🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подслушано от ГЕРБ

Мирослав Найденов публично обяви, че доскорошният силов вицепремиер Цветан Цветанов незаконно е контролирал министри и дори президента

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цитати

"Смятам, че ГЕРБ трябва да се изчисти. Ако това стане, тази партията има шанс да промени нещата за добро. Иначе това политическо мракобесие ще продължи."

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов

"Не може да очаквате от президента да дава оценки за работата на един или друг политически лидер. Дали е имало доказателства за подслушване или не, е работа на прокуратурата."

Президентът Росен Плевнелиев

"Няма да искам оставка на Цветанов. Той е моторът на партията и е изключително важен за всички."

Бившият премиер Бойко Борисов

"От 2006 г., когато започна изграждането на партията, всичко, което съм правил, съм го съгласувал с лидера и съм се ръководил от върховенството на закона."

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов

"Само ми се искаше Найденов да го беше споделил по-рано, защото сега всички ще си мислят, че става въпрос за избори, а не за истината."

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков

Осемнадесет дни преди предсрочните парламентарни избори кампанията на водещата по обществено одобрение партия ГЕРБ е на път да изпадне в криза.

В необичайно по тон телевизионно интервю бившият земеделски министър Мирослав Найденов обвини бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов в тотално подслушване, включително на министри и дори на президента, и то през почти целия мандат. "Трябва да кажем баста, някой да излезе в прав текст да каже на Цветан Цветанов - ти си го правил, затова честно е в момента да слезеш от политическата сцена и ако можеш да изчистиш името си", каза Найденов пред bTV.

Закъснелите откровения на Найденов идват в труден за него момент – от март той е обвиняем за корупция и поради тази причина се оттегли (или беше оттеглен) от предизборните листи на ГЕРБ. Но защо Найденов е решил да действа по този драстичен начин, остава открит въпрос. Дали го прави на принципа "нямам какво да губя", или пък яростната му атака е логично продължение на хипотетична "атака" срещу Цветан Цветанов, водена със санкцията на самия Бойко Борисов, както разчетоха събитието някои политически наблюдатели.

Последната версия се зароди, след като главният прокурор Сотир Цацаров, припознаван като назначение на Цветанов, започна активно разследване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за подслушване политици и бизнесмени. Междувременно бе повдигнато и обвинение в подкуп на друг близък до доскорошния силов вицепремиер – шефът на ГДБОП Станимир Флоров, а самият Цветанов прекара цял един ден като свидетел в прокуратурата.

Тази версия обаче не се споделя от политолога Евгений Дайнов. Според него разкритията на Найденов не са сценарий на ГЕРБ. "Прекалено сложна е схемата няколко милиционери да се съберат и да решат да разгърнат подобна информация насред предизборна кампания, че да отстрелят Цветанов, а Бойко да се върне на бял кон", коментира той пред "Фокус". Според него "Найденов някъде се е скарал със своите събратя по глутница и направи очевидното – вдигна шум, за да стане видим и да бъде защитен от държавните органи".

Самият Найденов обяснява мотивите си със смелите действия на прокуратурата около случая с подслушването и, разбира се, със собствената си съвест: "Някой трябваше да излезе и да каже ясно: Царят е гол! Както го правя аз в момента. Ако това стане, тази партия има шанс да промени нещата за добро. Иначе това безобразие ще продължи." Но както го репликира бившият му колега Трайчо Трайков пред БНР - да го беше направил преди, а сега е твърде предизборно.

Какво ни каза Мирослав Найденов

Всъщност почти нищо ново, що се касае за подслушването. "В началото на всеки Министерски съвет, вместо да обсъждаме неща, които са важни за икономиката и бизнеса, ние започвахме да се разделяме на групички и да си разказваме на кой какво му се е случвало, по какъв начин сме разбирали, че сме подслушвани, разправяхме си случки. До един, целият Министерски съвет", разказа той.

Още преди две години обаче, около случаят "Мишо Бирата", премиерът Бойко Борисов призна, че е мнителен човек и иска "да има контрол върху техните действия". "Когато има подозрения в някоя от службите към който и да е, и аз казвам, че ще продължим да слушаме министри, който и да е той, дори по вестника да има сигнал – службите са длъжни да направят така, че да проверяват това... Не виждам нищо лошо от това да се слушат министри." И още: "Няма лични права за министри и зам.-министри, шефове на агенции или премиер." Въпреки тези признания на премиера тогава прокуратурата не реагира.

Сега Найденов обаче твърди, че Борисов е "добрият". "Когато сме говорили с него, самият той ни е казвал: "Вие нали знаете какво се случва, ако това се случи. Че този, който го е разпоредил, отива в затвора?" Той дори предположи, че бившият премиер също може да е бил жертва на незаконното подслушване.

Борисов впоследствие отрече да е водил такива разговори с Найденов. "Миро да излезе и да се закълне, че при мен е идвал с тази информация, че Цветанов ме е подслушвал мен, както и останалите министри от кабинета ми", заяви той от Златоград, където е на предизборна обиколка.

Кои са били контролирани

Мирослав Найденов обаче даде любопитни подробности около същността на подслушването. Той разказа, че Цветанов е събирал т.нар. поведенчески профили, които служат за контрол.  "Когато, да кажем, един министър е отстранен или следва да бъде отстранен, да не направи после някаква глупост, той трябва да бъде контролиран. Когато бяха тръгнали да освобождават Трайчо Трайков, той беше контролиран и преди, и след. За да се знае какво ще направи. Защото, представете си, че примерно отиде и направи нещо подобно на това, което правя аз в момента - излиза и почва да говори", разясни ситуацията Найденов.

Пред "Капитал" бившият икономически министър Трайчо Трайков коментира, че няма конкретни данни да е бил подслушван, но при положение че премиерът (Бойко Борисов) покрай скандала "Мишо Бирата" е бил подслушван, "не изключва нищо". Пред БНР пък той сподели още, че "Мирослав Найденов е вътрешен човек в ГЕРБ и може да му се вярва".

Освен Трайков по думите на Найденов сред контролираните вероятно са били и Росен Плевенлиев и друг вицепремиер (явно Симеон Дянков). "Не искам да злепоставям и президента, но като се виждахме с него, оставяхме телефоните в другата стая и пускахме телевизор за страничен фон", разказа той.

Самият президент Росен Плевнелиев в четвъртък деликатно избегна директни отговори на тези твърдения. "Не може да очаквате от президента да дава оценки за работата на един или друг политически лидер. Това дали е имало доказателства за подслушване или не, е работа на прокуратурата", заяви Плевнелиев. По думите му задача на следващия парламент е "веднъж за винаги да променят закона за СРС-тата, така че да се поучим от лошото и да надградим доброто".

Реакциите

Интервюто на Мирослав Найденов предизвика интересни и преплетени реакции. Борисов непоколебимо защити дясната си ръка Цветанов и заяви, че няма да иска оставката му като председател на предизборния щаб, а самият Цветанов умело се презастрахова с изказването си, че "от 2006 г., когато започна изграждането на партията, всичко, което съм правил, съм го съгласувал с лидера и съм се ръководил от върховенството на закона". Така той намекна, че ако тръгне да "пада", ще се оправдае с Борисов.

Реакциите на някои кандидат-депутати от ГЕРБ, бивши министри и зам-министри пък бяха толкова еднотипни, че не дават повод за съмнение, че става дума за командно говорене. И Владислав Горанов, бивш заместник-министър на финансите, и бившият транспортен министър Ивайло Московски посочиха, че става дума за "защитна реакция на Найденов". Заедно с Делян Добрев и тримата са на мнение, че хората не се интересуват от подслушване, а от "доходи, хубави пътища и повече работни места".

Очаквано от БСП пък поискаха Борисов и Цветанов незабавно да напуснат листите на ГЕРБ и да излязат от политиката.

Защо все пак

Бившият земеделски министър обясни, че последните действия на прокуратурата са го мотивирали да излезе и да говори за подслушването, като отрече да е съгласувал изявата си с бившия премиер. "Борисов не знае за намерението ми да говоря за тези истини, не ме е пращал той и това не е сценарий за отстраняването на Цветанов. Това е искрено изказване, някой трябваше да го каже на глас. Надявам се да дам кураж и на останалите ми колеги, които искат да го направят. След мен ще започнат да говорят и други", каза още Найденов.

Според него именно чрез такива незаконни действия Цветан Цветанов държи членовете на партия ГЕРБ. Найденов разкритикува и практиката "предишните са ни го правили, сега да го правим и ние", каквато била формулата на Цветанов. "Смятам, че ГЕРБ трябва да се изчисти. Ако това стане, тази партията има шанс да промени нещата за добро. Иначе това политическо мракобесие ще продължи..."

От друга страна, Найденов на няколко пъти направи очевидни комплименти към прокуратурата, което може да означава, че търси някакъв вид "сделка" с нея, предвид факта, че е с обвинение. Малко след изказването на Найденов от обвинението съобщиха, че той ще бъде извикан на разпит по досъдебното производство, образувано след проверката в Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции". По-късно уточниха и че "съгласно желанието на свидетеля Найденов са взети мерки за неговата защита – лична физическа охрана". По време на интервюто пред bTV пък Найденов призна, че по примера на бившия депутат от ГЕРБ и негов приятел Емил Димитров също е "извел" семейството си в чужбина.

Какво следва

Актуален остава въпросът как ще се развият нещата в партията. Първата реакция бе светкавично решение на изпълнителната комисия на ГЕРБ, с което се прекратява членството на Мирослав Найденов в партията "след многобройни обаждания на членове и симпатизанти от цялата страна и постъпили предложения от структури на партията до ИК на ПП ГЕРБ, на основание чл.13, ал.1, т.2 от устава на партията".

Вярващите във версията "приятелски огън от Борисов по Цветанов" може би са били изненадани да чуят как бившият премиер заяви, че няма да поиска оставката на  "мотора на партията".

Немаловажен е и въпросът какво може да спечели и какво може да загуби ГЕРБ от раздялата с Цветанов. Негативите са, че отстраняването му ще отслаби дисциплината и структурите на ГЕРБ само две седмици и половина преди изборите. За никого не е тайна, че Цветанов е човекът-организация в ГЕРБ и че той е редил листите.

От друга страна обаче, спорната му личност носи сериозни електорални негативи на ГЕРБ. Освобождавайки се от "лошото ченге" (както направи и с други компрометирани личности, като самия Мирослав Найденов и депутата Емил Димитров например), е под въпрос дали ГЕРБ ще привлече нови избиратели. По-скоро обратното е по-възможно - да загуби сегашните или поне част от твърдата си периферия.

Погледнато от друг ъгъл обаче, ГЕРБ без Цветанов е сякаш по-приемлив политически партньор за бъдеща управляваща коалиция. Особено ако става дума за "широк програмен експертен кабинет", каквато формулировка се чува от все по-често от различни страни.

Цветанов стоял и зад обвиненията срещу Найденов

По повод повдигнатите три обвинения срещу него Мирослав Найденов заяви, че зад сигнала на БСП в действителност стои поръчка на Цветан Цветанов: "Това досъдебно производство е стартирало в края на 2009 г., т.е. в началото на мандата на ГЕРБ и, представете си, то е продължавало, за да бъде активирано или по-скоро е държано в някаква ситуация, за да се позволи да бъде активирано в началото на предизборната кампания." Бившият земеделски министър определи обвиненията срещу него като "доста странни, да не кажа комични".

Цитирайки източници в прокуратурата, "Капитал" наскоро разкри, че разследването срещу Мирослав Найденов е било минирано още от самото му начало, като постоянно е имало натиск върху свидетелите и изтичане на информация. Едни от основните свидетели срещу Найденов са бившите изпълнителни директори на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева и Светослав Симеонов. Въпреки че е имало достатъчно данни да бъде обвинен още в края на 2010 г., разследването е било "замразено" заради теча на информация и натиска върху разследващите. След като бяха повдигнати обвинения срещу Найденов, той беше изваден от листите на ГЕРБ.
92 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bz avatar :-|
    bz
    • - 115
    • + 24

    Мечтайте си да отстраните Цветанов с този нескопосан и съшит с бели конци компромат.
    Преди да стигне до бюрото на вътрешния министър документа за искането за подслушване има подписи от искащия мероприятието оперативен работник и съдия.
    Освен всичко друго отговорността е ПЕРСОНАЛНА и освен ако не разполагат с клетвена декларация от Цветанов нямат никакъв шанс в съда да докажат съпричастност.
    Затова и се опитват да го цакат по параграфа че не е създал правила а не че е подслушвал незаконно.

    Нередност?
  • 2
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 19
    • + 58

    Лелееее... колко е смешен този миро...

    Къде спа досега бе , нещастник ? 4 години докато бе министър се прави на шушумига и после изведнъж - "Ама те са лошите..Аз съм невинен другарко.."

    Нередност?
  • 3
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 16
    • + 84

    Проблемът не е в личността на бившият министър Найденов, нито в закъснелите му разкрития.
    Проблемът е в маниакалната милиционерщина на г-дата Борисов и Цветанов, които за мандата на правителството си успяха да върнат страната в най-мрачните ченгесарски времена. Помислете за 100-те млн. за подслушване, за "изборът" на подходящи съдии (семейната приятелка съдия Янева), които разписват на конвейр разрешения за подслушване. И накрая - помислете за ефекта от тези 100 000 000 лв - нищожен, ако не и никакъв в борбата срещу престъпността.

    Нередност?
  • 4
    nademnou avatar :-P
    nademnou
    • - 17
    • + 15

    Иииииии да влезе info111, и да раскаже последните клюки, в 30 коментара дълги по метър всекии.

    Нередност?
  • 5
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 7
    • + 48

    До коментар [#1] от "bz":

    Съзнаваш ли колко безсмислен е коментара ти, противоречейки сам със себе си.

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 8
    • + 29

    Политик от ГЕРБ целува зам.-кмет в устата и помпи секс-кукла (Снимки)

    http://pik.bg/политик-от-герб-целва-зам-кмет-в-устата-и-помп-секс-кукла-(снимки)-news69298.html

    Малко смях, макар че...


    До коментар [#4] от "nademnou":

    раЗкаже, а не "раскаже" - ограмотете се малко, бе, срамота е!

    Нередност?
  • 7
    bongo19 avatar :-P
    bongo19
    • - 24
    • + 8

    До коментар [#6] от "info111":Айде иде урагана с женско име. Демек квартална клюкарка.Айди да разберем последното което всекии знае. Дай да видим кога се е родил ЦЦ, и останалите и къде са ходили на купон.

    Нередност?
  • 8
    unforgiven avatar :-|
    unforgiven
    • - 5
    • + 17

    Тука пак сме свидетели на поредните циркове.Добре отработеното мероприятие.Потушаваме един скандал с друг скандал.Сега всички тръгват да се занимават с изгорелия бушон Найденов и оставят Цветанов на спокойствие за 2 седмици.После всички пляскат и се прегръщат.Естествено няма министър/ри в затвора по ред причини...Пък и нали трябва да има хепи енд!
    Аман!!!

    Нередност?
  • 9
    nademnou avatar :-P
    nademnou
    • - 10
    • + 6

    До коментар [#6] от "info111":Глейте сега катво ще стане.Иде ураган със нежни имена.Дано да ги следите............за наказание. Когато някой в идиот, то е за дълго.

    Нередност?
  • 10
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 20
    • + 14

    простотията на този народ е безгранична ,силно заслужава следващите 60 години да продължава да бъде управляван от БКП и станишев с Доган ,апропо ,докато довършат напълно тази държава,едно е сигурно ,че страната ни няма да отиде толкова далеч напред във времето .

    Нередност?
Нов коментар