🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дългосрочни въпросителни пред краткосрочните мерки в енергетиката

Новият модел на ценообразуване скоростно се движи към законодателно реализиране, но не е ясно как ще се преодолее дефицитът от 1.5 млрд. лв. в сектора

Представители на ВЕИ сектора се опасяват, че промените в енергийното законодателство дават неограничени правомощия на Електроенергийния системен оператор
Представители на ВЕИ сектора се опасяват, че промените в енергийното законодателство дават неограничени правомощия на Електроенергийния системен оператор
Представители на ВЕИ сектора се опасяват, че промените в енергийното законодателство дават неограничени правомощия на Електроенергийния системен оператор    ©  Цветелина Белутова
Представители на ВЕИ сектора се опасяват, че промените в енергийното законодателство дават неограничени правомощия на Електроенергийния системен оператор    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Междуфирмената задлъжнялост в енергийния сектор, която към момента е 1.5 млрд. лв., ще достигне близо 2 млрд. лв. като следствие от новия модел на ценообразуване. За това предупреди в петък председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов на заседанието на обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕТ). Според него дефицитът в системата на енергетиката ще се увеличи само от отпадането на добавките в цените на тока с 200 млн. лв. "Механизмът, който се въвежда с новия модел, е абсолютно неясен и ще оскъпи категорично стопанското потребление", заяви още той.

Спешни мерки

Законодателните промени, необходими за въвеждането на новия модел на ценообразуване, се придвижиха скоростно към реализация през изминалата седмица. В понеделник те първо бяха анонсирани от министър Драгомир Стойнев. След това във вторник бяха официално представени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В сряда влязоха спешно за обсъждане в обявената три часа по-рано парламентарна комисия за енергетика, на чието заседание поради липсата на време не бяха поканени почти никакви представители на сектора, а в четвъртък вече  бяха внесени за обсъждане в Народното събрание. В петък законодателните промени вече бяха гласувани от парламента и заседанието на обществения съвет се проведе часове след това с дневен ред, изцяло посветен на обсъждането им.

Увеличени правомощия

Присъстващите представители на ВЕИ сектора изразиха опасенията си, че промените дават неограничени правомощия на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да ограничава и занапред зелената енергия. Това според тях става, без да има контрол от нито един държавен орган. В отговор на упрека Иван Йотов, изпълнителен директор на оператора, заяви, че ЕСО е задължен да поддържа баланса на страната и трябва да има съответните пълномощия да прави това. От своя страна Йотов предложи да се помисли и за намаляване не само на студения резерв, но и на т.нар. топъл резерв или въртящ резерв, чиято цена е равна на цената от студения резерв и тя за ТЕЦ "Марица-изток 1" е малко над 70 лв. за мегаватчас.

Необходимост от изцяло нов закон

За създаване на нов закон за енергетиката апелира Ангел Божинов от КТ "Подкрепа", тъй като настоящият е приет през 1999 г., когато България не е била член на Европейския съюз (ЕС). Божинов изрази опасения, че новият модел на ценообразуване няма да сработи, тъй като използваните в него данни за пазара били погрешни. "Нека да бъдем много внимателни в тази кризисна ситуация дали най-правилно е да прикрием приоритетното изкупуване на енергията по дългосрочни договори, като насочим половината от нея в това, което наричаме "либерализиран пазар", предупреди Божинов.

Според него този пазар практически се заменя с администратиран сегмент, наречен нерегулиран пазар. "Без реална либерализация системата няма да се възстанови", каза Божинов. Той призова МИЕТ и ДКЕВР да преценят добре външното влияние на енергийния пазар в региона.

БЕХ остава

Явор Куюмджиев, който е член на парламентарната комисия по енергетика, изключи възможността Българският енергиен холдинг (БЕХ) да бъде закрит, тъй като е "единственият субект в българската енергетика, който може да получава кредити". В края на май в свои доклади Световната банка и Европейската комисия препоръчаха закриването на БЕХ, тъй като функционира като шапка, прикриваща всички проблеми и дефицити в държавната енергетика. Тогава служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев заяви, че подкрепя идеята за закриване на холдинга, но не може да каже кога това реално може да се случи.

 

Драгомир Стойнев: Изтегляме парите на енергийните фирми от КТБ

Проверка колко пари на държавните фирми, на които МИЕТ е принципал, са по сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ) е разпоредил министър Драгомир Стойнев. "Ако има наистина огромен ресурс в тази банка, до месеци този ресурс ще бъде изтеглен и разпределен в други банки", обяви той пред БНР. На въпрос каква част от парите на енергийните дружества са в банката, Стойнев отговори, че не е имал време да проверява точно това, тъй като времето му в министерството е изключително ценно и влага усилията си в разрешаването на въпроса с енергийната система, която е пред срив.
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 22
    • + 27

    Зелената енергия в голямата си част, е спекулативна енергия и като такава просто трябва да се "ореже" спекулативната съставляваща...

    Нередност?
  • 2
    ivankodinov avatar :-P
    Иван K
    • - 4
    • + 23

    Като казват евтин ток си спомням за режима на тока

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 17

    Мен по-скоро ще ме озадачи, ако този дефицит вземе да бъде покриван отнякъде, за което вариантите се свеждат само до един и той се казва: от джоба на потребителя. Ако това се случи, в един цял месец от годината ще се работи само за повишението на тока, без да броим досегашните сметки.

    Нередност?
  • 4
    theteaserboy avatar :-|
    theteaserboy
    • - 11
    • + 16

    Момчета, напишете, че все още Прокопиев има интереси във ВЕИ сектора и не сте обективни. Не на задколисието, пък било то и Прокопиево...

    Нередност?
  • 5
    nina_ivan avatar :-|
    ND
    • - 4
    • + 23

    Министърът на Икономиката , който за 3 месеца свърши повече работа от 2 правителства е "Харвард"/както аз му казвам/ - Асен Василев.
    Той му направи на Стойнев анализа на енергетиката, подготви му промените в законите. На правителстното на Райков е и Наредбата за парите на държавните фирми. НИТО ДУМА ПО ТЕМАТА !
    Стойнев се хвали, че е "отпушил" износа на ток. Кой печели от това? Главно "червени" фирми-посредници.
    Комунистите влязаха в изборите с лозунга:"Ще работим с ума и таланта на цялата нация". НЕ ПОСОЧИХА авторът - д-р Петър Дертлиев и НЕ ГО ИЗПЪЛНИХА.

    Нередност?
  • 6
    abadobata avatar :-?
    Distributed
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "ND":

    Отпушил е дедовия. Много добре знае, че износът в Турция от ENTSO-E (Гърция и България) е ограничен административно на 400 или 500 MW. Докато Турция не си оправят автоматиките по мрежата няма как да отпуши нищо.

    ВСИЧКИ го знаят това, но всеки се прави на луд...

    ЕСО: Увеличаваме износа на електроенергия към Турция

    19.04.2013

    В настоящия момент турската електроенергийна система се намира в период на пробна паралелна работа, при който пропускателната способност на междусистемните електропроводи (Network transmission capacity – NTC) от България към Турция и от Гърция към Турция e административно ограничена от ENTSO-E на 400 MW т.е. под реалната техническа стойност, от съображения за сигурност на паралелната работа.

    Тази стойност се разпределя, както следва: от България към Турция – 266 MW и от Гърция към Турция – 133 MW, уточняват от ЕСО.

    Турската енергийна система беше обсъдена по време на редовно заседание Регионалната работна група „Континентална Европа” на ЕNTSO-E (Европейска организация на електроенергийните системни оператори). Тогава предложението на ЕСО ЕАД и TEIAS (Електропреносна компания на Турция) беше одобрено, съобщиха тогава от оператора.

    В резултат максималната допустима мощност на изнасяната електроенергия от България за Турция се повишава от 266 на 366 MW.

    http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/eso-uvelichavame-iznosa-na-elektroenergiia-kym-turciia,149984/

    Нередност?
  • 7
    anastas_kar avatar :-|
    anastas_kar
    • + 3

    Не ми е известно някой да поеме и ли да му се изисква отговорност за такива дефицити. Само приказки !

    Нередност?
  • 8
    dr_t avatar :-|
    dr_t
    • + 8

    Комунентата май ще довършат и безтова безслиният и болен енергиен сектро...

    Нередност?
  • 9
    python123 avatar :-|
    python123
    • + 3

    Ами не може ли да видят по документите кой на кого какво е плащал кой в същност е предизвикал този дефицит??? И да си искат парите да бъдат възстановени.

    Нередност?
  • 10
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 1
    • + 3

    Поредното много спорно решение. Самия Стойнев е част „експертите“, които не защитават названието експерт. А решенията които вземат са си почти административни. Сменят формулата и цената пада. Като потребители може и да се радваме, но утре закъсалата и без това енергетика, може да се изправи пред фалит и тогава, пак ние ще си платиме за хитринките на Стойнев и компания.
    Като мярка е ясно, че е от серията предназначени за широка употреба, с цел умиротворяване - ако се получи днес, и предизборни бинуси – ако се случи другия сценарий,. И в двата случая е много далеч от икономически обоснованите решения и като такова подкрепя исканията на хората които протестират.

    Нередност?
Нов коментар