🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Протестите са оставили отпечатък и върху икономиката през февруари

Свитото вътрешно потребление продължава да оказва негативно влияние на търговията на дребно

Свитите продажби се отразяват и на производството на храни, което пада с 10.5% за година
Свитите продажби се отразяват и на производството на храни, което пада с 10.5% за година
Свитите продажби се отразяват и на производството на храни, което пада с 10.5% за година    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Свитите продажби се отразяват и на производството на храни, което пада с 10.5% за година    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ръстът в промишлеността през февруари спрямо същия месец на миналата година е 5.1%, а спрямо предходния месец има спад от 2%.

Протестите и политическата нестабилност в комбинация с кризата в еврозоната през февруари са дали отражение и на икономическата активност и потреблението в страната. Това показват данните за промишленото производство и търговията на дребно на Националния статистически институт (НСИ). И двата индекса отчитат спад спрямо предходния месец. На годишна база обаче промишленото производство расте трети пореден месец, и то най-вече заради преработващата промишленост, където има и най-много фирми, представители на експортния сектор.

Има ли място за оптимизъм

Ръстът в промишлеността през февруари спрямо същия месец на миналата година е 5.1%, а спрямо предходния месец статистиката отчита спад от 2%. Все пак трябва да се има предвид, че февруари 2012 г. беше по-студен месец и икономическата активност беше ниска. Най-високи сега са показателите на годишна база за секторите производство на хартия и хартиени изделия, мебели, автомобили, изделия от каучук и пластмаси и от неметални минерални суровини (тук влиза производството на фаянс, стъкло, бетон, цимент, тухли). Други сектори от промишлеността обаче не се радват на толкова добро представяне и според статистиката при тях има спад спрямо февруари миналата година – сред тях са храните, химическите продукти, основни метали, кожени изделия и ремонт на машини.

В промишлеността увеличението се дължи по-скоро на много ниска база през миналата година, смята Атанас Бобоков, председател на борда на директорите на "Монбат", един от българските производители на акумулатори. Според него ръстът няма да се запази и за да има такова повишение, значи миналата година е била много слаба. "Производството в България е в лоша форма, а това зависи от пазарите в Западна Европа и Балканите, където търсенето е ниско", коментира Бобоков. По думите му трайно възстановяване за българските компании ще има, когато е налице подобрение на останалите европейски икономики.

Енергетика на забавена мощност

Производството и разпределянето на енергия и природен газ също се увеличава на годишна база (с близо 4%), но спадът на месечна е 9.4%. Намалените поръчки от топлоелектрическите централи спрямо миналата година обаче са се отразили в показателите за добив на въглища. Там спадът е с 19% (с над 11% на месечна база), в резултат на което цялата добивна индустрия отбелязва свиване от 6% на годишна база.

"Основната причина за намаления добив на лигнитните въглища, добивани от "Мини Марица-изток", са намалените заявки от страна на четирите топлоелектрически централи в комплекса - " Марица-изток 2", "Контур глобал Марица-изток 3", "Брикел" и "AES Гълъбово", коментираха от минната компания.

Изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев каза, че при въглищата спадът е обясним, но намаленото производство в тецовете може скоро да засегне и добива на варовик, който се използва за сероочистващите им инсталации. Добивът на варовик е в графата на неметални материали и суровини, където има годишен ръст от 17.4% през февруари. Ако лошото положение в по-голяма част от преработвателната промишленост продължи, добивът на въглища трудно би могъл да се възстанови, защото просто няма кой да изкупува произведения от централите ток. В момента енергийната система работи с намалени мощности.

При металните руди Андреев коментира, че компаниите са започнали да изпълняват програми за по-голям добив и очевидно това е дало отражение през февруари. Там данните на НСИ са за увеличение и на годишна, и на месечна база, което прекъсва двумесечния спад.

Храни на минимум

И докато при индустрията има някакви ръстове, свитото вътрешно потребление продължава да оказва негативно влияние на сектора търговия на дребно. Оборотите там през февруари намаляват за единадесети пореден път спрямо предходния месец. На годишна база също има спад. Допълнителна доза песимизъм внася и фактът, че потреблението е на исторически минимум от началото на 2001 г., когато започва статистиката на НСИ, не е имало толкова силно понижение, както в първите два месеца на годината. Поне от дванадесет години насам продажбите на дребно на храни, напитки и цигари за пръв път са паднали с над 4% - и през януари, и през февруари. Логично това се отразява и на данните за производство на храни - за пръв път от юли 2011 г. насам този сектор отчита толкова силно свиване – с 10.5% на годишна база. За разлика от него при напитките и тютюневите изделия има увеличение. Намалената продукция на хранителни стоки е причинена от спадащото потребление.

Все пак цялата търговия на дребно е забавила спада си спрямо последните три месеца на миналата година и януари на тази, когато той се е движил над 4-5%. Аналогично е свиването при продажбите на облекло и обувки, но рекорд надолу има при лекарствата и козметичните продукти – над 9%, за пръв път от юни 2002 г., сочат още календарно изравнените данни. С минимален ръст от 0.1% продължава търговията по интернет и от разстояние, с което януарският й спад е прекъснат, но резултатите са много далеч от двуцифрените увеличения на последните години.

Търговията в ЕС също забавя обороти

Обобщените данни за ЕС също показват забавяне при търговията на дребно през февруари. Спад има както общо за 27-те страни - членки на ЕС (0.2% на годишна база), така и само сред държавите от еврозоната – 1.4% спрямо година по-рано, според Евростат. Представянето е по-слабо от очакваното и отново даде основание за растящи съмнения, че европейската икономика може да се възстанови бързо от кризата.

Сред най-засегнатите сектори са търговията с автомобилни горива в специализирани магазини (4.9% свиване на годишна база общо за ЕС), както и търговията с електроуреди и обзавеждане (4.2%). Търговията с храни, напитки и тютюневи изделия също отчита спад – с 1.5% общо за ЕС и с 1.8% само за страните от еврозоната. Разбивката на данните по страни показва най-големи контракции в проблемните държави от периферията на еврозоната – свиването в Испания е с 9.7%, а в Португалия е отчетен спад от 5.3%.

Данните са лоши и на месечна база. След като секторът отчете положителни сигнали през януари, през февруари търговията на дребно в страните от еврозоната се е свила с 0.3% при ръст от 0.9% месец по-рано. Общо за 27-те страни членки показателят запазва равнището си от предходния месец на фона на отчетеното през януари повишение с 0.9%. Най-съществено е свиването, регистрирано при продажбите в Естония (2.6% спад на месечна база), Франция (2.2%) и Словения (2%). Данните за Германия също показват забавяне през последния месец, но ръстът остава положителен – с 0.4% през февруари в сравнение с 3% през януари.

 

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bgkurshum avatar :-|
    bgkurshum
    • - 6
    • + 6

    Аха, протестите са виновни. А не 4 г. погром върху България от мутренската банда на рапоня.

    Нередност?
  • 2
    dr_t avatar :-@
    dr_t
    • - 2
    • + 4

    Не протестите са виновни, а близо четвърт век на незнание ка да се управлява държавата + сервилничане на чужди и собствени политически интереси.
    През всичките години на прехода НИКОЙ политик не помисли за интересите на народа, това как държавата да е просперираща, а не обедняваща във всяко едно отношение.

    Нередност?
  • 3
    tripleaaa avatar :-|
    tripleaaa
    • + 8

    Много лош избор на заглавие.

    В дългосрочен план протестите ще окажат своето

    позитивно влияние, защото те все пак бяха насочени срещу държавата криеща се зад табелки на монополи.

    Нередност?
  • 4
    superbg avatar :-|
    superbg
    • + 3

    Наистина положението е тежко, но закона си е закон и договора си е договор.
    Анархията и самоуправството нанася по-големи щети на държавата и народа.

    Единственият шанс нещо да се промени кардинално е народа да продължи да протестира конструктивно и да натиска всяко правителство и всеки министър в МИЕТ срещу скъпите производства. Единственият начин да се преразгледат някои условия е самите собственици на скъпи производства да се съгласят да се преразгледат някои от условията в договорите. Нещо което доброволно никога няма да направят. Затова трябва да има дълго време насочено недоволство точно към тях.
    Към Лукойл също. Следите ли котировките на нефта, цените на вътрешния пазар и съотношението на цената газ/бензин??? Лукойл са не по-малки гадини от онези в енергийния сектор. И допуснаха голяма грешка, когато публикуваха в медиите съобщението как заради протестите срещу тях Златев се обажда лично на Путин да иска разрешение за задържане или намаляне цените на горивата в България.

    Нередност?
  • 5
    superbg avatar :-|
    superbg
    • - 1
    • + 3

    Не само протестите са виновни.
    Виновни са алчните монополи.
    Виновни са ниските доходи и нарастващите разходи за сметки, режийни, горива.
    Виновни са една група основни спонсори на БСП, затънали с дългове за по няколкостотин милиона лева, които плащаха на едни безделни и мързеливи хора да протестират и да предизвикват безредици с надеждата целият народ да се вдигне заедно с тях. Този сценарии предвиждаше освен правителството, да бъде съборен и валутният борд та отново цялата стойност тежаща като дългове на червените олигарси да бъде платена от спестяванията и труда на народа. Добре че не успяха да бутнат валутния борд.

    Нередност?
  • 6
    yordanovg avatar :-|
    Georgi Yordanov

    Всичкото пара отиде за покриване на сметки за ток ... какво да остане за друго харчене ...
    Златев е приближен (и то много) на бай Рапонь ... ще изчака да види дали ще го изберат пак да стриже стадото и тогава ще реши (по нареждане на Путин и Ко) какво да прави с цените на петрол и газ.
    Протестиращите не са подПлатени с пари на червената бабичка ... просто - гладния на сития не вярва .. и излязоха на улицата.
    нито на бсп, нито на рзс или който и да е от старите пачаври (на мутро-олигархията) не му е мястото в управлението на страната ... иначе пак ще се излезе на улици и площади за да се търси справедливостта!

    Нередност?
  • 7
    superbg avatar :-|
    superbg
    • + 1

    Време е протестите да почнат да оставят отпечатъци не само върху икономиката А и по социалистически крадливи кратуни като на Р. Овч., П. Димитров, С. Стан., Ал. Петров, Г. Първан., В. Топлото и прочее...

    Нередност?
Нов коментар