🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът отмени окончателно такса достъп за ВЕИ

Вероятно държавата ще върне парите на зелените производители в рамките на следващата година

Производителите на възобновяема енергия очакват да им бъдат върнати парите, взети по обявената от съда за незаконна такса достъп
Производителите на възобновяема енергия очакват да им бъдат върнати парите, взети по обявената от съда за незаконна такса достъп
Производителите на възобновяема енергия очакват да им бъдат върнати парите, взети по обявената от съда за незаконна такса достъп    ©  Цветелина Белутова
Производителите на възобновяема енергия очакват да им бъдат върнати парите, взети по обявената от съда за незаконна такса достъп    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Таксата за достъп за производителите на възобновяема енергия, която енергийният регулатор въведе миналата година, е незаконосъобразна. Това е окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС), с което беше потвърдено решението на съда на първа инстанция от 13 март т.г. 

Казусът

Регулаторът въведе временната такса за достъп до електропреносната мрежа за производителите на зелена енергия, която трябваше да действа до утвърждаването на окончателни цени. Според решението на комисията от 14 септември производителите на възобновяема енергия (ВЕИ) трябваше да заплащат между 2 и 40% от своя доход, което ДКЕВР мотивира с необходимостта да се покрият разходите, които предизвиква работата на зелените мощности в енергийната система. Месеци по-рано ДКЕВР подцени реалния размер на новоприсъединените зелени мощности и предвидената надбавка към цената на електроенергията не стигаше за покриването на преференциалните им цени. Определената такса достъп странно съвпадаше именно с този дефицит, а не с разходите на системата.

Заключение за регулаторен произвол

Заключението на съда е, че регулаторът е действал в кръга на правомощията си, но при взимането на решението комисията не е действала според административнопроизводствените правила. В нарушение на закона ДКЕВР не е предоставил доказателства, които да обосноват временните цени за достъп на ВЕИ производителите до електроразпределителната мрежа. Това прави невъзможно да се извърши контрол за законосъобразност на определените цени. Нито регулаторът е изискал, нито електроразпределителните дружества са предоставили такива доказателства за относимите към дейността разходи, които да обосноват определената цена.

Липсват и данни за начина на изчисляване на временните цени, съответните източници, стойности, въз основа на които да бъдат определени цените за достъп до мрежата. В тази връзка заключението на съда е, че определянето на временна цена е било направено по произволен, необоснован и непрозрачен начин, в нарушение на Закона за енергетиката, където е вписано, че цените трябва да са недискриминационни, основани на обективни критерии и определени по прозрачен начин. 

Шанс за зелената енергия

Костадин Сирлещов от CMS Cameron McKenna LLP коментира за "Капитал Daily", че решението на съда дава възможност за работа по оцеляването на сектора на възобновяемите източници в България. Според него решението на ДКЕВР за въвеждане на временната такса има тежки последици за инвеститорите, които могат да се пренесат и върху държавата. Сирлещов напомни, че, следвайки Енергийната стратегия до 2020 г. и препоръките на Европейската комисия и Световната банка в унисон с действащото законодателство, на генериращите електроенергия проекти в сектора следва да се осигури "честно и безпристрастно третиране" в съответствие с Европейската енергийна харта, която страната ратифицира през 1996 г.

Тълкуването на юриста е, че ДКЕВР и Министерството на икономиката и енергетиката следва да проследят историята на международните спорове при подобни казуси и да "подходят отговорно както към връщането на незаконосъобразно събираната досега "временна цена за достъп", така и към по-нататъшното регулиране на сектора".

Сирлещов напомни, че макар и открито да заявява обратното, държавата все още отказва да прекрати договорите на инвеститорите, които не изградиха централите си, и по този начин създава предпоставки за допълнителни инвестиционни спорове.

Какво следва оттук нататък

Не е ясно все още какви действия ще предприеме ДКЕВР във връзка с постановлението на съда и отмяната на таксата, тъй като тепърва предстои юристите в регулатора да се запознаят с решението и да излязат със становище.

При запознаването на журналистите днес с новия модел на ценообразуване от ДКЕВР изнесоха данни, че за периода 2013-2014 г. за НЕК има заделени 317 млн. лв. за действително извършени разходи за произведената енергия от ВЕИ, която не е била включена при ценообразуването от 1 юли 2012 г. За изминалия ценови период - 2012-2013 г., за преференциални цени на ВЕИ бяха предвидени 563 млн. лв., но реалните разходи бяха над 800 млн. лв. Тези 317 млн. лв. приблизително съвпадат с постъпленията в електроразпределителните дружества от такса достъп, което вероятно говори, че те ще бъдат върнати на ВЕИ-тата.

Юристите на електроразпределителните дружества също предстои да се запознават с решението на съда. От ЕВН, в чиято територия има най-много инсталирани и присъединени зелени мощности, коментираха, че парите, които са събрани от временната такса за достъп, се пазят, така че дружеството има готовност да ги върне, ако се окаже, че решението на съда трябва да бъде тълкувано по този начин.

Велизар Киряков от Асоциация на производителите на екологична енергия коментира в тази връзка, че очаква електроразпределителните дружества да върнат взетите незаконно пари. "Радваме се, че ще имаме един несправедливо отнет ни приход, правдата възтържествува", каза Киряков. 

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    simeonov_ avatar :-|
    simeonov_
    • - 14
    • + 12

    Щом съда казва,значи трябва да се съобразим,че тази такса е в нарушение на закона.Но ако спекулантите които се изявяват като инвеститори във ВЕИ си мислят,че ще продължаваме да им плащаме тока на същите цени жестоко са се излъгали.Или ще си предоговорят цените драстично надолу и ще си вкарат печалбите в нормални граници или държавата ще намери друг този път законен начин да ги намали.А вие естествено сте пристрастни,но никъде не пишете,че собственика ви Иво Прокопиев има интереси в този бизнес,това не е обективна журналистика.

    Нередност?
  • 2
    vesperado avatar :-|
    vesperado
    • - 6
    • + 13

    Така се случва като популизма надделее над законите и правилата за вземане на решения на ДКЕВР - вземат се решения които отпадат в съда

    Нередност?
  • 3
    fras avatar :-|
    fras
    • - 5
    • + 9

    Цената на тока щяла да намалява, а?
    Те тая работа ще увеличи разходите в системата на енергетиката с поне 100 млн. лв. на месец.
    И или ще се прехвърли върху потребителите сега, или ще доведе НЕК до несъстоятелност, което също ще се плати от потребителите.
    Към редакцията:
    Известни са симпатиите ви (и интересите на Прокопиев) към темата.
    Но, моля, бъдете честни с публиката. Внушението, че държавата и/или електроразпределителните дружества ще платят цената си е манипулация. В други сайтове и при публиката на Бареков може и да мине. Тук обаче надали! С цялото ми уважение към вас!

    Нередност?
  • 4
    abadobata avatar :-?
    Distributed
    • - 2
    • + 5

    Има два начина да не се плащат големите преференции, които ще се случат така или иначе:

    1. Масово хората да си сложат фотоволтаици по покривите и когато Всички ФЕЦове правят много ток покривните фотоволтаици за вътрешна употреба също ще правят много ток и потреблението по електомер ще намалее толкова, че няма да може да се изкупи този ток

    2. Да сложим ОЩЕ ФЕЦове, но с преференции за 8-10 ст (колкото е и дневната) и така когато производството на ток от ФЕЦовете е повече от потреблението, логично, първо ще отрежем големите преференции.

    Това ще стане така или иначе до 2020та, а ако ДКЕВР и Парламентите помогнат може и преди 2016та, т.е. само още 3-4 години ще се плащат големите преференции, след 2020 (2016) ВЕИ ще са толкова евтини, че просто ФЕЦовете с големите преференции сами ще се откажат от тях и ще ходят на борсата - белким вземат някой лев.

    Нередност?
  • 5
    vn avatar :-|
    vn
    • + 7

    ЕС да махне митото в/у вносните китайски панели за да падне изцяло цената на слънчевата ел.енергия, а не да надува балона

    Нередност?
  • 6
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • + 4

    Таксите за достъп до електропреносната мрежа и за пренос на ел. енергия не са ли изплатили отдавна тези инвестиции на електро-разпределителните фирми?

    Нередност?
  • 7
    iab12310042 avatar :-|
    :):):)
    • + 4

    Ако се сложи една нормална такса достап на всички с префериенциални цени а не да се товари само единия сектор всичко ще е нормално но от ВЕЙ неможе да се краде там няма планови ремонти за милиони и затова само те са виновни на политиците:)

    Нередност?
  • 8
    goa_head avatar :-|
    goa_head
    • + 1

    До коментар [#3] от "fras":

    Как точно "тая" работа ще доведе до ръст в цената на тока? По спомени ЕРП-тата излязоха на доста добри печалби за 2012 г. (като се има предвид че таксата за достъп реално се въведе през втората половина на годината), същевременно едно от същите дружества (на печалба за 2012 г.) е декларирал че средствата са "запазени" (най-вероятно отчетени като провизии)

    Нередност?
  • 9
    kokov avatar :-|
    коков
    • + 2

    Когато в администрацията се назначават неграмотни хора всички плащаме незаконосъобразните им актове.

    Нередност?
Нов коментар