🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бойно поле: интернет

Отношението на онлайн медиите и читателите към бежанците e предимно негативно, показва изследване на Perceptica

Езикът на омразата има реални измерения и последици - изостряне на реториката на националистическите партии и движения.
Езикът на омразата има реални измерения и последици - изостряне на реториката на националистическите партии и движения.
Езикът на омразата има реални измерения и последици - изостряне на реториката на националистическите партии и движения.    ©  Георги Кожухаров
Езикът на омразата има реални измерения и последици - изостряне на реториката на националистическите партии и движения.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

 

Четири положителни тези из коментарите

1.Сирийците са жертви на жестока война – нужна им е подкрепа и помощ;

2 Трябва да има съчувствие към семействата и малките деца;

3 България е страна с много емигрирали граждани - трябва да проявим разбиране към имигрантите у нас;

4. виновни за проблемите са не бежанците, а липсата на адекватна и ефективна правителствена намеса.

Седем стереотипа на омразата

1. Бежанците не са "бежанци", а нелегални имигранти, които не заслужават никаква помощ

2. "Нахлуването" им е начин за ислямизация на държавата

3.Заплаха за сигурността: "Престъпници, главорези, убийци, крадци"

4. Здравна заплаха: "носят болести, зарази, епидемии"

5. Социално бреме: "имаме достатъчно пенсионери и сираци в нужда, че да се грижим и за тях"

6.Етническа заплаха: "като ромите, дори по-зле"

7. Расова заплаха: коментиращите не правят разлика между сирийците и африканските емигранти, всички са "черна напаст".

По поръчка на "Капитал" компанията за медиен мониторинг и анализи Perceptica изследва как българските онлайн медии отразяват казуса със сирийските бежанци. Анализът търси кои публични личности говорят най-много по темата, какви са реакциите на читателите онлайн и кои ъгли на проблема с бежанците получават най-много внимание. А резултатите само фокусират усещането, че поведението на държавата и медиите не води до нищо добро.

За бежанците се говори осезаемо повече от лятото насам, но разговорът върви в напълно грешна посока. Държавата може и да се е поотърсила от първоначалната си крайна неадекватност, но нищо повече от това. А липсата на активна политика за толерантност вече доведе до... пълна липса на толерантност, което ясно личи и от резултатите.

Проблем 1. Виж кой говори

За повечето медии темата за бежанците изникна през август сякаш от нищото. За няколко седмици обаче броят на онлайн публикациите расте повече от петорно. "Изказването на Цветелин Йовчев за липса на координирана политика на правителството по въпроса с бежанците предизвиква бурна дискусия в средата на октомври," обясняват от Perceptica. Към негативния ефект се прибавят обещанията на футболни агитки за нападения над бежанци и играждането на 30-километрова стена по границата с Турция. "Цветлин Йовчев и Ангел Найденов, подхранват негативните нагласи с изказвания за нарастващия брой на бежанците и прогнозите до края на годината той да достигне 11 хиляди," анализират още от Perceptica.

Ксенофобската позиция на депутата от "Атака" Магдалена Ташева също се радва на огромно внимание от медиите. "Тя дава повод за поредното разискване на страховете от ислямизация и риска от хуманитарна криза," отбелязва изследването. В началото на ноември вече се говори за разруха в центровете за бежанци, както и за случая с намушканата Вики. Има информация за корупционни схеми за издаване на статут на бежанци, опасения за настъпващата зима и песимистични прогнози за броя на бежанците през 2014г.

Гласовете на политиците се чуват общо в над 700 текста в интернет, но само двама имат позитивни позиции по темата (виж инфографиката). Президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева говорят за справяне с проблема в контекста на Европейския съюз и международните хуманитарни практики. Но и те са приети отрицателно. "Позицията на Кристалина Георгиева предизвиква едни от най-бурните реакции в коментарите," поясняват от Perceptica. Реакциите са лични нападки за политическа принадлежност и налагане на чужди интереси.

Проблем 2. Медии без възпитание

Ако политиците се държат неадекватно по темата, то медиите не им отстъпват. Обективността често се забравя в полза на стереотипизацията . "В 3 % (едва 65 от общо 2066) от статиите има политически, икономически или културен контекст на проблема," показва изследването. Не повече от 20%от дописките обръщат внимание на сирийското общество и култура, в опит да се справят с негативните стереотипи за бежанците.

Проблем 3. Тонът има значение

Ако се чудите какво значение имат всички тези данни, отговорът е - голямо. Когато изразите на омраза надхвърлят 35 пъти позитивните мнения, проблемът е тежък. "Дори положителни новини понякога се коментират със силно отрицание," казват от изследователската компания. "Тази силна негативна стереотипизация често е пречка срещу обективното приемане на проблема," казват от Perceptica. A когато силно емоционалните (и често изкривени) възприятия имат много по-голяма тежест от рационалното, е трудно да се мисли за политика.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    laveol avatar :-(
    laveol
    • - 10
    • + 22

    За съжаление, нищо изненадващо. Обществото ни нито е толкова толерантно, колкото му се иска, нито е истинско общество.

    Нередност?
  • 2
    bban avatar :-|
    chitatel
    • - 12
    • + 6

    Ужас. Срам ме е от "сънародниците"

    Нередност?
  • 3
    juliano95 avatar :-(
    Julian Mall
    • - 17
    • + 16

    Мен пък ме е срам от медии като Капитал, спонсорирани от фондация най-вероятно свързана с ислямисти, която досега не е публикувала и една критична статия за бежанците, а ни залива със сълзливи репортажи за тежката участ на несретниците - бежанци които ако се съди по снимковият материал са едни невинни дечица, а тези които протестират против тях се представят само с публикуваната за 100-тен път снимка на озверели националисти които са готови едва ли не да почнат да ги ядат. Никой не си задава въпросът защо нелегалните имигранти,които Турция ни праща са само крайни сунити сред които има и такива участвали в бойни действия, което се вижда по белезите от огнестрелни рани по тях. Защо аджабъ не си задавате въпроса какво ще правят тези които режат глави в Сирия когато дойдат в България? Ами какво друго освен да ни демонстрират касапските си умения.

    Нередност?
  • 4
    sixb0nes1 avatar :-|
    Veselin Vasilev
    • - 8
    • + 15

    Така едно време медиите реваха в Европа, да си вкарват имигранти, които да им работят, а сега реват от самите тях. Когато Костов отказа да приберем 50 000 бежанци, тогава защо не го обявихте за ксенофоб и действието му за нехуманнно? Тогава комунистите го плюха, плюха в Парламента, но истина е, че не се продаде на Клинтън и Европа. А сегашните и бойковци и комунисти се продават наляво и надясно.... Друго, не искам като човек от центъра на София, да ми казват новодошли селяни от провинцията (живеещи по Драгалевци, Бояна, Лозенец и т.н), да ми казват как да живея аз в моя квартал (сред животни от Азия и Африка). "Природозащитниците" вън от България!

    Нередност?
Нов коментар