🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Записи потвърждават: Търговия и простотия по високите етажи на властта

Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов обсъждат манипулиране на дела, натиск над свидетели, купуване на медии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три записа от разговори между бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов бяха разпространени до българските медии рано тази сутрин.

Разговорът, който се е провел в средата на този месец, най-вероятно е направен в къщата на Борисов в Банкя (това призна самият той днес). Най-компрометираният е градският прокурор Николай Кокинов. Той се отнася към бившия премиер Борисов като към началник. Разбираме, че към някакъв момент дори лидерът на ГЕРБ му е обещал да го направи главен прокурор и настоява от него да стане апелативен прокурор на София, защото в районът имало три митници. Кокинов се оплаква, че има дисциплинарно дело срещу него и че е жертва. Той споделя, че не може да разбере какво точно прави Сотир Цацаров.

Бойко Борисов: А Апелативен по-хубаво ли е от Градски?

Н.К.: Ами по-високо е. Три граници са. Долу от Благоевград горе до Видн. Обеща ми едно /да стане главен прокурор/ а то не стана. Моя мандат изтича след три години. Няма какво да правя тука. Освен това ще съм втора инстанция на СГП, а и не само на нея.

В друга част от разговора Николай Кокинов "докладва" на Бойко Борисов и Мирослав Найденов за разследванията срещу бившия земеделски министър.

Николай Кокинов.: Не знам кво прихваща но нещо съм нервен напоседък.

Мирослав Найденов: И на мене ми е същото. Н.К.: Не е хубаво. Твойто си е тове, мойто си е мое.
М.Н.: Теб като прокурор те питам – при условие, че този си е променил показанията, те не могат ли да го прекратат. Н.К. : Могат.

М.Н.: Е що не го прекратяват. Нали такава беше уговорката? Отиваш разпитват те и край.

Градският прокурор отива още по-далеч, като разкирва кой какви показания е дал срещу Найденов. Най-фрапиращият момент в разговорите е репликата на градския прокурор, че Бойко Борисов е "дръпнал" на летището основния свидетел срещу Найденов - Светослав Симеонов.

ББ: А неговото дело как го виждаш?

НК: Никак не го виждам. Защото дочух, че неговият свидетел – как се казваше – пак е бил отбой след последното си посещение. Злите езици говорят, че нещо си го дръпнал от летището. ББ: Не го познавам този.

Другите сюжети, които се засягат, е разследването срещу т.нар. PR-ки на Найденов, като Кокинов изразява съмнение, че жената, с която бившият земеделски министър живее, може да го натопи.

Найденов изразява притеснение, че някои от тези, които са участвали в организирането на обществените поръчки по оперативната програма техническа помощ (от където идват голяма част от парите към медии), може да се разприказва. В контекста на тези поръчки, Найденов споменава името на PR-a на Красимир Гергов - Ани Русчева, неговият личен PR - Мирослав Иванов, Боян (най-вероятно Томов, оперативен директор на в. "Стандарт", сега съветник на кабинета на танспортния министър - бел. ред.) и т.н. При споменаването на Боян, Бойко Борисов разказва как по времето когато е бил главен секретар е събрал от него "60 хил. лв. за деца сираци и ги открадна."

Н.К.: Предлагат сделка и май е приета от девойки, една от които е дамата, с която живееш. Да свидетелства срещу тебе, за да не и повдига обвинение.

Б.Б.: Тоя не ти е проблем, тая ти е проблем.Още преди една година ти казах.
Н.К.: Е значи мисла в правилната посока. Б.Б.: Проблем ти е тая, която може да те накисне по най-безобразния начин. Така че отивай и се оправяй. М.Н.: Аз там притеснения нямам. ----
Б.Б. - Какво правиш ти друго? Кристина - това не е проблем за теб... М.Н. Начи шефе тя няма да ме издъни. Въпроса е, че тя е работила с разни капути други. Начи хората на Диана - тя като е работила с Ани Русчева. Когато тази Ани Русчева и Диана, с медиите, в смисъл те нали ги събират, какво къде да напишат. За техническата помощ за обществените поръчки Криси и неколко човека около нея са ги писали. И аз, притеснението ми е тия, ако продължават да роват там, утре ако некой от тия ги извикат някой от тех да не ме издъни. Защото аз я виках Диана, мисля, че у нея може да й се има доверие. Б.Б. - Коя Диана?

М.Н. - Диана Дамянова. Координираха нешата Ани Русчева и Диана Дамянова. Но те физически са го правили, като писане на технически задания, неколко човека, които Криси ги координираше. Аз трябваше на некой, който имам доверие да се такова... Нямаме индикации в момента, че тя по някакъв начин ще ме предаде или издъни.

По време на разговорите, Бойко Борисов провежда телефонен разговор с някого, на когото разказва какви са основните изводи в доклада на прокуратурата от проверката в СДОТО. Няма легален начин, по който Борисов да има достъп до тези данни, но в същото време достъп до доклада е имал Николай Кокинов.

Аудиозаписите са изпратени от лице, подписващо се като "Бойко Найденов Кокинов". Той се представя за служител на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО). "Ако мислите, че след 20.02.2013 г. Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва сте се объркали", пише в писмото. Той определя себе си като един от тези, които подслушват: "Служител съм на СДОТО, продължавам да работя там и върша каквото ми наредят началниците. А те вършат каквото им нареди Цветанов. В този мейл, защото аз не пускам сигнал, ви уведомявам за последния случай на нерегламентирано подслушване , в който аз участвах". Като мотив за изпращането на записите "Бойко Найденов Кокинов" посочва изявлението на Бойко Борисов от четвъртък, 25 април, според което Цветан Цветанов се е заклел в децата си, че не е подслушвал него.

Подателят признава, че заедно със свои колеги са подслушвали в началото на месец април тази година среща между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и софийския градския прокурор Николай Кокинов. "На нея се обсъждаше какви са възможностите да бъде прекратено делото за корупция, по което Мирослав Найденов е обвиняем и куп други неща касаещи държавата. За да отидем на тази "тренировъчна мисия", бяхме изпратени с обяснението, че е по разпореждане на Цветанов, въпреки че министърът на вътрешните работи в тази сутрин беше Петя Първанова", пише подателят.

Той казва, че с колегите си са отишли, защото са се страхували. След като научил обаче в работата си всичко, което се случва, на него му писнало. Според него, след консултацията с юристи, той разбрал, че както разговарящите, така и те (подслушващите) са извършили престъпления, записвайки разговора. За нашите е ясно - подслушвали сме незаконно, без значение дали е бившият министър-председател или сервитьора от "Двете Халби", пише в писмото.

От юристите "Бойко Найденов Кокинов" разбрал, че тримата участници в разговора са съучастници в извършването на престъпление по чл. 288, във връзка с чл. 18 ал. 1 от НК: " Орган на властта който...по друг начин осуети наказателно преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години."

"Не разбрах дали само Кокинов, или съвместно с Борисов и Найденов е извършил престъплението по чл. 357 ал. 1 от НК: " Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди зе интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години.", пише той.

Записаните разговори са поредна порция от разгорялата се компроматна война преди парламентарните избори. Тя започна с проверка на прокуратурата в СДОТО - МВР за незаконно подслушване, предизвикана от сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев. Според прокуратурата в специализираната дирекция са създадени "предпоставки за нерагламентирано подслушване". Компроматите продължиха с разпространението на оригинали на оперативни разрабтки срещу директора на ГДБОП и семеен приятел на Цветан Цветанов Станимир Флоров от периода 1999 - 2002 г., когато той е бил оперативен работник в сектор "Наркотици". Вследствие от това Флоров беше отстранен временно от длъжност, а Софийска градска прокуратура образува предварително производство срещу него за корупция в особено големи размери.

В четвъртък бившият земеделски министър Мирослав Найденов заяви пред бТВ, че бившият вицепремиер Цветан Цветанов е подслушвал всички министри от кабинета на Бойко Борисов и го призова да се отегли от политическата сцена и ГЕРБ. Найденов е разследван също за корупция в особено големи размери, за което той индиректно обвинява Цветанов. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче категорично заяви, че няма да отегли подкрепата си за Цветанов, защото партията е негова, имайки предвид, че той е изграждал структурите й по места. Последваха и описаните по-горе записи, които е подозрително дали са дело на специализираната дирекция, както твърди подателят "Бойко Найденов Кокинов". Те обаче много ясно показват нивото на общуване между Борисов, Кокинов и Найденов, търговията с влияние между тях, както и вулгарния език, който използват. Почти във всяка реплика от тайните записи прокуратурата може да открие основание за образуване на предварително производство за престъпления.

Засега не е ясно какво отражение ще има това замерване с компромати между политическите парти върху предстоящите избори. Социолозите не са единни в прогнозите си, но излезлите документи и свидетелства показват уродливото лице на политиката в България, манипулациите, нерагламентираното използване на МВР и корупционните практики, завладяли държавата.

В края на работния ден, от прокуратурата съобщиха, че Николай Кокинов е подал своята оставка до ВСС чрез главния прокурор Николай Кокинов. ВСС съобщиха, че случаят ще бъде разгледан на заседанието на етичната комисия на съвета в понеделник. "Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата" се казва в кратко изявление на съвета.

83 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    todorov_g avatar :-|
    todorov_g
    • - 2
    • + 128

    Най - хубавото тепърва предстои.

    Нередност?
  • 2
    kalliman avatar :-|
    Kalin Penchev
    • - 12
    • + 104

    Ей ся вече някой си удари червените топки в тавана.

    Нередност?
  • 3
    wizard avatar :-|
    Wizard
    • - 10
    • + 147

    Държавата е абсолютна кочина! Тези хора са потресаващо зле. Прокурорчето плаче на рамото на Бойко като лапе, мутрата все едно е на стадион, Миро - и той с оплаквания! Държавата е превърната в кочина! И това, ако е дясна партия, здраве му кажи!
    Колеги, не забравяйте, трябва ни повече нормалност, колкото и това да не се нрави на лумпените!

    Нередност?
  • 4
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 11
    • + 63

    ГЕРБ продължават със самоубийствените си атентати...

    Нередност?
  • 5
    lollymajik avatar :-|
    michael
    • - 9
    • + 61

    До коментар [#3] от "Wizard":

    определено ни трябва нормалност, но ако смяташ, 1е ненормалната кунева ще я организира си в грешка

    Нередност?
  • 6
    hrist0 avatar :-?
    Hristo Hristov
    • - 45
    • + 30

    Ама добре де, аз не разбирам този "скандал", ББ през 2011 г. публично си заяви в медиите, че подслушва министрите. Те после всичките публично казаха, че нямат нищо против от това. А сега излизат доказателства, че ББ е казвал истината и има скандал. Не го разбирам, но забелязвам, че българите все още ги преследва призракът на соца- ДС и адски много ги е страх от него. Все още това, кой е бил агент на ДС и кой не отеква в скандал. Всяко разсекретено досие се превръща в политическа бомба, а дори и намек за използване на методи на ДС се посреща с линч. Е вярно, после народът пита: "Абе защо не подслушвате телефоните на престъпниците?", ама кои са престъпниците и как се отсята. Как така за едни може за други не? Та, моля да ми обясните къде е скандалът тук?

    Нередност?
  • 7
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 3
    • + 65

    "вече казвам че съм педал, за да ме смятат за интелигентен"

    И това ако не е послание към гей-електората...

    Нередност?
  • 8
    wizard avatar :-(
    Wizard
    • - 7
    • + 26

    До коментар [#5] от "michael":

    Мисля, че изобщо не съм в грешка, а и също мисля, че вече няма нормална дясна партия, член на ЕНП в дясното пространство. Помисли и пак ми пиши, ако има какво да кажеш. Тези хора, които в момента са във властта, направо, няма какво да кажа. Отвратителен кенеф! Тези хора лайн*ри...

    Нередност?
  • 9
    unforgiven avatar :-|
    unforgiven
    • - 4
    • + 45

    Всичките тези панаири, независимо кой ги разиграва носят едно трудно изличимо петно върху цялата държава.Толкова алчна ли е политическата класа че да загърби всякакви национални интереси.Стана голям резил, просто всички ще сърбаме тая попара.Супер неподходящ момент да се излива цялата тази пумия.Никой не се е съмнявал, че всичко това го има ама взе да става в повече.

    Нередност?
  • 10
    goodman69 avatar :-|
    Petyo Slavov
    • + 8

    и най-интересното! До коментар [#1] от "todorov_g":

    Нередност?
Нов коментар