🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отбор черешка в енергетиката

Кадровият кадрил в държавните енергийни дружества продължава да се върти

Ротациите в енергетиката често се обясняват с късата скамейка, с която разполага членът на борда на директорите на БЕХ Георги Христозов.
Ротациите в енергетиката често се обясняват с късата скамейка, с която разполага членът на борда на директорите на БЕХ Георги Христозов.
Ротациите в енергетиката често се обясняват с късата скамейка, с която разполага членът на борда на директорите на БЕХ Георги Христозов.    ©  Капитал
Ротациите в енергетиката често се обясняват с късата скамейка, с която разполага членът на борда на директорите на БЕХ Георги Христозов.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последните няколко месеца правителството е възприело изтънчена партизанска тактика за замитане на следите в назначенията из държавните енергийни дружества. Точно един изпълнителен директор е назначен и журналистите, и партньорите в енергийния бизнес са успели да запомнят името му и... той се оказва в друго дружество.

Кадрилът се завъртя отново тази седмица. Kакто се очакваше (още преди два месеца), Екатерина Истаткова пое най-тежкия пост - на изпълнителен директор на НЕК, държавната енергийна компания, която вече е натоварена с милиардни дългове на врата си. Истаткова идва от борда на директорите на НЕК, където влезе само преди няколко месеца. Преди това тя е била 11 години експерт в ДКЕВР.

На нейно място в борда на НЕК влиза Момчил Ванов, който пък по-рано през седмицата официално стана председател на борда на директорите на Енергийната инвестиционна компания (ЕИК), 100% собственост на БЕХ. ЕИК е призвана да изкупува закъсали предприятия и след това да ги връща към живот, като по този начин изпълни повелята на правителството за реиндустриализация на България. Първите цели са отдавна затвореният торов комбинат "Химко", както и "Ремотекс", ремонтно предприятие в Раднево. Изпълнителен директор ще бъде Илия Иванов, който доскоро беше на същата позиция в "Южен поток" - България, смесеното дружество между БЕХ и "Газпром", което ще изгражда едноименния газопровод през България. Третият ръководен кадър в дружеството е Дечко Христозов, до съвсем скоро известен като главен счетоводител на ФК "Берое", а отскоро финансов директор на НЕК. Ходът изглежда естествен, след като "Берое" беше национализиран и все още е собственост на ТЕЦ "Марица-изток 2".

Ако вече изброяването на имена ви е загубило, не сте единствени. В следене какво се случва по върховете на енергийните дружества повечето наблюдатели пропускат да видят какво става по-надолу. А то е пълна вакханалия от класически връзкарски назначения и думите на министъра на енергетиката Драгомир Стойнев за това, че "при нас няма калинки и политически назначения", са, хъм, леко неуместни. 

Газ, партенки...

Да започнем с рекордьора по кратко, но вероятно ползотворно управление (с оглед бързото му прехвърляне в ново място) - Шишман Чаушев. Той беше начело на "Булгаргаз" точно месец и пет дни. Освен кратката си газова кариера Чаушев предизвика повдигане на веждите още от самото начало - той дойде от НАП - Видин. Засега още никой не е успял да обясни как данъчен може да оправи проблемите на държавното газово дружество. Все още неотговорили си на въпроса чие назначение е Чаушев - на председателя на парламента Михаил Миков или на члена на борда на директорите на БЕК Георги Христозов, и той се оказа шеф на Електроенергийния системен оператор - дружеството, което поддържа и управлява електропреносната мрежа на страната. Предишният директор на ЕСО Валентин Колев изтрая едва три месеца.

Докато всички се занимаваха с Чаушев обаче, никой не обърна особено внимание на другите назначения. Като член на борда на директорите в газовото дружество влезе Дафинка Янкова. Янкова зае мястото на изпълнителен директор след трансфера на Чаушев в Електроенергийния системен оператор, макар че има стаж от едва няколко месеца в "Булгаргаз". Преди да влезе в газовия бизнес, за нея се знае, че е работила в одитния комитет на БЕХ, а преди това е адвокат в Кюстендил. Другият член на борда на директорите на дружеството е Мустафа Ахмедов, доскоро парламентарен сътрудник на депутата от ДПС Ердоан Ахмедов. Третият член - Ботьо Велинов, явно пък е от квотата на ДС. Велинов е професионален разузнавач със завършена школа на КГБ през 1979 г. и дълго е работил по т.нар. гръцка линия. Преди няколко години в управата на "Булгаргаз" беше и друг бивш служител на ДС по гръцката линия -  Венцислав Агайн, по-известен като човекът, изнесъл "История славянобългарска" от Зографския манастир.

Въпреки че наглед в "Булгартрансгаз" всичко е спокойно - изпълнителният директор на най-стабилното във финансово отношение държавно енергийно дружество, Кирил Темелков е единственият оцелял мениджър от идването на власт на коалицията между БСП, ДПС и "Атака", под повърхността ситуацията е доста по-интересна. В разширения борд влиза Антония Узунова, която е работила в различни банки и стига до позицията директор на клон. С енергетиката я свързва работата й за "Смарт енерджи груп" на Халил Демирдаг (инвеститор във ВЕИ). Бащата на Узунова е бил кандидат за кмет на Хасково, издигнат от ляв инициативен комитет през 2007 г., а преди това според хасковлии е бивш шеф на ВиК в Хасково. В надзорния съвет присъства и Красимир Витанов, който е имал регистрирани фирми за търговия на дребно в Кюстендил.

Енергийни рекордьори

С най-много въртележки обаче може да се похвали НЕК, която вече има шести поред изпълнителен директор в рамките на година. Сега Екатерина Истаткова заема поста, след като предшественикът й Йордан Желев успя да се задържи едва два месеца. Съпругът на Истаткова -  Алексей, е един от основателите на бързо укрепващия енергиен търговец "ДАНС енерджи" (напуска още през 2009 г.). Самият Желев напуснал поста според Драгомир Стойнев заради по-добре платено предложение в чужбина. Но неофициално се знае, че напускането е било предизвикано от неразбирателства с ръководството на БЕХ (Желев бе и в борда на директорите на "Южен поток" - България, т.е. е имал доста добри доходи за България).

С най-разнообразна кариера обаче се оказа Владимир Инков, който прекара на поста изпълнителен директор на НЕК малко повече от четири месеца. Инков влиза в енергетиката като съветник на министър Делян Добрев. Той е от Хасково като министъра, но влиза в министерството и БЕХ с идеята да контролира обществените поръчки. До юли 2009 г. той е началник "Управление на проекти и мониторинг" в Централното звено за финансиране и договаряне във финансовото министерство. Уволнен е внезапно заради подозрения за конфликт на интереси, макар че в крайна сметка така и не се разбра за какво точно. За известно време той работи като ключов експерт в различни проекти на Европейската комисия в Турция и Черна гора. От НЕК Инков беше прехвърлен в "Южен поток" - България, чийто конкурс за избор на генерален изпълнител на строежа на газопровода танцува на ръба на нарушението на Закона за обществените поръчки и европейските правила за големите инфраструктурни проекти. Член на борда на директорите на НЕК обаче остава Анна Димитрова, която влиза в управлението на електрическата компания само два месеца след като Инков става изпълнителен директор.

На този фон промените в АЕЦ "Козлодуй" направо са умерени. Начело се завърна Иван Генов , който оглавяваше ядрената централа между 2007 и 2009 г. В борда на директорите обаче блестят Георги Божинов, дългогодишен депутат от БСП в комисията по околна среда, който не влезе в настоящия парламент, както и Жаклен Коен. Коен е управител на "Ем Еф Ай турс", собственост на "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". За кратко преди това е бил управител на фирма, която е била акционер в "Елкабел" на Фуат Гювен. Любопитно е, че за кратко парите на "Булгаргаз" минават и през Д банк на Гювен.

И само между другото в управата на проектната компания ICGB, която ще строи и експлоатира газовата връзка с Гърция, е бившият регионален министър Асен Гагаузов от тройната коалиция. Енергийният му колега Петър Димитров пък беше назначен в ръководството на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци", въпреки че според Закона за безопасно използване на ядрената енергия само хора с опит в управлението на ядрените съоръжения, отпадъците и отработеното гориво могат да са част от управителния съвет на предприятието. Предшественикът му Румен Овчаров е представител на държавата в надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас". В "Мини Марица-изток" пък се подвизава областният председател на БСП в Стара Загора Васил Самарски.

Няма мое, няма твое...

Интересно е, че на мястото на доскорошния финансов директор на НЕК Николай Павлов застава Дечко Христозов, бившият главен счетоводител на ФК "Берое" (освен в ЕИК той член на борда на директорите и на Пенсионноосигурителна компания "Алианц", в която НЕК има значителен дял). Изпълнителен директор на клуба беше Боян Боев, доскоро изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, а сега председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (т.е. той трябва да регулира предприятията, на които доскоро е бил шеф). На негово място начело на БЕХ застава Иван Йончев. Той постъпва в холдинга по времето на ГЕРБ и постепенно стига до позицията ръководител на отдел "Правен". През октомври 2013 г. влезе и в борда на директорите на "Мини Марица-изток" и като другите по-млади лица в управлението на енергетиката се озова и в борда на "Южен поток" - България.

В борда на БЕХ е истински силният човек в енергетиката в момента - Георги Христозов. Преди да влезе в БЕХ, той беше изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2" от края на 2007 г. По времето на Христозов е сключен проблемният договор с "Идреко-Инсигма" за изграждането на две сероочистки с технология, както се оказа по-късно, открадната от "Алстом". Тогава тецът смени и застрахователя си от специализираното  ЗАД "Енергия" (в което ТЕЦ "Марица-изток 2" има миноритарно участие) със ЗАД "Виктория", в чийто надзорен съвет е банкерът Цветан Василев. По-интересното е, че Христозов за кратко е бил миноритарен акционер във "Видахим", докато е изпълнителен директор на дружеството. По-късно връзката му със завода става много опосредствана, но в енергийните среди упорито се говори, че именно той е реалният собственик на видинската когенерация. Той стана член на борда на директорите и на АЕЦ "Козлодуй", която в момента е в процес на преговори с Westinghouse за изграждане на нов ядрен блок.

Другият член на борда на БЕХ е Илко Желязков, който от края на 2009 г. е несменяем член на борда на директорите на ТЕЦ "Марица-изток 2". Преди това Желязков беше в борда на БЕХ, но назначен от ГЕРБ. Според източници от БЕХ той е бил освободен от служебния министър на икономиката Асен Василев заради липса на качества за длъжността. Желязков дълги години е работил в Държавния резерв, а преди това и в МВР, бил щатен служител на ДС. Освобождаването е предизвикало скандал с ДАНС - явно Желязков има близки връзки с агенцията, които го пазят на различни длъжности.

Без съмнение в последните няколко месеца наблюдаваме настъпление на партийните кадри, което е дори по-сериозно от това, което се случи по времето на ГЕРБ. Дали това е принципна разлика, или просто БСП и ДПС имат по-дълга скамейка на играчи за наместване, е съвсем друг въпрос.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    moloko_ avatar :-?
    moloko_
    • - 7
    • + 41

    Това което можем да разберем от всички тези връзки,преплитане на интереси и чистки е,че колкото по-малко държава има в енергетиката,толкова по-добре.Като за начало би било добре да се премахне тази паразитна структура наречена БЕХ.После ако се направи енергийна борса и малко по малко започне да се либерализира пазара на ток би било чудесно.

    Нередност?
  • 2
    kamenvasilev avatar :-|
    kamenvasilev
    • - 6
    • + 24

    "Кадры решают все!"; брауново движение, а след нас - и потоп!

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 11
    • + 26

    Целта е да задлъжнеят максимално държавните дружества и да им се отнемат активите по схемата "дълг с/у собственост". НЕК има огромни задължения, сега ще и натресат и още 1-2 млрд. заради арбитража за Белене, и някой, примерно КТБ, ще лапне държавните ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.

    Нередност?
  • 4
    rembrandt avatar :-?
    rembrandt
    • - 5
    • + 18

    Така са се оплели, като свински черва, че няма разплитане!

    Нередност?
  • 5
    blaster avatar :-|
    Blaster _
    • - 6
    • + 17

    БЕХ въобще не трябва да съществува!

    Нередност?
  • 6
    the_core avatar :-@
    The Core
    • - 7
    • + 22

    До коментар [#1] от "moloko_":

    ..."Като за начало би било добре да се премахне тази паразитна структура наречена БЕХ"...

    Като за начало е най-добре да се премахне паразитната структура БСП!!!

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 6
    • + 16

    Добре че Костов и АлБож успяха да раздържавят 4000 държавни комбинати. Каквото остана държавно, ни занимава ежедневно с проблемите си, основно от партийно-кадрови и профсъюзен характер. Само от БЕХ си вадят хляба поне 500 дописници. Пък ако бяха останали и другите държавни фирми, половината работна сила щеше да се състои от журналисти, които да списват каква политическо-партийна простотия се разиграва по директорските етажи.

    Нередност?
  • 8
    danypow1 avatar :-P
    danypow1
    • - 3
    • + 15

    Жаклен Йосиф Коен не е жена. Моля прецизирайте си материала. Ще ви дам жокер. Той беше ИД на Никотиана приватизационен фонд на Булгартабак преди много години. Фалира го като го хариза (даде на довеително упавление) на Мултигруп. Сега изникна от нищото. Явно ядрената енегетика е тясно свързана с цигарите. Честит ни борд. Жалко за държавата :(



    Нередност?
  • 9
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 5
    • + 7

    До коментар [#6] от "The Core":

    Ми то паразитната структура БСП създаде паразитната структура БЕХ само и единствено за да може да дърпа кредити и да си ги харчи за съмнително проекти, важното е изпълнителите да са техни фирми. По времето на предишната тройна корупция успяха да докарат на НЕК задължения за 1,9 млрд, сега набързо дръпнаха 1 млрд с емисия книжа от БЕХ. Отчетите са публични, всеки може да си ги свали и да провери кое как е. И доган като се включи с още някоя консултация, айде работата готова. Интересно как ги консултира такъв виден хидроенергиен експерт, а Цанков Камък се оскъпи над 2 пъти! И за Белене бяха казали 4 млрд евро, а реалната цена се оказа 10 млрд. Как така всичките им проекти реално излизат 2,5 пъти по-скъпи?!

    Нередност?
  • 10
    innlov avatar :-P
    innlov
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#9] от "today":
    Абе де е Вальо - тоя "анцугов" пич дето си пиеше кафето на Черни Връх 2..

    Нередност?
Нов коментар