🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добавките към цената за пренос на тока се премахват

Разходите се преразпределят в единна цена според представения от ДКЕВР нов модел на ценообразуването

От ДКЕВР се надяват новият модел на ценообразуване да създаде условия за развитието на свободния пазар
От ДКЕВР се надяват новият модел на ценообразуване да създаде условия за развитието на свободния пазар
От ДКЕВР се надяват новият модел на ценообразуване да създаде условия за развитието на свободния пазар    ©  Анелия Николова
От ДКЕВР се надяват новият модел на ценообразуване да създаде условия за развитието на свободния пазар    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Добавките към цената за пренос се премахват, като разходите ще се преразпределят в единна цена за енергията, която ще се плаща от всички клиенти по регулирани цени. Това предвижда новият модел на ценообразуване, който беше представен официално от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Целта според регулатора е по този начин да се освободи износът. Предвижда се НЕК да регулира цената текущо.

Новият модел трябва да влезе в сила от 1 юли, след като бъде гласуван от Народното събрание. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев вече представи на брифинг в понеделник мерките, които са заложени в модела и които според него ще доведат до намаляване на цената на електрическата енергия с 5%. Според председателя на ДКЕВР Анжела Тонева обаче намалението може да стане и по-късно, тъй като се изискват законови промени, за които е нужно време.

Нова структура на пазара след 1 юли

Необходимостта от създаване на нов модел за ценообразуване е продиктувана от предстоящото отделяне от регулирания пазар на клиентите, присъединени към мрежи средно напрежение, които към момента купуват ток по регулирани цени. Това ще доведе до промяна в структурата на регулирания пазар, тъй като се увеличава делът на енергията, търгувана по свободно договорени цени. Към момента половината от енергията на регулирания пазар идва от договори за задължително изкупуване, а другата половина е от кондензационните централи. След 1 юли и излизането на свободния пазар на средното напрежение съотношението ще се промени и енергията, подлежаща на задължително изкупуване, вече ще бъде 67%.

Така за крайния клиент се увеличава тежестта от задължително изкупуваната енергия по дългосрочни договори на ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3", както и от енергията от ВЕИ и когенерационните производства на топлофикациите и заводските централи. За да се компенсира това, квотата за новия ценови период на осигуряващия евтин ток АЕЦ "Козлодуй" ще се запази същата, което е равнозначно на намаление при новите съотношения между потребителите на регулирания и свободния пазар.

ВЕИ разходи

От регулатора обявиха, че спрямо текущия ценови период признатите разходи за производство на енергия от ВЕИ нарастват двойно – от 563 млн. лв. на 1.2 млрд. лв. В тази сума не се включват около 317 млн. лв. действително извършени разходи за произведена зелена енергия, която не е била включена при ценообразуването от 1 юли 2012 г.

Основните мерки, на които новият модел разчита, за да стане възможно намаляването на цената на тока, са две. На първо място ще се анализират и оптимизират разходите за студен резерв съобразно нуждите на потреблението. Стремежът е намалението да бъде наполовина от сегашните 1040 мегавата. Другата линия, по която системата ще бъде подпомагана, ще бъде чрез приходите от продажбата на емисии парникови газове, с които ще се поемат част от разходите за зелена енергия.