🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата и бизнесът спорят върху данък "слънце" и алтернативите му

Министърът на икономиката заговори за вкарване на екоцентралите в мрежово балансиране

Сега зелената енергия е прекалено скъпа за българските граждани, смята Драгомир Стойнев
Сега зелената енергия е прекалено скъпа за българските граждани, смята Драгомир Стойнев
Сега зелената енергия е прекалено скъпа за българските граждани, смята Драгомир Стойнев    ©  Георги Кожухаров
Сега зелената енергия е прекалено скъпа за българските граждани, смята Драгомир Стойнев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При пазарния модел всяка централа плаща за отклонения в производството си

Идеята за данък върху приходите от слънчева електроенергия ще бъде подложена на дискусия наред с други мерки за успокояване на цените на тока за домакинствата и бизнеса. Това обеща в сряда министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на заседание на парламентарната комисия по енергетика. Според министъра инвеститорите във възобновяеми източници (ВЕИ) трябва да участват в покриването на финансовия недостиг в мрежовите оператори, но решението ще дойде след диалог.

Преди дни Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е на подчинение на Стойнев, предложи да се въведе данък от 30% върху приходите на фотоволтаичните инсталации, за да се капитализира Националната електрическа компания (НЕК) и за енергийно субсидиране на домакинствата. Мярката обаче може да фалира някои ВЕИ компании, а и вероятно ще бъде счетена като непозволена държавна помощ от Европейската комисия.

Въпрос на преговори

По време на заседанието Стойнев не се изказа категорично против зелената енергия, но посочи, че заради високите тарифи и условията в сектора България е създала "енергийни милионери". "Всичко е въпрос на преговори – дали ще бъде данък 30%, 20% и дали изобщо ще има данък. Винаги съм водил политика на диалог в министерството и когато има някакъв проблем, винаги съм канил заинтересованите страни", заяви министърът по-късно пред журналисти. По думите му сега бремето на зелената енергия е непосилно.

Това е първата официална реакция на Стойнев след критиките на инвеститори и депутати. В писмото от БЕХ предлагат данъкът да е за слънчевите централи, но в мотивите се говори по принцип за ВЕИ. При сегашните тарифи и производство, прогнозирано от ДКЕВР, 30-процентният данък "слънце" ще донесе на държавата 190 млн. лева до края на регулаторния период през юли 2014 г., показват изчисления на "Капитал". Ако мярката обхване всички ВЕИ производители на ток, сумата би набъбнала до 316 млн. лева.

Освен риска от непозволена държавна помощ данъкът административно ще накаже както спекулантите в зелената енергетика, така и инвеститорите, чиито проекти отразяват реални разходи при спазени процедури. Така ще фалират тези, които се опитват да играят по правилата.

Пазарният начин

Другата мярка, за която и Стойнев говори, е зелените централи да участват в т.нар. балансиращи групи. При този вариант групата представя график за очакваното производство с един ден напред. Недостигът или излишъкът между отделните членове на групата се покриват взаимно, а когато цялата група произведе количество електроенергия, различно от подадения график, се купува енергия от балансиращия пазар, предоставена от НЕК и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Така всеки производител ще плаща диференцирано.

Предварителни оценки показват, че така могат да бъдат набрани около 200 млн. лева, които да служат за покриване на част от разходите по зелените преференциални тарифи. В момента разходите по балансирането на непостоянните ВЕИ се поемат от съответното мрежово предприятие. Моделът на балансиращите групи е близък до пазара, защото всяка централа ще плаща точно толкова, колкото се е отклонила от прогнозата си, а и държавните НЕК и ЕСО ще се сдобият с нов източник на средства.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 5
    • + 9

    Само че не ВЕИ като цяло товарят цената, а присъединените на старите, високи цена. В момента и да присъединят нещо, то вече идва на цена под тази на топлофикациите, и на американските марици. Така че не е коректно да обвиняват целия сектор, още повече те са се присъединили законно, и нямат вина за липсата на държавна политика, недалновидност, некомпетентност, и в крайна сметка за личните интереси на чиновниците.
    Крайно време е да се прекрати подписването на предварителни договори докато не се изработи енергийна стратегия. И е крайно желателно в изработването и да участват европейски експерти, а не приятелите на Р.Овч., Б. Манч. и др. подобни, или пък експерти от Росатом.

    Нередност?
  • 2
    kaizersoze avatar :-|
    kaizersoze
    • - 3
    • + 4

    Много е просто - слага се таван на цената на ВЕИ, който не е по-висок от средната цена за конвенционална енергия и готово.

    Който направил далавера - направил. Другите фалират - няма место на клона за толкова мошеници.

    Нередност?
  • 3
    mazhlekov avatar :-|
    Виктор Мъжлеков
    • - 4
    • + 3

    Стига с това слънце, стига с това Белене... Има технологии, които са доказани и много по ефективни - machina Thesta-Distatica -
    Конструирана и доказана. Енергия от магнитното поле на земята в продължение на десетки години. При това създадена от българин... Но какво да се чудя като Мафията си има държава и целта и е хората да са зависими...
    ето линк: http://www.burgasnovinite.bg/Balgarskiyat-genii-Stefan-Marinov.html

    Нередност?
  • 4
    ahmaka avatar :-|
    ahmaka
    • - 2
    • + 20

    До коментар [#1] от "today":
    Само че не ВЕИ като цяло товарят цената, а присъединените на старите, високи цена.
    ^^^^^^^^^^^
    За съжаление никак не сте прав. Само ми отговорете на следния въпрос.
    Да речем, че ВЕИ/слънце и вятър/ дават към обяд около 1ГВт. Вечерта по тъмно и безветрено добивът клони към 0. Кой ще поеме липсата на тези 1ГВт? Вероятно ще отговорите..Ми ТЕЦът ще поеме! А давате ли си сметка за колко време се постига готовност на един ТЕЦ за да произвежда ток? Много е дълго, правилно отговаряте!
    За да може един или повече ТЕЦа да поемат натоварването, то те трябва да са винаги в готовност/разполагаеми/..демек трябва да горят кюмюр и да произвеждат половин денонощие само пушек, а не ток. Както правилно се сещате..в цената влиза и произведения пушек за "разполагаемост". Какво искам да ви кажа ли? Искам да ви кажа, че цената на ВЕИ токът за потребителите не се определя само от това колко струва инвестицията. НЕ е сложно да се схване това, нали?

    Нередност?
  • 5
    ahmaka avatar :-|
    ahmaka
    • - 3
    • + 15

    До коментар [#2] от "kaizersoze":
    В тона на предния си коментар само да Ви поправя...."слага се таван на цената на ВЕИ, който е ДВА ПЪТИ ПО-НИСЪК от средната цена за конвенционална енергия и готово. " Иначе пак ни го набутват с кинтите за "пушека"
    ПП А някой задава ли си въпроса..Защо цената на енергията расте главоломно от доста години без да има реални причини за това?
    Ако някой отговори, че това дава възможност да се понесе по-леко безумната цена на ВЕИ...то е много близко до отговора.
    Така де, като не може да поевтинее ВЕИ енергията, то трябва да поскъпне конвенционалната и да се срещнат цените някъде...в небето. Нали се сещате как се мотивираха преди 2-3 години за увеличение на цената на тока? Причината беше, че хората се топлят на ток и топлофикация ще фалира...

    Нередност?
  • 6
    ceco1970 avatar :-|
    ceco1970
    • - 3
    • + 2

    По повод въглищата и кюмура
    Знаеш ли че във ВЕИ се включват и вецовете
    А знаеш ли че вецовете включват на макс до 20 сек
    Цената на вятъра е под тази на вец
    И много под топлините централи

    Нередност?
  • 7
    ahmaka avatar :-|
    ahmaka
    • - 3
    • + 15

    До коментар [#6] от "ceco1970":

    А ти знаеш ли, че към този час ВЕЦ дават около 300 МВт, а ТЕЦ над 3500 МВт?Какво означава това ли, питаш? Ми, означава, че водата е в недостиг след пролетното пълноводие.. И изобщо колкото и да се въртим, балансирането на системата е изключително скъпо удоволствие, особено когато производителите са в отбора на "тука има-тука няма". И това скъпо удоволствие го плащаме ние, потребителите...а ГАРАНТИРАНИТЕ печалби се прибират от "наши" хора, които съответно правят "дарения" на правилното място! От друга страна потребителите не само се подстригват до кръв, но и си мислят, че спасяват нещо. Колкото по-мащабно звучи спасяваното, толкова по-голямо удоволствие изпитва стадото при стригането. Понеже да се спасява планетата вече звучи доста прозаично, то скоро ще се намери причина да се спасява слънчевата система, галактиката дори!

    Нередност?
  • 8
    subsonic avatar :-|
    subsonic
    • - 12
    • + 4

    Делът на слънцето от общото годишно количество енергия е 2 процента. От 48000 GWh, слънцето е 1000.

    Как може 2% да променят нещо? И защо все слънцето е трън в очите на НЕК и ЕСО.

    Ако ще и 100% данък да се въведе, това няма да доведе до намаляване цената на енергията. Нито ще закърпи бездънната каца БЕХ, от която постоянно се точи.

    И колкото и да се плюе срещу ВЕИ инвеститорите, че били енергийни милионери, те кредитираха БЕХ по време на таксата достъп. НЕК не им плащаше дължимото, но ЕСО им събираше таксата достъп - иначе изключване.

    И от ЕСО "не се интересуваха от взаимо-отношенията им с трети страни" - разбирайте НЕК. Все едно не са и двете дружества под шапката на БЕХ и не могат да си цедират вземанията.

    След като АС отмени таксата достъп в този й вид, нито ЕСО, нито ЕРП-тата връщат парите, събрани от нея. Съветват производителите да си търсят парите от държавата и в частност от ДКЕВР.

    ГАВРА.

    За съжаление обществеността е старателно облъчена и неимформирана и не може да проумее сериозността на ситуацията. А ВЕИ производителите са очернени и охулени.

    За хората производителите са "кулаци" и "обирджии", а не хора, които са наляли свежи пари в икономиката и които чрез инвестияцията си, директно или индиректно, са създали заетост.

    Тук говорим не само за пазачи и строители, но и за инженери, консултатнти, юристи, и т.н. високо-квалифицирани специалисти.

    Нередност?
  • 9
    ahmaka avatar :-|
    ahmaka
    • - 2
    • + 13

    До коментар [#8] от "subsonic":


    [quote#8:"subsonic"]За съжаление обществеността е старателно облъчена и неимформирана[/quote]
    ....в което имате дял и Вие започвайки поста си със

    [quote#8:"subsonic"]Делът на слънцето от общото годишно количество енергия е 2 процента. От 48000 GWh, слънцето е 1000.[/quote]
    За по-добро НЕоблъчване и иНформиране препоръчвам да проследите за един ден сайта
    http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg
    и да си направите сметка като за третокласник колко са процентите

    Нередност?
  • 10
    subsonic avatar :-|
    subsonic
    • - 11
    • + 3

    До коментар [#9] от "ahmaka":

    Ти правиш ли разлика между моментно и общо годишно производство? Нали ако отвориш линка през нощта ФЕЦ ще бъде 0MW. Реално, в този сезон ФЕЦ са активни по около 8 часа на ден.

    Между другото Топлофикационните ТЕЦ в графиката на ЕСО са когенерациите, или т. нар високоефективно производство, които продават ел. енергия на почти същата цена като слънчевите централи, а освен това работят по 24часа нон-стоп и на годишна база генерират повече енергия отколкото ФЕЦ. Защо никой не се опитва да ореже и от техния доход? Отделно те продават и топлинна енергия на крайните потребители. Или понеже са държавни или собственост на ЕВН и на Ковача - няма проблем.
    Поинтересувай се.

    Нередност?
Нов коментар