🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВР обмисля създаването на затвори за бежанци

До края на седмицата ще стане ясно дали България ще получи помощта от над 6 млн. евро, която е поискала от ЕС

Цветлин Йовчев е поискал за настаняване на бежанци в България до края на годината да бъдат отпуснати още 27 млн. лв. от държавния бюджет
Цветлин Йовчев е поискал за настаняване на бежанци в България до края на годината да бъдат отпуснати още 27 млн. лв. от държавния бюджет
Цветлин Йовчев е поискал за настаняване на бежанци в България до края на годината да бъдат отпуснати още 27 млн. лв. от държавния бюджет    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Цветлин Йовчев е поискал за настаняване на бежанци в България до края на годината да бъдат отпуснати още 27 млн. лв. от държавния бюджет    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бежански лагери от закрит тип, изпращането на бежанци в други държави, експулсиране на нелегални имигранти и засилени мерки по границите, включително готовност в охраната им да се включи и армията. Това са част от мерките за овладяване на бежанската криза, които правителството набеляза на извънредно заседание в понеделник. На него вътрешният министър Йовчев е поискал за настаняване на бежанци в България до края на годината да бъдат отпуснати още 27 млн. лв. от държавния бюджет, като по-голямата част от сумата ще отиде в МВР.

До края на седмицата ще стане ясно и дали България ще получи помощта от над 6 млн. евро, която е поискала от ЕС, заяви Йовчев. По думите му искането най-вероятно ще бъде удовлетворено. Страната ще се обърне и към три европейски страни - Великобритания, Австрия и Чехия, за директна материална помощ, обяви още той.

Бежански затвори

Бежански лагери от закрит тип, където да се настаняват нелегалните имигранти, които са проявили вандализъм и нелегални дейности, както и тези, за които има "опасения от терористични намерения", обмисля Министерството на вътрешните работи, обяви още Йовчев след заседанието. Те няма да имат право да излизат и да се движат свободно, както е в момента в действащите центрове. За да започне изграждането на такива лагери, е необходимо правителството да задейства европейската директива, която според Йовчев го позволява - Директива 2013/33 за стандартите за международна защита.

"Съвсем скоро ще бъдат въведени и нови инструкции по отношение на регистрацията и настаняването на бежанци, по отношение на вътрешния ред и на охраната им", обяви още той. За контрола на бежанците у нас ще пристигне екип от 29 специалисти от европейската агенция за сигурността на границите "Фронтекс". 

Три приоритета

Усилията на вътрешното министерство били насочени в три посоки. Първата е ограничаването на влизащия поток, за което ще продължава техническото подсилване на границата с Турция. След това са опитите за релокиране на бежанците у нас към други държави, което ще се постигне чрез ускоряване процеса на придобиване на бежански статут, даващ право на мигрантите да пътуват легално в Европа. Накрая трябва да се положат усилия за интегрирането на тези, които решават да останат, и максимално да се ограничат социалните и хуманитарните рискове от присъствието им, изброи Йовчев.

Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви от своя страна, че е възможно да се предприемат и рестриктивни мерки в охраната на границите, включително връщането на групи бежанци. В най-критичния участък от границата около Елхово ще бъдат издигнати заграждения. За целта Министерството на отбраната ще получи допълнително 750 хил. лева. В отговор на въпрос Найденов посочи, че е възможно в охраната на граници да се включи и армията, но само при обявено кризисно положение.

Към 16 октомври на територията на България има 6445 нелегални имигранти, които са преминали през границата, основно през турската. От тях над 4400 са сирийци. Капацитетът на центровете е прехвърлен с 207 места. Министърът припомни, че се търсят още възможности за настаняване. Над 2000 допълнителни легла вече са осигурени за бежанските центрове от различните ведомства и се търсят сгради.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 1
    • + 2

    "В отговор на въпрос Найденов посочи, че е възможно в охраната на граници да се включи и армията, но само при обявено кризисно положение."

    Найденов чака някой да извади вместо него компира от жаравата...
    Нека конструкторите на настоящото мнозинство да вземат решение! Във всеки случай каквото и да е решението, важното е да не се губи време!

    Нередност?
  • 2
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 3

    Йовчев вместо да се разпиляват пари използвайте наличен сграден фонд, а средствата от дарения и от Европа да са за подобряване бита на бежанците.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    Т.е., имитация на Американската система в побългарен вариант. Е, МВР с помощта на Народното Събрание трябва да отрази това в структурата си.

    Нередност?
  • 4
    fellix avatar :-P
    Божикравов
    • + 3

    Абе, направо да им построим една нов "Аушвиц" с всички удобства на един концлагер, вкл. газови камери, просторен екарисаж и една теснолинейка да извозва здравия мат'рял на каторжен труд във въглищните мини на някой от олигарсите.

    Нередност?
  • 5
    tulsa avatar :-?
    тулса
    • + 1

    "Бежански лагери от закрит тип.."
    Това се превежда като "затвори"?

    Нередност?
  • 6
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • + 1

    [quote#4:"Цеко Сиреньето"]Абе, направо да им построим една нов "Аушвиц" [/quote]
    Като прочетох това си спомних за Израел.
    Там преди година са въвели нов закон,
    според който всеки нелегален имигрант
    получавал 3 години затвор.

    Нередност?
  • 7
    juliano95 avatar :-|
    Julian Mall
    • - 1

    Само със общежития от затворен тип няма да се справим, ами да отиват и да ремонтират лагера на о-в Белене да посреща новите си питомци. Там е най-подходящото място за нелегалните ислямски имигранти и със сигурност местното население няма да има нища против. Като не можаха да направят АЕЦ-а поне един лагер с екстри да оборудват.

    Нередност?
  • 8
    mmiu avatar :-(
    mmiu
    • + 1

    Дали с правенето на гето и изолирането на хората няма да създадат повече проблеми? Йовчев си играе с огъня.

    Що не вземат да изпратят полицаите да охраняват границите, и без това са много, а не вършат кой знае каква работа.

    Нередност?
  • 9
    mmiu avatar :-|
    mmiu
    • + 1

    До коментар [#5] от "тулса":

    гета?

    Нередност?
Нов коментар