПОЛИСТА са Лукойл Газпром и Росатом и фактите са следните:

    1 Цените на бензин и дизел на монополиста лукойл удариха рекорд в историята на Б-я!

    2 Цените на газа са най-скъпите в ЕС на нас българите и двойно по-високи от цените в САЩ!

    3 Цената на електрическият ток е равна с тази във Франция!

    Всички тези цени биха били абсурдни дори за страна със средни доходи в ЕС а за най-бедната е просто безумно! Като добавим и монополите в захарта и другите хранителни стоки и става нетърпимо!

    За никакъв шистов газ не става въпрос той е за отвличане на вниманието! Това са истините които се опитват да бъдат скрити от управляващите! Ако юли месец някой се опита да вдигне а не да намали цената на тока дори с една стотинка трябва да бъде убит с камъни от цялото население! А цената на газа трябва да бъде свалена незабавно! Абсурд е най-бедната страна в ЕС да има най-високат цена за газ! Защо мълчат медиите? Всичките ли са купени?!?

    Нередност?
  • 6
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 4
    • + 8

    Боже,боже :-) Колко много анекдота в толкова малка дописка :-) И ако премиерът ни не е талант :-) Бижу :-) Съкровище :-) Той е антиподът на цар Мидас, онзи от всичко прави злато. Нашият, от златото - боклук :-)

    Нередност?
  • 7
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 9
    • + 8

    До коментар [#5] от "merkel":

    Тука пропускаш "дребния" детайл, че сме пазарна икономика и бидейки такава - цената на газта няма да спадне под равнището на търсенето. Което значи, че тази суровина ще се изнася от "Шеврон", от "Русгеоком" (руска компания) и от останалите, спечелили право на добиване на шистов газ у нас, към големите европейски потребители на газ като Германия, печалбите ще се изнасят към САЩ, Русия и другаде, а за нас ще останат единствено мизерните концесионни приходи и негативите от разсипването на добруджанските земеделски земи (заради последното в бъдеще ще внасяме еко-храни от Германия и Франция, а може да се наложи да внасяме и питейна вода...). Политиците наистина би трябвало да бъдат "избити с камъни" (изхвърлени от политиката на следващите избори и то - всичките вкупом...), но не, защото не са подарили на безценица и шистовия ни газ, както направиха с електропреносната ни мрежа, с нефтопреработвателния ни комбинат и т.н., а обратното - заради потенциалното подаряване и на шистовия ни газ на чужди компании, които да изнасят печалбите, а на нас да ни оставят единствено мизериите след себе си, за разграбването и унищожаването и на БДЖ, за превръщането на държавата ни в такава от третия свят...

    http://www.webcafe.bg/id_273129290_Veche_i_jenite_nyama_da_ni_opravyat

    (За вредите за околната среда от сегашната технология за добиване на шистов газ - въобще няма да повдигаме на въпрос, че там работите стават просто страшни...)

    http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

    http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#

    http://www.dokumentalni.com/?p=1691

    Нередност?
  • 8
    kirka80286 avatar :-|
    kirka80286
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#5] от "merkel":
    "Защо мълчат медиите? Всичките ли са купени?!?"
    Нека оставим този наболял въпрос в качеството му на реторичен.
    "Абсурд е най-бедната страна в ЕС да има най-високат цена за газ!"
    А какво да кажем, например, за цените на мобилните ни оператори в тази връзка?
    Въобще, абсурди да искаш у нас.

    Нередност?
  • 9
    jubal avatar :-P
    jubal harshaw
    • - 2
    • + 7

    [quote#1:"pavlin0511"]Бойко, дава отчет на старшата. [/quote]

    По-важно е, че дава и (някакъв) отчет и на публиката. Аз редовно му се присмивам, но това е най-приказливото управление, което България има от много десетилетия насам.

    Което е позитив.

    Нередност?
  • 10
    kitaec__ avatar :-|
    kitaec__
    • - 2
    • + 1

    Другаря Борисов каквото и да е казал си остава там,както винаги,на следващия ден ще се извърти на 180 градуса /кръгом и ще продължи напред/

    Нередност?
Нов коментар