🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възстановяването на икономиката продължава да е анемично

БВП през четвъртото тримесечие расте с 1% спрямо третото и с 0.4% на годишна база

Брутният вътрешен продукт продължава да расте с темпове, които не вещаят свиване на безработицата и увеличение на доходите.
Брутният вътрешен продукт продължава да расте с темпове, които не вещаят свиване на безработицата и увеличение на доходите.
Брутният вътрешен продукт продължава да расте с темпове, които не вещаят свиване на безработицата и увеличение на доходите.    ©  Юлия Лазарова
Брутният вътрешен продукт продължава да расте с темпове, които не вещаят свиване на безработицата и увеличение на доходите.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономиката е продължила да расте с бавни темпове и през четвъртото тримесечие на миналата година – с 1% спрямо третото и с 0.4% на годишна база. Оценката на Националния статистически институт (НСИ) е експресна и е възможно да се коригира в началото на март, когато излязат данните за цялата 2013 г. Сега оценка за цялата година не е публикувана, но както правителството, така и БНБ и независимите наблюдатели очакват растежът да е бил под 1% през миналата година.

Защо този растеж не стига

Притеснителното в този темп на растеж е, че не е придружен от сигнали за качествени промени в икономиката като увеличаване на заетостта и доходите. За 2014 г. прогнозите продължават да сочат висока безработица (за тази година се очаква тя да е 11.9% при 13% през миналата), а това означава, че дори и правителството да се надява на по-висок растеж, той няма да бъде усетен от домакинствата.

Тревожен е и фактът, че между октомври и декември миналата година фирмите са свили своите инвестиции. Понижението е с 0.8% на тримесечна база и с 0.7% на годишна, а инвестициите на корпоративния сектор са най-важният ориентир за това дали производственият потенциал на икономиката се увеличава.

За сметка на това крайното потребление расте трето поредно тримесечие, като в последата четвърт на годината то се увеличава с 0.1% на тримесечна база и с 1% на годишна.

Отново ревизия надолу

Интересен факт е също, че НСИ ревизира надолу растежа, отчетен през третото тримесечие на миналата година. Днешната оценка за него е, че растежът е бил 0.5% на годишна база, докато през ноември миналата година той беше оценен на 0.8%. При управлението на ГЕРБ ревизиите на БВП за минали периоди позволяваха в последните данни да се отчете по-висок заради ниската база, с която се равняват данните за последното тримесечие и редица експерти често изразяваха съмнение в коректността на НСИ. В конкретния случай ревизираните данни не са база за сравнение на текущия период, поради което показват единствено по-нисък растеж от предварителните оценки.

Годината започва с дефлация



Тази година отново започна с дефлация, след като 2013 г. успя да завърши с почти процент средногодишен ръст на цените. През януари инфлацията е била -2.2% на годишна база, а спрямо последния месец на предходната година спадът на цените е с 0.2%. Това показват данните на НСИ за инфлацията през януари. Месечната дефлация се дължи основно на спада на цените на облекла и обувки. Това обаче е сезонен ефект, който се наблюдава всяка година. Административното намаляване на цената на тока на три пъти (през март, август и декември) миналата година продължава да дърпа ценовото равнище надолу. Спрямо януари 2013 г. електроенергията е поевтиняла с 13.6%, а топлоенергията с 4.2%. По-притеснителен е обаче спадът при цените на хранителните продукти (с 1.7%). Обикновено за началото на годината са типични ръстове в тази стокова група. Продължителната дефлация може да е негативен сигнал за икономиката според анализаторите, защото обикновено означава слабо вътрешно търсене и принуждава търговците и бизнесът да свалят цените и да работят при по-ниски маржове. Това явление пък влияе лошо и върху  приходите от косвени данъци (ДДС, акцизи) в държавния бюджет.
Безработицата продължава да расте



Безработицата в страната продължава да расте, като през четвъртото тримесечие на миналата година е достигнала 13%. Това е с 0.6 пункта над стойността на показателя за същия период на 2012 г. Негативните данни са по-скоро положителен сигнал за пазара на труда. Въпреки че броят на заетите вместо да се увеличава, спада с около 20 хил. души на годишна база, със същия брой намалява и броят на обезкуражените лица. Това обикновено означава, че все повече хора смятат, че могат да си намерят работа и се връщат на пазара на труда. Обезкуражените лица са безработни, които не търсят работа, и затова статистиката не ги отчита като безработни.

В данните обаче има и лоши новини. Делът на хората, които са продължително безработни (повече от една година) е нараснал с 1 процентен пункт до 7.8%. Така хората, които дълго време не могат да намерят заетост, са се увеличили до почти 264 хил. души, или 60% от всички безработни.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    doxen avatar :-?
    doxen
    • - 1
    • + 14

    За какво възстановяване говорим тогава?

    Нередност?
  • 2
    nye avatar :-?
    nye
    • - 3
    • + 12

    Тези данни не са особено учудващи. Интересното е откъде ще дойдат 1.6% растеж обещани от Чобака. Стойньо с неговата "реиндустриализация" ли ще ги постигне, или може би "намалената" (но само на думи) административна тежест ще го стимулира ...

    Нередност?
  • 3
    minas.aram avatar :-|
    Минас Бахдасарян
    • - 4
    • + 10

    В България няма икономика, те ми пишат за възстановяване!

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 10

    [quote#0:"К-л"]Икономиката е продължила да расте... с 0.4% на годишна база.[/quote]
    0,4% е в рамките на статистическата грешка. Тук спрях и да чета.

    Нередност?
  • 5
    tienshi avatar :-|
    tienshi
    • - 3
    • + 3

    Оправете си статията, растежът е с 0,4% спрямо предходното тримесечие и 1,0% на годишна база (според Евростат). При положение, че прогнозите бяха за 0,8% годишен растеж, това постижение (ако се потвърди при окончателните данни) си е прилично. Интересно е обаче, че данните за растежа през последните две тримесечия публикувани от НСИ са различават от тези на Евростат.

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 5

    Е как да няма растеж - средната работна заплата се вдига, безработицата се вдига..

    Утре като остане само 1 човек да работи в частна фирма на 100 хил. лева заплата.. пей сърце. Средната работна заплата за страната ще е 100 хил. лева.

    Пенсиите и те ще се смятат на база средната работна заплата, държавните чиновници - и те.





    Нередност?
Нов коментар