🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Млечен хаос

Министерството на земеделието излезе с поредна идея за държавна намеса в бизнеса на мандрите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1/3 от предприятията са съобщили, че произвеждат сирена и от мляко, и от заместители.

 

Производителите на мляко и продукти като сирене и кашкавал само за месец чуха няколко версии за бъдещето на бизнеса си: от това една трета от мандрите да трябва да избират коя част от производството си да спрат до запазване на статуквото. Лъкатушенето идва след спорен опит за държавна намеса, в който министърът на земеделието Мирослав Найденов опита хем да се хареса на фермерите, като им осигури повече пазар и по-високи цени, хем трябваше да потушава протеста на мандрите, които основателно не харесаха предложението за административно ограничаване на бизнеса им. Така вместо подчинената на министерството Агенция по храните да засили контрола върху производителите, се роди нов вариант на регламента. Отново спорен, а вече и отложен във времето.

Последната идея

Според последната метаморфоза на идеята за ограничаване на производството на продукти със заместители на мляко мандрите реално ще бъдат разделени в три категории - такива, произвеждащи само от мляко, такива само със заместители и със смесено производство. Третият вид ще получава нещо като квота за производство на продукти с растителни мазнини веднъж на шест месеца. Това ще става след уведомление до Агенцията по храните. Ако предприятието бързо продаде стоките от заявената партида, няма да може да допроизведе, докато не мине въпросният интервал от шест месеца. Друг е въпросът защо държавата се е спряла точно на периода от шест месеца, а не например три или девет. В този вариант отново административното регулиране остава, макар и не в най-крайния си вариант.

Промяната обаче ще влезе най-рано в края на годината, тъй като ще се изиска допълнително съгласуване с Европейската комисия. То пък се налага заради спорове между производители и преработватели по определението за мляко и млечни продукти, заложени в еврорегламентите, които се прилагат при етикетирането на храните. България няма такова задължение и питането се прави доброволно. Според представители на сектора ходът е с цел протакане и е много вероятно до приемане на шестмесечното ограничение въобще да не се стигне. От друга страна, така министърът на земеделието Мирослав Найденов отлага бунтовете на фермерите и сблъсъка с недоволните мандри. От министерството съобщиха, че очакват самата наредба да бъде публикувана в Държавен вестник в началото на 2013 г.

Как започна всичко В края на миналия месец земеделското министерство изготви проект на нова наредба за изискванията към млечните продукти. В нея беше заложен текст, според който млекопреработвателите нямат право на територията на едно и също предприятие да произвеждат едновременно и продукти от мляко, и такива от растителни заместители. Официалните мотиви на ведомството бяха, че по този начин ще се ограничат максимално възможностите за подвеждане на потребителите, тъй като в момента имало случаи, при които върху етикетите например на сирена е изписано, че са произведени от мляко, а в състава им имало и палмово масло. Тогава от Агенцията по храните предоставиха данни, според които такова нарушение е намерено при 7 фирми, които са произвеждали едновременно и двата вида продукти.

През последната седмица се появи и нов мотив в защита на наредбата - от земеделското министерство съобщиха, че това било начин да се подпомогнат млекопроизводителите, тъй като изкупните цени на млякото са намалели, а вносът на растителни мазнини се е увеличил.

Първа промяна

След публикуване на проекта част от млекопреработвателите настояха спорният текст да отпадне. Причината според тях е, че промяната би била административна мярка, която ще ограничи производството. От националната асоциация на млекопреработвателите съобщиха и че такова ограничение не съществува в никоя друга държава и част от най-големите европейски производители също имат нискобюджетни продукти със заместители. Представители на мандри и работодателските организации коментираха още, че евентуалните нарушения по етикетирането трябва да се борят със засилен контрол и по-високи глоби, а не с ограничаване на производството.

След като наредбата бе приета на вносител на заседание на правителството, започна да се обмисля и промяна. Тогава земеделското министерство предложи вместо създаването на две отделни предприятия за продукти от мляко и от заместители да се въведе уведомителен режим. Идеята беше така всички мандри 24 часа преди старта на производството със растителни мазнини да пратят уведомление до Агенцията по храните. Срещу тази идея обаче се възпротивиха производителите на мляко и животновъдни организации, които по неофициална информация дори са заплашили с протест, в случай че текстовете се приемат в този им вариант.

Другите промени

При обсъжданията окончателно е отпаднал и текст, който гласеше, че върху етикетите на сирена и кашкавали трябва да има надпис, който уведомява потребителите, че ползваното мляко не отговаря на евроизискванията (предимно хигиенни норми към фермите). Те са задължителни от следващата година, заради което и дотогава правилото няма да важи. Отделно от това се предвиждат и по-високи глоби за лъжливи етикети - до 100 хил. лв. при първо нарушение и затваряне на предприятието при второ. В момента санкциите са между 3 и 5 хил. лв.

Затяга се режимът за името "млечен" в етикетите

В последния вариант на наредбата ще остане изискването наименованието "млечен" да не може да се изписва върху етикети на продукти, в производството на които са използвани растителни заместители. Забраната надгражда въведеното преди повече от година изискване да не се ползват наименования като сирене и кашкавал за продукти, които не са произведени само от мляко. Оттогава насам Агенцията по храните на няколко пъти съобщава, че в търговската мрежа има храни, върху които са изписани наименования като "млечен продукт" и други подобни, които също създават асоциация, че са произведени изцяло от мляко.

Проектонаредбата предвижда още да остане задължението в магазините продуктите от мляко и от растителни мазнини да се предлагат на отделни витрини и с ясни обозначения.

30 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mila34 avatar :-|
    mila34
    • - 29
    • + 17

    Метаморфозите, които талкова често претърпяват тези тектове, преди всичко се дължат на желанието на министър Найденов за диалог и за това производителите да имат право на избор, но и същевременно потребителите да получават точна информация за продуктите, които стигат до пазара. Последният вариант на промените определено е най-либерален, а от друга старана мерките за защита на потлебителите са изключително много и доста ефективни. Това да се следи стриктно за коректността на етикетите определено е най-големият плюс в стратегията, защото най-вече от там идва проблемът с предпочетането на тези стоки, заради цената.

    Нередност?
  • 2
    mila34 avatar :-|
    mila34
    • - 23
    • + 10

    Метаморфозите, които талкова често претърпяват тези тектове, преди всичко се дължат на желанието на министър Найденов за диалог и за това производителите да имат право на избор, но и същевременно потребителите да получават точна информация за продуктите, които стигат до пазара. Последният вариант на промените определено е най-либерален, а от друга старана мерките за защита на потлебителите са изключително много и доста ефективни. Това да се следи стриктно за коректността на етикетите определено е най-големият плюс в стратегията, защото най-вече от там идва проблемът с предпочетането на тези стоки, заради цената.

    Нередност?
  • 3
    m_style avatar :-|
    m_style
    • - 5
    • + 70

    Процесът на въвеждане на изисквания може да е спорен, но истината е, че трябва да се бият през пръсти всякакви опити за производство на ментета. /За уточнение - полументета или малко ментета не съществуват!/ Аман от тарикатлъци на менте бизнесмени! Оригиналният продукт винаги е на добра цена - и за производителя и за потребителя. И моцарелата е скъпа, ама се харчи добре.

    Нередност?
  • 4
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 5
    • + 29

    Страшна снимка!

    Нередност?
  • 5
    glupcho68 avatar :-|
    glupcho68
    • - 8
    • + 28

    До коментар [#3] от "m_style":

    И не само това.Всеки дръзнал да прави менте или не по правилата да се съди за опит за убийство и геноцид над народа.

    Нередност?
  • 6
    the_core avatar :-@
    The Core
    • - 6
    • + 43

    Дилемата тук е дали да се позволи на производителите, както те настояват, да произвеждат уж "млечни" произведения от палмови говна, доказано вредни, или да се угоди на потребителите?
    Ако "не" за производителите - ще ревнат да съдят министерството - ако "да", прецакани сме всички ние!
    И ми е напълно необясним тона на подзаглавието на Капитал - не държавна намеса, ами чатал на врата и натискане до земята на тези, които мамят с качеството!

    Нередност?
  • 7
    idrazil avatar :-|
    dinko
    • - 3
    • + 52

    Дори няма да чета статията. Искам да знам едно нещо: защо турците имат в пъти по хубаво и вкусно кисело мляко от нашето?

    Нередност?
  • 8
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • - 10
    • + 33

    Андрешковци, каквото и да измисля министъра, евтино, истинско сирене по 3 лв/кг няма да ядете. Най-много, мандрите да се наговорят да вземат малки квоти за полу-сирене, и след 4-ия месец (2месеца до новите квоти) да ядете скъпо палмово сирене. Класика в жанра е, в малките пазари, изкуствено да се създава дефицит, който да вдигне цените — по-малко разходи, с по-голяма печалба.

    "Историята служи на българите, да не си вземат поука от нея."

    Нередност?
  • 9
    latinka_ avatar :-?
    latinka_
    • - 5
    • + 28

    Миро пак прелива от пусто в празно, като няма качествени суровини, всичката храна ще ни горчи.Къде е българското мляко? Къде са нашите животновъди? Сурогатно производство се навъди!

    Нередност?
  • 10
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 5
    • + 21

    До коментар [#6] от "The Core":

    Дилемата тук е дали някой трябва да ти казва дали да произвеждаш нещо, което е законно? Ако Мирослав Найденов има доказателства, че ментетата са опасни за здравето на хората, то нека да ги забрани. Той сега им слага прозорци кога да произвеждат, тоест да питат него и подчинени коте му дали може да се произвежда два пъти годишно или... казано по просто пак май си говорим за едни пари, с които ще се гушат служителите на агенцията по храните. А ментета пак ще има

    Нередност?
Нов коментар