Този път на глас: подозираме "Хизбула" за Бургас

Според Цветан Цветанов, има данни за финансиране на атентаторите от ливанската групировка, както и съпричастност към нея

Цветан Цветанов бе този, който посочи "Хизбула" като вероятен отговорник за атентата
Цветан Цветанов бе този, който посочи "Хизбула" като вероятен отговорник за атентата
Цветан Цветанов бе този, който посочи "Хизбула" като вероятен отговорник за атентата    ©  Надежда Чипева
Цветан Цветанов бе този, който посочи "Хизбула" като вероятен отговорник за атентата    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България има обосновано предположение, че зад атентата в Бургас стои "Хизбула". Тази новина, която всички трескаво чакаха от около месец насам, най-накрая бе съобщена гласно от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, след днешното многочасово заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Прямотата, с която Цветанов посочи с пръст ливанската групировка обаче, беше неочаквана. По неговите думи, отговорни за атентата са трима души, които са били в България от 28 юни поне до 18 юли (когато бе взривен автобусът на летището в Сарафово). И тримата са били с фалшиви шофьорски книжки от Мичиган, с които са се регистрирали в хотели и са наели автомобил.

"Две лица безспорно са установени с истинската им самоличност - с паспорти от Австралия и Канада. Те от 2006 г. и 2010 г. живеят на територията на Ливан. Установено е, че фалшивите книжки са изработени на територията на Ливан. Те са влезли в Европа с истинската си самоличност. За две от тези лица сме проследили и установили движението им от Ливан към Европа - през партньорски служби за пребиваването им в ЕС. Те дори са влезли с истинската си самоличност и в последствие са излезли с нея от България. Проследили сме цялостната им дейност на територията на Австралия и Канада и имаме данни за финансиране и съпричастност към "Хизбула". Това, което може да се направи като обосновано предположение, е че двете лица, които са установени с тяхната самоличност, са принадлежали към военното формирование на "Хизбула", заяви Цветанов.

От логиката на това му изказване стана ясно, че най-вероятните двама установени са били сътрудниците на взривилия се терорист (тъй като той няма как да е напуснал страната). Не стана ясно дали за самия атентатор има данни за съпричастност към ливанската групировка. В объркващо изказване, Цветанов каза, че ДНК профилът на Филип (Жак Филип Мартен по фалшива книжка) и този, взет от документите на Рико (Ралф Уилям Рико), съвпадат. Филип е човекът, който постави бомбата в автобуса и след това загина заедно с туристите. За Рико се смяташе, че е негов съучастник. Тъй като нямаше въпроси след изказването на вътрешния министър, това объркване не можа да бъде разяснено.

Обосновано или под натиск?

Другото, което не стана ясно, е какви са сведенията, въз основа на които правителството базира така ясно подозренията си. "Има данни" и "обосновано предположение" са формулировките, зад които Цветанов скри причините да посочи "Хизбула" с такава категоричност. Предварителните очаквания бяха, че езикът ще е по-нюансиран и може да се стигне до конкретни имена на заподозрени, както и споменаване на Ливан, но не и самата групировка.

На заседанието на КСНС, както и при предишното обсъждане на атентата в Бургас, не са били раздадени предварително писмени доклади. Президентът не пожела да се ангажира с изказване по въпроса, освен че "има сериозен напредък по разследването", а опозицията дори не присъства на пресконференцията. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че след като е изслушал доклада на Цветанов "категорично не приема тезата, че "Хизбула" стои зад атентата на летище Сарафово. В изложенията на вътрешния министър пред КСНС нямаше никакви преки доказателства за това. Именно по тази причина докладът на Цветанов не бе приет от председателите на нито една парламентарна група извън ГЕРБ." Сергей Станишев пък смята, че посочването на "Хизбула" се прави под външен натиск. "Питам се каква е цената и кой ще я плаща. В момента това, което казва правителството, според мен не е обосновано, разследването продължава и не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад този трагичен инцидент. Това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най - вече по отношение на хората в България", заяви още лидерът на БСП, който не присъства .

Бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин пък коментира, че "ако някой още не е разбрал, това обяснява наглед празните посещения на Борисов и Младенов във Вашингтон и на външния министър в Израел. От днес рискът за българските граждани от терористични нападения е много по-висок".

В края на трескавите пътувания

Това изказване бележи крайна точка в активността по темата в последните няколко месеца. Първо, през ноември Цветан Цветанов бе на триседмично посещение в САЩ, където се срещна с представители на сектора за сигурност, после през декември там пристигна за среща с Обама и Бойко Борисов. В началото на януари, в Израел отидоха главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Антонов и командирът на СОБТ Кирил Димов. После американският Конгрес прие декларация, в която призова Европейският съюз да обяви "Хизбула" за терористична организация и поиска от президента Барак Обама да предостави цялата необходима помощ на България, за да разследва атентата.

Малко след това Джон Бренън - съветник на Обама по въпросите на сигурността, който бе в България малко след атентата и с когото и Цветанов, и Борисов се срещнаха в Щатите, бе предложен за шеф на ЦРУ. Бренън през октомври миналата година се изказа остро спрямо нежеланието на Европа да включи "Хизбула" в черен списък на терористични организации. И накрая, външният министър Николай Младенов първо посети изненадващо Израел, а после и САЩ.

Казваме, но не посочваме

Може само да се предполага дали доказателствата за връзката с "Хизбула" са толкова категорични, че да бъдат приети от останалите европейски страни, на които България сега ще ги предостави. Това, че България вдигна топката високо, все още не значи, че тя ще бъде поета от ЕС. Тепърва трябва да се проведат консултации, да се съберат представители на 27-те, които да решат дали доказателствата са основателни, за да вкарат "Хизбула" в черния списък, който ще забрани свързаните с нея благотворителни организации и ще замрази сметките и активите им. България няма да е тази, която да поиска вкарването на ливанската групировка в списъка, казаха неофициално източници от Външно министерство, откъдето ще се надяват на консенсус с останалите страни.  

Върховният представител по външната политика на съюза реагира сдържано. "Терористите, които са планирали и провели атаката в Бургас трябва да бъдат изправени пред правосъдието", се казва в изявлението на Катрин Аштън, но ключовото изречение е, че върховният представител подчертава "нуждата от анализ на изхода от разследването". В заключение се допълва, че "ЕС и държавите членки ще обсъдят съответния отговор, основан на всички елементи, установени от разследващите".

На този фон, реакцията на САЩ е много по-агресивна. Държавният департамент разпространи изказване на Джон Бренън, че "българското разследване показа Хизбула като такава, каквато е - терористична организация, атакуваща невинни мъже, жени и деца, която поставя под реална и нарастваща заплаха Европа и света. Призоваваме европейските си партньори и други членове на международната общност да предприемат проактивни действия за разкриване на инфраструктурата на Хизбула и да прекъснат схемите й за финансиране".

Младенов побърза да се срещне с арабските посланици веднага след КСНС, включително ливанския, за да ги успокои, че няма промяна в политиката спрямо арабския свят. Самият Цветанов пък се постара да очертае ясна разделителна линия между военното крило на "Хизбула" и политическата част. "Ние винаги сме разчитали на добрите си връзки и отношения, които са от взаимен интерес между българското и ливанското правителство и се надяваме, че в последствие към съответните съдебно-следствени поръчки, които ще бъдат предложени и някои от тях вече са изпратени към властите на Ливан, Канада и други европейски държави, ще можем да получим пълна подкрепа относно продължаващото разследване", каза вътрешният министър. "Хизбула" е част от ливанското правителство - 2-ма от министрите са от организацията.

62 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demonoid avatar :-|
    demonoid - чао тирани!
    • - 32
    • + 44

    Е то това си го говорим отдавна. Нали затова Цецкото беше на едномесечен инструктаж в Щатите? Нали затова Младенов ходи на воаяжи из Израел!? Вероятно Борисов се е опънал на тая идея, та скоропостижно го застигна "Досието Буда".
    Потърпевши ще сме всички ние. Една война започна от Сараево. Друга - вероятно от Бургас.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 11
    • + 37

    До коментар [#1] от "demonoid":

    Във всеки случай организаторите не са самодейци-пиромани. А дали ги е пратила Хизбула, Ислямски джихад или Ай-Кайда, общо взето все същите л..на и все някой ще бъде засегнат от заключението.

    Нередност?
  • 3
    bi_u avatar :-|
    Sofia Markarian
    • - 32
    • + 39

    Калфин и Станишев просто се опитват да плашат гаргите. Този така характерен страх, отличителна черта на БСП(БКП) вероятно е продиктуван от очакването един ден българският народ все пак да се събуди и да раздаде правосъдие за тоталитарния режим.

    Нередност?
  • 4
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 21
    • + 47

    В пост към друг материал се пошегувах онзи ден, че министър Николай Младенов може да ни вкара във война с кошмарната си неподготвеност.
    Сега се оказва, че и господата от зденформацията ГЕРБ и надпартийният президент явно под чужд натиск и заради чужди интереси с мъгливи формулировки обвиняват Хизбула за атентата в Бургас.
    Дали знаят какво правят?

    Нередност?
  • 5
    tpotoap avatar :-|
    TPOTOAP
    • - 22
    • + 32

    Не знам дали има доказателства, че Хизбула стои зад атентата, но днес за пръв път от доста години България официално зае позиция по важен въпрос, което само по себе си е постижение. Надявам се, че държавните глави са си направили правилно сметката и са преценили предварително последиците, които днешното изявление ще предизвика.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 14
    • + 30

    Дано не са се престарали в натягането, щото вече имаме опит и Б.Филов се натегна яко на Хитлер на 13.12.1941 и си имахме само проблеми след това!!!

    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 5
    • + 14

    До коментар [#4] от "Г-н D.": Надали разбират. И дано данните наистина са основателни,защото отказ на ЕС да включи Хизбула в списъка на терористичните организации би било фатален за нас. А за други - превантивно да си препрочетат биографията на Радославов.

    Нередност?
  • 8
    volrath avatar :-|
    volrath
    • - 19
    • + 27

    Даже не искам да си слгам настроение. Тия тиквеници направиха най-голямата грешка. Къде ние се бутаме между шамарите? И сега? Най-лесната за терористите държава (корумпирани митници и некадърна полиция с необосновано висок бюджет) изведнъж се изцепва "Хизбула бяха!". Без въпросните да са поели отговорност, без да имат преки доказателства...

    "Има данни."

    Какво значи има данни, бе? Дайте ги, оповестете ги? Откъде ги изкопахте?
    Няма такъв авто-гол...

    Нередност?
  • 9
    sql_dude avatar :-|
    PMK
    • - 12
    • + 21

    Атентатът е извършен от някой, който има полза от извършването му. Кой би имал най-голяма полза? Иран, Хизбула, ЕС, САЩ, Израел... Вижте им реакциите от днес и ще разберете кой.

    Нередност?
  • 10
    edin_lud avatar :-|
    bolenZdravNosi
    • - 16
    • + 23

    Вие какво предлагате Министъра на Вътрешните работи да си мълчи за виновниците,ама ей такава мрънкаща паплач няма никъде.Друг е въпроса кой финансира терористите ,а то се знае кой дърпа конците.Не се безпокойте много по-вероятно е българските граждани да се затрият сами заради икономическото си състояние ,отколкото от терористични атаки.

    Нередност?
Нов коментар