🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Безсмислен горски труд

Промените в закона за горите няма да решат проблемите на инвеститорите, но приковаха вниманието към тях

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Аре в Чепеларе", тази реклама с олимпийската шампионка Екатерина Дафовска преди няколко години обозначи новата дестинация на ски туризма в България. Симпатичният родопски град беше останал встрани от потоците със скиори въпреки добрите условия. Причината - остарелите съоръжения. "Лифтът за нас е животоспасяващ. Ако няма лифт, няма да съществуваме." Това казва Георги Костадинов, зам.-кмет на Чепеларе. Градът нямал средства да инвестира. Така преди няколко години се създава смесеното дружество "Чепеларе курорт" АД, в което общината има 49% дял, а останалите са поделени между няколко частни инвеститора. Резултатът е нов модерен четириседалков лифт, четири снегоотъпкващи машини, 24 оръдия за изкуствен сняг, ски училище и гардероб, детски кът и съоръжения за летен туризъм в процес на изграждане. Цените на лифта са най-ниски от всички други български курорти, а "Чепеларе курорт" АД предлага най-различни оферти за карти.

Така пистата Мечи чал вече се доближава по посещаемост до Пампорово, но градът не се стреми към мегаломания. Затова става и все по-предпочитано място от софиянци.

Чепеларе е едно от малкото изключения на фона на доста концентрираната собственост по българските ски курорти и мегаломанските амбиции на българските инвеститори. Нещо повече. Малката община, в която живеят 7-8 хил. души, успява да намери решение за себе си, без да настоява за промени в закони и без да уврежда околната среда.

Витоша нямаше този късмет. Тя от няколко години се движи по спирала от грешки на незаинтересуваната община, от една страна, и на твърде амбициозния инвеститор, от друга. И тъй като интересът на фирмата "Витоша ски" противоречеше на Плана на управление на парк "Витоша" и на закона, компанията просто спря лифтовете и поиска от държавата да промени нормативната база. Акт, който шефът на комисията по земеделието Десислава Танева към онзи момент нарече рекет. Впоследствие тя промени позицията си на 180 градуса, а нейните съпартийци аргументираха подкрепата си за промени в Закона за горите с това, че моментално ще се развие ски туризмът в България. И така срещна общественото недоволство.

Сега всичко започва от начало и не е изключено "Витоша ски" да се окаже в по-неизгодна позиция от първоначалната си. Широко дебатираните поправки, които бяха представени като решение за инвеститорите, може да се окаже, че изобщо не решават проблемите им. А упражненията върху Закона за горите, които текат от половин година, да са безсмислени.

Слалом от грешки

След цялото говорене за Витоша най-умните мисли все още са на двамата външни консултанти по управление на урбанизирани територии и зимни курорти Франсис Амп и Жан-Люк Транкар. Те бяха в София преди две години и половина, и то само за три дни. Но успяха да разберат елементарни неща: "Трябва да е ясно, че никой никога няма да дойде от друга държава или град, за да прекара една седмица на ски на Витоша", казаха те. Т.е. амбициите за мегакурорт, които има фирмата, собственик на лифтовете, са не само екологично несъобразни, но и икономически неоснователни. За един софиянец обаче е добре да може да кара ски един или половин ден. Според тях в Европа вече се вижда как в малките ски зони в Швейцария и Франция има все по-голям ръст на клиентите за ползване на планината за едно по-семейно прекарване, по-близко до природата. Остава въпросът за достъпа. "Знам, че сега има кабинков лифт, с който може да се стигне от града до планината. Той е бил приватизиран преди години. Въпросът е малко деликатен, но ми се струва, че това е било грешка. Ако искаме хората лесно да се качват горе, дори и лифтът да е частен, трябва да има договорка с общината за условията и цените", коментира Франсис Амп. "Истинският въпрос е какъв е интересът на гражданите на София. Защото това е важното - качеството на живота", коментира Франсис Амп.

От години обаче Витоша се развива в точно обратната посока. През 2007 г. Столична община продаде общинската компания "Въжени линии" и компанията "Витоша ски" успя да вземе повечето въжени съоръжения на планината. При приватизацията липсваха сериозни изисквания за инвестиции към купувача, както и гаранции, че достъпът на гражданите ще бъде гарантиран. Така софиянци пропуснаха да се сдобият с ремонтирани и сигурни лифтове. По отношение на достъпа, тази зима ясно си пролича, че той по никакъв начин не е гарантиран. Аргументите на "Витоша ски" да спре лифтовете бяха, че пистите на Витоша не са писти, а земите под съоръженията са държавна собственост.

Въпреки всичко след последните събития "Витоша ски" е малко вероятно да излезе победител от цялата ситуация. С действията си от тази зима инвеститорът успя да генерира огромно недоволство срещу себе си (а и срещу управляващата партия). Осигури си наблюдение под лупа от страна на обществото, а това ще го отдалечи още повече от желаните от него цели да разработи голяма ски зона на "Алеко". Ако пък компанията откаже да ремонтира и да пусне съоръженията си, то присъствието й на Витоша изглежда безсмислено. А знаем, че незапълнени пазарни пространства не остават за дълго.

Законов жест

А сега да забравим за Витоша. Проблемният закон все пак е за всички гори в България, а основната му официална цел е, да се поощрят инвеститорите. Ако изключим "Витоша ски" обаче, останалите с проекти за ски курорти останаха безмълвни до момента. От разговорите, които "Капитал" проведе с някои от компаниите, става ясно, че промените в закона няма да отпушат проектите, които са в ход, и така основният аргумент за поправките някак олеква.

"Преекспонира се значението на Закона за горите", коментира Андрей Цеков, изпълнителен директор на "Главболгарстрой". Компанията е мажоритарен акционер в проекта за ски зона на връх Ком, в близост до Берковица, който обаче от няколко години е в период на изчакване. Според Цеков не широко обсъжданите такси за промяна на предназначението са основният проблем, а тежката икономическа ситуация като цяло. "Законите не създават пазари. Проблемът с проектите за ски зони е, че възвращаемостта от експлоатацията на лифта е много бавна, ако няма имотен пазар, който да се развие на място", обяснява той. Сега обаче имотният пазар навсякъде е сринат, а цените на квадратен метър в Банско и Боровец са около 400 - 500 евро. Стига се дори до парадокси. Кметът на Берковица Димитранка Каменова защити поправките в Закона за горите пред парламента с аргумента, че процедурите около проектите са твърде бавни и отнемат много време. "Ето затова протестирахме и както усещам, ще продължим да протестираме, докато се случи. То животът ни минава в процедури", подкрепя я Филип Цанов, председател на Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите", които се обявиха за закона (Това е организация, която по-скоро защитава интересите на основния инвеститор във "Витоша ски", създадена, за да контрира натиска на автентичните екологични организации). А инвеститорът чака по-добри времена.

Законът за горите не е и решение на проблемите и по другите планини. "Проектът за ски зона на Добринище попада в Национален парк Пирин", коментира Любомир Галчев, изпълнителният директор на "Галчев инженеринг груп", чието дружество "Орбел дивелопмънт" се е ангажирало със строителната част на ски зона – Добринище. "Всичко зависи от плана за управление на парка. Нас не ни засяга държавният горски фонд", коментира още Галчев.

"На мен не ми решават проблемите промените в Закона за горите. Ние сме спрени по друга линия", пък коментира Кирил Асенов. Той е в управата на фирмата – инвеститор в ски зоната и съдружник на Община Смолян – Спортно-туристически център "Перелик" АД. Целта на проекта, станал известен като "Супер Перелик", е да свърже Пампорово и Мечи чал с нов ски център. Земите, върху които ще се изгражда този проект обаче, са придобити след заменки, а с предишния вариант на закона държавата наложи мораториум да се строи върху заменени терени. Същото важи и за проектите, свързани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки на Мальовица, Говедарци и Искровете.

А горите

Все по-безсмислени изглеждат и останалите поправки в закона, свързани с добива на дървесина над прираста на гората, управлението на малките частни гори и тези покрай реките. За да защити сечите, министър Мирослав Найденов се аргументира с това, че горите превземат пасищата. Пасищата обаче би следвало да са предмет на друг закон. Необходимите сечи около реките също са регламентирани и горите около тях могат да продължат да се водят такива, без това да е пречка нещо да се премахне при необходимост. Не на последно място. Ако държавата толкова иска да намали таксите за инвеститорите, тя може да го направи, като промени наредбата, в която те са определени. Въобще кипи безсмислен труд.

Единствен победител накрая може да се окаже депутатът от ГЕРБ с интереси в лова Емил Димитров, който успя да си издейства част от концесионните плащания на ловните стопанства да се връщат обратно в тях за подпомагането им.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    barbarossa avatar :-|
    Barbarossa
    • - 1
    • + 37

    Аха, "моделът Чепеларе" е много добре резюмиран тук. ще го използваме при лобирането за София. Напълно приложим е и тук. Как не се бяхме сетили.

    Благодаря, Капитал :)

    Нередност?
  • 2
    skior4eto avatar :-|
    skior4eto
    • - 2
    • + 37

    Е те това е, щом и инвеститорите по другите курорти си признаха, че Закона за горите наистина не ги касае, то явно Цеко и Боко са единствено заинтересованите от поправката за Витоша ски. Не че тази поправка няма да облагодетелства и други ски-олигарси... Абе дано този закон не мине изобщо - герб просто се оляха.

    Нередност?
  • 3
    mila34 avatar :-|
    mila34
    • - 19
    • + 3

    Пасищата може и да са обект, който е част от друг закон, но след като нещата са тясно всързани, става вапрос за едни и същи терени, подобни промени ще са в плюс ако се направят сега, щом са необходими. Не искам да си представя ситуацията ако в този закон след време пак трябва да има корекции. Нека ги всършат нещата от веднъж.

    Нередност?
  • 4
    mila34 avatar :-|
    mila34
    • - 20
    • + 2

    Пасищата може и да са обект, който е част от друг закон, но след като нещата са тясно всързани, става вапрос за едни и същи терени, подобни промени ще са в плюс ако се направят сега, щом са необходими. Не искам да си представя ситуацията ако в този закон след време пак трябва да има корекции. Нека ги всършат нещата от веднъж.

    Нередност?
  • 5
    marriela avatar :-|
    Marriela
    • + 19

    До коментар [#2] от "skior4eto":

    В статията ясно е казано, че те са безсмислени въобще, не само за инвеститорите, с едно единствено изключение-предположение, което е посочено в последното изречение на статията:
    "Единствен победител накрая може да се окаже депутатът от ГЕРБ с интереси в лова Емил Димитров, който успя да си издейства част от концесионните плащания на ловните стопанства да се връщат обратно в тях за подпомагането им."

    Така че, вероятно тези поправки са поредната некадърно свършена работа на законотворците ни - искали да променят нещо, гласували го, но, накрая, от некадърност, това променено нещо се оказало просто едно безполезно нищо!

    Нередност?
  • 6
    grazhdanin avatar :-|
    гражданин
    • - 1
    • + 14

    Пасищата не са горски фонд.
    В закона бе предвидена възможност за добив до 180% от прирастта в горския фонд!
    А пасищата се появиха като оправдание на Министър Найденов. Все пак не може да каже, че иска да сече на 180% до края на мандата, защото следващия мандат може и да не е министър!

    Нередност?
  • 7
    grazhdanin avatar :-|
    гражданин
    • - 1
    • + 21

    Инвеститорът казва, че ползването на съоръженията било опасно.
    Ами в такъв случай, не трябва ли Държавен строителен контрол да изиска тяхното демонтиране?
    Да си ги занесат в Кремиковци и без туй той е тяхна собственост!
    А освободените терени да се дадат на концесия на някой, който наистина ще прави нормален туризъм!

    Нередност?
  • 8
    grazhdanin avatar :-|
    гражданин
    • - 1
    • + 9

    Да си спомним как някои депутати от ГЕРБ натрупаха първоначалните капитали
    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/imena/2012/02/03/1759088_trofei_za_edin_den/

    Нередност?
  • 9
    offspring avatar :-|
    offspring
    • + 16

    Твърдението за незаинтересованстта на олигарсите, контролиращи курортите в парковете на Рила и Пирин, от поправката в закона за горите не е съвсем вярно:
    Логичните обяснения Банско и Разлог да настояват поправката "Цеко Минев" да се приеме, въпреки че пистите им са в национален парк, където действа законът за защитените територии, следователно ефектът от поправката ще е нулев, са поне две:
    1. Банкерът, притежаващ офшорките “Юлен” на Пирин и “Витоша ски” на Витоша е един и същ и
    2. Следващата стъпка на ГЕРБ ще е да гласува законопроекта за изключване на 12% от парк Пирин – световно природно наследство(!) за нова ски зона (http://openparliament.net/position/view-25)
    потвърдено от "Капитал" в статията "Да отхапеш парче от парка":
    "От Министерския съвет обаче потвърдиха, че подобно искане има и то е от началото на годината. Основната версия за произхода на писмото дойде от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Според експертите от ведомството на Нона Караджова автор на текста е неправителствената организация "Природата за хората и регионите", в която членуват и общините Банско, Разлог и Сапарева баня. И която организира наскоро демонстрация пред парламента в полза на промените в Закона за горите. Безсмислена инициатива предвид факта, че премиерът Бойко Борисов и редица представители на кабинета така или иначе от месеци се изказват в безпогрешен синхрон в полза на разрастването на ски курортите."
    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/03/09/1784549_da_othapesh_parche_ot_parka/
    що се отнася до национален парк Рила (кметът на Сапарева баня също беше мн активен на контрапротестите) - там се надяват поправката да узакони лифта, заради който вече самото МОСВ отчита замърсяване на Седемте рилски езера!
    Ето 2 статии по темата:
    "Законът обвързва правата на ползване на горски територии с наличието на лифтове и влекове в тях, независимо дали тези лифтове и влекове са законно построени, или не!
    Заканата на министър-председателя преди няколко месеца, че "трябва да се промени законът", за да се узаконят беззаконията със задна дата на "Юлен" в Национален парк "Пирин", придобиха вече реални измерения. Това засяга и незаконно построените лифтове в Национален парк Рила."
    http://www.webcafe.bg/id_1827041580

    Още за Рила и другите планове за скизони:
    "Ако тези промени се приемат, това би означавало да се спестят големи разходи за изключване на терени от държавния горски фонд на инвеститорите, а държавата да се лиши от приход от около 60 млн. лева от такива такси в следващите 1-2 години, обясни мотивите за сигнала съпредседателят на Зелените Андрей Ковачев.
    Как е направена оценката: на база площта на планираните ски-курорти в страната - проектът на "Витоша ски" за по-голям курорт над София, под връх Мальовица в Рила на бизнесмена Христо Ковачки, под връх Ком в Стара планина на "Главболгарстрой", проектите под връх Перелик в Родопите, Супер Боровец и ски-зона Добринище."
    http://www.webcafe.bg/id_991741683

    Нередност?
  • 10
    dragoslava avatar :-?
    Dragoslava
    • + 8

    Ох, че хубаво това на снимката!

    Нередност?
Нов коментар