🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неочаквана помощ за сирийските бежанци

Еврейският милионер Янк Бари и други благотворители помагат за справяне с кризата

Янк Бари и част от настанените сирийци в хотел близо до София
Янк Бари и част от настанените сирийци в хотел близо до София
Янк Бари и част от настанените сирийци в хотел близо до София    ©  Ройтерс
Янк Бари и част от настанените сирийци в хотел близо до София    ©  Ройтерс

Хадирдрами Янтар е 39-годишен сириец. Заедно с жена си и трите деца бяга от ужасите на гражданската война в страната му. Някъде по пътя чува, че животът на Запад е по-добър. Плаща на каналджии в Турция и се озовава в Харманли. Тук той се сблъсква с горчива реалност.

Натъпкан в преоборудвани контейнери заедно със стотици други, Янтар и семейството му се отопляват единствено благодарение на запалените огньове отвън. Българските власти, неспособни да се справят с първата по-сериозна вълна от нелегално влизащи чужденци, не могат да предложат нещо повече от пренаселени лагери с почти липсващ достъп до храна и лекарска грижа.

"Разчитаме на външна подкрепа", призна премиерът Пламен Орешарски на среща с канадския милионер от еврейски произход Янк Бари на 13 ноември. Филантропът, известен в миналото с музикалната си кариера, има лични връзки с България. Преди седмица той беше тук, за да се включи в усилията за справяне с бежанската криза.

От лагера - в хотела

След намесата на Бари сириецът Янтар и семейството му са преместени в частен хотел в покрайнините на София. Наемът им за следващите шест месеца е платен от фондация Global Village Champions, която е основана от Бари и легендарния боксьор Мохамед Али. Организацията плаща 1 милион долара, за да помогне за настаняването на 50 сирийци в България. Сделката е добра и за хотела, който е бил пред затваряне и така може отново да работи.

"Не знам защо напускам лагера. Имам три деца и жена ми е бременна. Това е възможност за нас", казва Янтар пред телевизионен екип, докато излиза от лагера в Харманли.

По последни данни от Министерството на вътрешните работи в България има над 10 хиляди бежанци - 70% от настанените в домовете са сирийци. Това може и да не е голям брой на фона на общата сирийска бежанска криза, но е три пъти повече, отколкото властите са подготвени да приемат.

"Когато тръгнахме насам, знаехме, че хората и полицията са добри. Когато пристигнахме обаче, не го усетихме. Те не мислят, че сме хора. Защо ни приемат тогава", се оплака жена пред българска телевизия заради нечовешките условия.

Бежанци? Не ви щем

Един от основните проблеми за сирийските бежанци е да си намерят място, където да живеят. Държавата предлага само временно настаняване в лагерите, което след получаване на статут чужденците трябва да напуснат. Дори и да имат пари за наем на жилище, това е проблем.

"Почти невъзможно е да намерим някакво жилище. Собствениците отказват да дават под наем имотите си на бежанци", казва Лидия Стайкова от Хасково, която води усилията на българските доброволци, помагаща на сирийските бежанци. Хората, които не могат да останат повече в лагерите, са цел и на благотворителната кампания на Бари.

"Проверяваме и полицейските им досиета дали имат някакви нередни деяния. Не искаме да изкараме някой, свързан с "Ал Кайда" или "Хизбула"! Това няма да е добре за никого", казва Бари в интервю за в. "Труд".

Филантропът също така казва, че се припознава в тежката съдба на сирийските бежанци, които подобно на евреите през 40-те години на миналия век се превръщат в невинни жертви. "Това са хора. Това са добри хора. Ще продължа да правя всичко по силите си, за да помагам", казва Бари. Той има и лична връзка с България – двама от братовчедите му бягат от нацистите в Беларус и намират убежище в страната.

Шалом за всички

Тази година евреите в България отбелязаха 70-ата годишнина от спасяването им по време на Втората световна война. За да почетат жертвите на холокоста и да отбележат юбилея, организацията на евреите в България "Шалом" започна съвместно с Александровска болница кампанията "Направи добро" през август. Благодарение на инициативата досега са прегледани над 2000 деца в неравностойно положение от най-бедните райони в Северозападна България. Част от тях са сирийци.

Заедно с лекарите от Александровска болница "Шалом" предлагат прегледи на децата в бежанските лагери, посещавайки по един лагер на седмица. От организацията осигуряват диоптърни очила на децата в нужда, както и лакомства за малките сирийци. Болницата помага с две линейки с оборудване.

"В началото условията бяха ужасни. Сега нещата обаче се подобряват – имаме храна. Наистина благодаря на България за това, което прави за нас", казва бежанката Рафа Ганам пред БНТ.

Обратно в частния хотел, нает от Бари, настанените семейства се подготвят за новия си живот. Освен безплатната храна и настаняване фондацията на еврейския филантроп им предлага и уроци по български език. Едно от семействата е това на 17-годишния Али, който бе наръган с нож пред лагера във "Военна рампа". Бари не е планирал да ги изведе специално, но виждайки как 17 души живеят в стая за четирима, решава да го направи. "Беше спонтанно. Можехме да вземем семейството и реших да го направим. Децата се усмихваха. Това беше невероятно", споделя Янкр Бари.

Предстои още евреи да участват в българската криза със сирийските бежанци. Мосад, агенцията за национална сигурност Израел, ще помага на българските власти да идентифицира евентуалните заплахи в бежанската вълна. Това стана ясно след завръщането на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев от работно посещение в Израел миналата седмица.

Бари, който досега е помогнал на няколко десетки сирийци в България, пък обещава да продължи благотворителната си кампания следващия път. "Ще наема още 3-4 хотела, докато ми свършат парите, ако трябва", казва Бари и допълва за БНТ: "За мен животът е мицва. Добро дело в името на Бог."

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-@
    ПАВЛА
    • - 14
    • + 37

    Така се прави, а не като Орешарски, който с лека ръка пилее данъците ни, за да си замазва некомпетентността!

    Нередност?
  • 2
    xmm avatar :-|
    xmm
    • - 19
    • + 56

    .... Имам три деца и жена ми е бременна. ......
    ----------

    Правенето на деца е и отговорност.
    Не знам каква е била професията му там,може би достатъчно платена,за да си позволи многодетно семейство.
    Но при трета година нестабилност......да правиш толкова деца......
    Безотговорно ми се струва.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 3
    • + 23

    Добър ход на израелската благотворителна мисия: ""Проверяваме и полицейските им досиета дали имат някакви нередни деяния. Не искаме да изкараме някой, свързан с "Ал Кайда" или "Хизбула"! Това няма да е добре за никого", казва Бари в интервю за в. "Труд"." Получава се че държавните служби на Израел ще са пак по-добре информирани от българските им колеги какво става у нас. Наистина могат да се научат от тях поне на малко преофесионализъм, комбиниране на действията на обществени и благотворителни организации с държавни органи, а не искане на щатни бройки от бюджета.

    Нередност?
  • 5
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 4
    • + 13

    [quote#2:"xmm"]Но при трета година нестабилност......да правиш толкова деца......
    Безотговорно ми се струва.[/quote]

    Манталитетът им е съвсем друг и е разбираем, ако човек се замисли. Преди много години и в България семействата са били многолюдни - дядо ми имаше 5 братя и две сестри. Прави деца за да има кой да работи на нивите, а и някое да умре, все ще останат. В развитите страни е различно. За щастие (или нещастие заради демографската криза) България спада към развитите страни. Друг е манталитетът в САЩ - там семействата имат много деца (поне 3), защото по принцип (в общия случай) жената не работи и се грижи за тях. Не мога да преценя кое е по-добро. Не бих казал, че жената трябва да е единствено домакиня, защото мисля, че всеки има право на избор. Не е толкова просто!

    Нередност?
  • 6
    petrov9 avatar :-|
    Nyama Znachenie
    • - 9
    • + 28

    Не ми стана ясно защо този щедър човек не настанява бежанците в хотели в Израел...близо до родината им...
    Чува се, че и Саудитска Арабия, която отказва да приеме сирийски бежанци, щедро им раздава пари да си купят къщи в българските села до турската граница...

    http://glasove.com/analizi/30627-bezhantsite--stradaltsi-ili-troyanski-kon
    http://obshtestvo.net/алекс-алексиев-турските-ислямисти-пр/

    Нередност?
  • 7
    optimu_s avatar :-|
    optimu_s
    • - 6
    • + 15

    това на заговор май прилича.....

    Нередност?
  • 8
    bluesky1 avatar :-|
    bluesky1
    • - 3
    • + 20

    Това е върха на лицемерието....

    Нередност?
  • 9
    juliano95 avatar :-?
    Julian Mall
    • - 1
    • + 17

    А къде е очакваната помощ от Червеният полумесец, от свръхбогатите държави износителки на петрол? Май че те помагат само на тези които са готови да предизвикат въоръжен конфликт и тотална дестабилизация на страната ни.

    Нередност?
  • 10
    riker avatar :-|
    Riker
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#2] от "xmm":

    Може пък другите му три деца да са от преди войната. Отделно, едва ли е очаквал войната да продължи толкова дълго. Не знам на коя страна е симпатизант, но и двете страни пропагандират, че скоро всичко ще приключи в тяхна полза.

    Нередност?
Нов коментар