🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На границата на бездействието

Още преди година съвета за сигурност е заседавал заради бежанците от Сирия, но никой не е взел мерки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още преди година тогавашното правителство е било наясно, че войната в Сирия ще доведе до криза с бежанците в България, но въпреки това не е взело мерки. Служебното правителство също не е взело предвид предупрежеденията, а настоящето е свикало Съвета за сигурност едва на 30 август, когато на практика групите със сирийци на границата ни рязко са се увеличили. Това показва справка за работата на Съвета за сигурност към Министерски съвет. Още на 7 декември миналата година е било свикано извънредно заседание на съвета с една-единствена точка в дневния ред: "Обстановката в Сирия и необходими мерки за защита на националната сигурност на Република България. Следващото заседание на съвета 10 месеца по-късно - едва на 30 август 2013 г.

Димо Гяуров, бивш депутат от Синята коалиция и член на подкомисията за контрол на спецслужбите в 41-то Народно събрание, си спомня, че преди повече от година при изслушване на директорите на разузнавателните структури депутатите са получавали информация за евентуална криза с бежанци от Сирия. Защо изпълнителната власт тогава не е взела мерки, той няма обяснение.

Съветът за сигурност към Министерския съвет беше създаден през 1998 г. по време на управлението на Иван Костов. В него участват ключови министри от правителството и директорите на разузнавателните и контраразузнавателните служби. Целта на заседанията му е да се анализират информациите за заплахи към националната сигурност и да се вземат съответните мерки. По много мнения Съветът за сигурност е изиграл ключова роля за позициите на България и нейното поведение по време на т.,нар. Косовска криза. Димо Гяуров, тогава директор на Националната разузнавателна служба си спомня, че през 1999 г. ежедневно се е подготвяла информация за правителството от междуведомствени групи, а съветът е заседавал поне един път седмично.

Според справката на правителстваната пресслужба, поискана от "Капитал", съветът за сигурност при този министерски съвет се е събрал на извънредно заседание на основния състав в края на август за първи път от началото на мандата си. Дневният ред на заседанието е бил "Развитие на обстановката в Сирия и нейното отражение върху сигурността на Балканите, и в частност върху националната сигурност на Република България; анализ и оценка на рисковете от евентуално нарастваща бежанска вълна по българско-турската "зелена" граница на Република България; капацитет и състояние на съществуващите бежански центрове на територията на Република България.

"През август бяхме пред кризисна ситуация, независимо че симптомите за нея бяха ясни година по-рано, каза на сесия на софийския общински съвет зам.-министърът на МВР Васил Маринов в четвъртък. През февруари 2013 г. капацитетът на агенцията за бежанците за настаняване беше запълнен на 90%. Тогава като секретар на президента говорих с господин Казаков (бившия председател на Държавната агенция за бежанците (ДАГ) да се отворят допълнителни места, но до август нищо не беше предприето. Най-подходящите места бяха в София, защото нямаше нужда от голям ремонт. Имаше два-три пикови момента, в които държахме хората под открито небе, добре че беше хубаво времето. Година и половина по-рано правителството нищо не беше направило, а ние само за един месец успяхме", похвали се той, без да обясни защо е трябвало да се стигне до криза, за да се вземат мерки за бежанците.

Конфликтът в Сирия започна в началото на 2012 г. На 4 април Съветът за сигурност при Министреския съвет на свое редовно заседание обсъжда проект на годишен доклад за състоянието на националната сигурност на Република България за 2011 г. Видно от неговото съдържание спецслужбите не виждат особена заплаха за криза. "Политическата нестабилност, регионалните конфликти и социално-икономическата несигурност в Близкия и Средния изток са основна предпоставка за генериране на миграционни потоци по "Балканския път" през България към Западна Европа. Поради отдалечеността и скъпия и несигурен транспорт българската държавна граница не е застрашена от миграционен натиск от Северна Африка. В краткосрочен план рискът от интензивна миграционна вълна през нашата страна към Западна Европа е нисък." И все пак има едно предупреждение. Развитието на кризата в Сирия ще влияе в значителна степен върху евентуални миграционни вълни към Турция с възможен натиск към България и страните от Централна и Западна Европа. Вследствие на засилените мерки за контрол по границите на България има тенденция към намаляване на миграционния натиск. "Според отчета на ДАНС на полугодието година по-късно по показател трафик на хора "нивото на защитеност на обществото и икономиката е със средно ниво, а тенденцията е с интензитет на заплаха, константен, а противодействие - повишено." Ако си мислите, че има някаква разлика с доклада за 2012 г., лъжете се.

На 20 август 2012 г. турският вестник "Хюриет" пише, че на територията на Южна Турция вече са пристигнали 100 000 бежанци от Сирия. Въпрос на прост анализ е да се предвиди, че поне един процент от тях ще се опитат да отидат в Европа, а пътят им да мине през България. Източници от службите твърдят, че са изпращали доклади за опасността от бежанска криза на три поредни правителства - на Бойко Борисов, на Марин Райков и на Пламен Орешарски, но това не е имало ефект. Което е лошо за службите - или не са достатъчно авторитетни пред държавниците, или не са достатъчно ефективни при анализите на риска и изпреварващата информация.

В сряда вътрешният министър и силов вицепремиер Цветлин Йовчев каза в парламентарната комисия, че "положението в България е изключително сериозно и са необходими извънредни мерки. Ние просто не сме подготвени", призна той. Военният министър Ангел Найденов смята, че бежанците, които наближават 7000, вече представляват заплаха за националната сигурност.

Бившият директор на контраразузнаването и общински съветник от ДСБ в столицата о.р. ген. Атанас Атанасов също вижда в бежанците заплаха за националната сигурност. Според него обаче работата на МВР и службите търпи сериозни критики. "Уж бяхме покрили всички технически изисквания за Шенген, а сега се оказа, че само 58 км от границата ни с Турция са оборудвани с камери, а тя е общо 270 км", казва той. Според него правителството не е използвало всички дипломатически договорки с Турция, за да бъде намален миграционният натиск. "Съществува действащо споразумение между България и Турция още от 1967 г. за решаване на гранични конфликти. То предвижда три вида комисии - секторни между граничните служби, между външните министрества и между правителството, които при възникване на такива инициденти да решават проблемите. Атанасов вижда сериозна опасност за създаване на трайни корупционни практики. "Очевидно е, че сирийците идват на групи, организирани от каналджии. До момента обаче няма нито едно досъдебно производство за това престъпление", казва той.

Иначе зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов опроверга опасенията, че сирийските бежанци извършват престъпления в София, където са съсредоточени по-голямата част от тях. За миналата година сирийци са извършили общо 9 престъпления, а за тази едва 6. Изводите от всичко това са, че прехвалената система за национална сигурност не работи. Или върти на празни обороти, щом техните доклади, не се взимат насериозно. Това поставя държавата пред кризи, които трябва да бъдат овладявани, а не предотвратявани.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    maina100 avatar :-@

    Пълна управленска импотентност от всичките ни политици и държавници!Чудя се как съществуваме все още като държава...

    Нередност?
  • 2
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • + 11

    нещата са на самотек ! нещастни политици и администратори !

    Нередност?
  • 3
    kantonia avatar :-|
    Антон56
    • - 1
    • + 8

    Няма покрив за хиляди хора. В същото време военното министерство харизва на общините из цяла България ненужни нему военни имоти. Влезте в сайта на министерството - минимум 50% от 140-те подарявани военни имота са КАЗАРМЕНИ ПОМЕЩЕНИЯ. Колкото и да са запуснати, първо, като бройка са огромно количество. Второ, няма начин да не са снабдени с ток и вода - години наред там са живели войници. Трето, предвидени са за много хора. Четвърто, немалка част от тях са в близост до големи населени места, ако не и в самите им граници. Военното министерство би трябвало идеално да знае кои от тези помещения за какво стават. Престъпление е военният министър да говори за опасност от криза с многото бежанци и да не си погледне собствените възможности да облекчи тази криза.

    Нередност?
  • 4
    cheta avatar :-|
    cheta
    • + 6

    Престъпно нехайство - не само на политици, но и на правъсъдната ни система! Да има някой осъден политик? Къде е Доган, Овчаров, Симеон? Техните подгласници сега са на авансцената!

    Нередност?
  • 5
    finala avatar :-P
    ===.....
    • - 5
    • + 3

    [quote#0:"Дн"] На границата на бездействието

    Още преди година съвета за сигурност е заседавал заради бежанците от Сирия, но никой не е взел мерки [/quote]

    как да не са взети мерки - приели сме ги,храним ги , плащаме им.....

    на фона на всичко което става -
    всичко с бежанците е повече от ОК

    няма по-голяма мъдрост от тази:

    всеки си заслужава съдбата

    Нередност?
Нов коментар