🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Растежът в еврозоната изненадващо се ускори до 0.3%

Всички големи икономики отчитат повишаване на БВП през последното тримесечие на 2013 г.

През второто тримесечие на годината икономиката на еврозоната излезе от най-дългата си рецесия след въвеждането на единната валута.
През второто тримесечие на годината икономиката на еврозоната излезе от най-дългата си рецесия след въвеждането на единната валута.
През второто тримесечие на годината икономиката на еврозоната излезе от най-дългата си рецесия след въвеждането на единната валута.    ©  Красимир Юскеселиев
През второто тримесечие на годината икономиката на еврозоната излезе от най-дългата си рецесия след въвеждането на единната валута.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-високият от очакваното растеж в Германия и Франция е ускорил икономическото възстановяване в еврозоната през третото тримесечие на миналата година, създавайки оптимизъм за по-стабилна 2014 г. Данните на Евростат показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страните, използващи еврото, е нараснал с 0.3% в трите месеца до декември спрямо предишното тримесечие. Това надвишава средните прогнози за 0.2% ръст за периода. В целия Европейски съюз растежът достига 0.4%. В сравнение със същия период на 2012 г. БВП в еврозоната е нараснало с 0.5%, а в ЕС - с 1%.

Пречки пред растежа

През второто тримесечие на годината икономиката на еврозоната излезе от най-дългата си рецесия след въвеждането на единната валута. Рекордното ниво на безработицата, външните рискове, бюджетните икономики и притеснително ниската инфлация продължаваха да възпрепятстват възстановяването. Подробните икономически статистики за последното тримесечие ще бъдат публикувани идния месец, но анализаторите отдават ускорения растеж най-вече на износа и инвестициите.

Като положителен сигнал се възприема това, че за пръв път от три години всички от шестте най-големи икономики в региона са постигнали растеж. Германия е ускорила растежа си до 0.4% на тримесечна база спрямо 0.3% за предишния период, а Франция, която даваше най-притеснителни сигнали през последните месеци, е постигнала ръст от 0.3%. Освен това данните за третото тримесечие са ревизирани от свиване с 0.1% до нулев растеж.

Това означава, че за цялата година растежът също е 0.3% спрямо прогнозите на правителството за 0.1%. От своя страна Италия отчита първия ръст на БВП от средата на 2011 г., макар и с минималните 0.1%. За цялата 2013 г. третата по големина икономика в Европа се е свила с 1.9%. За 2014 г. обаче правителството очаква 1.1% растеж.

Германската икономика

"Ситуацията за еврозоната през 2014 г. все пак ще е далеч от безоблачно плаване, тъй като пред постигането на значителен растеж остават много пречки", коментира пред Reuters Хауърд Арчър, главен икономист за Европа в IHS. При представянето на данните германската статистическа агенция заяви, че отчита смесени сигнали за вътрешното потребление, което бе основен двигател за растежа през по-голямата част на годината. През последните месеци по-важен фактор са станали износът и капиталовите инвестиции.

За 2014 г. Берлин очаква ръстът на БВП да достигне 1.8% - четирикратно повече от миналата година. "Повишението на капиталовите инвестиции е много положителен сигнал за добро начало на новата година", отбелязва Йоханес Майер, икономист в Bayern LB. Данните за икономическия растеж бяха очаквани с интерес и от Европейската централна банка, която е подложена на натиск да разхлаби отново паричната си политика. През този месец ЕЦБ реши да не внася промени в лихвите си въпреки данните за спад на инфлацията и вероятно по-силните от очакваните данни ще дадат още основания тази политика да продължи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    Дано този тренд да се задържи, Европейската икономика е решаващ фактор за успеха на американската, а оттам и на световната икономика.

    Нередност?
Нов коментар