Следователят Пеевски

Поредната публична длъжност на сина на Ирена Кръстева е още една подигравка с институциите и хората

За ден Делян Пеевски успя да бъде и народен представител, и магистрат
За ден Делян Пеевски успя да бъде и народен представител, и магистрат
За ден Делян Пеевски успя да бъде и народен представител, и магистрат    ©  Цветелина Белутова
За ден Делян Пеевски успя да бъде и народен представител, и магистрат    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В четвъртък, докато главният прокурор Сотир Цацаров разказваше пред журналисти защо Бойко Борисов няма да бъде разследван за изнасяне на класифицирана информация, останалите членове на съвета без дебат удовлетвориха молбата на депутата от ДПС Делян Пеевски и го възстановиха като следовател в следствения отдел на Софийската градска прокуратура. В подкрепа на решението гласуваха 18, двама се въздържаха, а други двама бяха против.

Филма с възстановяването на сина на Ирена Кръстева гледаме за трети път. Някогашният кадър на младежкото НДСВ не е единственият магистрат, върху чиито професионални и морални качества има съмнения, но въпреки това намира своето място в системата на правораздаване. 

Това, което прави решението на ВСС емблематично, е личността на Делян Пеевски. През последните осем години той успя да бъде едновременно медиен магнат, квазисобственик на гигантски активи в икономиката, действащ политик – депутат или зам.-министър, а в паузите между политиката, както ни напомни тази седмица - магистрат в следствената служба на най-елитната прокуратура в България.

Детето чудо

Според официалната му биография Делян Пеевски е завършил право през 2003 г. Къде се е случило това, не е съвсем ясно, защото според различните източници той е учил или Нов български университет или в Югозападния университет "Неофит Рилски". Докато следва, Пеевски е парламентарен секретар на транспортното министерство в кабинета на НДСВ (на чието младежко движение е ръководител), както и в борда на "Пристанище Варна". По същото време името му се свързва с придобиването на спортната зала "Универсиада" в София и комплекса "Тотошанс" в Златни пясъци.

Към 2006 г. в биографията на Пеевски се твърдеше, че той е докторант по административен процес в ЮЗУ, каквато информация обаче няма в официалния регистър на образователното министерство. Пак според биографията на Пеевски, след като завършва, той работи като юрисконсулт в "Тиви глобус", а после за няколко месеца е адвокат в Благоевград и София.

На 13 април 2005 г. ВСС назначава Пеевски за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба. Това се случва по "втория" начин – тъй като синът на Ирена Кръстева няма необходимия стаж, директорът на следствието към онзи Ангел Александров предлага Пеевски да бъде назначен "по изключение". Член на тогавашния състав на съвета си спомня как Александров (близък приятел на Ахмед Доган) се е борил "като лъв" за назначаването на сина на Ирена Кръстева за следовател.

Младият юрист е разпределен в икономическия отдел на столичното следствие. Пряк негов началник е Петьо Петров (известен в средите като Петьо Еврото), който тогава е зам.-директор, а от две седмици – директор. Името на Петров нашумя последно покрай разследването срещу издателите на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов (двамата тогава са в сериозен конфликт с Пеевски), което той водеше и което, както прецени прокуратурата, се оказа абсолютно незаконно. По това разследване Петьо Петров беше наложил на обвиняемите парични гаранции общо в размер на 650 хил. лв., който те трябваше да внесат в сметката на следствието в Корпоративна търговска банка.

Кариерата на Пеевски като следовател продължава седем месеца. През ноември 2005 г. ВСС го освобождава от поста, тъй като е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии, където отговаря за държавния резерв. Източник на "Капитал" от службите за сигурност разказва, че случващото се в резерва по това време е било разработвано от ДАНС, но до конкретни обвинения така и не се е стигнало. След като разбрал за разследванията, Делян Пеевски обяснил лично на агентите от отдела за борба с корупцията, че няма смисъл да го разследват, разкри източникът ни.

В сърцето на скандала

През пролетта на 2007 г. името на довчерашния депутат от ДПС беше замесено в грандиозния корупционен скандал, в епицентъра на който бяха тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров, неговата заместничка Корнелия Нинова, директорът на "Булгартабак" Христо Лачев и шефът на следствието Ангел Александров. Тогава Лачев обвини директно Пеевски, че го е рекетирал да сключва договори с близки до него фирми. Румен Овчаров излезе в отпуск и подаде оставка. Корнелия Нинова и Делян Пеевски бяха освободени от правителството, а Ангел Александров също напусна поста си след дълга отпуска.

В самото начало на скандала обаче Александров пише докладна до главния прокурор Борис Велчев. В нея той казва, че се е запознал с Пеевски покрай работата му в следствието (въпреки че две години по-рано лично е ходатайствал ВСС да го назначи без стаж) и е бил бил впечатлен от неговото нестандартно виждане и идеи за развитието на държавния резерв.

Прокуратурата започва разследване по скандала. Всички герои са привикани на разпит.

Една седмица след като Пеевски дава показания, близкият до него зам. градски прокурор Роман Василев направи показна операция в "Булгартабак", която трябваше да разкрие злоупотребите на... Христо Лачев.

Именно в деня в който прокуратурата влезе на претърсване в сградата на "Булгартабак", ВСС разглежда молбата на Пеевски, с която той иска да бъде възстановен като следовател. ВСС обаче отхвърля това негово искане с мотив, че щом той няма морал да бъде заместник-министър, то няма как да има морал да бъде и магистрат.

Той обжалва пред Върховния административен съд, който през октомври 2007 г. отменя решението на ВСС с мотив, че съветът е бил длъжен да удовлетвори молбата на Делян Пеевски, а в отказа на съвета да го възстанови липсват мотиви.

Преди обаче върховните съдии да се произнесат, младият юрист вече има план Б. През лятото на 2007 г. майката му Ирена Кръстева с помощта на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев (който нарича групата издания на Пеевски приятелски медии) купува от Петьо Блъсков вестниците "Политика", "Монитор" и "Телеграф". Пет години по-късно премиерът Бойко Борисов ще каже в прав текст, че Делян Пеевски "контролира голяма част от медиите в България". Тези медии се подпомагат финансово от банката и групата фирми около Цветан Василев.

През ноември 2007 г., притиснат от решението на ВАС, ВСС възстановява Пеевски като следовател. За да го освободи отново три седмици по-късно, защото той отново е назначен за заместник на Емел Етем. През краткото време, когато той е следовател, негов началник (и.д. ръководител на специализираното икономическо отделение) е сегашният председател на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. Именно от него се очакваше тази седмица да инициира проверка на моралните качества на бившия си подчинен. Това обаче не се случи.

Връщането на сина на Ирена Кръстева в изпълнителната власт е резултат от политически trade-off  между коалиционните партньори БСП и ДПС и е пряко свързано с назначаването на председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

След края на мандата на тройната коалиция през юли 2009 г. Пеевски отново става следовател. Пост, който заема общо седем дни, когато отново е освободен, защото е избран за депутат от ДПС.

В разпуснатото в петък Народно събрание Пеевски е член на комисиите по вътрешна сигурност и по правни въпроси и беше напълно на сериозно предложен от ДПС за член на комисията за борба с корупцията, но кандидатурата му беше отхвърлена.

Юридически миш-маш

"На г-н Пеевски веднъж му е отказано от състав на по-предишния ВСС. Има решение на Върховния административен съд. Щом това е неговото желание… А какво ще е неговото професионално развитие... Има си разписани норми в закона. Ако ние откажем да го възстановим, ще бъдем в нарушение. Той може да иска да си е следовател, може утре да подаде оставка, може да се кандидатира за народен представител. Възможни са тези хипотези", коментира в четвъртък Ясен Тодоров, председател на етичната комисия на ВСС. С уговорката, че не е подготвен за въпроса, главният прокурор Цацаров каза, че е "право на всеки народен представител да се върне на заеманата преди това длъжност".

Юристи, с които "Капитал" разговаря, коментираха, че не е имало пречка членовете на съвета да обсъдят казуса.

ВСС (където член е Васил Петров - бащата на жената, от която депутатът от ДПС има дете) толкова бързаше да възстанови Пеевски на работа в следствието, че пропусна факта, че парламентът все още не беше разпуснат, а синът на Ирена Кръстева все още беше депутат (това се случи в петък, когато беше публикуван указът на президента). Така за един ден Делян Пеевски на практика успя да бъде и народен представител, и магистрат, което е изрично забранено от закона. При него са налице обаче и още три проблема - колкото са сдруженията, в чието управление участва: Съюзът на вестникарите и разпространителите на печатни издания, Български медиен съюз, Спортен клуб "Левски". Подобен пост е забранен за съдии и прокурори, а депутатът от ДПС е трябвало да излезе от тях, преди да се върне отново като магистрат.

Юристи коментираха за "Капитал", че Делян Пеевски няма статут на несменяемост, който се придобива след петгодишен стаж и след положителна атестация. Той трудно може да получи такъв, защото на практика няма върху какво да бъде оценен.

В контраст с казуса на Пеевски ВСС вече е постъпвал безкомпромисно в сходни случаи. Така например преди няколко седмици членовете на съвета отказаха да повишат в ранг съдия от Смолян, защото последните девет месеца е била... в отпуск по майчинство и не е имало как да оценят работата й.

Според бивш член на ВСС, с когото "Капитал" се консултира, разумният подход за ВСС е бил да приложи директно конституцията и приеме, че при Пеевски е налице трайна (повече от една година) фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си като магистрат.

През седмицата, цитирани от dnevnik.bg, депутати от ДПС коментираха, че Делян Пеевски отново ще бъде на избираемо място за народен представител. Последното означава, че след два-три месеца, ако е решил да следва същата практика, ВСС пак ще трябва да го "освобождава" от следствието.

Равносметката

От 2005 г. насам Делян Пеевски е бил следовател по-малко от осем месеца. Близо три години и половина – зам.-министър, а четири години - народен представител. През това време той, неговата майка и приятелят им Цветан Василев в различни правни и финансови конструкции придобиват последователно вестници, телевизии, "Булгартабак", НУРТС, "Техномаркет", БТК ("Виваком"), активите на ИПК "Родина" и редица други по-малки предприятия в българската икономика.

Всичко това е възможно благодарение на държавните фирми, които държат парите си в банката на Цветан Василев. Един пример: БЕХ държи 87% от свободните си пари в КТБ (над 600 млн. лева) - факт, който "Фич" определя като рисков за ликвидността на енергийния холдинг.

Според закона целият стаж в изпълнителната и законодателната власт се зачита като юридически. Това означава, че ако утре Делян Пеевски пожелае, може да се кандидатира за градски прокурор на София, защото ще има необходимия стаж. 

А ВСС може и да го избере без дебат. Или както казва председателят на етичната комисия на ВСС – възможни са тези хипотези.

142 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 9
    • + 475

    Гнус ме е.... Не ми се чете дори.
    Пожелавам на гнусната ни съдебна система, скоро всичките й продажни , корумпирани дебили да се гърчат в страшни мъки......

    Нередност?
  • 2
    klasnarvik avatar :-@
    klasnarvik
    • - 5
    • + 355

    Брутална наглост и безкруполност.......(меко казано)

    Нередност?
  • 3
    klasnarvik avatar :-|
    klasnarvik
    • - 3
    • + 203

    Съгласен съм......но то и без да знаеш за бакиите им физиономиите им говорят, справка снимките в статиятаДо коментар [#1] от "bestbuy":

    Нередност?
  • 4
    g_t avatar :-|
    Alarmstufe Rot
    • - 5
    • + 339

    Снимката на Пеевски е страхотна! Олицетворение на това, какво представляват в момента законодателната, съдебната и медийната власт в България!!

    Нередност?
  • 6
    juliano95 avatar :-P
    Julian Mall
    • - 16
    • + 184

    С такова СV Дидко Пеевски и готов за министър в експертният кабинет на бъдещата тройна коалиция.

    Нередност?
  • 7
    guentertreitel avatar :-|
    guentertreitel
    • - 14
    • + 134

    До коментар [#5] от "deftones":

    Капитал беше единственият вестник, който си позволяваше да пише за Общинска банка и по врмето на пациента Павлов и по времето на Ковачки
    А какво общо има всичко това с Пеевски не става ясно

    Нередност?
  • 8
    kman avatar :-|
    kman
    • - 6
    • + 133

    Никога не съм чувал въпросният хубавец да каже нещо пред медиите. Авторът опита ли да го потърси за неговата гледна точка? Че ще откаже да говори е ясно, но ще е интересна реакцията му на покана за интервю от "вражеската" медия Капитал...:)

    Нередност?
  • 9
    zuk_trombon avatar :-P

    "Детето чудо

    Според официалната му биография Делян Пеевски е завършил право през 2003 г. Къде се е случило това, не е съвсем ясно"

    Ха ха ха, на мене друго също не ми е ясно:
    Как успя да се помести на този стол горе на снимката?

    Нередност?
  • 10
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 2
    • + 127

    "След като разбрал за разследванията, Делян Пеевски обяснил лично на агентите от отдела за борба с корупцията, че няма смисъл да го разследват, разкри източникът ни."
    Верно ли?! Юрист по образование!? И са му фанали дикиш обясненията?!
    Вие вярвате ли, че този човек може е велик мозък за всичко цитирано по-горе?
    На мама мунчето ....Да е жива и здрава мама, че не се виждаме без нея ....

    Нередност?
Нов коментар