🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Административно наложен избор

Министерството на земеделието твърдо е решило да забрани в едно предприятие да се произвеждат едновременно продукти от мляко и от заместители

В момента мандрите могат да произвеждат едновременно и изцяло млечни продукти, и такива със заместители. Единственото условие е това да бъде ясно посочено на етикетите.
В момента мандрите могат да произвеждат едновременно и изцяло млечни продукти, и такива със заместители. Единственото условие е това да бъде ясно посочено на етикетите.
В момента мандрите могат да произвеждат едновременно и изцяло млечни продукти, и такива със заместители. Единственото условие е това да бъде ясно посочено на етикетите.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
В момента мандрите могат да произвеждат едновременно и изцяло млечни продукти, и такива със заместители. Единственото условие е това да бъде ясно посочено на етикетите.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки силното недоволство на млекопреработвателния бранш и заплахите за протести земеделското министерство няма намерение да се откаже от идеята си да забрани производството в едно и също предприятие на продукти с основна съставка мляко и други с растителни заместители. Това стана ясно от изказване на земеделския министър Мирослав Найденов във вторник.

През последните няколко седмици се обсъждаха различни предложения по текста, включително и за разграничаването на двата вида производство чрез отделни поточни линии. Тази идея обаче няма да бъде предложена и ще се върви към стария вариант за тотална забрана, а допълнително ще се уточнява в какъв срок фирмите ще трябва да се нагодят към новите правила. По неофициална информация текстовете на новата наредба трябва да бъдат обсъждани още на заседание на правителството в сряда.

От сектора обвиняват министъра, че по-този начин се налагат допълнителни административни мерки, които ще доведат до свиване на бизнеса и съкращаване на работни места. Идеята е странна и заради наличието на ясна и строга наредба за етикетиране, която задължава производителите точно да посочват съдържанието в продуктите си.

Предисторията

Преди няколко седмици земеделското министерство представи нова наредба за изискванията към млечните продукти, в която има текст, който забранява на фирмите да произвеждат на територията на едно и също предприятие продукти с основна съставка мляко и такива, в които има растителни мазнини, най-често палмово масло.В случай че бъде окончателна приета, всяка фирма ще трябва да направи избор кой от двата вида продукти иска да произвежда.

Обяснението на земеделското министерство е, че по този начин ще се прекъснат възможностите за злоупотреби, тъй като в момента имало случаи, при които в продукт се влага палмово масло, а на етикета пише, че е от мляко. Статистиката на агенция по храните обаче не показва това да е масова практика. През последните две години такова нарушение е открито при седем фирми от общо над 250 на пазара.

Масовите критики

Идеите на земеделското министерство вече доведоха до силно недоволство сред производителите. Според официалната статистика при приемането на новите текстове около 1/3 от фирмите ще трябва да се откажат от свои продукти, тъй като имат производство и на продукти от мляко, и на тези от заместители. Другите пък няма да имат възможност да разширят евентуално гамата си. Преработватели вече коментираха, че акцията на агроведомството е "административна намеса на пазара", а аргументите за подвеждането на потребителите не са убедителни, тъй като и в момента има санкции за лъжлива информация на етикетите и възможност дори предприятие в нарушение да бъде запечатано от агенцията по храните.

Неотстъплението

Вчера обаче земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че няма да отстъпи от идеята си и не се притеснява от евентуални протести. "Тези мандри, които искат да протестират, инсталираха машини, които могат да смесват растителната и животинската мазнина и ни продават нещо, което вреди на здравето", каза още той, допълвайки, че здравето на потребителите било на първо място.

От агроведомството допълниха още, че идеята забраната да се смекчи, като се въведе изискване двата вида продукти да се произвеждат на различни поточни линии, няма да бъде възприета. Очакванията са новата наредба да бъде гледана още на днешното заседание на правителството.

"В мандрата работят 120 души. Ако наредбата бъде приета в този вид, това означава да съкратя половината от работещите и да намаля производството си наполовина. Имам два цеха с две отделни линии и не виждам проблем в производството на двата вида продукти, ако те са коректно етикетирани", коментира Пламен Петров, управител на мандра в с. Брестовене. По думите му има търсене и на бялото саламурено сирене, и на продуктите с растителни мазнини, както и сключени договори с Румъния, Украйна, Молдова, САЩ и Гърция.

"Не виждам смисъл от това да ни накарат да създаваме нови предприятия от нулата. За нас е по-нормално да се затегне контролът и при установени нарушения да се плаща много солена глоба, а при повторно нарушение да се върви директно към затваряне на предприятието", каза още той.

Има ли корпоративни интереси

Управителят на дружеството "Бета логистик" Огнян Ганев пък видя корпоративни интереси в новите текстове. "Тази наредба е продиктувана от личните интереси на някои фирми в млекопреработващия сектор и от искания на някои фермери, които са против вноса на мляко. Но това е погрешен ход, проблемите на фермерите няма да бъдат решени по този начин", коментира той пред "Капитал Daily".

През миналата седмица млекопроизводители съобщиха, че изкупните цени на прясното мляко са паднали заради засиления внос от Унгария и увеличение на ползваното палмово масло като заместител.

"В момента има сезонно свръхпроизводство на сурово мляко и изкупните цени паднаха, но това е обичайна практика за тези месеци от годината. Със забраната, предвидена в наредбата, няма да се стигне до увеличение на изкупните цени на суровината, която и без това не достига. Влагането на растителни мазнини е продиктувано от желанието да се постигне по-ниска себестойност на продукта, тъй като масовият потребител не може да си позволи цената на едно нормално сирене например", каза още Ганев.

Преработватели вече коментират, че ако новата наредба бъде приета, ще я атакуват в административния съд.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hm avatar :-|
    хм
    • - 3
    • + 5

    Чудесна идея!

    Нищо млечно няма в сирене с палма, кашкавал с палма, кисело мляко с палма и сухо мляко... и т.н. "плодове" на българския гений. Всеки нормално мислещ българин би подкрепил такава административна мярка.

    Явно алчността не се лекува с пазарни средства!

    Нередност?
  • 2
    yanhus avatar :-@
    yanhus
    • - 1
    • + 7

    "Влагането на растителни мазнини е продиктувано от желанието да се постигне по-ниска себестойност на продукта, тъй като масовият потребител не може да си позволи цената на едно нормално сирене например", каза още Ганев.
    Боже, каква загриженост! Направо ме просълзиха.
    Лицемерие, лицемерие и алчност, подкрепени от държавно безгрижие.
    Защо постоянно ни плашите с много високите цени на истинските неща? Вие направете истинско сирене и мляко, пък пазара ще покаже дали се купува или не! Аз лично предпочитам да си купя 250 гр. истинско сирене вместо 1 кг. бяла смес от нещо. Ама нали е по изгодно да да ни пробутват евтиния боклук за истински. Затова подкрепям в този случай министъра.

    Нередност?
  • 3
    adon avatar :-|
    RUSE
    • - 2
    • + 6

    БРАВО!!! Дано тази добра идея да не се окаже поредният фойерверк. Аман с тези лъжи и имитации. Бозата тъпкана с Е-та. Хляба с набухватели, подобрители и т.н. Месото с хормони и оцветители... Бирата с консерванти... Стига бе. Аман от тези интереси. Това все пак е храната на българите. Заради тази химия сме на първо място по почти всички страшни заболявания. Сега се опитват да прехвърлят вината за тези болести върху цигарите. Е аз ги отказах и вече 6-7 години не пуша. Но не приемам тази манипулация. Дядо ми от малък пушеше Слънце и Арда без филтър - 2-3 кутии на ден. Почина на близо 90 години и то от старост, а не от болест причинена от цигарите. Как на времето ядохме истинска храна, която се разваляше за по 3-4 дни, а сега не ми дават даже избор да консумирам такава? Всичко ли трябва сами да си произвеждаме. В тази хранителна индустрия само предатели и убийци ли работят?

    Нередност?
  • 4
    mila34 avatar :-|
    mila34
    • - 2

    Забраната , която е предвидена в закона, е изцяло в полза на потребителите, отношението на Министерството на земезелието и храните е напълно отговорно към онова, което попада в магазините. От изказването на министър Найденов става ясно, че място за компромиси няма да има и това мен като потребител много ме удовлетворява, тъй като каквато и марка млечен продукт да избера, ще съм сигурна в качеството му.

    Нередност?
  • 5
    mila34 avatar :-|
    mila34
    • - 2

    Забраната , която е предвидена в закона, е изцяло в полза на потребителите, отношението на Министерството на земезелието и храните е напълно отговорно към онова, което попада в магазините. От изказването на министър Найденов става ясно, че място за компромиси няма да има и това мен като потребител много ме удовлетворява, тъй като каквато и марка млечен продукт да избера, ще съм сигурна в качеството му.

    Нередност?
Нов коментар