До 100 хил. лв. ще е глобата за лъжливи етикети върху млечните продукти

Може да отпадне изискването на опаковката да се изписва дали млякото e oт сертифицирани ферми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До 100 хил. лв. ще бъде първоначалната глоба за невярна информация на етикетите на млечните продукти. Това стана ясно вчера при обсъждането на новата наредба за сектора на заседание на земеделската парламентарна комисия, която от няколко седмици е съпътствана от скандали. При открито второ нарушение директно ще се отнема лицензът на мандрата.

Може да отпадне и друга промяна - да се изписва върху опаковките на продуктите дали използваното мляко е от производители, покрили европейските норми, или не.

Предисторията

Преди няколко седмици земеделското министерство публикува наредба за етикетите на млечните продукти, която предизвика скандал в сектора заради текста, според който фирмите нямат право на територията на едно и също предприятие да произвеждат продукт с основна съставка мляко и такива с растителни заместители. Основното обяснение на ведомството тогава беше, че по този начин се цели да не бъдат заблуждавани потребителите, тъй като имало случаи, когато на етикета пише като съдържание мляко, а всъщност има палмово масло.

Вчера обаче стана ясен и още един мотив. Пред парламентарната комисия по земеделие ресорният министър Мирослав Найденов съобщи, че се цели и подпомагане на млекопроизводителите, които в момента били в затруднено положение заради по-ниските изкупни цени. Подобна теза развиха и присъстващите на заседанието животновъдни организации, които преди няколко дни поискаха и "въвеждане на минимални изкупни цени от 60 стотинки за литър".

Критиките

Част от организациите на преработвателите и на работодателите обаче критикуват ограничението, тъй като смятат, че по този начин има административна намеса на пазара. Според сдруженията трябва да има засилен контрол за спазване на разпоредбите за етикетирането, както и засилени глоби за нарушителите. Част от организациите вчера обясниха, че и при разделяне на производството е напълно възможно по-късно да се постави отново етикет за млечен продукт върху продукти с растителни мазнини.

"Първото четене"

След няколко седмици спор по темата и заплахи за протести стана ясно, че ще се мисли в посока да не се разделят предприятията на работещи с мляко и със заместители, а да се въведе уведомителен режим. При него фирмите трябва в 24-часов срок преди старта на производство с растителни заместители да поискат от агенцията по храните проверка на поточните линии.

Директорът на агенцията по храните Йордан Войнов съобщи също, че ще се засилят глобите за невярна информация върху етикетите. Така например при първо нарушение физическите лица ще бъдат санкционирани с между 15 и 20 хил. лв., а юридическите - с между 50 и 100 хил. лв. При второ пък директно ще се отнема лицензът на фирмата.

На заседанието стана ясно още, че ще бъде преразгледан и друг спорен момент. В предлаганите в момента промени има текст, според който върху опаковките на сирената и кашкавала трябва да бъде изписано дали млякото, от което са приготвени, е от ферми, изцяло покриващи хигиенните изисквания на ЕС, или не. Срокът за покриването на тези норми е до 2013 г. Ще бъде обсъден вариант тогава да влезе и тази информация на етикетите, като още не е ясно дали ще бъде прието, стана ясно на обсъждането.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mila34 avatar :-|
    mila34
    • - 1

    Напълно подкрепям строгите санкции и големите глоби за този вид производители, при създаването на БДС имаше напредък по въпроса, на очевидно без изрични забрани пълните резултати няма как да бъдат достигнати. Много се радвам, че министър Найденов застава изцяло на страната на потребителите, че се грижи за това те да бъдат информирани и да правят избора си единствено между качествени продукти.

    Нередност?
  • 2
    mila34 avatar :-|
    mila34
    • - 1

    Напълно подкрепям строгите санкции и големите глоби за този вид производители, при създаването на БДС имаше напредък по въпроса, на очевидно без изрични забрани пълните резултати няма как да бъдат достигнати. Много се радвам, че министър Найденов застава изцяло на страната на потребителите, че се грижи за това те да бъдат информирани и да правят избора си единствено между качествени продукти.

    Нередност?
Нов коментар