НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Хемус" тръгна с катастрофа и спор за пари (обновена)

Отсечката между Гара Яна и Околовръстното на София бе пусната за движение с временно разрешение за ползване

Министър Десислава Терзиева и шефът на АПИ Лазар Лазаров призоваха за по-внимателно шофиране след инцидента на "Хемус"
Министър Десислава Терзиева и шефът на АПИ Лазар Лазаров призоваха за по-внимателно шофиране след инцидента на "Хемус"
Министър Десислава Терзиева и шефът на АПИ Лазар Лазаров призоваха за по-внимателно шофиране след инцидента на "Хемус"    ©  Георги Кожухаров
Министър Десислава Терзиева и шефът на АПИ Лазар Лазаров призоваха за по-внимателно шофиране след инцидента на "Хемус"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

32 млн. лв. без ДДС струва строежът на 8.5-км отсечка от магистралата между Околовръстното и Гара Яна

Тежка катастрофа и спор за земи помрачиха откриването на първите километри от магистрала "Хемус" в понеделник. Заради сблъсъка между тирове, леки автомобили и цистерна при пътен възел "Елешница" в стария участък от магистралата на събитието не дойде министърът на транспорта Данаил Папазов, който отиде на мястото на произшествието. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пък отмени церемонията по рязането на лентата. Отсечката от 8.5 километра обаче вече има Акт 15 (за завършено строителство) и в ранния следобед бе отворена за движение. За момента тя има временно разрешение за ползване, а окончателното ще бъде издадено при завършването на оставащото отклонение към Кремиковци.

Изпълнител на строителните работи е обединение "Хемус А2" с водещ партньор "Трейс груп холд". Стойността на отсечката е 32 млн. лв. без ДДС, а финансирането е по оперативна програма "Транспорт".

Голямото отпушване

Откриването на началния участък от магистралата при София за пореден път нажежи политическите страсти. Ден преди насроченото рязане на лента бившият премиер Бойко Борисов настояваше отсечката до Гара Яна да бъде пусната незабавно, за да спрат задръстванията по стария изход от София през Долни Богров. Борисов не пропусна да припомни, че тя е строена при неговия премиерски мандат.

Заради стеснени участъци от пътя покрай строителството на "Хемус" седмици наред по това трасе се образуваха километрични задръствания.

Часове след тежката катастрофа в понеделник Борисов настоя премиерът Пламен Орешарски "незабавно да се освободи от министърката на регионалното развитие Десислава Терзиева". В изявление, разпространено от агенция "Фокус", лидерът на ГЕРБ призова и прокуратурата да се самосезира "заради престъпното нехайство на строителната министърка, която забави откриването на готовия участък".

Преди да е запозната с исканията му, самата Терзиева коментира инцидента на "Хемус" и прикани шофьорите да карат безопасно. Тя обясни, че комисията за издаване на Акт 15 на участъка до Гара Яна е работила и през почивните дни, за да се сложи край на задръстванията при изхода от София. Документът е подписан в понеделник сутринта. "Все пак трябва да спазваме и законовите изисквания. Аз съм юрист и не мога да допусна да се откриват пътища, които не са безопасни и са без съответните документи", заяви тя. Часове по-късно министърът излезе и с изявление по темата (виж карето).

Председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров също категорично отрече тапата на стария изход от София да е причина за тежката катастрофа. Той обясни, че тя е станала на прав участък от съществуващото трасе на "Хемус", на 4 километра преди стеснението при Гара Яна в посока към София. По думите му причината вероятно е превишена скорост.

Все пак пред БНР министърът на транспорта Данаил Папазов съобщи, че катастрофата е предизвикана от тир с румънска регистрация, който се врязал в колоната автомобили, намалили скоростта заради очакваната "тапа" отпред.

В търсене на публичност

Присъдено от съда, но неплатено обезщетение на собственици на имот прeрасна в спор при откриването на началните километри от "Хемус". Пред Лазар Лазаров и репортери на откриването възрастни мъж и жена заявиха, че от пет години чакат присъдената от Върховния административен съд сума от 142 397 лв. за отчуждени 1916 кв.м при строителството на магистралата до Гара Яна. Вместо това 22-мата наследници на имота са получили само първоначално отпуснатите им 57 888 лв. По думите на Лазар Лазаров обаче никой от тях не го е потърсил за среща по проблема.

Нататък по пътя

Следващата седмица започва строителството на втория етап от отсечката Шумен - Белокопитово на магистрала "Хемус", съобщи Десислава Терзиева. След като миналия месец бяха пуснати 8 километра от нея до разклона за Силистра при село Панайот Волово, сега предстои първа копка на оставащите 4 километра. Участъкът включва и изграждането на голям пътен възел, при който ще се пресичат трасето на магистралата с пътищата от София и Русе. Отсечката Шумен - Белокопитово се финансира от бюджета, като до момента в нея са вложени 45 млн. лв. До края на годината са осигурени още 5 млн. лв. Изпълнител е шуменската компания "Автомагистрали Черно море".

 

Десислава Терзиева: Без популизъм

Призовавам политиците да се въздържат от популистки изказвания и да трупат дивиденти от трагедията на хората, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в отговор на искането за оставката й заради инцидента на "Хемус". Тя заяви, че от петък е подложена на медиен натиск от кмета на София и бившия премиер да пусне незаконно движението по новопостроения участък.

По думите й комисията по издаване на Акт 15 е започнала работа в четвъртък, работила е и през почивните дни и е приключила работа в понеделник сутринта, когато са издадени необходимите документи. "Положените асфалт и маркировка не означават, че един път е готов за експлоатация", заяви Десислава Терзиева.

Според нея твърдението, че по времето на ГЕРБ обектите са пускани незабавно, е невярно. "Доколкото помня болшинството от обектите са пускани с Акт 15 и 16, което означава, че са работели две комисии за приемане на обекта, за което е необходима минимум една седмица от окончателното завършване на строителните работи", заяви тя. Ако това не е така, означава, че е осъществяван натиск върху приемателните комисии, което е недопустимо, посочи Терзиева.
183 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jugozombi avatar :-?

    Бойко Борисов: Кабинетът незабавно да подаде оставка, заради инцидента при Яна

    19 август 2013 | 13:14 | Агенция "Фокус"

    София. Изказвам съболезнованията си към близките на жертвите при катастрофата при пътен възел „Яна“. Призовавам премиера Орешарски незабавно да се освободи от министърката на регионалното развитие Десислава Терзиева, а прокуратурата да се самосезира заради престъпното нехайство на строителната министърка, която забави откриването на готовия участък. Това се посочва в позиция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод тежката катастрофа на гара Яна, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
    В последните дни на няколко пъти настоях управляващите да пуснат в движение готовата отсечка от автомагистрала „Хемус“, за да бъде отпушена тапата, създаваща огромни задръствания в разгара на отпускарския сезон. Това не беше направено, в резултат на което се стигна до този тежък инцидент, който можеше да бъде избегнат. Само вчера, колоната от автомобили на входа и изхода на София надмина 8 километра. С часове в огромното задръстване бяха блокирани, в най-голямата жега, автомобили с хора, които се връщат от почивка, автобуси от и за морето, камиони. Това са граждани, които с данъците си са допринесли за изграждането на магистралата. Умишленото предизвикване на излишно напрежение и нерви у тях, очаквано доведоха до днешния фатален инцидент. Никой не е имал за цел да прави политически дивиденти от новата отсечка, а призовавахме към пускането на готовия път само и единствено за да бъде осигурено на хората сигурно и безопасно пътуване. Построихме тази отсечка от автомагистрала „Хемус“ и новите управляващи, ако искат, могат да й направят и три поредни откривания, само че преди това трябваше да отворят пътя, веднага щом беше готов, вместо днес да броим жертвите по трасето. Затова отново призовавам за оставката на госпожата строителен министър, както и на целия кабинет Орешарски. Хора, чиито егоизъм и самолюбие, са над обществения интерес и безопасността на гражданите, нямат място в управлението на България, се казва в позицията на Борисов.

    http://focus-news.net/?id=n1817721

    Нередност?
  • 3
    v_iliev avatar :-(
    V.Iliev
    • - 8
    • + 40

    Калинка...

    Нередност?
  • 4
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 31
    • + 60

    Човешка, а не политическа е причината за катастрофата. Жалко за пострадалите и загиналите.

    Нередност?
  • 5
    jugozombi avatar :-@

    До коментар [#2] от "radovel":

    "Катастрофата е много тежка, каза в предаването "12+3" и министър Данаил Папазов.
    ТИР с румънска регистрация, по всяка вероятност натоварен с олио, е помел няколко автомобила, които са намалили скоростта заради образуващата се тапа."

    http://bnr.bg/sites/horizont/Society/Bulgaria/Pages/1908%20katastrofa.aspx

    Нередност?
  • 6
    schlupf avatar :-|
    Нищо лично
    • - 14
    • + 48

    Отменили са "откриването" демек още не са я пуснали?!?!?!? о0

    Това просто не са нормални хора!

    Нередност?
  • 7
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 8
    • + 32

    До коментар [#6] от "Нищо лично": Разрешителното за експлоатация е подписано и отсечката е законно открита, отменена е само официалната церемония поради жертвите на катастрофата. След разчистване на тирове-те и другите МПС - движението ще бъде пуснато.

    Научете се да четете.

    Нередност?
  • 8
    diangello avatar :-|
    diangello
    • - 10
    • + 125

    Ако нямаше трафик-тапа, заради намалената пропускливост на движението, поради все още неоткритата (тържествено) отсечка, то въпросният ТИР щеше да има достатъчно пространство за спирачният си път. Вчера имаше 8 км задръстване (в едната посока) в този участък. Щом е имало задръстване на 5 км от гара Яна, където се е случил инцидента (и то в делничен ден), то сами си правете изводите дали не е могло да се предотврати този инцидент и дали няма политическа вина за случилото се.

    Нередност?
  • 9
    ivaylo_bg_sf avatar :-|
    Ивайло
    • - 74
    • + 18

    Че от БСП-то забаваиха откриването - факт. В събота и неделя минавах от там и не се работеше на пътя. Всичко си беще завътршено, като изключим преградите на пътя. Затова пък ние си се влачихме 1 час по задръстването на моста за Яна.
    Обаче защо сега се изопачават нещата - катастрофата е станала на 5 километра от там, това какво общо има с откриването на пътя? И както и да го погледнете, това си е човешка/техническа грешка (не знам кое по-точно), а не политическа

    Нередност?
  • 10
    pruch avatar :-@
    pruch
    • - 4
    • + 56

    Снимки на загиналите и имената на политически отговорните за смърта им пред народното събрание.Отговорност трябва да се търси докрай.Политическите проблеми в момента са подробност пред смърта на невинни заради нехайство на управляващи.

    Нередност?
Нов коментар