Асен Ягодин напусна ББР

Управителният съвет на банката вече е в напълно нов състав, третият член е Иван Христов

"От началото на седмицата (21 октомври на миналата седмица - бел. ред.) вече не съм в банката", каза за "Капитал Daily" Асен Ягоди
"От началото на седмицата (21 октомври на миналата седмица - бел. ред.) вече не съм в банката", каза за "Капитал Daily" Асен Ягоди
"От началото на седмицата (21 октомври на миналата седмица - бел. ред.) вече не съм в банката", каза за "Капитал Daily" Асен Ягоди    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
"От началото на седмицата (21 октомври на миналата седмица - бел. ред.) вече не съм в банката", каза за "Капитал Daily" Асен Ягоди    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Асен Ягодин, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР) до началото на септември тази година, окончателно и официално вече не работи в банката. "От началото на седмицата (21 октомври на миналата седмица - бел. ред.) вече не съм в банката", каза за "Капитал Daily" Ягодин. След промените в управата на ББР в края на лятото до момента той беше член на управителния съвет. Ягодин остава председател на съвета на директорите на Българска фондова борса - София.

Нов член

Новият трети член на оперативния мениджмънт на ББР е Иван Христов, като името му е подадено за вписване в Търговския регистър на 23 октомври 2013 г. В петък все още не беше вписан поради изисквания тридневен срок на изчакване. В интернет страницата на банката през миналата седмица се появи името на Иван Христов като член на управителния съвет. Така новият му състав вече е в окончателен вид - Димо Спасов, главен изпълнителен директор и председател на УС, Билян Балев, зам.-председател на УС и изпълнителен директор, и Иван Христов. На този етап оперативният мениджмънт се предвижда да бъде от трима членове. Преди две години и половина, когато беше предпоследната смяна в мениджмънта на държавната банка – април 2011 г., управителният й съвет беше петчленен. Впоследствие беше намален на трима души и към момента виждането е този брой да се запази. Предпоследната промяна в борда на ББР беше направена през пролетта на 2011 г., когато се смени целият състав на управителния съвет и ръководството й беше поето от дотогавашния дългогодишен изпълнителен директор на Пощенска банка Асен Ягодин.

Държавен мениджмънт

Последните рокади в ББР се случиха последователно на няколко стъпки в края на август - началото на септември тази година. Те бяха очаквани още от началото на лятото, тъй като смените на оперативния мениджмънт в банката (преди Насърчителна банка) са в синхрон със смяната на управляващите в страната поради естеството на собствеността на банката - 99.99% държавна. Принципал на ББР е Министерството на финансите. Тогава от управителния съвет бяха освободени изпълнителният й директор Илия Караниколов и Христо Карамфилов, член на УС. Промените в ръководството на банката водят и до смени в дъщерното й дружество "Национален гаранционен фонд". Там председател на съвета на директорите беше Илия Караниколов, като сега на негово място вече е Димо Спасов.

Като цяло концепцията за целта и идеята на съществуването на ББР като държавна банка е да осъществява политика по насърчаване развитието на малките и средните предприятия чрез облекчен и по-лесен достъп за тях до финансиране. Освен че кредитира директно предприемачи, банката прави и on-lending кредитиране (през други кредитни институции, като им предоставя ресурс под формата на кредитни линии, които те отпускат на крайни клиенти). При всяка смяна на управляващите в държавата се лансират и нови идеи за целите в дейността на банката. В момента една от тях е сред приоритетните й дейности да е и финансиране на стартиращ бизнес. Друга идея е ББР да управлява инструментите за финансов инжинеринг по инициативата JEREMIE на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка за подкрепа на малките и средните фирми през следващия програмен период (2014-2020 г.). Идеята е банката да поеме управлението им след изтичане мандата на Европейския инвестиционен фонд (част от групата на ЕИБ) в България през 2015 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 2
    • + 3

    Всичко хубаво:)

    Нередност?
  • 2
    stefan_ avatar :-?
    stefan_
    • - 6
    • + 14

    Работил съм в Пощенска и трябва да призная, че Ягодин е добър мениджър - не като реклама, всеки си има добри и лоши качества, но той не беше "назначен" директор, а се беше издигнал благодарение на собствените си качества. И затова напускането му не е добър сигнал - политически шут от БСП/ДПС според мен значи, че не е клекнал на някоя тяхна далавера.

    Нередност?
  • 3
    korki avatar :-|
    Krasimir Koev
    • + 1

    Асен Ягодин, според статията е бил в ББР от 2011 до 2013 година...! Баш по време на мандата на ГЕРБ!
    Лично аз няколко пъти съм го засичал на обяд в ресторанта на Гранд хотел София, с ... Цветан Василев! Няма лъжа, няма измама! Хапват си хората спокойно и на няколко маси около тях, охраната на Василев...!

    Нередност?
Нов коментар