🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втори опит

Оперативна програма за наука и образование засега ще има. Проектът й обаче има нужда от подобрения

Проблемите с Фонд научни изследвания са една от причините за съмненията в образователното министерство, че може да управлява ефективно парите за наука
Проблемите с Фонд научни изследвания са една от причините за съмненията в образователното министерство, че може да управлява ефективно парите за наука
Проблемите с Фонд научни изследвания са една от причините за съмненията в образователното министерство, че може да управлява ефективно парите за наука    ©  Юлия Лазарова
Проблемите с Фонд научни изследвания са една от причините за съмненията в образователното министерство, че може да управлява ефективно парите за наука    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Предложението за оперативна програма (ОП) "Наука и образование за интелигентен растеж", изработено от МОМН, е отхвърлено от Брюксел, с аргументи за липса на административен капацитет и незавършеност на ОП." Това изявление на сдружението на младите учени "Когито" от началото на тази седмица предизвика силни реакции в медиите и коментари в посока на това, че оперативна програма въобще може и да няма и може да се стигне до загуба на 1.5 млрд. евро от фондовете.

В действителност истерията (поне засега) е пресилена. В края на юни при посещението на премиера Пламен Орешарски в Брюксел представители на Европейската комисия (ЕК) са коментирали работата по новите оперативни програми и наистина са отправили някои забележки и към тази за наука и образование. За отхвърляне на целия проект обаче въобще не е ставало дума. Не може да се говори и за загуба на средства, още повече че бюджетите на отделните програми все още не са били дискутирани нито от Министерския съвет, нито с комисията.

Това обаче не означава, че всичко по програмата върви безпроблемно. По сведение на "Капитал" в забележките си ЕК е обърнала внимание на въпроса с административния капацитет на образователното министерство и на опасенията дали то е способно да управлява ефективно европейски средства. От комисията припомнят, че министерството най-вероятно ще изгуби финансиране по сега действащата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". На пресконференция в края на юли министърът, отговарящ за еврофондовете, Зинаида Златанова също заяви, че "ЕК никак не е убедена в капацитета на МОН". Други рискове, които комисията споменава, са лошата координация между министерствата и припокриването на някои мерки в програмите за наука и образование, за човешки ресурси и за конкурентоспособност.

Критики към училищното образование

Проектът на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" също не изглежда напълно завършен. Частта за наука е конкретно разписана и целите в нея са ясни - по-добра научна инфраструктура и повишаване на научния капацитет в ключови за икономиката области. Тази за училищното образование обаче изрежда най-важните проблеми на сектора - от отпадането от училище, през квалификацията на учителите до осъвременяването на учебните програми, но без ясен фокус и визия за качествена промяна. Създава се по-скоро усещането, че оперативната програма ще бъде заместител на липсващите държавни политики.

Според източници на "Капитал" от научните среди, които са запознати с работата по оперативната програма, ЕК е изразила критики към мерките за училищното образование, но не се работи по вариант да няма отделна оперативна програма за наука и образование.

От Министерството на образованието и науката не коментираха изказването на Зинаида Златанова, както и дали ще бъдат правени корекции по предвидените мерки. От там отговориха, че през октомври предстои "извършването на предварителна оценка на програмата, което ще позволи нейното фокусиране и подобряване с цел спазване на критериите по регламента". След това, в периода ноември 2013 г. - февруари 2014 г., ще има консултации и преговорен процес с Европейската комисия. Финансовите параметри ще бъдат ясни, когато бъде подписано споразумението и са налице рамката и формулите за разпределение на средствата по програми, заявяват още от МОН.

Проектът на оперативната програма все още може да бъде подобрен и сега е шансът министерството да докаже, че ще може успешно да се справи с управлението на програмата. А тя е изключително важна както за научната общност, така и за задвижване на системата на училищното образование. С ясна визия накъде искаме да вървят науката и образованието, европейските средства могат наистина да са двигател към целта. Само без истерия.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eskimos avatar :-|
    Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
    • - 5
    • + 16

    Почнаха съмненията, че това правителство на конци ще се справи с еврофондовете!

    Ще справи ве ... техните фирми на принципа "батко на братко" ще ни забатачи по цоциалистически!

    Нередност?
  • 2
    vox.populi avatar :-P
    FlyingDutch
    • - 3
    • + 11

    До коментар [#1] от "Курт Деликуртев 523":Е друго си е Мумията, Гюров Анголски и тем подобните ментета от НБУ с дискурса за дамското бельо да го правят :D

    Нередност?
  • 3
    petrov9 avatar :-|
    Nyama Znachenie
    • - 1
    • + 7

    [quote#2:"vox.populi"]Е друго си е Мумията, Гюров Анголски и тем подобните ментета от НБУ с дискурса за дамското бельо да го правят[/quote]

    За съжаление, точно подобните тям са я правили, ерго, забатачили, тази ОП, особено в частта за образование. В екипа са игнатовските празноглави корумпирани чиновнички в МОН (с доказан капацитет за "усвояване"), плюс един куп паразитни НПО-та - в екипа от 93 души има само 7 представители на научната общност.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    Без истерия, но залогът е твърде висок и развитието на въпроса следва да се следи под лупа. Тази програма ще е първият и последен шанс бумът при хотелите, земеделието и хранителната промишленост, които първи завъртяха пари по САПАРД и последващите европрограми, сега да се пренесе в приложната наука и повече фирми да започнат да работят с университетите, БАН и лабораториите. Въпреки големите отечки, никой не спори, че днес родните хотели, хранителните стоки по витрините и голяма част от селското стопанство на светлинни години от това, което бяха преди 10, да не говорим за преди 15 години.

    Моментът е изключително подходящ, защото възможностите за лесни и сигурни пари от държавния казан под формата на ток от ВЕИ и медицински центрове по договор с НЗОК или отпаднаха завинаги, или скоро ще го направят. В същото време се се подчува това-онова за доста случаи "познавам един, който....и го продал в чужбина..и сега печели...а бил вложил само....".Не казвам, че са много, а че бързо се разчуват и че стадният ефект лесно може да се задейства. Този път в положителния смисъл на думата, защото няма как с нашия си капацитет да направим световен балон, т.е. работа ще има колкото искаш.

    Нередност?
  • 5
    kirko08 avatar :-|
    kiril petrov
    • + 3

    До коментар [#4] от "cinik":

    сънуваш приятелю, иска ти се но ...

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "kiril petrov":

    На мен ми се иска, а на някого ще му се наложи принудително. Кухите схеми за лесни и сигурни пари угаснаха всичките, поне засега. На пътните ремонти - един от първите балони, сега на търг се явяват по 15 фирми. Перките и слънчевите централи - там понеже ударите бяха най-големи, затова и схемата най-скоростно угасна от всичките. Остана здравната каса, медицински центрове все още се откриват, но не е като гъби, както беше допреди 1-2 години. Не изключвам нови инвестиции в политиката, тип "7 милиона цървула управлявате - по 100 евро ъ им одЕреме за цел мандат, нищо неъ ъ забележат...". Но като цяло трагичният край на ВЕИ-сагата, която започна със същите думи, още държи влага. Затова голяма част от фалшивите герои ще пробват това-онова, ще видят, че не става и ще почнат да правят това, което се прави от Белград на запад: развой чрез акъл и работа за световния пазар, вместо схеми на местно селско равнище.

    Нередност?
  • 7
    kirko08 avatar :-|
    kiril petrov
    • + 5

    Ех ти ... подценяваш местните схемотехници...

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "kiril petrov":

    Винаги са успявали да ме изненадат, понякога и в положителен смисъл. Примерно, как Лудогорец Разград (33 хиляди жители) отупа шампионите на Словакия и Сърбия, хи-хи....

    Нередност?
Нов коментар