Капките на омразата

В случая с нападнатата студентка, някои медии отново използваха опасен език, за да продават

Ролята на медиите е да обясняват, именно за да попречат гневът от едно престъпление да причини други
Ролята на медиите е да обясняват, именно за да попречат гневът от едно престъпление да причини други
Ролята на медиите е да обясняват, именно за да попречат гневът от едно престъпление да причини други    ©  Георги Кожухаров
Ролята на медиите е да обясняват, именно за да попречат гневът от едно престъпление да причини други    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да обереш и наръгаш някого с нож е престъпление. Като такова, то се преследва и наказва съгласно законите на Република България. Да използваш това престъпление, за да подбуждаш към омраза, също е престъпление. То, изглежда, не се преследва, нито наказва тук.

Нека оставим настрана партии като "Атака" и ВМРО, които използваха случая, за да яхнат вълната, както правят обикновено. Техният дневен ред се диктува от електоралните им вълнения и желанието за повече видимост и заслужава да се изследва отделно (повече по темата очаквайте в следващия брой на седмичния "Капитал"). Но за съжаление част от медиите отново хлътнаха (волно или не) в капана на омразата, опитвайки се да продадат темата с нападнатата Виктория Христова "по-сочно".

Заглавието на "Стандарт" "Бежанец наряза студентка" е брилянтен пример. Фактологията, обяснена доста подробно в статията, очевидно сочи, че извършителят е алжирец, с предишни криминални регистрации, и не е със статут на бежанец. Нещо повече - още на 18 октомври в интервю за в. "24 часа", новият директор на "Държавна агенция за бежанците" Николай Чирпанлиев казва в прав текст, че "нелегални имигранти от Алжир създават проблеми, не бежанците". Там той говори за малка група имигранти от тази африканска държава, които трябва да бъдат наблюдавани, и с чието връщане, както стана ясно по-късно, има проблем, тъй като няма директни полети до Алжир, с които да бъдат репатрирани. Последното между другото, стана ясно още преди две седмици от зам.-вътрешния министър Васил Маринов на специална сесия на Общинския съвет.

Кое от тази фактология става ясно от заглавието на първа страница в "Стандарт" (между другото сменено в онлайн изданието)?

Някой просто е решил, че това е чудесно заглавие, при това с пълното съзнание, че формира обществени настроения и играе по дебелата струна на недоволство от увеличаващия се брой бежанци от войната в Сирия.

Още по-драстичен е примерът с изданието "Всеки ден", което излиза днес (два дни по-късно) с пълноцветна снимка на пострадалата студентка и въпрос "Приютяваме бежанци, за да ни колят ли?". Тук има и добавени елементи на есе (като например какво е съскал арабинът, което репортерите на "Всеки ден" очевидно знаят). Тук стремежът за "сочност" напълно надделява над каквито и да било принципи на журналистиката.

Етичният кодекс на българските медии им вменява както свободи, така и отговорности. В този случай са нарушени поне три от тях:

2.5.1. Като уважаваме правото на всеки да живее в сигурност и безопасност, няма да публикуваме материали, подбуждащи или насърчаващи омраза, насилие и всякаква форма на дискриминация.

2.5.2. Няма да посочваме расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние, ако тези факти нямат съществено значение за смисъла информацията.

2.6.4. Ще се въздържаме от възхваляващо или придаващо излишна сензационност отразяване на престъпления, насилие и жестокост.

Всяко издание, разбира се, има право да излиза с каквато новина иска на първа страница. Но след като това е новината на деня според тях, е важно тя да се представя каквато е, не каквато им се иска да бъде, за да продадат повече бройки. Че става дума за нелегален имигрант, не за бежанец. Че полицията може да си върши работата по-добре и че очевидно има дупки в държавната стратегия за нелегални имигранти, които трябва да бъдат запълнени. И това няма да се поправи нито като затворим напълно границата си, нито като изхвърляме хора, бягащи от война, нито като линчуваме всички, които влизат в страната. В случая, особено предвид натрупаното напрежение в обществото, ролята на медиите е и да обясняват, не само да разказват.

В противен случай, подобни заглавия наливат масло в огъня на националистическите формации и последвалото им изригване по улиците на София. В тези изригвания, линиите "имигранти-нелегални имигранти-бежанци" бяха напълно заличени. Днес има новини за пребити чернокожи в София. Ако утре се стигне до убийство на сирийски бежанец, само защото е имал нещастието да попадне в България, колко от тези издания ще го пуснат на първите си страници и колко от хората, които са прочели сегашните им заглавия, ще се трогнат?

През 2011 г., в прегледа си на престъпленията, извършени от омраза, ФБР констатира, че "групите, които проповядват омраза и нетолерантност засяват семената на тероризъм вътре в страната". Според анализаторите от американската агенция, когато бъдат оставени без наблюдение и без последствия, групите във Facebook и подобните форуми, където се излива словесна омраза към чужденци или малцинства, създават общ фон, върху който по-късно по-радикални елементи извършват престъпления. С други думи, както заключава британският философ Найджъл Уорбъртън, въпросът къде се тегли чертата между свободното изразяване на мнения и езикът на омразата не е тривиален, защото от него зависят съвсем реални човешки животи.

Ето защо не е редно да подминаваме без последствия заглавия като тези по-горе. Защото дори да изглеждат маловажни днес, утре може да се окажат част от капките, които ще прелеят чашата на омразата. А нея ще пием всички.

36 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tzm41313897 avatar :-@
    Mark Twain
    • - 55
    • + 56

    И да влизаш в чужда държава като "бежанец от Сирия", а всъщност да си "икономически имигрант от Алжир", също е престъпление! И ако го нямаше това първото престъпление, нямаше да го има и нещастния случай с Вики!!!

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 5
    • + 28

    Необходима е ясна и безкомпромисна позиция на правителството по въпроса която да дава необходимите права на полицията и съда. Явно е че България не е крайна цел а временен пункт за по-голямата част от "икономическите имигранти" и може да бъде или филтър за Европа, или царство на бъркотията и връщането към криминализираната ситуция на 90-те години в нов ракурс (етнична престъпност). Тонът на нашите вестици наподобява този на руската преса по отношение на "кавказците". Все пак сме част от Европейския Съюз и трабва да поставим въпроса и търсим решението там.

    Нередност?
  • 3
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 4
    • + 18

    [quote#2:"daskal1"]Тонът на нашите вестици наподобява този на руската преса по отношение на "кавказците".[/quote]
    Тонът на НЯКОИ наши вестници наподобява тона на НЯКОИ
    руски вестници, които явно четат тези, които искат да
    кажат поредната добра дума за Русия.

    Нередност?
  • 4
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 12
    • + 3

    Разбира се има и такива медии(съскащи) както и мнения.Ролята на Големите е именно да показва Правилното становище,а пък на съскащите като не им се обърне внимание или им се обърне "задната страница" ще се забравят.

    Нередност?
  • 5
    jorosrabskia avatar :-|
    jorosrabskia
    • - 2
    • + 33

    " Там той говори за малка група имигранти от тази африканска държава, които трябва да бъдат наблюдавани, и с чието връщане, както стана ясно по-късно, има проблем, тъй като няма директни полети до Алжир, с които да бъдат репатрирани. "

    Аиде стига бе, защото няма директни полети до Алжир, с които да бъдат репатрирани затова ги държите тук и ги оставяте да си разиграват коня????? Ами натоварети на първият товарен кораб и обратно от там откадето са дошли.

    Нередност?
  • 6
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 5
    • + 1

    Колега тулса, в случая говоря за официозите Вести и Взгляд а не за "жълтата преса". За Русия много добри неща могат да се кажат, не изопачавайте нещата. Да не идентифицираме Русия, както и България, със съответното и правителство.
    Ето Ви цитат от първа страница на Вести от днес: "Головинский суд Москвы заключил под стражу на два месяца трех уроженцев Северного Кавказа, подозреваемых в поножовщине в кафе на севере столицы. Ислам, Анзор и Альберт Ермолаевы, приходящиеся друг другу родственниками, напали на двоих посетителей и сотрудника кафе и ранили их ножом."
    А ето и цитат от Взгляд:
    "Напомним, ранее на этой неделе резкую критику вызвали высказывания Жириновского о Северном Кавказе в передаче «Поединок» в эфире канала «Россия 1». Как писала газета ВЗГЛЯД, политик предложил контролировать рождаемость в этом регионе для борьбы с терроризмом."
    Татака, споровете продължават.

    Нередност?
  • 7
    afektiranzritel avatar :-|
    спейс мен
    • - 10
    • + 22

    Превръщате една разтърсваща трагедия в някакъв изкривен аргумент за абсурдната си ксенофобия. Наказателната отговорност за всяко престъпление е лична, а не етническа. Не е истина колко грозно е да си точите зъбките с формалното и приятелско "Вики", без дори да познавате момичето. Вярвам, че извършителят ще бъде наказан съобразно законите на Републиката. Надявам се дори да бъде изхвърлен от страната, ако пребивава незаконно. Също така се надявам, че правосъдието няма да си затвори очите за очевидните престъпления против равенството на гражданите, против изповеданията и против реда и общественото спокойствие.

    Нередност?
  • 8
    afektiranzritel avatar :-|
    спейс мен
    • - 2
    • + 5

    [quote#7:"спейс мен"]с формалното и приятелско "Вики"[/quote]

    фамилиарно. защо няма опция за редактиране? тъпо.

    Нередност?
  • 9
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 5
    • + 9

    Сега пък вестниците им виновни... А защо МВР не излезе веднага със снимката и името на заподозрения, както във всяка нормална страна? Известна е българската практика на обявяване имената на жертвите на престъпления, но не и на заподозрени, задържани или дори осъдени явни престъпници. Обществена тайна е, че подобни лица са държани в полу-сянка от властите, тъй като са тясно свързани с тях и често биват използвани за "мокри" поръчки.

    Нередност?
  • 10
    fidelio avatar :-@
    fidelio
    • - 2
    • + 11

    С последното нападение над бежанец чашата вече преля! Оставете останалите медии, аз имах нещастието да изгледам емисия на БТВ - и оттам се лее сензационността на всеки от споменатите вестници-изтривалки. Отвратително е, гнусно е и е позорно!

    Нередност?
Нов коментар